Μία ακόμα “έκπληξη” επιφύλαξε το ΥΠΕΝ στους επενδυτές αιολικών και φωτοβολταϊκών που ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στον τελευταίο υπό το παρόν καθεστώς διαγωνισμό ΑΠΕ της ΡΑΕ.
Στην Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε στις 10 του μηνός ο κ. Χατζηδάκης και δημοσιεύθηκε την προηγούμενη Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου σε ΦΕΚ, πέραν της τροποποίησης που αφορά την ισχύ των έργων που μπορούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, τροποποιήθηκε και ο μηχανισμός μέσω του οποίου προκύπτει η τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού.
Συγκεκριμένα ορίζεται ως τιμή εκκίνησης τα 53,86 ευρώMWh, όταν, με τον προηγούμενο μηχανισμό, για μεν τα αιολικά η τιμή θα ήταν 56.04 ευρώ/MWh, για δε τα φωτοβολταϊκά τα 56.41 ευρώ/MWh.
Η χαμηλότερη τιμή εκκίνησης, όπως είναι λογικό, πιέζει προς τα κάτω και την τελική τιμή που θα “κλειδώσουν” τα έργα στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, επαναφέροντας το μεγάλο ερώτημα για το κατά πόσον μπορούν να “αντέξουν” μικρότεροι επενδυτές στον ανταγωνισμό, ειδικά από καθετοποιημένους “παίκτες” της αγοράς, δεδομένης και της πολύ μεγάλης επιβάρυνσης που έχουν πλέον οι ανεξάρτητοι “πράσινοι” παραγωγοί από το κόστος εξισορρόπησης.
Όπως αναφέρει η Υπουργική Απόφαση “για την κοινή ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών που αφορά σε αιολικούς σταθμούς Μέγιστης Ισχύος Παραγωγής μεγαλύτερης των 3MW και μικρότερης ή ίσης των 50MW ,αιολικούς σταθμούς που ανήκουν σε Ε.Κοιν. Μέγιστης Ισχύος Παραγωγής μεγαλύτερης των 6 MW και μικρότερης ή ίσης των 50MW, φωτοβολταϊκούς σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 500 kW και μικρότερης ή ίσης των 20MW και φωτοβολταϊκούς σταθμούς που ανήκουν σε Ε.Κοιν εγκατεστημένης ισχύος μεγαλύτερης του 1MW και μικρότερης ή ίσης των 20MW, η ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς καθορίζεται σε 53,86 €/MWh
Κατά τα λοιπά, η Υπουργική Απόφαση, καθορίζει ότι ο διαγωνισμός θα είναι κοινός (αιολικά και φωτοβολταϊκά) χωρίς κάποια ποσόστωση ανάμεσα στις δύο τεχνολογίες, για συνολικά 350 MW νέας ισχύος.
Με βάση την Υπουργική Απόφαση, η ΡΑΕ θα προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη του διαγωνισμού που θα γίνει στις αρχές του νέου χρόνου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα δοθεί στους ενδιαφερόμενους επενδυτές περισσότερος χρόνος από ό,τι συνήθως, λόγω των ειδικών συνθηκών που έχει δημιουργήσει το lockdown και της πιθανής δυσκολίας στη λήψη των απαραίτητων δικαιολογητικών για συμμετοχή.
Τα 350 MW είναι το “υπόλοιπο” που έχει υπάρξει από τους διαγωνισμούς του 2020, με την ισχύ μάλιστα αυτή να έχει μείνει αναξιοποίητη στα φωτοβολταϊκά, ενώ στα αιολικά είχε απορροφηθεί όλη η προγραμματισμένη ισχύς.
Πηγή: energypress.gr