• Latest
εκδηλωση

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση υπό τον τίτλο «Οινογνωσία: Ιστορικές και Σύγχρονες Μαρτυρίες»

29 Σεπτεμβρίου 2023
Fiesta Voio 2026 Day 3. Μαγευτικός Χαρούλης. Βίντεο

Fiesta Voio 2026 Day 3. Μαγευτικός Χαρούλης. Βίντεο

26 Ιουλίου 2026
νερο

Τα 5 καλύτερα πρωινά ροφήματα για την υγεία των νεφρών σύμφωνα με διατροφολόγους

26 Ιουλίου 2026
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Το βαθύ κράτος της μαφίας – Δικογραφία-σοκ για 90 άτομα με εμπλοκή αστυνομικών, ιατροδικαστών και ιερέα

26 Ιουλίου 2026
Τέλος οι κάμερες ταχύτητας από τους χάρτες της Google -Ποια λειτουργία τις αντικαθιστά

Πώς, να κάνετε Google και Apple Maps να σας δείχνουν την πραγματικά ταχύτερη διαδρομή

26 Ιουλίου 2026
29χρονη διέταξε τον βασανισμό του συντρόφου της από τους υπόλοιπους πέντε εραστές της που ζούσαν όλοι στο ίδιο σπίτι

Ρομά ξυλοκόπησαν και λήστεψαν ανήλικους

26 Ιουλίου 2026
πισινα

Αγωνία για αγοράκι 2 ετών που έβγαλαν λιπόθυμο από πισίνα

26 Ιουλίου 2026
Ευρώ: Πότε θα είναι διαθέσιμα τα νέα χαρτονομίσματα

Ευρώ: Πότε θα είναι διαθέσιμα τα νέα χαρτονομίσματα

26 Ιουλίου 2026
ΕΡΓΑΝΗ

Προσλήψεις εξπρές έως 2 ημερών από το κινητό μέσω ΕΡΓΑΝΗ – Τι αλλάζει για εργοδότες και εργαζόμενους

26 Ιουλίου 2026
Έναρξη προετοιμασίας για την ομάδα της ΚΟΖΑΝΗΣ και Αγιασμός την Πέμπτη 8 Αυγούστου

ΦΣ Κοζάνη: Ανακοίνωση τριών ποδοσφαιριστών

25 Ιουλίου 2026
Έναρξη εργασιών οδοποιίας για τη σύνδεση Χρυσαυγής με Τρίκορφο – Ένας νέος αναπτυξιακός άξονας για το Δήμο Βοΐου

Έναρξη εργασιών οδοποιίας για τη σύνδεση Χρυσαυγής με Τρίκορφο – Ένας νέος αναπτυξιακός άξονας για το Δήμο Βοΐου

25 Ιουλίου 2026
Δήμος Βοΐου: Εντυπωσιακή η δεύτερη νύχτα του Fiesta Voio – Σήμερα η σκηνή υποδέχεται τον Γιάννη Χαρούλη, τον Novel 729 και τον Jaul

Δήμος Βοΐου: Εντυπωσιακή η δεύτερη νύχτα του Fiesta Voio – Σήμερα η σκηνή υποδέχεται τον Γιάννη Χαρούλη, τον Novel 729 και τον Jaul

25 Ιουλίου 2026
Παιδιά εντόπισαν νεκρό 70χρονο χωρίς τα ρούχα του στην άκρη του δρόμου

ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού στο Παλαιόκαστρο

25 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 26 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση υπό τον τίτλο «Οινογνωσία: Ιστορικές και Σύγχρονες Μαρτυρίες»

sierafm by sierafm
29 Σεπτεμβρίου 2023
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
εκδηλωση
0
SHARES
83
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 23 Σεπτεμβρίου 2023, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, η εκδήλωση υπό τον τίτλο «Οινογνωσία: Ιστορικές και Σύγχρονες Μαρτυρίες».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς», που το Υπουργείο Πολιτισμού γιόρτασε για 27η χρονιά. Το κοινό ευρωπαϊκό θέμα του εορτασμού για το 2023 ήταν «Πολιτιστική Κληρονομιά και Παράδοση: Μαρτυρίες του χθες στο σήμερα» (European Heritage Days 2023: Living Heritage). Το θέμα αναφέρεται σε πρακτικές και δεξιότητες οι οποίες έχουν περάσει από γενιά σε γενιά και εξασκούνται ακόμη και σήμερα, συμβάλλοντας στη διατήρηση της συλλογικής μνήμης, ενισχύοντας την κοινή ταυτότητα και συνέχεια και  προάγοντας ταυτόχρονα τον σεβασμό για την πολιτιστική διαφορετικότητα και δημιουργικότητα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν ομιλίες με θέμα το κρασί από την προϊστορία έως και τη σύγχρονη εποχή, με τη συμμετοχή οινοπαραγωγών της Π.Ε. Κοζάνης.

Το κοινό καλωσόρισε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρετή Χονδρογιάννη-Μετόκη, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Απασχόλησης Γιώργος Βαβλιάρας, που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση. Επιπλέον, παραβρέθηκαν στην εκδήλωση εν ενεργεία και υποψήφιοι παρατάξεων για τις εκλογές του Δήμου Κοζάνης.

Την εκδήλωση άνοιξαν οι αρχαιοβοτανολόγοι της Εφορείας Κοτσαχρήστου Δήμητρα και Στυλιανάκου Χαρούλα, με ομιλία υπό τον τίτλο «Άμπελος και οίνος στον ελλαδικό χώρο κατά τα προϊστορικά και ιστορικά χρόνια». Αναφέρθηκαν στα αρχαιοβοτανικά κατάλοιπα των σταφυλιών και του κρασιού καθώς και στην πρόοδο της οινοποιίας μέσα  στο χρόνο, στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο και κατά περίπτωση στην Π.Ε. Κοζάνης. Παρουσιάστηκαν επίσης κατάλοιπα αποθηκευτικών χώρων και  χώρων παραγωγής που αποκάλυψε η ανασκαφική έρευνα, καθώς και οι διαθέσιμες ιστορικές μαρτυρίες μέσα από την αγγειογραφία και τα κείμενα των αρχαίων συγγραφέων.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με ομιλίες οινοποιών της Π.Ε. Κοζάνης.

Ο Ιωάννης Βογιατζής, Πρόεδρος των Οινοποιών Ελλάδος. Η ομιλία του είχε τίτλο «Ιστορικά στοιχεία της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποιίας στην Δυτική Μακεδονία και το Βελβεντό. Η σημασία της αξιοποίησης της πολιτισμικής κληρονομιάς των Ελληνικών Οίνων”. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην παραγωγή του αμπελώνα του και στην σημασία του οίνου ως άυλο πολιτιστικό αγαθό το οποίο χρήζει να καταγραφεί στον κατάλογο της UNESCO.

Ο Στέφανος Μπόντας, ιδιοκτήτης από το επισκέψιμο κελάρι, «Στέφανος Μπόντας» με την ομιλία του «Η ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας στη Σιάτιστα.», αναφέρθηκε σε τοπικές παραγωγές κρασιού και συγκεκριμένα της Σιάτιστας καθώς και στο οινοποιείο του.

Ο Θωμάς Καμκούτης, ιδιοκτήτης του «Αμπελώνα Καμκούτη», παρουσίασε το οινοποιείο του, διάφορες ποικιλίες κρασιού καθώς και τον τρόπο οινογευσίας, σε ομιλία του υπό τον τίτλο «Μια γρήγορη προσέγγιση στη γευσιγνωσία οίνου – Παρουσίαση του Αμπελώνα Καμκούτη.»

Η Γεωργία Γκουτζιαμάνη, με ομιλία της υπό τον τίτλο  «Παρουσίαση του οινοποιείου «Κτήμα Δύο Φίλοι», και ιδιοκτήτρια αυτού, μίλησε για τα κρασιά που παράγει στον αντίστοιχο αμπελώνα και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο «λιαστό» της Σιάτιστας.

Τέλος, η Κορίνα Χατζηπαναγιωτίδου, πολιτιστική διαχειρίστρια, με ομιλία της υπό τον τίτλο «Οινοτουρισμός και αειφορία», μύησε τους παρευρισκόμενους στις έννοιες και πρακτικές του οινοτουρισμού και έκανε προτάσεις αναφορικά για την ανάπτυξη αυτού του τομέα.

Η εκδήλωση έκλεισε με δοκιμή κρασιών διαφόρων ποικιλιών, τα οποία πρόσφεραν τα συμμετέχοντα στην εκδήλωση οινοποιεία Βελβεντού, Κοζάνης, Σερβίων και Σιάτιστας:

«Κτήμα Βογιατζή», «Αμπελώνας Καμκούτη», «Κτήμα Ζανδέ», «Κρασιά Γκατζάρα», «Αμπελώνας Μπελίδη», «Κελάρι Στέφανου Μπόντα» και Κτήμα «Δύο Φίλοι».

Παραδοσιακές πίτες πρόσφερε ο Σύλλογος Γυναικών Αιανής.

Η αφίσα της εκδήλωσης δημιουργήθηκε από την Πρωτοβουλία Νέων Κοζάνης.

Την εκδήλωση από πλευράς της ΕΦΑ Κοζάνης ανέλαβε η αρχαιοβοτανολόγος Χαρούλα Στυλιανάκου, ενώ στην επιτυχημένη υλοποίησή της συνετέλεσε όλο το προσωπικό της Εφορείας.

Τους ευχαριστούμε όλους θερμά!

εκδηλωση εκδηλωση

εκδηλωση

 

Tags: ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Previous Post

ΠΑΝΣΕΚΤΕ: «ΤΑ 27 ΑΡΧΕΙΑ εάν δεν τηρούνται, επιβάλλεται και κλείσιμο της επιχείρησης»

Next Post

Αρρυθμία και διακοπή υδροδότησης στις Τ.Κ. Πτελέας – Οινόης (Κυριακή 01-10-2023) λόγω διακοπής ρεύματος.   

Next Post
ΔΕΥΑΚ

Αρρυθμία και διακοπή υδροδότησης στις Τ.Κ. Πτελέας – Οινόης (Κυριακή 01-10-2023) λόγω διακοπής ρεύματος.   

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Fiesta Voio 2026 Day 3. Μαγευτικός Χαρούλης. Βίντεο
  • Τα 5 καλύτερα πρωινά ροφήματα για την υγεία των νεφρών σύμφωνα με διατροφολόγους
  • Το βαθύ κράτος της μαφίας – Δικογραφία-σοκ για 90 άτομα με εμπλοκή αστυνομικών, ιατροδικαστών και ιερέα
  • Πώς, να κάνετε Google και Apple Maps να σας δείχνουν την πραγματικά ταχύτερη διαδρομή
  • Ρομά ξυλοκόπησαν και λήστεψαν ανήλικους

Πρόσφατα σχόλια

  1. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  2. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  3. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
  4. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  5. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr