• Latest
ΦΑΓΗΤΟ

Μαγειρική: 10 επικίνδυνα λάθη που κάνουμε στην κουζίνα

18 Ιανουαρίου 2019
Η Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Σιατίστης τη Δευτέρα 10 Μαρτίου

Ενορία Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας: Εορτή Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού

29 Ιουνίου 2025
Χρυσή η Δήμητρα Καρπόζηλου από το Τσοτύλι στο Διεθνές Τουρνουά Πυγμαχίας «Ευπατωριάδα Boxing Cup». Βίντεο

Χρυσή η Δήμητρα Καρπόζηλου από το Τσοτύλι στο Διεθνές Τουρνουά Πυγμαχίας «Ευπατωριάδα Boxing Cup». Βίντεο

29 Ιουνίου 2025

Αδύνατα τα αεροδρόμια Κοζάνης και Καστοριάς -Αντίστροφη μέτρηση για την παραχώρησή τους

29 Ιουνίου 2025

Η Εορτή των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων 29 και 30 Ιουνίου στην Ενορία Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας

29 Ιουνίου 2025
Φίλοι της Παράδοσης: Ευχαριστήρια επιστολή

Ευχαριστήριο από την οικογένεια του Δημήτρη Θεοδωριδη

29 Ιουνίου 2025
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Σπάρτακος: Καλό ταξίδι στο φως Σάκη Δεληγιώργη

29 Ιουνίου 2025
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Πτολεμαΐδα: Εξιχνιάσθηκε υπόθεση κλοπής σε κατάστημα Μini Market

29 Ιουνίου 2025
Κοζάνη: Έκθεση Τοπικών Προϊόντων και Υπηρεσιών στην Αιανή

Κοζάνη: Κατάφερε να του αρπάξει 3.000 ευρώ με απάτη

29 Ιουνίου 2025
Αγνοείται ο Δημήτρης Θεοδωρίδης. (Ο Τάκης ο Σουηδός)

Βρέθηκε ο Τάκης Θεοδωρίδης ( Σουηδός) και έχει τις αισθήσεις του. Προσπάθεια μεταφοράς του σε νοσοκομείο

29 Ιουνίου 2025
6ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Τοπικών Προϊόντων «Γρεβενών Γεύσεις» και «Λευκή Νύχτα»

6ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Τοπικών Προϊόντων «Γρεβενών Γεύσεις» και «Λευκή Νύχτα»

29 Ιουνίου 2025
Στο FORESTIVAL στο Μικρόκαστρο ο Μιχάλης Παπαδόπουλος.  Φωτογραφίες

Στο FORESTIVAL στο Μικρόκαστρο ο Μιχάλης Παπαδόπουλος. Φωτογραφίες

29 Ιουνίου 2025
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ, ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Απόλυτος θρίαμβος για μαθήτρια πολύτεκνης οικογένειας – 20 σε όλα τα μαθήματα στις Πανελλαδικές

29 Ιουνίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 30 Ιουνίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μαγειρική: 10 επικίνδυνα λάθη που κάνουμε στην κουζίνα

sierafm by sierafm
18 Ιανουαρίου 2019
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΦΑΓΗΤΟ
1
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η αμερικανική Ακαδημία Διατροφής & Διαιτητικής έχει δημοσιεύσει έναν κατάλογο με 10 επικίνδυνα λάθη που κάνουμε όταν μαγειρεύουμε.

Η ασφάλεια στη μαγειρική δεν αρχίζει ούτε τελειώνει με το καλό πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών.

Παρότι αυτό είναι πολύ σημαντικό, υπάρχουν πολλά άλλα επικίνδυνα λάθη που κάνουμε στη μαγειρική. Λάθη τα οποία μπορεί εύκολα να μας οδηγήσουν στην τροφική δηλητηρίαση.

Να μερικά από τα σημαντικότερα, σύμφωνα με την αμερικανική Ακαδημία Διατροφής & Διαιτητικής (AND).

Δοκιμάζουμε το φαγητό για να δούμε αν είναι χαλασμένο

Αυτό είναι ολέθριο λάθος. Πολλά από τα βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση δεν αλλοιώνουν τη γεύση, την εμφάνιση ή την μυρωδιά των τροφίμων. Επιπλέον, ακόμα και μια μπουκιά μολυσμένου τροφίμου αρκεί για να προκληθεί σοβαρή νόσος.

Επομένως, να πετάτε τα ληγμένα τρόφιμα δίχως να τα δοκιμάζετε. Και αν αφήσετε επί μέρες μαγειρεμένο φαγητό στο ψυγείο, πετάξτε το και αυτό.

Βάζουμε μαγειρεμένο φαγητό στο πιάτο όπου βρισκόταν ωμό

Πολλοί άνθρωποι έχουν την κακιά συνήθεια να ξεβγάζουν τα σκεύη όπου είχαν ωμά κρέατα και ψαρικά, για να τα ξαναχρησιμοποιήσουν για τα ψημένα. Αυτό είναι μεγάλο λάθος διότι το απλό ξέβγαλμα δεν απομακρύνει τα επικίνδυνα μικρόβια από τις πιατέλες.

Αν θέλετε οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο σκεύος, να το καθαρίσετε πρώτα καλά με ζεστό νερό και σαπούνι. Το ίδιο ισχύει και για τα ξύλα κοπής, για τα μαχαίρια και για τα πιρούνια.

Επιπλέον, μην χρησιμοποιείτε το ίδιο πιρούνι από την αρχή του ψησίματος έως το τέλος για να γυρνάτε το κρέας.

Και εννοείται ότι δεν πρέπει να βάζετε τα ωμά κρεατικά στο ίδιο ξύλο κοπής με λαχανικά τα οποία θα φάτε ωμά.

Ξεπαγώνουμε τα τρόφιμα στον πάγκο της κουζίνας

Οι επικίνδυνοι παθογόνοι μικροοργανισμοί πολλαπλασιάζονται ταχέως όταν τα τρόφιμα αφήνονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Δεν είναι τυχαίο ότι το ψυγείο (πρέπει να) έχει θερμοκρασία γύρω στους 4 βαθμούς Κελσίου.

Επομένως να ξεπαγώνετε το κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά στο ψυγείο, σε παγωμένο νερό ή στον φούρνο μικροκυμάτων.

Πλένουμε το κρέας και τα πουλερικά

Είναι ό,τι πρέπει για να διασπαρούν τα μικρόβια στο νιπτήρα, στους πάγκους της κουζίνας, στα ρούχα σας και στα γύρω αντικείμενα.

Να πλένετε μόνο τα ωμά φρούτα και λαχανικά, και όχι τα κρέατα και τα πουλερικά.

Αφήνουμε το φαγητό εκτός ψυγείου με τις ώρες

Είναι μια κλασσική συνήθεια κατά τη μαγειρική (και) στη χώρα μας. Πολλοί αφήνουν το φαγητό από το μεσημέρι ως το βράδυ στον πάγκο της κουζίνας, για να το φάει η οικογένεια το βράδυ.

Μόνο που εκτός από το φαγητό, κινδυνεύει να φάει και άφθονα βακτήρια, διότι αυτά αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται ραγδαία σε θερμοκρασίες πάνω από 4ο C.

Να αφήνετε, λοιπόν, το μαγειρεμένο φαγητό να κρυώνει για το πολύ 2 ώρες πριν το βάλετε στο ψυγείο. Αν όμως η περιβαλλοντική θερμοκρασία είναι πάνω από 32ο C, να το βάλετε μέσα σε 1 ώρα από το μαγείρεμα στο ψυγείο.

Τρώμε ωμό κέικ, χτυπητά αυγά

Μπορεί κάποτε τα πράγματα να ήταν πιο αθώα (ή εμείς πιο αδαείς), αλλά γεγονός παραμένει ότι είναι πολύ κακή ιδέα να τρώμε ωμά αυγά.

Τα ωμά αυγά συχνά περιέχουν σαλμονέλα ή άλλα επιβλαβή βακτήρια, τα οποία ευτυχώς σκοτώνονται με το καλό μαγείρεμα. Επομένως, να τρώτε τα αυγά σας μαγειρεμένα και μάλιστα σφιχτά.

Όσον αφορά την ωμή ζύμη για κέικ, αυτή δεν πρέπει να καταναλώνεται για έναν ακόμα λόγο. Το ωμό αλεύρι μπορεί να περιέχει κολοβακτηρίδιο (e.coli), που αποτελεί συχνή αιτία σοβαρής τροφικής δηλητηρίασης.

Μαρινάρουμε με λάθος τρόπο

Ποτέ να μην μαρινάρετε το κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά στον πάγκο της κουζίνας. Και μην χρησιμοποιείτε την μαρινάδα αυτή, στο μαγειρεμένο φαγητό.

Και τα δύο επιτρέπουν τον γρήγορο πολλαπλασιασμό επικίνδυνων βακτηρίων.

Να κάνετε το μαρινάρισμα στο ψυγείο και να χρησιμοποιείτε όλη τη μαρινάδα στο μαγείρεμα.

Τρώμε μισοψημένο κρέας, θαλασσινά και πουλερικά

Μπορεί οι σεφ να θεωρούν ζουμερό το κρέας μόνο όταν είναι μισοψημένο, αλλά κανένα μισοψημένο κρέας δεν είναι ασφαλές. Μία φορά να πάθει ένας άνθρωπος τροφική δηλητηρίαση, του είναι αρκετή.

Να μαγειρεύετε τα κρεατικά και τα πουλερικά έως ότου χαθεί κάθε ίχνος αίματος και χυμού από το εσωτερικό τους. Ιδανικά πρέπει να χρησιμοποιείτε θερμόμετρο.

Να μην δοκιμάζετε το μισομαγειρεμένο κρέας ή πουλερικό για να δείτε αν είναι έτοιμο.

Δεν πλένουμε τα χέρια μας

Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί επιζούν σε πολλούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των χεριών μας.

Να σαπουνίζετε καλά τα χέρια σας με ζεστό νερό, αμέσως μόλις τελειώσετε τον χειρισμό ενός ωμού τροφίμου.

Το σαπούνισμα πρέπει να διαρκεί 20 δευτερόλεπτα και να γίνεται με τρεχούμενο νερό. Πρέπει επίσης να γίνεται πριν πιάσετε τα βαζάκια με τα μπαχαρικά, πριν ανοίξετε το ντουλάπι για να πάρετε το αλάτι και γενικώς πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο.

Δεν αλλάζουμε συχνά σφουγγάρι και σπογγοπετσέτα

Το σφουγγάρι και οι σπογγοπετσέτες είναι δύο από τα πιο μολυσμένα αντικείμενα της κουζίνας.

Πρέπει να τα σαπουνίζουμε με ζεστό νερό τουλάχιστον μέρα παρά μέρα και να τα αντικαθιστούμε κάθε 1-2 εβδομάδες.

Πηγή:iatropedia.gr

Tags: ΦΑΓΗΤΟ
Previous Post

Τσουχτερά πρόστιμα για όσους δεν πέρασαν ΚΤΕΟ – Αρχίζουν οι διασταυρώσεις στοιχείων

Next Post

Το λαχανικό που προλαμβάνει τον διαβήτη και μειώνει την υπέρταση

Next Post
ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ

Το λαχανικό που προλαμβάνει τον διαβήτη και μειώνει την υπέρταση

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Ενορία Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας: Εορτή Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού
  • Χρυσή η Δήμητρα Καρπόζηλου από το Τσοτύλι στο Διεθνές Τουρνουά Πυγμαχίας «Ευπατωριάδα Boxing Cup». Βίντεο
  • Αδύνατα τα αεροδρόμια Κοζάνης και Καστοριάς -Αντίστροφη μέτρηση για την παραχώρησή τους
  • Η Εορτή των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων 29 και 30 Ιουνίου στην Ενορία Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας
  • Ευχαριστήριο από την οικογένεια του Δημήτρη Θεοδωριδη

Πρόσφατα σχόλια

  1. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  2. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  3. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  4. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  5. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr