• Latest
Αλτσχάιμερ ανοια

Νέο εργαλείο που μπορεί να εντοπίσει έγκαιρα τη νόσο Alzheimer παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη

11 Φεβρουαρίου 2025
Τεντόγλου, Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου: Στον τελικό του μήκους με άλμα στα 8.26μ

Τεντόγλου, Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου: Στον τελικό του μήκους με άλμα στα 8.26μ

10 Αυγούστου 2026
Π. Κουκουλόπουλος: «Τρεις δεσμεύσεις για τη Δυτική Μακεδονία στις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ»

Π. Κουκουλόπουλος: Στο πλευρό των πληγέντων παραγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών στον ευρύτερο κάμπο του Βελβεντού

10 Αυγούστου 2026
Καταδίωξη τριών ατόμων που επιχείρησαν κλοπή – “Τούμπαρε” το ΙΧ έξω από την Ποντοκώμη

Καταδίωξη τριών ατόμων που επιχείρησαν κλοπή – “Τούμπαρε” το ΙΧ έξω από την Ποντοκώμη

10 Αυγούστου 2026
Το 11ο Five Hills επιστρέφει στον Πεντάλοφο για μια μεγάλη καλοκαιρινή μουσική βραδιά, με τον Δήμο Αναστασιάδη

Το 11ο Five Hills επιστρέφει στον Πεντάλοφο για μια μεγάλη καλοκαιρινή μουσική βραδιά, με τον Δήμο Αναστασιάδη

10 Αυγούστου 2026
Το Γυμνάσιο Εράτυρας ανοίγει πάλι τα φτερά του στην Ευρώπη μέσα από το πρόγραμμα Erasmus+

Καταγγελία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Εράτυρας για κοπή δέντρων

10 Αυγούστου 2026
Δήμος Βοΐου: Πολιτιστικό καλοκαίρι 2026. Όλο το πρόγραμμα, Περισσότερες από 160 εκδηλώσεις σε κάθε γωνιά του Βοΐου!

Δήμος Βοΐου: Πολιτιστικό Καλοκαίρι – Δευτέρα 10 Αυγούστου

10 Αυγούστου 2026
Δήμος Βοΐου: Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το «Voio Race 2026» στα Νάματα. Φωτογραφίες

Δήμος Βοΐου: Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το «Voio Race 2026» στα Νάματα. Φωτογραφίες

10 Αυγούστου 2026
Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Εορδαίας σχετικά με την δίωξη του Δόκιμου Έφεδρου Αξιωματικού Μπέικου Γιώργου.

Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας:Τα μέτρα της Κυβέρνησης για την ζωονόσο της ευλογιάς αλλά και της Περιφερειακής Αρχής είναι ημίμετρα, δεν αρκούν !

10 Αυγούστου 2026
Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας γουνα ΕΟΓ

Ομοσπονδία Γούνας: αποχαιρετούμε τον  Γεώργιο Κεχαγιά

10 Αυγούστου 2026
Στις  θρησκευτικές και παραδοσιακές εκδηλώσεις εορτασμού της Μεγάλης Παναγίας στη Σαμαρίνα, ο Δήμαρχος Γρεβενών, Κυριάκος Ταταρίδης

Εορτασμός της Μεγάλης Παναγιάς στη Σαμαρίνα

10 Αυγούστου 2026
Σιάτιστα: Oλοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το Φιλοζωικό Μπαζάρ στην Πλατεία Γεράνειας

Σιάτιστα: Oλοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το Φιλοζωικό Μπαζάρ στην Πλατεία Γεράνειας

10 Αυγούστου 2026
Έκθεση Τέχνης στο Ροδοχώρι

Έκθεση Τέχνης στο Ροδοχώρι

10 Αυγούστου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 11 Αυγούστου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέο εργαλείο που μπορεί να εντοπίσει έγκαιρα τη νόσο Alzheimer παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη

sierafm by sierafm
11 Φεβρουαρίου 2025
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
Αλτσχάιμερ ανοια
0
SHARES
37
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τις πολύ πρώιμες και ανεπαίσθητες αλλαγές της νοητικής εξασθένισης στο γήρας, εντοπίζει ένα εργαλείο αιχμής, το R4Alz-R (REMEDES for Alzheimer-Revised), το οποίο θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του 14ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τη Νόσο Alzheimer και του 6ου Μεσογειακού Συνεδρίου Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων που θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη (13-16 Φεβρυαρίου). Το εργαλείο αυτό έχει δυνατότητα να διακρίνει και να ξεχωρίζει με εξαιρετική ευαισθησία την Υποκειμενική Νοητική Εξασθένιση, μια κατηγορία νοητικής έκπτωσης που μέχρι πρόσφατα δεν ήταν κλινικά αναγνωρίσιμη, αλλά και με συγκεκριμένα όρια κατωφλίου, αποδεικνύοντας ότι η έγκαιρη διάγνωση είναι επιτέλους εφικτή.

«Η βασική ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένα εργαλείο (τεστ) το οποίο θα μπορούσε να καθορίσει με ακρίβεια και σε πολύ πρώιμο στάδιο, δηλαδή πολύ πριν από την εμφάνιση των κλινικών συμπτωμάτων της άνοιας (ακόμη και μια δεκαετία), τα νοητικά ελλείμματα που ίσως αποτελούν προάγγελο μιας επικείμενης νόσου Alzheimer, ή κάποιου είδους άνοιας, κάτι το οποίο αποτελεί το ιερό δισκοπότηρο των νευροεπιστημών» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ψυχολόγος Ελένα Πόπτση, η οποία πραγματοποίησε τη μελέτη για τη δημιουργία του εργαλείου αυτού στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής της, που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο.

Η μελέτη που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο συνοψίζει πως η φύση των ελλειμμάτων, τα οποία αρχικά παρουσιάζονται σε επίπεδο νευροεκφύλισης, αφορούν καθαρά εκτελεστικές ικανότητες (αναστολή, εναλλαγή κανόνων έργων, νοητική ευελιξία),ενώ οι διαταραχές στη μνήμη επεισοδίων καθυστερούν να εμφανιστούν στη φάση της Ήπιας Νοητικής Διαταραχής.

«Αυτό σημαίνει,ότι τα πρώιμα σημάδια που πρέπει να προσέξουμε δεν είναι προβλήματα στη μνήμη – τα οποία έρχονται σε επόμενη φάση – όπως το να μην θυμάμαι τα ραντεβού μου χωρίς να τα σημειώσω, αλλά προβλήματα στην εκτελεστική λειτουργία, π.χ. να ξεκινώ να πάω σε ένα δωμάτιο και κατά τη διαδρομή να μην θυμάμαι τι πήγα να πάρω, καθώς δεν μπορώ να αναστείλω τα άσχετα ερεθίσματα του περιβάλλοντος, ή να δυσκολεύομαι να βρω μια εναλλακτική λύση για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω» εξηγεί η κ.Πόπτση. Παράλληλα σημειώνει ότι η συγκεκριμένη μελέτη επιβεβαιώνει τα νέα θεωρητικά μοντέλα της νοητικής γήρανσης, υποστηρίζοντας ότι η ηλικία από μόνη της είναι μόνο ένας αριθμός και ότι η νοητική έκπτωση είναι αποτέλεσμα μιας σειράς τόσο βιολογικών όσο και περιβαλλοντικών παραγόντων, καταδεικνύοντας ότι η νοητική σταθερότητα είναι δυνατή και επιτεύξιμη στους ηλικιωμένους, εφόσον ο ηλικιωμένος είναι και σωματικά υγιής.

«Μία από τις καινοτομίες του τεστ είναι η επιλογή του συστήματος REMEDES ως εργαλείο χορήγησης των δοκιμασιών, το οποίο είναι ένα σύστημα καταμέτρησης αντανακλαστικών που αποτελείται από έναν αριθμό ασύρματων συσκευών, ικανών να παράγουν οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα. Το REMEDES επιλέχθηκε εξαιτίας της απλότητας των ερεθισμάτων που παρέχει, απαλλάσσοντας το τεστ από την επιρροή του γλωσσικού επιπέδου, της εκπαίδευσης και της αποκρυσταλλωμένης νοημοσύνης του εξεταζόμενου, προσφέροντας μεγαλύτερη ακρίβεια στη διάγνωση. Επιπρόσθετα, η τρισδιάστατη φύση των συσκευών δίνει την αίσθηση παιχνιδιού κατά την εξέταση, κάνοντας την εκτίμηση πιο ελκυστική σε σχέση με το μολύβι και το χαρτί και πιο φιλική σε σχέση με τη χρήση ενός υπολογιστή» αναφέρει η κ.Πόπτση σημειώνοντας ότι το σύστημα REMEDES κατασκευάστηκε από την εργαστηριακή ομάδα ISSEL του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.

Η ηλεκτρονική έκδοση της συστοιχίας R4Alz είναι ήδη διαθέσιμη δημόσια και δωρεάν (https://r4alz-online.issel.ee.auth.gr/), για όποιον επιθυμεί να την χρησιμοποιήσει, ωστόσο δεν έχουν διερευνηθεί ακόμη οι ψυχομετρικές ικανότητες της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής έκδοσης, κάτι που είναι άμεσος μελλοντικός στόχος. «Όταν αυτό συμβεί θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ένα έγκυρο και αξιόπιστο ηλεκτρονικό εργαλείο, προσβάσιμο σε όλους, για ερευνητικούς ή και διαγνωστικούς σκοπούς» σημειώνει η κ.Πόπτση και προσθέτει: «Μια ακόμη πρόκληση της μελέτης είναι να ελέγξει το κατά πόσο τα άτομα που η συστοιχία καταφέρνει να διαγνώσει ως εν δυνάμει άτομα που στο μέλλον θα νοσήσουν, διαθέτουν τους αντίστοιχους βιοδείκτες (τουλάχιστον όσον αφορά τη νόσο Alzheimer, η οποία αποτελεί την πιο συχνή αιτία άνοιας),έτσι ώστε να μιλάμε με βεβαιότητα ότι η R4Alz-R, αποτελεί το απόλυτο εργαλείο πρώιμης διάγνωσης» προσθέτει η κ.Πόπτση.

Πηγή: ΑΠΕ

Previous Post

Πότε ξεκινά η διανομή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι

Next Post

Φιλαρμονική Δήμου Βοΐου: Έναρξη νέου τμήματος στη Νεάπολη

Next Post
Φιλαρμονική Δήμου Βοΐου: Έναρξη νέου τμήματος στη Νεάπολη

Φιλαρμονική Δήμου Βοΐου: Έναρξη νέου τμήματος στη Νεάπολη

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Τεντόγλου, Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου: Στον τελικό του μήκους με άλμα στα 8.26μ
  • Π. Κουκουλόπουλος: Στο πλευρό των πληγέντων παραγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών στον ευρύτερο κάμπο του Βελβεντού
  • Καταδίωξη τριών ατόμων που επιχείρησαν κλοπή – “Τούμπαρε” το ΙΧ έξω από την Ποντοκώμη
  • Το 11ο Five Hills επιστρέφει στον Πεντάλοφο για μια μεγάλη καλοκαιρινή μουσική βραδιά, με τον Δήμο Αναστασιάδη
  • Καταγγελία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Εράτυρας για κοπή δέντρων

Πρόσφατα σχόλια

  1. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
  2. sierafm στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  3. Σιμος Μιμής στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  4. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  5. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr