Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 23 Σεπτεμβρίου 2023, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, η εκδήλωση υπό τον τίτλο «Οινογνωσία: Ιστορικές και Σύγχρονες Μαρτυρίες».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς», που το Υπουργείο Πολιτισμού γιόρτασε για 27η χρονιά. Το κοινό ευρωπαϊκό θέμα του εορτασμού για το 2023 ήταν «Πολιτιστική Κληρονομιά και Παράδοση: Μαρτυρίες του χθες στο σήμερα» (European Heritage Days 2023: Living Heritage). Το θέμα αναφέρεται σε πρακτικές και δεξιότητες οι οποίες έχουν περάσει από γενιά σε γενιά και εξασκούνται ακόμη και σήμερα, συμβάλλοντας στη διατήρηση της συλλογικής μνήμης, ενισχύοντας την κοινή ταυτότητα και συνέχεια και προάγοντας ταυτόχρονα τον σεβασμό για την πολιτιστική διαφορετικότητα και δημιουργικότητα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν ομιλίες με θέμα το κρασί από την προϊστορία έως και τη σύγχρονη εποχή, με τη συμμετοχή οινοπαραγωγών της Π.Ε. Κοζάνης.
Το κοινό καλωσόρισε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρετή Χονδρογιάννη-Μετόκη, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Απασχόλησης Γιώργος Βαβλιάρας, που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση. Επιπλέον, παραβρέθηκαν στην εκδήλωση εν ενεργεία και υποψήφιοι παρατάξεων για τις εκλογές του Δήμου Κοζάνης.
Την εκδήλωση άνοιξαν οι αρχαιοβοτανολόγοι της Εφορείας Κοτσαχρήστου Δήμητρα και Στυλιανάκου Χαρούλα, με ομιλία υπό τον τίτλο «Άμπελος και οίνος στον ελλαδικό χώρο κατά τα προϊστορικά και ιστορικά χρόνια». Αναφέρθηκαν στα αρχαιοβοτανικά κατάλοιπα των σταφυλιών και του κρασιού καθώς και στην πρόοδο της οινοποιίας μέσα στο χρόνο, στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο και κατά περίπτωση στην Π.Ε. Κοζάνης. Παρουσιάστηκαν επίσης κατάλοιπα αποθηκευτικών χώρων και χώρων παραγωγής που αποκάλυψε η ανασκαφική έρευνα, καθώς και οι διαθέσιμες ιστορικές μαρτυρίες μέσα από την αγγειογραφία και τα κείμενα των αρχαίων συγγραφέων.
Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με ομιλίες οινοποιών της Π.Ε. Κοζάνης.
Ο Ιωάννης Βογιατζής, Πρόεδρος των Οινοποιών Ελλάδος. Η ομιλία του είχε τίτλο «Ιστορικά στοιχεία της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποιίας στην Δυτική Μακεδονία και το Βελβεντό. Η σημασία της αξιοποίησης της πολιτισμικής κληρονομιάς των Ελληνικών Οίνων”. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην παραγωγή του αμπελώνα του και στην σημασία του οίνου ως άυλο πολιτιστικό αγαθό το οποίο χρήζει να καταγραφεί στον κατάλογο της UNESCO.
Ο Στέφανος Μπόντας, ιδιοκτήτης από το επισκέψιμο κελάρι, «Στέφανος Μπόντας» με την ομιλία του «Η ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας στη Σιάτιστα.», αναφέρθηκε σε τοπικές παραγωγές κρασιού και συγκεκριμένα της Σιάτιστας καθώς και στο οινοποιείο του.
Ο Θωμάς Καμκούτης, ιδιοκτήτης του «Αμπελώνα Καμκούτη», παρουσίασε το οινοποιείο του, διάφορες ποικιλίες κρασιού καθώς και τον τρόπο οινογευσίας, σε ομιλία του υπό τον τίτλο «Μια γρήγορη προσέγγιση στη γευσιγνωσία οίνου – Παρουσίαση του Αμπελώνα Καμκούτη.»
Η Γεωργία Γκουτζιαμάνη, με ομιλία της υπό τον τίτλο «Παρουσίαση του οινοποιείου «Κτήμα Δύο Φίλοι», και ιδιοκτήτρια αυτού, μίλησε για τα κρασιά που παράγει στον αντίστοιχο αμπελώνα και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο «λιαστό» της Σιάτιστας.
Τέλος, η Κορίνα Χατζηπαναγιωτίδου, πολιτιστική διαχειρίστρια, με ομιλία της υπό τον τίτλο «Οινοτουρισμός και αειφορία», μύησε τους παρευρισκόμενους στις έννοιες και πρακτικές του οινοτουρισμού και έκανε προτάσεις αναφορικά για την ανάπτυξη αυτού του τομέα.
Η εκδήλωση έκλεισε με δοκιμή κρασιών διαφόρων ποικιλιών, τα οποία πρόσφεραν τα συμμετέχοντα στην εκδήλωση οινοποιεία Βελβεντού, Κοζάνης, Σερβίων και Σιάτιστας:
«Κτήμα Βογιατζή», «Αμπελώνας Καμκούτη», «Κτήμα Ζανδέ», «Κρασιά Γκατζάρα», «Αμπελώνας Μπελίδη», «Κελάρι Στέφανου Μπόντα» και Κτήμα «Δύο Φίλοι».
Παραδοσιακές πίτες πρόσφερε ο Σύλλογος Γυναικών Αιανής.
Η αφίσα της εκδήλωσης δημιουργήθηκε από την Πρωτοβουλία Νέων Κοζάνης.
Την εκδήλωση από πλευράς της ΕΦΑ Κοζάνης ανέλαβε η αρχαιοβοτανολόγος Χαρούλα Στυλιανάκου, ενώ στην επιτυχημένη υλοποίησή της συνετέλεσε όλο το προσωπικό της Εφορείας.
Τους ευχαριστούμε όλους θερμά!