• Latest
Πράσινο & Μωβ, Λευτέρης Ιωαννίδης

Λευτέρη Ιωαννίδη: Μόλις 15 εκ ευρώ για τις λιγνιτικές περιοχές, από τα έσοδα δημοπρασιών δικαιωμάτων εκπομπών CO2 για το 2022.

3 Απριλίου 2023
Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Γρεβενών για την ξαφνική απώλεια της Γλυκερίας Μησιοπούλου-Μπιρμπίλη

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης: Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του Παναγιώτη Δημόπουλου

20 Σεπτεμβρίου 2026
Πένθος

Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις»: Συλλυπητήρια στην οικογένεια, του Παναγιώτη Δημόπουλου

20 Σεπτεμβρίου 2026
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Γιάννης Κοκκαλιάρης: «Φτωχότερη από σήμερα η Κοζάνη» -Το Συλλυπητήριο Μήνυμα του Δημάρχου Κοζάνης για την απώλεια του Παναγιώτη Δημόπουλου

20 Σεπτεμβρίου 2026
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2026: «Υπαίθρια Διαγενεακή Περιπέτεια» στο Πάρκο Μανιταριών

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2026: «Υπαίθρια Διαγενεακή Περιπέτεια» στο Πάρκο Μανιταριών

20 Σεπτεμβρίου 2026
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2026 – «Κινητικότητα για όλους»: Πολυθεματικό πρόγραμμα δράσεων από τον Δήμο Γρεβενών.

Δήμος Κοζάνης: Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας για τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου

20 Σεπτεμβρίου 2026
Έξι συλλήψεις για χρηματισμούς στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης – Οι παράνομες ταριχεύσεις και καλλωπισμοί νεκρών με το αζημίωτο

Κρόκος: Δωρεά οργάνων από 62χρονο που έφυγε από τη ζωή

20 Σεπτεμβρίου 2026
Πένθος στην Κοζάνη-Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών ο συνθέτης,πρώην αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Παναγιώτης Δημόπουλος

Πένθος στην Κοζάνη-Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών ο συνθέτης,πρώην αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Παναγιώτης Δημόπουλος

20 Σεπτεμβρίου 2026
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Έως 10.000 ευρώ για μετεγκατάσταση στις Π.Ε. Κοζάνης, Γρεβενών, Φλώρινας και Καστοριάς – Τον Οκτώβριο ανοίγει η πλατφόρμα

20 Σεπτεμβρίου 2026
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Δημοσκόπηση GPO: Στο 30,3% η ΝΔ – Στις 2,7 μονάδες η μάχη ΕΛ.ΑΣ.–ΠΑΣΟΚ – «Όχι» σε κόμμα Σαμαρά από το 89,2%

20 Σεπτεμβρίου 2026
Πρόγραμμα 55+ της ΔΥΠΑ: Όταν η αντικειμενικότητα ξεχνά την δικαιοσύνη

ΔΥΠΑ -Πρόγραμμα 55+: Ανοιχτές 8.000 θέσεις -Τι πρέπει να κάνουν οι άνεργοι

20 Σεπτεμβρίου 2026
Aναστάτωση και περιπολικά το βραδάκι της Τρίτης στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης-Γυναίκα φέρεται να χτύπησε την ηλικιωμένη μητέρα της σε χωριό της περιοχής

Παρίσταναν τους υπαλλήλους της ΔΕΗ και άρπαξαν κοσμήματα από 88χρονη

20 Σεπτεμβρίου 2026
πετρελαιο θερμανσης

Επίδομα Θέρμανσης: Έρχεται οριζόντια αύξηση -Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

20 Σεπτεμβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Λευτέρη Ιωαννίδη: Μόλις 15 εκ ευρώ για τις λιγνιτικές περιοχές, από τα έσοδα δημοπρασιών δικαιωμάτων εκπομπών CO2 για το 2022.

sierafm by sierafm
3 Απριλίου 2023
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Πράσινο & Μωβ, Λευτέρης Ιωαννίδης
0
SHARES
11
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Μόλις 15 εκ ευρώ για τις λιγνιτικές περιοχές, από τα έσοδα δημοπρασιών δικαιωμάτων εκπομπών CO2 για το 2022.

Επιβάλλεται να αναθεωρηθεί το ποσοστό για το 2023! 

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας για το 2022, τα έσοδα της χώρας μας από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών CO2 ξεπέρασαν τα 1,329δις€. Ενώ η μέση τιμή των δικαιωμάτων για την ίδια περίοδο ήταν 79,71€.

Επίσης, με βάση την Κ.Υ.Α. που ορίζει πως κατανέμεται το παραπάνω ποσό, και η οποία τροποποιήθηκε δυο φοράς μέσα στο 2022 περιορίζοντας το ποσό για τις λιγνιτικές περιοχές από το 4,5% στο 1,125%, το ποσό που αναλογεί για την Δυτ. Μακεδονία και την Μεγαλόπολη δεν ξεπερνά τα 15.000.000€ δυστυχώς.

Αξίζει όμως να αναφέρουμε ότι :

  • Αν το ποσοστό είχε παραμείνει στο 4,5% η κατανομή για τις λιγνιτικές περιοχές θα προσέγγιζε τα 60.000.000€.
  • Αν το ποσοστό ήταν στο 6%, όπως είχε οριστεί το 2018 και το 2019, το ποσό για τις λιγνιτικές περιοχές θα ήταν σχεδόν 80.000.000€.
  • Αν το ποσοστό για την περίοδο 2018 – 2022 είχε παραμείνει στο 6% στις περιοχές μας θα αντιστοιχούσαν περίπου 105.000.000€ επιπλέον πόροι σε σχέση με αυτούς που τελικά κατανεμήθηκαν.

Τα Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης θεσμοθετήθηκε το 2018, η πρώτη Κ.Υ.Α όρισε για το ίδιο έτος ποσοστό κατανομής 6% για τις λιγνιτικές περιοχές, ποσοστό που κρίθηκε περιορισμένο ιδιαίτερα σε σύγκριση με την ενίσχυση της βιομηχανίας, ενώ αξίζει να θυμηθούμε το σχεδόν διακομματικό  αίτημα της εποχής να λάβει δωρεάν δικαιώματα CO2  η χώρα μας για τις λιγνιτικές μονάδες, που σημαίνει ότι δεν θα υπήρχαν πόροι για το ταμείο. Έκτοτε το Ε.Τ.Δ.Μ. υποτιμήθηκε, τόσο από τα κόμματα όσο και από την τοπική αυτοδιοίκηση που δεν διεκδίκησε  συντονισμένα τον μη περιορισμό του ποσοστού σε τόσο χαμηλά επίπεδα (1,125%).

Στο παρακάτω πίνακα καταγράφεται τι έχει γίνει μέχρι τώρα, αλλά κυρίως περιλαμβάνει πρόβλεψη για το ύψος των πιθανών εσόδων για τις λιγνιτικές περιοχές μέχρι το 2030, αν το ποσοστό παραμείνει σταθερό στο 6%, όπως όριζε η πρώτη Κ.Υ.Α του 2018.

Αν και προβλέπεται τα συγκεκριμένα έσοδα για την χώρα μας να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια κυρίως εξαιτίας της αύξησης της τιμής των δικαιωμάτων CO2,  στο σενάριο παραμονής σταθερών των συγκεκριμένων εσόδων μέχρι το 2030, το συνολικό ποσό για τις λιγνιτικές περιοχές θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 870.000.000€. Ένα αντικειμενικά σημαντικό ποσό αλλά και αναγκαίο για να χρηματοδοτηθούν, δημόσιες επενδύσεις, έργα και δράσεις Ενεργειακών Κοινοτήτων, επενδύσεις στήριξης και εξωστρέφειας τοπικών επιχειρήσεων, έργα εξοικονόμησης και δράσεις έρευνας και καινοτομίας, στα πλαίσια  πάντα του σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Δυστυχώς για το 2023 η απαξίωση συνεχίζεται, αφού η σχετική Κ.Υ.Α. που εκδόθηκε στις 8/2/2023 (ΦΕΚ 603Β/2023),  προβλέπει για τις λιγνιτικές περιοχές κατανομή μόλις 1,125% των εσόδων. Όμως, όπως και το 2022 έγιναν αλλαγές κατά τη διάρκεια του έτους, επιβάλλεται να αυξηθεί το συγκεκριμένο ποσοστό προκειμένου να μην αδικηθούν για μια ακόμα φορά οι λιγνιτικές περιοχής, δεδομένου ότι παρουσιάζεται αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους. Θα πρέπει οι εκπρόσωποι της  τοπικής αυτοδιοίκησης να διεκδικήσουν άμεσα την αύξηση του ποσοστού για τις λιγνιτικές περιοχές, εκτός αν θεωρείται ότι δεν δικαιούται η περιοχή μας αυτούς τους πόρους ή ότι οι διαθέσιμοι πόροι επαρκούν για τη δίκαιη μετάβαση της Δυτ. Μακεδονίας!

Αξίζει τέλος να αναφέρουμε ότι, το αντίστοιχο ποσοστό για την βιομηχανία, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η λεγόμενη διαρροή άνθρακα, δεν επηρεάστηκε παραμένοντας σταθερό στο 11% τα τελευταία χρόνια. Όπως λοιπόν η βιομηχανία πιέζει για να προασπίσει τα συμφέροντα της, έτσι και εμείς οφείλουμε να πράξουμε το ίδιο για το συμφέρον της δικής μας περιοχής μας.

Λευτέρης Ιωαννίδης

Υποψήφιος Βουλευτής Κοζάνης με τη συμμαχία «Πράσινο & Μωβ»

Πρώην Δήμαρχος Κοζάνης

Tags: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΜΩΒ
Previous Post

ΠΑΝΣΕΚΤΕ: «66.000 Σαρωτικούς Ελέγχους σε όλη την Επικράτεια για το 2023 ανακοίνωσε η ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»

Next Post

Στάθης Κωνσταντινίδης, βουλευτής ΠΕ Κοζάνης: «Πληρώνονται οι ενισχύσεις στους μηλοπαραγωγούς και στους καστανοπαραγωγούς».

Next Post
ΣΤΑΘΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΊΔΗΣ

Στάθης Κωνσταντινίδης, βουλευτής ΠΕ Κοζάνης: «Πληρώνονται οι ενισχύσεις στους μηλοπαραγωγούς και στους καστανοπαραγωγούς».

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Οικολογική Κίνηση Κοζάνης: Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του Παναγιώτη Δημόπουλου
  • Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις»: Συλλυπητήρια στην οικογένεια, του Παναγιώτη Δημόπουλου
  • Γιάννης Κοκκαλιάρης: «Φτωχότερη από σήμερα η Κοζάνη» -Το Συλλυπητήριο Μήνυμα του Δημάρχου Κοζάνης για την απώλεια του Παναγιώτη Δημόπουλου
  • Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2026: «Υπαίθρια Διαγενεακή Περιπέτεια» στο Πάρκο Μανιταριών
  • Δήμος Κοζάνης: Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας για τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
  2. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
  3. Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου - TsotiliNews στο Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου
  4. Vangelis Tzelepis στο Σιάτιστα- Δεκαπενταύγουστος: Η παρέα ” Τα Λεβεντόπαιδα”. Βίντεο και φωτογραφίες
  5. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr