• Latest

Λύθηκε το μυστήριο του Στόουνχεντζ!

3 Μαρτίου 2019
Κοζάνη: Νέες συλλήψεις για ηρωίνη

Κοζάνη: Νέες συλλήψεις για ηρωίνη

22 Αυγούστου 2026
Τέλος στην εξαγωγή Λιγνίτη στα Σκόπια  – Νέο  κύμα ανέργων στην περιοχή

Τέλος στην εξαγωγή Λιγνίτη στα Σκόπια – Νέο κύμα ανέργων στην περιοχή

22 Αυγούστου 2026
Δήμος Γρεβενών: Διάθεση κλιματιζόμενων χώρων και μέτρα προστασίας από τον καύσωνα

Κορυφώνεται ο καύσωνας σήμερα, έως 40 βαθμούς η θεμροκρασία – Τοπικές βροχές στα ορεινά

22 Αυγούστου 2026
Φουσκωμένη κοιλιά; Οι τροφές που μπορούν να σε βοηθήσουν να νιώσεις πιο ανάλαφρα

Φουσκωμένη κοιλιά; Οι τροφές που μπορούν να σε βοηθήσουν να νιώσεις πιο ανάλαφρα

22 Αυγούστου 2026
Αγριογούρουνο τραυμάτισε στο πόδι 65χρονο κυνηγό σε περιοχή ανάμεσα σε Σκαφίδι και Βατερό

Αγέλη αγριογούρουνων περικύκλωσε παρέα ανήλικων σε παρκάκι

22 Αυγούστου 2026
Τραυματισμός 13χρονου σε θαλάσσια παιδική χαρά στη Θάσο

Ατύχημα σε θαλάσσια παιδική χαρά – Στο νοσοκομείο δύο 16χρονοι

22 Αυγούστου 2026
ΚΟΥΝΟΥΠΙ

Ιός Δυτικού Νείλου: Τα 8 συμπτώματα που απαιτούν άμεσα επαφή με γιατρό

22 Αυγούστου 2026
βια Βιασμός παιδι

Παράτησε την 11χρονη κόρη του και ταξίδεψε στην Αλβανία για ποδοσφαιρικό αγώνα

22 Αυγούστου 2026
Όλες οι αλλαγές σε επίδομα παιδιού, επίδομα ενοικίου, ελάχιστο εγγυημένο και ανεργίας

Επίδομα παιδιού: Συμπληρωματική πληρωμή 150 ευρώ για οικογένειες που δεν έλαβαν την ενίσχυση

22 Αυγούστου 2026
μαχαιρι

«Ματωμένο» πανηγύρι – Μαχαιριά για τη χάρη μίας γυναίκας

22 Αυγούστου 2026
Πρώτη νύχτα γάμου στο… νοσοκομείο!

Ένας νεκρός από την επίθεση με σπαθί σε σχολείο

22 Αυγούστου 2026
ΚΟΥΝΟΥΠΙ

ΕΟΔΥ: Έντονη κυκλοφορία του ιού Δυτικού Νείλου – Προφυλαχθείτε από τα κουνούπια

22 Αυγούστου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 22 Αυγούστου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Λύθηκε το μυστήριο του Στόουνχεντζ!

sierafm by sierafm
3 Μαρτίου 2019
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
2
SHARES
7
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ένα μυστήριο ετών κατάφεραν να λύσουν οι επιστήμονες, οι οποίοι πλέον ξέρουν επακριβώς από πού προέρχονται μερικοί από τους τεράστιους βράχους του προϊστορικού Στόουνχεντζ.

Μια ομάδα αποτελούμενη από 12 γεωλόγους και αρχαιολόγους από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, έπειτα από έρευνα που πραγματοποίησε, αποκάλυψε ότι ίχνη από ορισμένες από τις μικρότερες πέτρες του μνημείου, προέρχονται από δύο λατομεία στη δυτική Ουαλία.

Η ομάδα βρήκε επίσης αποδεικτικά στοιχεία προϊστορικών εργαλείων, πέτρινων σφηνών, αλλά και εκσκαφικής δραστηριότητας στα εν λόγω λατομεία, που χρονολογούνται γύρω στο 3.000 π. Χ., την περίοδο που κατασκευάστηκε το πρώτο στάδιο του Στόουνχετζ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αποτελεί ατράνταχτο στοιχείο ότι άνθρωποι ενεπλάκησαν και μετακίνησαν αυτούς τους βράχους στο σημείο όπου βρίσκονται σήμερα, σε απόσταση τουλάχιστον 240 χιλιομέτρων μακριά.

«Δίνει επιτέλους, τέλος σε διαφωνίες που υπήρξαν επί μακρόν σχετικά με το αν οι βράχοι μετακινήθηκαν από ανθρώπινο παράγοντα ή εξαιτίας της δραστηριότητας των πάγων», δήλωσε ο καθηγητής Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου του Southampton και επικεφαλής της μελέτης, Joshua Pollard.

Όπως εξήγησε, από το 2010 η ομάδα του αναλύει δείγματα από το Στόουνχετζ και προσπαθεί να τα ταιριάξει με τις πέτρες στους λόφους Preseli της Ουαλίας. «Είναι σκληρή δουλειά. Η έρευνα αυτού του είδους παίρνει χρόνο», σημείωσε.

Για να πάρουν ακριβή αποτελέσματα, οι γεωλόγοι συνέθλιψαν εκατοντάδες δείγματα βράχων, μετατρέποντάς τους σε σκόνη. Έκαναν χημικές αναλύσεις σε βάθος χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ και ανέλυσαν την ηλικία των κρυστάλλων με τη μέθοδο της χημείας ζιρκονίου.

«Χρησιμοποιούμε ένα συνδυασμό στάνταρντ μικροσκοπίων και μοντέρνων εργαλείων ανάλυσης» δήλωσε ο γεωλόγος Richard Bevins, του Εθνικού Μουσείου της Ουαλίας στο CNNi.

Οι επιστήμονες γνώριζαν από καιρό ότι οι βράχοι προέρχονταν από τους λόφους Preseli, αλλά η νέα έρευνα βοηθάει στο να διαψευστούν οι ισχυρισμοί του διάσημου Βρετανού γεωλόγου  H.H. Thomas το 1023, σχετικά με την τοποθεσία τους.

Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι τα σωστά λατομεία Carn Goedog και Craig Rhos-y-felin, βρίσκονται στη βόρεια πλευρά των λόφων, απέναντι από την τοποθεσία που θεωρείτο μέχρι σήμερα.

«Πηγαίνοντας πίσω και κοιτώντας λεπτομερώς τα δείγματα που μελέτησε, μπορούμε να δείξουμε ότι καμία από τις προτάσεις του δεν στέκει», λέει ο Bevins.

Επειδή οι βράχοι είναι από την βορινή πλευρά των λόφων, οι ερευνητές εκτιμούν ότι είναι πιθανότερο ότι σύρθηκαν από ξηράς από την Ουαλία στην Αγγλία και δεν μεταφέρθηκαν δια των παραποτάμων που βρίσκονται στη νότια πλευρά.

Είναι επίσης πιθανό ότι χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για την κατασκευή ενός λίθινου κύκλου στην τοπική περιοχή, προτού μεταφερθούν και στηθούν στις πεδιάδες του Salisbury.

Οι αρχαιολόγοι, τώρα, θέλουν να επικεντρωθούν στους προϊστορικούς δεσμούς μεταξύ των προϊστορικών ανθρώπων στους λόφους Preseli και τις πεδιάδες της Αγγλίας στα ανατολικά. Η ομάδα ελπίζει επίσης να αποκτήσει πρόσβαση στα θαμμένα πετρώματα στο Στόουνχετζ για να επιβεβαιώσει την καταγωγή τους.

«Παραμένει μία από τις πιο αξιόλογες περιπτώσεις μετακίνησης μεγαλίθων  μεγάλης απόστασης στον αρχαίο κόσμο, η οποία περιέργως δεν είχε μελετηθεί αρκετά. Είμαι σίγουρος ότι θα επιστρέψουμε», δήλωσε ο Pollard.

Geologists have finally found exactly where some Stonehenge rocks came from, debunking old research, By Lauren Kent, CNN

Πηγή:cnn.gr

 

 

Tags: ΣΤΟΟΥΝΧΕΝΤΖ
Previous Post

Σπάνιο φαινόμενο: Υδροστρόβιλος «έλουσε» πλοίο που έκανε τη διαδρομή Κυλλήνη-Πόρος

Next Post

5 Δήμοι στη Δυτική Μακεδονία απαλλάσσονται από τα διόδια. Ο Δήμος Βοΐου όπως και όσοι δεν ενήργησαν μένουν εκτός απαλλαγής!!

Next Post
ΔΙΟΔΙΑ

5 Δήμοι στη Δυτική Μακεδονία απαλλάσσονται από τα διόδια. Ο Δήμος Βοΐου όπως και όσοι δεν ενήργησαν μένουν εκτός απαλλαγής!!

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Κοζάνη: Νέες συλλήψεις για ηρωίνη
  • Τέλος στην εξαγωγή Λιγνίτη στα Σκόπια – Νέο κύμα ανέργων στην περιοχή
  • Κορυφώνεται ο καύσωνας σήμερα, έως 40 βαθμούς η θεμροκρασία – Τοπικές βροχές στα ορεινά
  • Φουσκωμένη κοιλιά; Οι τροφές που μπορούν να σε βοηθήσουν να νιώσεις πιο ανάλαφρα
  • Αγέλη αγριογούρουνων περικύκλωσε παρέα ανήλικων σε παρκάκι

Πρόσφατα σχόλια

  1. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
  2. sierafm στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  3. Σιμος Μιμής στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  4. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  5. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr