• Latest
κορονοιος εμβολιο

Μετάλλαξη Delta: Πόσους μήνες μετά τον εμβολιασμό αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης

5 Οκτωβρίου 2021
ΑΡΚΟΥΔΑ

Άρδασσα: Μεγαλόσωμη αρκούδα εμφανίστηκε σε πλατεία. Βίντεο

7 Ιουνίου 2026
Αστυνομικοί ντύθηκαν εργάτες και «έκοψαν» 967 κλήσεις σε οδηγούς!

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της οδού Θ. Λιμπανίας

7 Ιουνίου 2026

Σιάτιστα: Ιερά Αγρυπνία στη μνήμη του Αγίου Λουκά του Ιατρού Αρχιεπισκόπου Κριμαίας

7 Ιουνίου 2026
Εκδήλωση πρώτων βοηθειών στο Δημοτικό – Νηπιαγωγείο Τσοτυλίου διοργάνωσε ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων

Εκδήλωση πρώτων βοηθειών στο Δημοτικό – Νηπιαγωγείο Τσοτυλίου διοργάνωσε ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων

7 Ιουνίου 2026
Δήμος Βοΐου: Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η τρίτη ημέρα των εκδηλώσεων «ΠΕΛΕΚΟΝ 2026» στη Σιάτιστα – Τιμήθηκε ο Παύλος Γερουλάνος ως απόγονος της οικογένειας Μανούση

Η ιστορία του Αρχοντικού Μανούση ως εργαλείο ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σιάτιστας. Βίντεο ( του Λαζάρου Κώτσικα)

7 Ιουνίου 2026
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 17ος Ποδηλατικός Γύρος Λίμνης Πολυφύτου «Γεώργιος Πράσσος»

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 17ος Ποδηλατικός Γύρος Λίμνης Πολυφύτου «Γεώργιος Πράσσος»

7 Ιουνίου 2026
Ο Εορτασμός της «Ημέρας Τιμής των Αποστράτων  της Ελληνικής Αστυνομίας». Φωτογραφίες

Ο Εορτασμός της «Ημέρας Τιμής των Αποστράτων  της Ελληνικής Αστυνομίας». Φωτογραφίες

7 Ιουνίου 2026
Δήμος Βοΐου: Έναρξη εργασιών επέκτασης δικτύου φυσικού αερίου στη Γαλατινή

Πώς θα εξελιχθεί η διανομή φυσικού αερίου σε Βόιο, Σέρβια, Βελβεντό και Δεσκάτη

7 Ιουνίου 2026
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Δημοσκόπηση Marc: Σταθερά πρώτη η ΝΔ, δεύτερη η ΕΛΑΣ του Τσίπρα – Στην 4η θέση το ΠΑΣΟΚ

7 Ιουνίου 2026
Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: “Οσφυαλγία – Πότε χρειάζεται ο νευροχειρουργός;”

Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: “Οσφυαλγία – Πότε χρειάζεται ο νευροχειρουργός;”

7 Ιουνίου 2026
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διαφθοράς σε πολεοδομικές υπηρεσίες – Έξι συλλήψεις

7 Ιουνίου 2026
Δημόσιο: Παρουσιάστηκε το politis.gov.gr για την πορεία αιτήσεων -Πώς λειτουργεί

Δημόσιο: Παρουσιάστηκε το politis.gov.gr για την πορεία αιτήσεων -Πώς λειτουργεί

7 Ιουνίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 8 Ιουνίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μετάλλαξη Delta: Πόσους μήνες μετά τον εμβολιασμό αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης

sierafm by sierafm
5 Οκτωβρίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
κορονοιος εμβολιο
0
SHARES
5
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Οι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του κορονοϊού, οι οποίοι στη συνέχεια μολύνονται από την κυρίαρχη πλέον μετάλλαξη Delta, έχουν μικρότερη πιθανότητα να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους, σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. Όμως αυτή η έμμεση προστασία για τους τρίτους φαίνεται να μειώνεται σημαντικά περίπου τρεις μήνες μετά τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για την πρώτη έρευνα που εξετάζει άμεσα πόσο καλά τα εμβόλια αποτρέπουν την εξάπλωση του στελέχους Delta. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Ντέηβιντ Άιρ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv (δεν έχουν κάνει ακόμη δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό), σύμφωνα με το «Nature», ανέλυσαν στοιχεία από 139.164 στενές επαφές 95.716 ανθρώπων, που είχαν μολυνθεί μεταξύ Ιανουαρίου-Αυγούστου 2021. Το 37% των επαφών διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

Διαπιστώθηκε ότι τα εμβόλια – πέρα από την προστασία των ίδιων των εμβολιασμένων – παρέχουν κάποια προστασία και έναντι της μετάδοσης του ιού σε άλλους. Όμως στην περίπτωση του στελέχους Delta, αυτή η έμμεση προστασία των τρίτων είναι μικρότερη σε σχέση με άλλες παραλλαγές και επιπλέον εξασθενεί με τον χρόνο.

Μετάλλαξη Delta: Ποια η πιθανότητα μετάδοσης με τα εμβόλια AstraZeneca και Pfizer

Ένας πλήρως εμβολιασμένος άνθρωπος που στη συνέχεια μολύνεται από τον κορονοϊό (οι λεγόμενες μολύνσεις breakthrough) και ειδικότερα από τη Delta («ινδική» παραλλαγή), έχει σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να μεταδώσει τον ιό σε άλλους, σε σχέση με κάποιον που έχει μολυνθεί από την παραλλαγή Alpha («βρετανική»). Και θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι ένας πλήρως εμβολιασμένος έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθεί στη συνέχεια από τη Delta από ό,τι από την Alpha.

Σύμφωνα με τη μελέτη, για τους ανθρώπους που μολύνονται με Delta δύο εβδομάδες μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους με AstraZeneca, η πιθανότητα να μολύνουν μια στενή επαφή τους που δεν έχει εμβολιαστεί, είναι 57%. Αλλά μετά από τρεις μήνες αυξάνει στο 67%, δηλαδή υπάρχουν πλέον δύο στις τρεις πιθανότητες οι πλήρως εμβολιασμένοι με το συγκεκριμένο εμβόλιο – που είναι ταυτόχρονα μολυσμένοι με Delta – να μολύνουν άλλους γύρω τους.

Οι πιθανότητες είναι κάπως μικρότερες στην περίπτωση εμβολιασμού με Pfizer/BioNTech. Ο κίνδυνος μετάδοσης της Delta σε τρίτους από έναν πλήρως εμβολιασμένο που μολύνεται μετά από την εν λόγω παραλλαγή, είναι αρχικά (λίγο μετά τη δεύτερη δόση) 42%, αλλά αυξάνεται στο 58% μετά από λίγους μήνες.

«Ο εμβολιασμός μειώνει τη μετάδοση της Delta, αλλά σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με την παραλλαγή Alpha»

Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ότι οι άνθρωποι που μολύνονται με Delta, έχουν περίπου τα ίδια επίπεδα γενετικού υλικού του κορονοϊού στη μύτη τους, είτε έχουν προηγουμένως εμβολιαστεί είτε όχι. Κάτι που πιθανώς υποδηλώνει ότι δυνητικά οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι έχουν παρόμοιες πιθανότητες – τουλάχιστον σε πρώτη φάση – να μολύνουν άλλους. Από την άλλη, άλλες μελέτες έχουν συμπεράνει ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό, αν οι ίδιοι μολυνθούν παρά τον εμβολιασμό τους, καθώς τα επίπεδα του ιικού φορτίου στη μύτη τους μειώνονται ταχύτερα από ό,τι εκείνα των ανεμβολίαστων.

Όπως επισημαίνουν και οι ερευνητές της νέας μελέτης, «ενώ ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης, τα παρόμοια ιικά φορτία στους εμβολιασμένους και στους ανεμβολίαστους που έχουν μολυνθεί με Delta, εγείρουν το ερώτημα σε ποιο βαθμό ο εμβολιασμός αποτρέπει τη μετάδοση του ιού». Τα νέα ευρήματα, σύμφωνα με τον δρ Άιρ, δείχνουν ότι «υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην Alpha και την Delta, καθώς επίσης με το πέρασμα του χρόνου, εξηγώντας έτσι πιθανώς γιατί έχουμε δει τόσο συνεχιζόμενη μεγάλη μετάδοση της Delta παρά τους εκτεταμένους εμβολιασμούς».

Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι «ο εμβολιασμός μειώνει τη μετάδοση της Delta, αλλά σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με την παραλλαγή Alpha. Επίσης η θετική επίπτωση του εμβολιασμού μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου». Εκτιμούν επίσης ότι «ο ενισχυτικός εμβολιασμός (έξτρα δόση) μπορεί πιθανώς να βοηθήσει στον έλεγχο της μετάδοσης και στην αποτροπή νέων λοιμώξεων».

Εδώ θα δείτε τη σχετική επιστημονική προδημοσίευση.

Πηγή: Newsbeast.gr

Tags: ΕΜΒΟΛΙΟΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
Previous Post

Επίδομα θέρμανσης: Αλλάζουν προς τα πάνω τα εισοδηματικά κριτήρια – Οι νέοι δικαιούχοι

Next Post

Σχολεία: Δεν θα παίρνουν απουσίες οι μαθητές που εμβολιάζονται

Next Post
σχολειο

Σχολεία: Δεν θα παίρνουν απουσίες οι μαθητές που εμβολιάζονται

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Άρδασσα: Μεγαλόσωμη αρκούδα εμφανίστηκε σε πλατεία. Βίντεο
  • Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της οδού Θ. Λιμπανίας
  • Σιάτιστα: Ιερά Αγρυπνία στη μνήμη του Αγίου Λουκά του Ιατρού Αρχιεπισκόπου Κριμαίας
  • Εκδήλωση πρώτων βοηθειών στο Δημοτικό – Νηπιαγωγείο Τσοτυλίου διοργάνωσε ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων
  • Η ιστορία του Αρχοντικού Μανούση ως εργαλείο ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σιάτιστας. Βίντεο ( του Λαζάρου Κώτσικα)

Πρόσφατα σχόλια

  1. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  2. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
  3. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  4. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  5. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr