• Latest

Μεταλιγνιτική εποχή: Η κοινωνία και ο ρόλος του πολιτισμού της Δήμητρας Καραγιάννη

15 Απριλίου 2021
29χρονη διέταξε τον βασανισμό του συντρόφου της από τους υπόλοιπους πέντε εραστές της που ζούσαν όλοι στο ίδιο σπίτι

14χρονος ξυλοκόπησε συμμαθητή του, κινδύνευσε να χάσει το νεφρό του

19 Σεπτεμβρίου 2026
κρεμαλα αυτοκτονια

14χρονος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του

19 Σεπτεμβρίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Μεγάλη κλήρωση δώρων για τους συμμετέχοντες στα QR Mobility Hunt και QR Mobility Mini Hunt της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας

Δήμος Κοζάνης: Μεγάλη κλήρωση δώρων για τους συμμετέχοντες στα QR Mobility Hunt και QR Mobility Mini Hunt της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας

19 Σεπτεμβρίου 2026
Οικονομικό Βοήθημα Γέννησης Τέκνου από την Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης

Οικονομικό Βοήθημα Γέννησης Τέκνου από την Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης

19 Σεπτεμβρίου 2026
Καστοριά: Ταξιτζής μετέφερε παράνομα αλλοδαπό

Καστοριά: Ταξιτζής μετέφερε παράνομα αλλοδαπό

19 Σεπτεμβρίου 2026
Αιχμηρή συνέντευξη του Προέδρου του Σπάρτακου στο radiome.gr

Ο Πρόεδρος του Σπάρτακου στο Δελτίο Ειδήσεων του WEST

19 Σεπτεμβρίου 2026
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2026 – «Κινητικότητα για όλους»: Πολυθεματικό πρόγραμμα δράσεων από τον Δήμο Γρεβενών.

Δήμος Κοζάνης: Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας για το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου

19 Σεπτεμβρίου 2026
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2026: «Μια Ρακέτα, Όλες οι Γενιές!». Το τένις ένωσε μικρούς και μεγάλους στα Γρεβενά

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2026: «Μια Ρακέτα, Όλες οι Γενιές!». Το τένις ένωσε μικρούς και μεγάλους στα Γρεβενά

19 Σεπτεμβρίου 2026
Απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Αναστάσιου Ραφαηλίδη στην ανακοίνωση της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δυτικής Μακεδονίας.

Α. Ραφαηλίδης: Η συμφωνία ΔΕΗ–AWS ενισχύει τη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας σε ένα νέο τεχνολογικό παραγωγικό μοντέλο

19 Σεπτεμβρίου 2026
Τα SOS για μετεγγραφές φοιτητών – Τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι

Μετεγγραφές 2026: 6 SOS για τους πρωτοετείς φοιτητές

19 Σεπτεμβρίου 2026
σχολειο

Πυροβόλησαν με αεροβόλο σε τζάμι σχολειου εν ώρα μαθήματος

19 Σεπτεμβρίου 2026
Πώς του άρπαξαν 100.000 ευρώ για δήθεν επενδύσεις!

Απατεώνες πήγαν για «εύκολη λεία» και έπεσαν πάνω σε αστυνομικό

19 Σεπτεμβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μεταλιγνιτική εποχή: Η κοινωνία και ο ρόλος του πολιτισμού της Δήμητρας Καραγιάννη

sierafm by sierafm
15 Απριλίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
0
SHARES
10
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Μεταλιγνιτική εποχή: Η κοινωνία και ο ρόλος του πολιτισμού της Δήμητρας Καραγιάννη

Η κοινωνία

Η «μετάβαση», που βρισκόταν μέχρι πρότινος στη σκιά, απολαμβάνει πια τα φώτα της δημοσιότητας. Ένα «κοινό μυστικό» που ειπώθηκε ξαφνικά, φέρνοντας τα πάνω κάτω στην «ωραία κοιμώμενη» κοινωνία μας… Μια πληγή, που η υγειονομική κρίση την κάνει ακόμα πιο βαθιά, ροκανίζοντας κι άλλο από τον ελάχιστο χρόνο που έχει απομείνει.

Από το 1950 και μετά, ο τόπος σήκωσε ένα τεράστιο βάρος με την λιγνιτοποίησή του, αποκτώντας φυσικά ένα σημαντικό οικονομικό πλεονέκτημα, αφού η ΔΕΗ εξασφάλισε επαγγελματικά γενιές ανθρώπων. Η περιοχή, όμως, επαναπαύτηκε στο εφήμερο κέρδος και ικανοποιήθηκε με την πρόσκαιρη λύση. Έχτισε καριέρα πάνω στη λιγνιτοποίησή της, σαν να μην υπήρχε αύριο, αναπτύσσοντας έτσι μια τρομακτική μονοκαλλιέργεια, ακόμα και στον τρόπο  σκέψης.

Βρίσκεται, λοιπόν, σήμερα να μην ξέρει ποια είναι. Το κύριο ζήτημα είναι η ανεργία και το πιθανό άδειασμα της περιοχής. Προκύπτει ένα καίριο θέμα, όχι μόνο οικονομικό, μα βαθιά κοινωνικό. Γιατί οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από εργασία. Από μια αξιοπρεπή ζωή. Κι έχουν, επίσης, ανάγκη να ανήκουν κάπου. Μαζί με την απώλεια της εργασίας, χάνεται και η όποια κοινωνική τους ένταξη κι αυτοεκτίμηση.

Κάθε μεγάλη αλλαγή συμπαρασύρει την κοινωνία μαζί της. Και «θέλει» την κοινωνία μαζί της. Δεν θέλει, όμως, μια κοινωνία «χαμένη», αλλά μια κοινωνία με στόχο, ενεργή, δυνατή και κυρίως «ευέλικτη»∙ κάτι που δεν μάθαμε να είμαστε.

Είναι αλήθεια πως δεν είναι εύκολο να αλλάξει κανείς προορισμό  ξαφνικά. Είναι αλήθεια πως δεν είναι εύκολο να υπάρξει σύμπνοια σε ένα τόσο πολύπλοκο θέμα. Είναι αλήθεια πως δεν μπορούν να επιβιώσουν «αγνές προθέσεις» πίσω από ένα ζήτημα αυτού του μεγέθους. Είναι αλήθεια πως δεν είναι εύκολο να βρούμε το δρόμο μας. Όμως αλήθεια, επίσης, είναι πως δεν έχουμε πια χρόνο για άλλες τέτοιες αλήθειες. Όταν οι καταστάσεις δυσκολεύουν, μετασχηματίζεσαι και προχωράς. Για να μετεξελιχθείς σ’ αυτό που μπορείς και που θέλεις να είσαι.

Ο πολιτισμός

Ένα πανίσχυρο μέσο έκφρασης. Ένας δείκτης των αξιών και του βαθμού στον οποίο αυτές πραγματώνονται. Οι τέχνες, τα γράμματα, η λαογραφία… ο πολιτισμός σε κάθε εκδοχή του, σε συνδυασμό με την «εξωστρέφεια» (στην οποία τόσο υστερούμε) έχει τη δύναμη ν’ ανοίξει δρόμους και να χαράξει πολιτική, μετασχηματίζοντας τον τόπο μας σε κάτι νέο. Η πλούσια πολιτιστική παραγωγή της περιοχής πρέπει να βγει από τον θεωρητικό και φιλολογικό χαρακτήρα της και να αποκτήσει ρόλο αναπτυξιακό. Να κυριαρχήσει στο «μετά» του τόπου, δίνοντάς του ταυτότητα και διαμορφώνοντας ένα νέο προφίλ για την Δυτική Μακεδονία, που θα τη βάζει δυναμικά στο χάρτη και δεν θα τη βγάζει απ’ αυτόν.

Στην περιοχή υπάρχουν πολιτιστικές βάσεις που μπορούν να ξαναγεννηθούν με μεγαλύτερη δυναμική. Η αξιοποίηση του λόγιου, λαϊκού και σύγχρονου πολιτισμού, της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, των αρχαιολογικών χώρων, των βιβλιοθηκών και της βιομηχανικής ιστορίας, σε συνδυασμό με το φυσικό τοπίο, τον πρωτογενή τομέα, τον εναλλακτικό τουρισμό και την εξωστρέφεια του τόπου, είναι ένα σχήμα που θα πρέπει να λειτουργήσει αλυσιδωτά και παραγωγικά. Θα πρέπει να κινητοποιηθούν και να προβληθούν συνδυαστικά όλες οι πτυχές της κοινωνικής δημιουργικότητας, όλα όσα η περιοχή παραμέρισε για χάρη του λιγνίτη, όλα αυτά που κάνουν τον τόπο διαφορετικό και κυρίως θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι άνθρωποί του. Με συστηματική οργάνωση, πλάνο και δημιουργικές ιδέες που να δίνουν στην περιοχή «χαρακτήρα» και προοπτική.

Οι μεγάλες αλλαγές χρειάζονται χρόνο για να ωριμάσουν στη συνείδηση του κόσμου∙ χρόνο, που πλέον δεν υπάρχει. Γι’ αυτό ακριβώς απαιτούνται γενναίες αποφάσεις, «ανοιχτά» μυαλά και σωστές προτεραιότητες την κρίσιμη στιγμή∙ προτεραιότητες, που να ξεπερνούν τον μικρόκοσμο της στενής αντίληψής μας και να κάνουν άλματα στο αύριο. Με λάθη; Ναι, ας είναι και με λάθη. Αρκεί να είναι άλματα στο αύριο κι όχι στο χθες. Πρέπει να έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά αν θέλουμε «να ανέβουμε πάνω στο τρένο» και να μην το βλέπουμε να μας προσπερνάει. «Οι άνθρωποι που πάνε μπροστά σ’ αυτόν τον κόσμο, είναι αυτοί που σηκώνονται, αναζητούν τις συνθήκες που θέλουν, κι αν δεν τις βρουν, τότε τις διαμορφώνουν μόνοι τους» (Μπέρναρντ Σω). Το ίδιο και οι τόποι.

 

Tags: ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ
Previous Post

Ολιγόωρη διακοπή υδροδότησης σε οδούς στην πόλη της Κοζάνης για την αποκατάσταση διαρροής (15-04-21) 

Next Post

Τα self tests αποτελούν ένα ακόμη ισχυρό όπλο στη μάχη που δίνει η κοινωνία μας κατά του κορονοϊού. (του Χάρη Κάτανα)

Next Post
κατανας χαρης

Τα self tests αποτελούν ένα ακόμη ισχυρό όπλο στη μάχη που δίνει η κοινωνία μας κατά του κορονοϊού. (του Χάρη Κάτανα)

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • 14χρονος ξυλοκόπησε συμμαθητή του, κινδύνευσε να χάσει το νεφρό του
  • 14χρονος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του
  • Δήμος Κοζάνης: Μεγάλη κλήρωση δώρων για τους συμμετέχοντες στα QR Mobility Hunt και QR Mobility Mini Hunt της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας
  • Οικονομικό Βοήθημα Γέννησης Τέκνου από την Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης
  • Καστοριά: Ταξιτζής μετέφερε παράνομα αλλοδαπό

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
  2. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
  3. Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου - TsotiliNews στο Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου
  4. Vangelis Tzelepis στο Σιάτιστα- Δεκαπενταύγουστος: Η παρέα ” Τα Λεβεντόπαιδα”. Βίντεο και φωτογραφίες
  5. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr