• Latest
ΕΣΤΙΑΣΗ,καταστήματα εστιατορια

Με «έξτρα» πληρωμή η εξαήμερη εργασία, τι αμοιβή θα παίρνουν οι εργαζόμενοι

12 Ιουλίου 2022
Σύλλογος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Κοζάνης

Σύλλογος Αριστοτέλης Έναρξη δραστηριοτήτων

13 Οκτωβρίου 2025
Μακεδονικός Σιάτιστας: Έναρξη συνεργασίας με τον προπονητή τερματοφυλάκων Θεόφιλο Φώτη

Μακεδονικός Σιάτιστας: Έναρξη συνεργασίας με τον προπονητή τερματοφυλάκων Θεόφιλο Φώτη

13 Οκτωβρίου 2025
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ολοκληρώθηκε το τριήμερο  των επετειακών εκδηλώσεων με τίτλο  «30 Χρόνια μετά τον Σεισμό “Μνήμη – Αποκατάσταση – Θωράκιση”

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ολοκληρώθηκε το τριήμερο  των επετειακών εκδηλώσεων με τίτλο «30 Χρόνια μετά τον Σεισμό “Μνήμη – Αποκατάσταση – Θωράκιση”

13 Οκτωβρίου 2025
«Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους»: Πραγματοποιήθηκαν 461 τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

«Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους ». Στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής πραγματοποιήθηκαν -433- τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

13 Οκτωβρίου 2025
Ανεπανάληπτες στιγμές στο Student Welcome Festival Kastoria!

Ανεπανάληπτες στιγμές στο Student Welcome Festival Kastoria!

13 Οκτωβρίου 2025
Δήμος Γρεβενών: Λαμπρός εορτασμός για τα 113α ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της πόλης των Γρεβενών

Δήμος Γρεβενών: Λαμπρός εορτασμός για τα 113α ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της πόλης των Γρεβενών

13 Οκτωβρίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Κλειστή η πισίνα του Λιάπειου λόγω έκτακτης τεχνικής βλάβης

Δήμος Κοζάνης: Κλειστό το Λιάπειο για τις ώρες κοινού από 20:30 με 22:30 την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου λόγω επίσκεψης κλιμακίου της ΚΟΕ

13 Οκτωβρίου 2025
Βέττα Καλλιόπη

Καλλιόπη Βέττα: «Να παρέμβει η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδας για την παραμονή του καταστήματος της Εθνικής στα Σέρβια»

13 Οκτωβρίου 2025
Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου

Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου

13 Οκτωβρίου 2025
Ενημερωτική εκδήλωση για τη νέα εποχή στην πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου του μαστού διοργανώνει το Διαγνωστικό Κέντρο «Ιπποκράτης»

Ενημερωτική εκδήλωση για τη νέα εποχή στην πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου του μαστού διοργανώνει το Διαγνωστικό Κέντρο «Ιπποκράτης»

13 Οκτωβρίου 2025
νερο

Νερό, καφές, τσάι: Ο καθημερινός συνδυασμός που φέρνει μακροζωία

13 Οκτωβρίου 2025
Σταθμοί απολύμανσης για την ευλογιά των προβάτων και αιγών σε Φλώρινα και Καστοριά

Σταθμοί απολύμανσης για την ευλογιά των προβάτων και αιγών σε Φλώρινα και Καστοριά

13 Οκτωβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Με «έξτρα» πληρωμή η εξαήμερη εργασία, τι αμοιβή θα παίρνουν οι εργαζόμενοι

sierafm by sierafm
12 Ιουλίου 2022
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΕΣΤΙΑΣΗ,καταστήματα εστιατορια
0
SHARES
23
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Προσαύξηση στο μισθό τους από 5% ως 15% θα λάβουν οι εργαζόμενοι στα τουριστικά και επισιτιστικά καταστήματα όλης της χώρας που θα εργαστούν έξι ημέρες την εβδομάδα σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews.

Αν ο εργοδότης επιθυμεί να απασχολήσει τον εργαζόμενο 6 ημέρες, 40 ώρες, την εβδομάδα την 6η ημέρα θα καταβάλει προσαύξηση ίση με αυτή που θα αποφασίσουν κατά πάσα πιθανότητα έως και σήμερα εργοδότες και εργαζόμενοι στον επισιτισμό. Ειδικότερα ολοκληρώνονται σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews οι διαβουλεύσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό και της ΓΣΕΒΕΕ ώστε η 6ήμερη εργασία να πληρώνεται έξτρα χωρίς αύξηση των ωρών εργασίας εβδομαδιαίως που δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις 40 ώρες.

Έτσι αν ο εργοδότης επιθυμεί να απασχολήσει τον εργαζόμενο 6 ημέρες, 40 ώρες, την εβδομάδα την 6η ημέρα θα καταβάλει προσαύξηση ίση με αυτή που θα αποφασίσουν σήμερα οι εργαζόμενοι και εργοδότες στον Επισιτισμό.
Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων εργαζομένων που επιθυμούν να απασχολούνται έξι ημέρες της εβδομάδας για 40 ώρες για προσωπικούς ή και για οικογενειακούς λόγους είναι ήδη έτοιμη και το αν θα ενεργοποιηθεί ή όχι θα το κρίνει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης μεταξύ εργαζόμενων και εργοδοτών.

Η νέα συμφωνία εφόσον υπάρξει θα ενταχθεί στο κείμενο της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και δύο συνεχεία θα περάσει ξανά από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας προκειμένου να επεκταθεί ως υποχρεωτική της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον επισιτιστικό κλάδο για την κάλυψη περισσότερων από 400.000 εργαζομένων.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ Γιώργος Χότζογλου σημείωσε ότι “μια πρώτη μάχη δόθηκε στο Υπουργείο Εργασίας κατά της εγκυκλίου που καταστρατηγούσε το πενθήμερο στην Κ.Σ.Σ.Ε. του Επισιτισμού.Πετύχαμε προσωρινά να μην εφαρμοστεί το επίμαχο άρθρο της εγκυκλίου και να ενσωματωθεί στη σύμβαση το αποτέλεσμα της διαβούλευσης με την εργοδοτική πλευρά όσο αφορά την προσαύξηση που θα παίρνουν οι εργαζόμενοι αν δουλεύουν την 6η μέρα.Κάνουμε σαφές προς όλες τις πλευρές πως δεν πρόκειται να αφήσουμε τους συναδέλφους μας έρμαιο σε ορέξεις κακόβουλων εργοδοτών αλλά και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χωρίς αμοιβή!”.

Όπως ορίζεται στην εγκύκλιο που αφορά τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των πάσης φύσεως Τουριστικών και Επισιτιστικών καταστημάτων όλης της χώρας για το 2021 – 2023 δύναται ο εργαζόμενος να ζητήσει με αίτησή του στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, τον επιμερισμό των σαράντα (40) ωρών εργασίας εβδομαδιαίως σε έξι (6) ημέρες αντί για πέντε (5), για προσωπικούς ή και για οικογενειακούς λόγους, μέχρι και πριν την ανάληψη της υπηρεσίας του. Το ως άνω αίτημα θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά και θα εγκρίνεται (ή θα απορρίπτεται) από τον εργοδότη.

Στη νέα ΣΣΕ υπάγονται οι εργαζόμενοι στα τουριστικά και επισιτιστικά καταστήματα όλης της χώρας , τα οποία (καταστήματα) κατατάσσονται σε δύο (2) ευρείες κατηγορίες: στα καταστήματα της περίπτωσης i (εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, νυκτερινά κέντρα διασκέδασης, οβελιστήρια, κτλ) και στα καταστήματα της περίπτωσης ii (καφενεία, καφέ-σνακ μπαρ, ουζερί, αναψυκτήρια, καφεζαχαροπλαστεία, κτλ).

Πρόσθετη αμοιβή δικαιούται όσοι δουλεύουν 6ημερο

Η 6η ημέρα εργασίας στο σύστημα της πενθήμερης εργασίας σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ ΓΣΕΕ αποτελεί μεν ημέρα υποχρεωτικής ανάπαυσης του εργαζόμενου, πλην όμως δεν έχει τον χαρακτήρα της ημέρας υποχρεωτικής αργίας, όπως η 7η ημέρα της εβδομάδος, η οποία ρυθμίζεται ειδικώς από τις διατάξεις του Β.Δ. 738/1966. Γι’ αυτό και οι διατάξεις περί εργασίας την Κυριακή, δεν εφαρμόζονται επί απασχόλησης κατά την 6η ημέρα εργασίας και δεν οφείλεται σε αυτή την περίπτωση η προσαύξηση του 75% που παρέχεται στους εργαζόμενους κατά την Κυριακή και τις αργίες, ούτε αναπληρωματική ανάπαυση σε άλλη εργάσιμη ημέρα της επόμενης εβδομάδας.

Η αμοιβή της 6ης ημέρας εργασίας ρυθμίστηκε νομοθετικά για πρώτη φορά με το άρθρο 8 του Ν. 3846/2010 και έκτοτε για την απασχόλησή του κατά την 6η ημέρα, ο εργαζόμενος αμείβεται με το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 30%, χωρίς όμως να δικαιούται αναπληρωματική εβδομαδιαία ανάπαυση.
Και η εν λόγω απασχόληση θεωρείται τροποποίηση του ωραρίου εργασίας και πρέπει να δηλώνεται στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ προ της ανάληψης υπηρεσίας εκ μέρους του εργαζόμενου (Έντυπο Ε4 – Συμπληρωματικός Ωραρίου).

Πηγή: dikaiologitika.gr

Previous Post

Νέος Κοινωνικός Τουρισμός 2022: «Κλείδωσε» η ημερομηνία για τις αιτήσεις, ποιους αφορά

Next Post

ΑΣΕΠ-προκηρύξεις: Πώς αποδεικνύονται τα προσόντα -Η ισχύς των τίτλων σπουδών (ΦΕΚ)

Next Post
ασεπ

ΑΣΕΠ-προκηρύξεις: Πώς αποδεικνύονται τα προσόντα -Η ισχύς των τίτλων σπουδών (ΦΕΚ)

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Σύλλογος Αριστοτέλης Έναρξη δραστηριοτήτων
  • Μακεδονικός Σιάτιστας: Έναρξη συνεργασίας με τον προπονητή τερματοφυλάκων Θεόφιλο Φώτη
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ολοκληρώθηκε το τριήμερο  των επετειακών εκδηλώσεων με τίτλο «30 Χρόνια μετά τον Σεισμό “Μνήμη – Αποκατάσταση – Θωράκιση”
  • «Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους ». Στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής πραγματοποιήθηκαν -433- τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας
  • Ανεπανάληπτες στιγμές στο Student Welcome Festival Kastoria!

Πρόσφατα σχόλια

  1. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  2. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr