• Latest
ΑΙΟΛΙΚΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ

Στην Κοζάνη το πρώτο πλωτό φωτοβολταϊκό από την ΔΕΗ στην Ελλάδα

21 Δεκεμβρίου 2020
ΕΠΣ Κοζάνης: Διασυρμός για την Κοζάνη και διακοπή του αγώνα. Τα αποτελέσματα των αγώνων

ΕΠΣ Κοζάνης: Διασυρμός για την Κοζάνη και διακοπή του αγώνα. Τα αποτελέσματα των αγώνων

18 Οκτωβρίου 2026
Το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας «Κωνσταντίνος και Ελένη Παπανικολάου» με χαρά ανακοινώνει την έγκριση του νέου προγράμματος Erasmus+

Ευχαριστήριο Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας για δωρεές

18 Οκτωβρίου 2026
30 Μηχανόβιοι στο Βόιο.  Βίντεο

30 Μηχανόβιοι στο Βόιο. Βίντεο

18 Οκτωβρίου 2026
Γ Εθνική: Πήρε τη νίκη ο Μακεδονικός Σιάτιστας και παραμένει στην κορυφή

Γ Εθνική: Πήρε τη νίκη ο Μακεδονικός Σιάτιστας και παραμένει στην κορυφή

18 Οκτωβρίου 2026
Γρεβενά: Αναβλήθηκε η δίκη του ιερέα για ενδοοικογενειακή απειλή – Νοσηλεύεται αφού προσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή του

Γρεβενά: Αναβλήθηκε η δίκη του ιερέα για ενδοοικογενειακή απειλή – Νοσηλεύεται αφού προσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή του

18 Οκτωβρίου 2026
Πυρκαγιά διέκοψε την κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό

Εγνατία Οδός: Προσφυγή στη Δικαιοσύνη για μείωση διοδίων από την ΠΕΔ Ηπείρου – Η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας γιατί σιωπά;

18 Οκτωβρίου 2026
ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού στη Σιάτιστα λόγω βλάβης

ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού στην τοπική κοινότητα Αχλαδιάς

18 Οκτωβρίου 2026
Το Κάστρο των Σερβίων έχει ιστορία αιώνων. Η επόμενη ημέρα του χρειάζεται σχέδιο

Το Κάστρο των Σερβίων έχει ιστορία αιώνων. Η επόμενη ημέρα του χρειάζεται σχέδιο

18 Οκτωβρίου 2026
Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Εορδαίας σχετικά με την δίωξη του Δόκιμου Έφεδρου Αξιωματικού Μπέικου Γιώργου.

Συγκέντρωση αγροτοκτηνοτρόφων στην Περιφέρεια Κοζάνης την Δευτέρα 19/10 για την ευλογιά και το προανθικό του 2025

18 Οκτωβρίου 2026
Ο Μηλιώνας χάνεται. Άμεση κήρυξή του ως παραδοσιακού οικισμού

Ο Μηλιώνας χάνεται. Άμεση κήρυξή του ως παραδοσιακού οικισμού

18 Οκτωβρίου 2026
ΠΑΣΟΚ: Επίσκεψη του Υποψήφιου Προέδρου Μιχάλη Κατρίνη στον Νομό Κοζάνης

Π. Κουκουλόπουλος: Τιμούμε την Αλλαγή, κοιτάμε στο μέλλον

18 Οκτωβρίου 2026
Έρχονται νέα μέτρα για τα ηλεκτρικά πατίνια – Υποχρεωτική ασφάλιση και πλήρης απαγόρευση σε ανηλίκους

Χειροπέδες σε 42χρονο πατέρα μετά από τροχαίο που είχε με το πατίνι ο 11χρονος γιος του

17 Οκτωβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στην Κοζάνη το πρώτο πλωτό φωτοβολταϊκό από την ΔΕΗ στην Ελλάδα

sierafm by sierafm
21 Δεκεμβρίου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΑΙΟΛΙΚΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ
0
SHARES
7
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Tα πλωτά φωτοβολταϊκά σε λίμνες, μια εντελώς καινούργια αγορά για την Ελλάδα, ετοιμάζεται να «ξεκλειδώσει» η ΔΕΗ. Τα πρώτα έργα του είδους θα γίνουν σύμφωνα με τις πληροφορίες του liberal.gr στην τεχνητή λίμνη Πολυφήτου του ποταμού Αλιάκμονα στο νομό Κοζάνης, μια από τις μεγαλύτερες της χώρας με έκταση 73 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δηλαδή χαρακτηριστικά που προσφέρονται για τo εγχείρημα. Αντίστοιχα projects εξετάζει η ΔΕΗ να αναπτύξει και σε άλλες τεχνητές λίμνες της Βορείου Ελλάδας με μεγάλα μήκη και πλάτη, όπου έχει κατασκευάσει ταμιευτήρες, όπως στους ποταμούς Αχελώο, Νέστο, Άραχθο, καθώς επίσης κοντά σε δεξαμενές άρδευσης και σε λιγνιτικές περιοχές.

Την καινούργια αυτή αγορά «άνοιξε» πρόσφατα και επίσημα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες καταθέτοντας στην ΡΑΕ ένα νέο και φιλόδοξο πακέτο αιτήσεων για φωτοβολταϊκά στην Βόρειο Ελλάδα, συνολικής ισχύος 650 μεγαβατ, εκ των οποίων τα 50 αφορούν αποκλειστικά πλωτά φωτοβολταϊκά. Είναι η πρώτη παρόμοια κίνηση στη χώρα μας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι μετά από αυτήν, η εταιρεία εξετάζει να δραστηριοποιηθεί και στα offshore αιολικά.

Οι ελληνικές τεχνητές λίμνες, ειδικά κάποιες μεγάλες, όπως στο Πολύφητο όπου το μέγιστο μήκος φτάνει τα 29 χλμ και το μέγιστο πλάτο τα 4 χλμ, έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα για να φιλοξενήσουν πλωτά φωτοβολταικά, παρόμοια με αυτά που αναπτύσσουν πάικτες του χώρου όπως η γερμανική BayWa r.e. στα αβαθή νερά της Ολλανδίας, η πορτογαλική EDP, η νορβηγική Statkraft και η γαλλική Akuo. Η τελευταία έχει κατασκευάσει ένα από τα μεγαλύτερα έργα της κατηγορίας παγκοσμίως, κοντά στην Αβινιόν.

Στους λόγους που τα πλωτά φωτοβολταϊκά αποτελούν ελκυστική επιλογή είναι το γεγονός ότι δεν απαιτούν αγορά γης, όσο και επειδή η σκίαση που προκαλεί το πάνελ στην υδάτινη επιφάνεια μειώνει τον ρυθμό εξάτμισης του νερού. Επιτρέπουν την στρατηγική διαχείριση των υδάτινων πόρων αξιοποιώντας την ηλιακή παραγωγή που παράγεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στις περιπτώσεις μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών, όπως αυτούς που διαθέτει η ΔΕΗ, η κάλυψη του ταμιευτήρα με πλωτά φωτοβολταϊκά, για παράδειγμα σε ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 2%-3%, μπορεί να πολλαπλάσιάσει την εγκατεστημένη του ισχύ.

Οι δυσκολίες και πως θα ξεπεραστούν

Μοναδικό μειονέκτημα της ανάπτυξης πλωτών φωτοβολταϊκών σε τεχνητές λίμνες όπου έχουν δημιουργηθεί υδροηλεκτρικά φράγματα, είναι ότι όταν ανεβοκατεβαίνουν οι υδατοφράκτες τους, αυξομειώνεται και η ποσότητα του νερού. Αυτή δηλαδή δεν είναι πάντα η ίδια, γεγονός που σημαίνει ότι η περίμετρος εντός της οποίας θα τοποθετηθεί το φωτοβολταϊκό αυξομειώνεται. Τεχνικά αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να μπουν πολλά πλωτά πάρκα σε μια τεχνητή λίμνη. Η εγκατάστασή τους πρέπει να γίνει στο κέντρο της λίμνης και μεταξύ τους να υπάρχουν ικανές αποστάσεις, ώστε να μην τα επηρεάζουν οι αυξομειώσεις της ποσότητας ροής του νερού κατά την διάρκεια της ημέρας.

Αν και η συγκεκριμένη αγορά βρίσκεται ακόμη διεθνώς σε πρώιμο στάδιο, εντούτοις ο αριθμός όσων εξειδικεύονται στην χρηματοδότηση και κατασκευή τέτοιων projects αυξάνεται, ενώ το κόστος της συγκεκριμένης τεχνολογίας παρ’ ότι μεγαλύτερο συγκριτικά με εκείνο για τις επίγειες εγκαταστάσεις μειώνεται ταχύτατα.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, ένας συνδυασμός ηλιακής και υδροηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να εξομαλύνει την μεταβλητότητα της ηλιακής παραγωγής, βελτιώνοντας την χρήση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων μεταφοράς, γεγονός ιδιαίτερα χρήσιμο σε χώρες με αδύναμα δίκτυα μεταφοράς, όπως η Ελλάδα.

Αθροίζοντας το portfolio της σε ΑΠΕ, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες μετρά πλέον 7 GW, εκ των οποίων τα 2,5 GW φωτοβολταικά. Η εγκατεστημένη της ισχύ έχει αγγίξει τα 200 MW, έως τα μέσα του 2021 θα έχει φτάσει τα 250 MW, ενώ σύμφωνα με πηγές της εταιρείας μέσα στο πρώτο 4μηνο του νέου έτους ξεκινά και η κατασκευή επιπλέον 250 MW. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗΑΝ διαθέτει και δρομολογεί ένα συνολικό αριθμό 500 MW έργων ΑΠΕ, με στόχο ως το τέλος της τριετίας να έχει φτάσει το 1,5 GW. Την περίοδο αυτή «τρέχει» δύο εμβληματικά projects: Την ενότητα φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 230 MW στην Πτολεμαΐδα και την ενότητα των 50 MW στη Μεγαλόπολη.

Πηγή:liberal.gr

Previous Post

Συνελήφθησαν δύο άτομα σε περιοχή της Φλώρινας, οι οποίοι μετέφεραν με Δ.Χ. Λεωφορείο -11- παράτυπους μετανάστες

Next Post

Μείωση στην τιμή εκκίνησης αποφάσισε το ΥΠΕΝ για τον τελευταίο διαγωνισμό για φωτοβολταϊκά και αιολικά υπό το παρόν καθεστώς

Next Post
φωτοβολταικα

Μείωση στην τιμή εκκίνησης αποφάσισε το ΥΠΕΝ για τον τελευταίο διαγωνισμό για φωτοβολταϊκά και αιολικά υπό το παρόν καθεστώς

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • ΕΠΣ Κοζάνης: Διασυρμός για την Κοζάνη και διακοπή του αγώνα. Τα αποτελέσματα των αγώνων
  • Ευχαριστήριο Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας για δωρεές
  • 30 Μηχανόβιοι στο Βόιο. Βίντεο
  • Γ Εθνική: Πήρε τη νίκη ο Μακεδονικός Σιάτιστας και παραμένει στην κορυφή
  • Γρεβενά: Αναβλήθηκε η δίκη του ιερέα για ενδοοικογενειακή απειλή – Νοσηλεύεται αφού προσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή του

Πρόσφατα σχόλια

  1. Βασίλης Στρέμπας στο Με καταγωγή από την Εράτυρα ο 62χρονος που έχασε τη ζωή του στη Ρόδο εξαιτίας της κακοκαιρίας
  2. Κωνσταντίνος Καραγιάννης στο Η 34η Εμποροβιοτεχνική & Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας, σε δύο λεπτά και σαράντα πέντε δευτερόλεπτα ! (video)
  3. Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού - TsotiliNews στο Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού
  4. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
  5. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr