• Latest
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Νέο βακτήριο τρυπώνει με μεγάλη ευκολία στα νοσοκομεία

14 Αυγούστου 2019
Υπογραφή σύμβασης για το έργο Αποκατάστασης Οδοποιίας στην Κοινότητα Μεσιανής

Υπογραφή σύμβασης για το έργο Αποκατάστασης Οδοποιίας στην Κοινότητα Μεσιανής

20 Απριλίου 2026
κινητο, τηλεφωνο, ιντερνετ

Η κραυγή αγωνίας ενός πατέρα που το παιδί του είναι σε κλινική απεξάρτησης για τα social media: «Ήταν εθισμένο όπως ένας ναρκομανής»

20 Απριλίου 2026
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Ανήλικος έδειξε πλαστή ταυτότητα – Για να αγοράσει τσιγάρα

20 Απριλίου 2026
Η Χορωδία Δωματίου Κοζάνης παρουσιάζει τη 2η Συνάντηση Χορωδιών

Η Χορωδία Δωματίου Κοζάνης παρουσιάζει τη 2η Συνάντηση Χορωδιών

20 Απριλίου 2026
«Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους»: Πραγματοποιήθηκαν 461 τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

Δυτική Μακεδονία: 140 τροχονομικοί έλεγχοι για κράνος

20 Απριλίου 2026
ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Διακοπή Ηλεκτρικού Ρεύματος

20 Απριλίου 2026
καιρος βροχη

Αλλάζει ο καιρός με πτώση της θερμοκρασίας και καταιγίδες – Πότε έρχονται βροχές

20 Απριλίου 2026
ΔΙΠΛΩΜΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ

Η Ευρώπη βάζει τέλος στην άδεια του αυτοκινήτου -Τι θα την αντικαταστήσει

20 Απριλίου 2026
υπολογιστης

46χρονος συνελήφθη για παιδική πορνογραφία – Οργάνωνε εκδρομές με ποδήλατα για ανηλίκους

20 Απριλίου 2026
ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις σε νέο πρόγραμμα με μισθό μέχρι 1.185 ευρώ

20 Απριλίου 2026
επιδομα παιδιου χρημα

Ριζικές αλλαγές στα επιδόματα: Έρχεται ψηφιακό μητρώο, στο «τραπέζι» τα κριτήρια

20 Απριλίου 2026
Π. Κουκουλόπουλος: «Τρεις δεσμεύσεις για τη Δυτική Μακεδονία στις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ»

Κουκουλόπουλος: Η ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας επιτάσσει τη διατήρηση του εγχώριου λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της Χώρας

20 Απριλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 20 Απριλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέο βακτήριο τρυπώνει με μεγάλη ευκολία στα νοσοκομεία

sierafm by sierafm
14 Αυγούστου 2019
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
2
SHARES
6
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σε δύο ξεχωριστά είδη εξελίσσεται πλέον το κοινό βακτήριο Clostridium difficile (το οποίο προκαλεί έντονη διάρροια). Το ένα είδος μάλιστα εξαπλώνεται ταχύτατα στα νοσοκομεία και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στα απολυμαντικά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Νιτίν Κουμάρ του Ινστιτούτου Wellcome Sanger, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics», πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα διεθνώς γενετική ανάλυση του συγκεκριμένου βακτηρίου δείχνοντας ότι συνεχίζει να εξελίσσεται ανταποκρινόμενο στην ανθρώπινη συμπεριφορά.

Οι επιστήμονες εντόπισαν μια σειρά από αλλαγές στο γονιδίωμα του νεοεμφανισθέντος είδους του βακτηρίου, οι οποίες του επιτρέπουν να αντέχει στα κοινά απολυμαντικά των νοσοκομείων και να εξαπλώνεται εύκολα μέσα στους χώρους τους.

Εκτιμάται ότι το νέο είδος του βακτηρίου, που αποτελεί την κυριότερη αιτία σοβαρής διάρροιας σχετιζόμενης με τα αντιβιοτικά παγκοσμίως, ευθύνεται πλέον για πάνω από τα δύο τρίτα των νοσοκομειακών λοιμώξεων με C.difficile.

Τα βακτήρια C.difficile υπάρχουν στο πεπτικό σύστημα περίπου ενός υγιούς ανθρώπου στους 30 διεθνώς. Όταν κάποιος είναι υγιής, εκατομμύρια «καλά» βακτήρια του εντέρου κρατούν το εν λόγω βακτήριο υπό έλεγχο, όταν όμως ο ασθενής λαμβάνει αντιβιοτικά που «θερίζουν» τα βακτήρια του εντέρου του, ανατρέποντας την έως τότε μικροβιακή ισορροπία, το C.difficile μένει ελεύθερο να πολλαπλασιασθεί, να παράγει τοξίνες, να προκαλέσει φλεγμονή του εντέρου και σοβαρή διάρροια.

Το βακτήριο, που αφθονεί στα νοσοκομεία, επιβιώνει για αρκετό χρόνο πάνω στα χέρια και στις επιφάνειες (τουαλέτες, ρούχα, άλλα αντικείμενα) και εξαπλώνεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω του στόματος.

Οι ερευνητές συνέλεξαν, καλλιέργησαν, ανέλυσαν και συνέκριναν γενετικά 906 στελέχη του βακτηρίου, τα οποία απομόνωσαν από ανθρώπους, ζώα (σκύλους, χοίρους, άλογα κ.α.) και το περιβάλλον σε 33 χώρες, ανακαλύπτοντας έτσι ότι το C.difficile σήμερα πλέον εξελίσσεται σε δύο ξεχωριστά είδη.

«Το ένα είδος έχει εξειδικευθεί για να εξαπλώνεται στα νοσοκομειακά περιβάλλοντα. Αυτό το νέο είδος έχει αρχίσει να εμφανίζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια και άρχισε να προσαρμόζεται στις σύγχρονες ιατρικές πρακτικές και στην ανθρώπινη διατροφή προτού καν υπάρξουν νοσοκομεία. Είναι η πρώτη φορά που κάποιος μελέτησε τα γονιδιώματα του C.difficile και το εντόπισε», δήλωσε ο Κουμάρ.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό το σχετικά πρόσφατο βακτήριο (C.difficile κλάδος Α), που έκανε την πρώτη εμφάνιση του πριν περίπου 76.000 χρόνια και σταδιακά εξελίχθηκε γενετικά ώστε να αποκτήσει νέες ιδιότητες προσαρμοσμένες στο ανθρώπινο περιβάλλον, ιδίως μετά το τέλος του 16ου αιώνα, ανευρίσκεται πλέον περίπου στο 70% των δειγμάτων από ασθενείς εισηγμένους σε νοσοκομεία μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αρκετά στελέχη του συνεχίζουν να εξελίσσονται και να προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες που συναντούν, ακόμη και στα πιο σύγχρονα νοσοκομεία.

Πηγή:Newsbeast.gr

Previous Post

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχονται βροχές, καταιγίδες και χαλάζι

Next Post

Τρεις λόγοι που θα σας πείσουν να μην τρώτε βιαστικά

Next Post
ΦΑΓΗΤΟ

Τρεις λόγοι που θα σας πείσουν να μην τρώτε βιαστικά

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Υπογραφή σύμβασης για το έργο Αποκατάστασης Οδοποιίας στην Κοινότητα Μεσιανής
  • Η κραυγή αγωνίας ενός πατέρα που το παιδί του είναι σε κλινική απεξάρτησης για τα social media: «Ήταν εθισμένο όπως ένας ναρκομανής»
  • Ανήλικος έδειξε πλαστή ταυτότητα – Για να αγοράσει τσιγάρα
  • Η Χορωδία Δωματίου Κοζάνης παρουσιάζει τη 2η Συνάντηση Χορωδιών
  • Δυτική Μακεδονία: 140 τροχονομικοί έλεγχοι για κράνος

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  2. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  3. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  4. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  5. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr