• Latest
σπιτια

Νέο μητρώο για τα ακίνητα: Τι πρέπει να δηλώσουν από Ιούλιο 7 εκατ. ιδιοκτήτες – Αναλυτικός οδηγός

3 Μαΐου 2025
Ολοκληρώνεται το έργο στον Περιφερειακό Οδικό Άξονα του Κρόκου Κοζάνης. Βίντεο

Ολοκληρώνεται το έργο στον Περιφερειακό Οδικό Άξονα του Κρόκου Κοζάνης. Βίντεο

1 Οκτωβρίου 2026
Στην τελική ευθεία για την έναρξη του «Νιάημερου» – Στον χώρο της εμποροπανήγυρης ο Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης – Έφτασαν οι πρώτοι εκθέτες (Βίντεο+Φωτογραφίες)

Στην τελική ευθεία για την έναρξη του «Νιάημερου» – Στον χώρο της εμποροπανήγυρης ο Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης – Έφτασαν οι πρώτοι εκθέτες (Βίντεο+Φωτογραφίες)

1 Οκτωβρίου 2026
ΕΠΣ Κοζάνης: Η αγωνιστική δράση του Σαββατοκύριακου

Γ Εθνική: Επόμενη στάση στην Καστοριά για τον Μακεδονικό Σιάτιστας. Το πρόγραμμα

1 Οκτωβρίου 2026
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Σε δύο φάσεις οι εργασίες για τη Γέφυρα Πολυφύτου

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Σε δύο φάσεις οι εργασίες για τη Γέφυρα Πολυφύτου

1 Οκτωβρίου 2026
Καλλιόπη Βέττα: «Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία των ανθρώπων κι όχι εργαλείο για την όξυνση των ανισοτήτων»

Καλλιόπη Βέττα: Να σταματήσουν οι εξαιρέσεις και η άνιση μεταχείριση – Επιτακτική η θέσπιση ενιαίων και αντικειμενικών γεωγραφικών κριτηρίων για το επίδομα παραμεθορίου στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

1 Οκτωβρίου 2026
Πραγματοποιήθηκε  στο Γυμνάσιο Τρανοβάλτου η επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Άγνωστα μνημεία, ζωντανή μνήμη: οι αρχαιότητες των Καμβουνίων αποκαλύπτονται»

Πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Τρανοβάλτου η επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Άγνωστα μνημεία, ζωντανή μνήμη: οι αρχαιότητες των Καμβουνίων αποκαλύπτονται»

1 Οκτωβρίου 2026
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος για τις συνεργασίες διακυβέρνησης

Π. Κουκουλόπουλος: Τι ζήτησε και τι πήρε η Δυτική Μακεδονία από τις 20.870 προσλήψεις που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο για το 2027

1 Οκτωβρίου 2026
Το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διασφάλισης Ποιότητας

Εννέα ερευνητικά έργα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας εγκρίθηκαν στη Δράση «Ερευνώ – Καινοτομώ»

1 Οκτωβρίου 2026
Δήμος Βοΐου: Παιδικό θεατρικό εργαστήρι

Δήμος Βοΐου: Παιδικό θεατρικό εργαστήρι

1 Οκτωβρίου 2026
Δήμος Καστοριάς: Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού

Δήμος Καστοριάς: Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού

1 Οκτωβρίου 2026
ΑΙΜΟΔΟΣΊΑ

Εθελοντική Αιμοδοσία από τον ¨ΣΠΑΡΤΑΚΟ¨

1 Οκτωβρίου 2026
ΕΠΑΛ Σιάτιστας: Ευχαριστήριο σε γιατρούς του Κέντρου Υγείας Σιάτιστας

Κέντρο Υγείας Σιάτιστας: Οι επισκέπτες γιατροί για τον Οκτώβριο του 2026

1 Οκτωβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Νέο μητρώο για τα ακίνητα: Τι πρέπει να δηλώσουν από Ιούλιο 7 εκατ. ιδιοκτήτες – Αναλυτικός οδηγός

sierafm by sierafm
3 Μαΐου 2025
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
σπιτια
0
SHARES
81
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τον Ιούλιο θα αρχίσει να λειτουργεί η νέα ψηφιακή πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στην οποία θα καταχωρίζονται όλα τα στοιχεία για τα εκμισθούμενα, τα ιδιοκατοικούμενα, τα δωρεάν παραχωρούμενα και τα «κενά» ακίνητα που υπάρχουν την ελληνική επικράτεια και ανήκουν σε 7.000.000 περίπου φορολογούμενους.

Το νέο αυτό ψηφιακό εργαλείο θα αξιοποιηθεί για την άμεση προσυμπλήρωση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος ιδιοκτητών και ενοικιαστών από το επόμενο έτος και για τη διενέργεια διασταυρώσεων με στόχο τον εντοπισμό αποκρυβέντων εισοδημάτων από ακίνητα. Αργότερα θα διασυνδεθεί και με το Κτηματολόγιο, προκειμένου να διενεργηθούν διασταυρώσεις για τον εντοπισμό μη δηλωθέντων ή ανακριβώς δηλωθέντων ακινήτων.

Τι περιλαμβάνει

Την προαναγγελία για την έναρξη λειτουργίας του νέου αυτού Μητρώου τον Ιούλιο έκανε πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης. Πρόκειται ουσιαστικά για μια νέα ηλεκτρονική βάση δεδομένων στην οποία θα είναι καταχωρημένα αναλυτικά στοιχεία όχι μόνο για τα ακίνητα που κατέχουν οι φορολογούμενοι αλλά ακόμη και για τα ακίνητα που μισθώνουν.

Το νέο αυτό ηλεκτρονικό αρχείο θα ονομάζεται «Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων» και θα περιλαμβάνει τα στοιχεία του ηλεκτρονικού «περιουσιολογίου» που έχει δημιουργήσει εδώ και πολλά έτη η ΑΑΔΕ βάσει των υποβληθεισών δηλώσεων Ε9 των φυσικών και των νομικών προσώπων. Θα περιλαμβάνει επίσης και τους Κωδικούς Αριθμούς Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) των ακινήτων κάθε ιδιοκτήτη καθώς και όλα τα στοιχεία για τις μισθώσεις ακινήτων, αφού σ’ αυτό οι μεν ιδιοκτήτες θα υποχρεούνται να δηλώνουν σε ξεχωριστά πεδία εάν εκμισθώνουν τα ακίνητά τους. Αργότερα, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η ενημέρωση και επικαιροποίηση του Μητρώου με όλα τα απαιτούμενα στοιχεία από τους ιδιοκτήτες, θα κληθούν και οι ενοικιαστές να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία των ακινήτων για τα οποία καταβάλλουν ενοίκια και να δηλώσουν και τα ποσά των μηνιαίων και ετησίων μισθωμάτων που πληρώνουν.

Σε κάθε περίπτωση, κάθε φορολογούμενος-χρήστης του νέου αυτού Μητρώου θα έχει τη δυνατότητα να βλέπει από τη μία πλευρά πλήρη και αναλυτικά στοιχεία για τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του και από την άλλη πλευρά πλήρη και αναλυτικά στοιχεία για τα ακίνητα που χρησιμοποιεί ως ενοικιαστής. Θα μπορεί επίσης να έχει στη διάθεσή του καταγεγραμμένα και όλα τα στοιχεία σχετικά με το ύψος των εισοδημάτων του από ενοίκια ή και των δαπανών του για ενοίκια.

Σταδιακά

Ουσιαστικά, όταν θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, το νέο αυτό Μητρώο θα έχουν υποχρέωση να το ενημερώνουν εγκαίρως τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι ενοικιαστές ακινήτων.

Στην πρώτη φάση λειτουργίας του Μητρώου οι ιδιοκτήτες ακινήτων όλης της χώρας θα κληθούν να εισέλθουν σ’ αυτό με κωδικούς πρόσβασης TAXISnet για να ελέγξουν εάν είναι ορθά προσυμπληρωμένα τα στοιχεία των ακινήτων τους και να διορθώσουν τυχόν λάθη ή να συμπληρώσουν παραλείψεις. Στα στοιχεία που θα είναι προσυμπληρωμένα θα περιλαμβάνονται οι ΚΑΕΚ των ακινήτων, εφόσον αυτά έχουν δηλωθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να δηλώσουν εάν τα ακίνητα που εμφανίζονται στην περιουσιακή τους μερίδα είναι ιδιοκατοικούμενα ή δωρεάν παραχωρηθέντα ή εκμισθούμενα ή «κενά». Στις περιπτώσεις των εκμισθούμενων ακινήτων οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να μεταφέρουν από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ όπου είναι δηλωμένες οι μισθώσεις των ακινήτων τους, μόνο τα στοιχεία που αφορούν στις ενεργές μισθώσεις, καθώς και τυχόν προηγούμενες μισθώσεις που ήταν ενεργές κατά το τρέχον έτος αλλά λύθηκαν. Στα στοιχεία των μισθώσεων που οφείλουν να μεταφέρουν στο νέο Μητρώο οι ιδιοκτήτες περιλαμβάνονται και τα συμφωνηθέντα με τους ενοικιαστές ποσά μισθωμάτων, όπως αυτά αναγράφονται στις δηλώσεις μισθώσεων που έχουν υποβάλει στην ΑΑΔΕ.

Σε δεύτερη φάση

Τα δεδομένα αυτού του Μητρώου θα διασυνδεθούν, σε δεύτερη φάση, με το ηλεκτρονικό αρχείο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, προκειμένου τα στοιχεία για τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας τους να επικαιροποιούνται σε πραγματικό χρόνο και να προσυμπληρώνονται σωστά από την ΑΑΔΕ στα έντυπα Ε1 και Ε2 των φορολογικών τους δηλώσεων.

ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Διασύνδεση των δεδομένων του Ε9 με το Κτηματολόγιο

Εντός του τρέχοντος έτους η ΑΑΔΕ προγραμματίζει να διασυνδέσει τα δεδομένα του νέου αυτού ηλεκτρονικού της αρχείου για την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων φορολογουμένων, το οποίο βασίζεται στις δηλώσεις Ε9, με τα δεδομένα που έχουν δηλώσει οι ίδιοι φορολογούμενοι στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Σε όσες περιπτώσεις θα διαπιστώνονται διαφορές στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στην ΑΑΔΕ και στο Κτηματολόγιο οι ιδιοκτήτες θα καλούνται να υποβάλουν διορθωτικές-τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 προκειμένου να διορθώσουν τις διαφορές και οι δηλώσεις Ε9 να συμφωνούν πλήρως με τις δηλώσεις του Κτηματολογίου. Οι ιδιοκτήτες θα καλούνται δηλαδή, να δηλώνουν στη Φορολογική Διοίκηση (στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) τα πραγματικά στοιχεία όλων των ακινήτων τους, όπως αυτά έχουν ήδη περιληφθεί στο Κτηματολόγιο.

Ποινές

Οσοι φορολογούμενοι δεν υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους στο Περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ, ώστε τα στοιχεία αυτά να ταυτίζονται πλήρως με αυτά του Εθνικού Κτηματολογίου κινδυνεύουν να εντοπιστούν από διασταυρώσεις στοιχείων που θα γίνουν μεταξύ των δύο αρχείων από το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους, όταν θα έχει υλοποιηθεί η διασύνδεση του αρχείου του Ε9 με το Κτηματολόγιο. Στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί ότι, εξαιτίας της μη διόρθωσης των στοιχείων, ιδιοκτήτες πλήρωναν για ένα ή περισσότερα έτη ΕΝΦΙΑ λιγότερο από αυτόν που όφειλαν κανονικά, θα κληθούν να καταβάλουν τα διαφυγόντα ποσά αναδρομικά μαζί με υπέρογκες προσαυξήσεις της τάξεως του 10%-50% και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής υπολογιζόμενους με 0,73% ανά μήνα εκπρόθεσμης καταβολής.

Πηγή

 

Tags: ΑΑΔΕΑΚΙΝΗΤΑΨΗΦΙΑΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ
Previous Post

Το πρώτο παγκάρι με POS: Το ζήτησαν οι τουρίστες, το έκανε πράξη η Εκκλησία – Σε ποιο ναό τοποθετήθηκε

Next Post

Η Κοζάνη παίζει όλη τη χρονιά την Κυριακή

Next Post
ΕΠΣ Κοζάνης: Με τεσσάρα πέρασε ο Μακεδονικός Σιάτιστας από την Άρδασσα

Η Κοζάνη παίζει όλη τη χρονιά την Κυριακή

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Ολοκληρώνεται το έργο στον Περιφερειακό Οδικό Άξονα του Κρόκου Κοζάνης. Βίντεο
  • Στην τελική ευθεία για την έναρξη του «Νιάημερου» – Στον χώρο της εμποροπανήγυρης ο Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης – Έφτασαν οι πρώτοι εκθέτες (Βίντεο+Φωτογραφίες)
  • Γ Εθνική: Επόμενη στάση στην Καστοριά για τον Μακεδονικό Σιάτιστας. Το πρόγραμμα
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Σε δύο φάσεις οι εργασίες για τη Γέφυρα Πολυφύτου
  • Καλλιόπη Βέττα: Να σταματήσουν οι εξαιρέσεις και η άνιση μεταχείριση – Επιτακτική η θέσπιση ενιαίων και αντικειμενικών γεωγραφικών κριτηρίων για το επίδομα παραμεθορίου στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού - TsotiliNews στο Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού
  2. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
  3. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
  4. Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου - TsotiliNews στο Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου
  5. Vangelis Tzelepis στο Σιάτιστα- Δεκαπενταύγουστος: Η παρέα ” Τα Λεβεντόπαιδα”. Βίντεο και φωτογραφίες
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr