• Latest
Αλτσχάιμερ ανοια

Μια μαγνητική εγκεφάλου μπορεί να διαγνώσει το Αλτσχάιμερ

21 Ιουνίου 2022
Σοκαριστική περιγραφή της συζύγου του 35χρονου, που δέχθηκε την άγρια επίθεσης των δυο μεγάλων δεσποζόμενων σκύλων-“Πήγε να πάρει νερό από το ψυγείο της καντίνας και του επιτέθηκε από πίσω και μετά έγινε πόλεμος!!

Σοκαριστική περιγραφή της συζύγου του 35χρονου, που δέχθηκε την άγρια επίθεσης των δυο μεγάλων δεσποζόμενων σκύλων-“Πήγε να πάρει νερό από το ψυγείο της καντίνας και του επιτέθηκε από πίσω και μετά έγινε πόλεμος!!

28 Ιουνίου 2026
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Επίκαιρη Ερώτηση Π. Κουκουλόπουλου: Να ενισχυθεί κατά προτεραιότητα το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας σε ανθρώπινο δυναμικό, βάσει της διυπουργικής Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης

28 Ιουνίου 2026
Δημοκράτες- Προοδευτικό κέντρο: Επίσκεψη στο Δημαρχείο Σερβίων

Δημοκράτες- Προοδευτικό κέντρο: Επίσκεψη στο Δημαρχείο Σερβίων

28 Ιουνίου 2026
Επίσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Γρεβενών στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γρεβενών κ.κ. Δαβίδ

Επίσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Γρεβενών στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γρεβενών κ.κ. Δαβίδ

28 Ιουνίου 2026
Σωκράτης Μάλαμας – Ιουλία Καραπατάκη στη Νεάπολη Κοζάνης: Ξεκίνησε η προπώληση!

Σήμερα Κυριακή: Σωκράτης Μάλαμας – Ιουλία Καραπατάκη στη Νεάπολη Κοζάνης – Όλες οι πληροφορίες!

28 Ιουνίου 2026
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Δευτέρα 29-06-2026 από ώρα 08:00 έως 20:00

28 Ιουνίου 2026
Σκύλος δάγκωσε ταχυδρόμο – Συνελήφθη η ιδιοκτήτρια του ζώου

Κοζάνη: Aναστάτωση στην οδό Παπανδρέου κοντά σε καφέ-καντίνα από δυο πελώρια δεσποζόμενα σκυλιά – Επιτέθηκαν και δάγκωσαν άσχημα 35χρονο άντρα

27 Ιουνίου 2026
Όλγα Μαρκογιαννάκη

Ανάρτηση για την απάντηση της ΔΕΗ της Όλγας Μαρκογιαννάκη, Αναπλ. Εκπροσώπου Τύπου ΠΑΣΟΚ

27 Ιουνίου 2026
αστυνομια, συλληψη

Φλώρινα: Σύλληψη 45χρονου αλλοδαπού για ναρκωτικά

27 Ιουνίου 2026
Γιώργος Αμανατίδης: «Κατά συρροή ψέματα ή έχει άγνοια» ο κ. Κασαπίδης;

Οι απαντήσεις του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Αμανατίδη σε όσα ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του στα Γρεβενά ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Βίντεο

27 Ιουνίου 2026
Ξεκίνησε το FORESTIVAL 2026 στο χώρο του Fiesta Voio.  Φωτογραφίες

Ξεκίνησε το FORESTIVAL 2026 στο χώρο του Fiesta Voio. Φωτογραφίες

27 Ιουνίου 2026
ΣΥΝΤΑΞΗ

Οδηγός για σύνταξη έως και 7 χρόνια νωρίτερα

27 Ιουνίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 28 Ιουνίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μια μαγνητική εγκεφάλου μπορεί να διαγνώσει το Αλτσχάιμερ

sierafm by sierafm
21 Ιουνίου 2022
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
Αλτσχάιμερ ανοια
0
SHARES
5
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Να διαγνώσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ με μια και μόνο μαγνητική εξέταση του εγκεφάλου μπορούν πλέον οι επιστήμονες όπως δείχνει νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, η οποία χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη (τεχνολογία μηχανικής μάθησης). Η εν λόγω μέθοδος μπορεί να ανιχνεύσει ακόμη και αδιόρατες αλλά χαρακτηριστικές δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο που παραπέμπουν στη νευροεκφυλιστική πάθηση.

Το πλεονέκτημα αυτής της νέας τεχνικής είναι η απλότητα της και το γεγονός ότι μπορεί να διαγνώσει τη νόσο σε αρχικό ακόμη στάδιο, όταν συνήθως η διάγνωση θεωρείται μέχρι σήμερα πολύ δύσκολη λόγω της ανυπαρξίας αισθητών συμπτωμάτων. Αν και η νόσος είναι ανίατη μέχρι στιγμής, η έγκαιρη διάγνωση βοηθά τους ασθενείς να βρουν τη δέουσα υποστήριξη, να διαχειριστούν καλύτερα τα συμπτώματα τους και να σχεδιάσουν το μέλλον.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η συχνότερη μορφή άνοιας και στους περισσότερους ασθενείς εμφανίζεται μετά την ηλικία των 65 ετών, όμως και νεότεροι άνθρωποι μπορεί να την εκδηλώσουν. Τα συχνότερα συμπτώματα είναι η απώλεια μνήμης και οι δυσκολίες στην σκέψη, στην επίλυση προβλημάτων και στη γλώσσα.

Η διάγνωση της νόσου γίνεται συνήθως με διάφορα τεστ μνήμης και γνωστικά, καθώς επίσης με εξετάσεις που αποκαλύπτουν τη συσσώρευση τοξικών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο και τη συρρίκνωση του ιπποκάμπου, της εγκεφαλικής περιοχής που σχετίζεται με τη μνήμη. Όλα αυτά τα τεστ όμως μπορεί να πάρουν εβδομάδες για να ολοκληρωθούν.

Οι ερευνητές του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Έρικ Αμπογκάγιε του Τμήματος Χειρουργικής, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Communications Medicine», ανέπτυξαν μια νέα προσέγγιση που απαιτεί μόνο ένα τεστ, μια μαγνητική απεικόνιση εγκεφάλου σε σύνηθες μαγνητικό τομογράφο 1,5 Τέσλα, που υπάρχει στα περισσότερα νοσοκομεία.

Οι επιστήμονες προσάρμοσαν για το Αλτσχάιμερ έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης που αρχικά είχε αναπτυχθεί για την κατηγοριοποίηση των καρκινικών όγκων. Αφού χώρισαν τον εγκέφαλο σε 115 περιοχές και διέκριναν 660 διαφορετικά χαρακτηριστικά για κάθε περιοχή (όπως μέγεθος, σχήμα κ.α.), εκπαίδευσαν τον αλγόριθμο να εντοπίζει τις αλλαγές που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Είναι σημαντικό, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι το νέο σύστημα «πιάνει» και αλλαγές στον εγκέφαλο που έως τώρα δεν είχαν συσχετιστεί με τη νόσο Αλτσχάιμερ, π.,χ. στην παρεγκεφαλίδα.

Η νέα μέθοδος δοκιμάστηκε σε πάνω από 400 ασθενείς με Αλτσχάιμερ

Η νέα αυτή μέθοδος, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων δοκιμάστηκε σε περισσότερους από 400 ασθενείς με Αλτσχάιμερ αρχικού ή προχωρημένου σταδίου, καθώς επίσης σε δύο ομάδες ελέγχου για λόγους σύγκρισης: σε υγιείς ανθρώπους και σε ασθενείς με άλλες νευρολογικές παθήσεις όπως Πάρκινσον και μετωποκροταφική άνοια.

Διαπιστώθηκε ότι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις (98%) το «έξυπνο» σύστημα μπορούσε να προβλέψει αν ο ασθενής είχε Αλτσχάιμερ ή όχι. Ήταν επίσης σε θέση να διακρίνει με ικανοποιητική ακρίβεια (στο 79% των ασθενών) αν επρόκειτο για αρχόμενη νόσο Αλτσχάιμερ ή προχωρημένη.

Ο δρ Αμπογκάγιε επεσήμανε ότι «αυτή τη στιγμή καμία άλλη απλή και ευρέως διαδεδομένη μέθοδος δεν μπορεί να προβλέψει τη νόσο Αλτσχάιμερ με αυτό το επίπεδο ακρίβειας, συνεπώς η έρευνα μας συνιστά ένα σημαντικό βήμα προόδου». Πρόσθεσε ότι «η αναμονή για διάγνωση μπορεί να είναι μια τρομερή εμπειρία για τους ασθενείς και τις οικογένειες τους. Αν μπορούσαμε να περικόψουμε τον χρόνο που πρέπει να περιμένουν, θα κάναμε τη διάγνωση μια απλούστερη διαδικασία και θα μειώναμε εν μέρει την αβεβαιότητα τους, πράγμα που θα αποτελούσε μεγάλη βοήθεια».

Πηγή: Newsbeast.gr

Previous Post

Πόσο κινδυνεύουν οι μεσήλικες που δεν μπορούν να σταθούν στο ένα πόδι

Next Post

Κοινωνικός Τουρισμός: ‘Ερχεται νέο πρόγραμμα για 25.000 δικαιούχους -Ποιους αφορά

Next Post
ΔΙΑΚΟΠΕΣ, ΤΑΞΙΔΙ

Κοινωνικός Τουρισμός: ‘Ερχεται νέο πρόγραμμα για 25.000 δικαιούχους -Ποιους αφορά

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Σοκαριστική περιγραφή της συζύγου του 35χρονου, που δέχθηκε την άγρια επίθεσης των δυο μεγάλων δεσποζόμενων σκύλων-“Πήγε να πάρει νερό από το ψυγείο της καντίνας και του επιτέθηκε από πίσω και μετά έγινε πόλεμος!!
  • Επίκαιρη Ερώτηση Π. Κουκουλόπουλου: Να ενισχυθεί κατά προτεραιότητα το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας σε ανθρώπινο δυναμικό, βάσει της διυπουργικής Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης
  • Δημοκράτες- Προοδευτικό κέντρο: Επίσκεψη στο Δημαρχείο Σερβίων
  • Επίσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Γρεβενών στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γρεβενών κ.κ. Δαβίδ
  • Σήμερα Κυριακή: Σωκράτης Μάλαμας – Ιουλία Καραπατάκη στη Νεάπολη Κοζάνης – Όλες οι πληροφορίες!

Πρόσφατα σχόλια

  1. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  2. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
  3. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  4. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  5. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr