• Latest
σπιτια, ενοικιο

Νέο ψηφιακό φακέλωμα για όλα τα ακίνητα – Ποιοι θα πρέπει να διορθώσουν άμεσα τα στοιχεία τους

15 Ιουλίου 2026
Μορφωτικός Όμιλος Βελβεντού: «Ταξίδι στο όνειρο» με το trio Anima

Μορφωτικός Όμιλος Βελβεντού: «Ταξίδι στο όνειρο» με το trio Anima

4 Αυγούστου 2026
Άρθρο του βουλευτή Ν Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη για την 88η ΔΕΘ

Ειδικό Ασφαλιστικό Καθεστώς στη Δυτική Μακεδονία ζήτησε ο Βουλευτής Στάθης Κωνσταντινίδης. Βίντεο

4 Αυγούστου 2026
Το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας «Κωνσταντίνος και Ελένη Παπανικολάου» με χαρά ανακοινώνει την έγκριση του νέου προγράμματος Erasmus+

Συλλυπητήριο Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας

4 Αυγούστου 2026
Ιερές Ακολουθίες στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Σιάτιστας για την εορτή του Οσίου Στυλιανού

Πανήγυρις εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Σιάτιστας 5 & 6 Αυγούστου 2026

4 Αυγούστου 2026
Μακεδονικός Σιάτιστας: Έναρξη προετοιμασίας

Μακεδονικός Σιάτιστας: Έναρξη προετοιμασίας

4 Αυγούστου 2026
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Συλλυπητήρια του Συνδέσμου Γουνοποιών – Γουνεμπόρων Σιάτιστας για τον Παναγιώτη Τσιάλτα

4 Αυγούστου 2026
Επίσκεψη του Κ.Φ.Α.Α. Πενταλόφου Δήμου Βοΐου στους οργανισμούς CARE4ALL ΑΜΚΕ και INGENIA IKE στη Θεσσαλονίκη

Επίσκεψη του Κ.Φ.Α.Α. Πενταλόφου Δήμου Βοΐου στους οργανισμούς CARE4ALL ΑΜΚΕ και INGENIA IKE στη Θεσσαλονίκη

4 Αυγούστου 2026
Καστοριά: Οδοιπορικό της υπουργού Πολιτισμού σε μνημεία της πόλης

Καστοριά: Οδοιπορικό της υπουργού Πολιτισμού σε μνημεία της πόλης

4 Αυγούστου 2026
Συλλήψεις για ναρκωτικά σε Κοζάνη, Γρεβενά και Καστοριά

Συλλήψεις για ναρκωτικά σε Κοζάνη, Γρεβενά και Καστοριά

4 Αυγούστου 2026
Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Δρυοβούνου.  Το πρόγραμμα εορτασμού

Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Δρυοβούνου. Το πρόγραμμα εορτασμού

4 Αυγούστου 2026
Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης Ζωγραφικής, της “Ομάδας Τέχνης Τσοτυλίου”‘. Φωτογραφίες

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης Ζωγραφικής, της “Ομάδας Τέχνης Τσοτυλίου”‘. Φωτογραφίες

4 Αυγούστου 2026
MeatManagers: H νέα ψηφιακή πλατφόρμα της SAGGEL για την αγορά κρέατος και ζωικού κεφαλαίου

MeatManagers: H νέα ψηφιακή πλατφόρμα της SAGGEL για την αγορά κρέατος και ζωικού κεφαλαίου

4 Αυγούστου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 5 Αυγούστου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Νέο ψηφιακό φακέλωμα για όλα τα ακίνητα – Ποιοι θα πρέπει να διορθώσουν άμεσα τα στοιχεία τους

sierafm by sierafm
15 Ιουλίου 2026
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
σπιτια, ενοικιο
0
SHARES
29
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγαλύτερη ψηφιακή καταγραφή της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει. Μέχρι το τέλος Ιουλίου η ΑΑΔΕ αναμένεται να ενεργοποιήσει το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ), μια νέα πλατφόρμα που θα συγκεντρώσει σε έναν ενιαίο ηλεκτρονικό φάκελο όλα τα στοιχεία για κάθε ακίνητο της χώρας, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για εκτεταμένες ηλεκτρονικές διασταυρώσεις.

Η αρχή θα γίνει από τα αγροτεμάχια και τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, καθώς οι αγρότες θα είναι οι πρώτοι που θα κληθούν να ελέγξουν αν τα στοιχεία που εμφανίζονται είναι σωστά. Η διαδικασία θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού οι πληροφορίες που θα περιλαμβάνονται στο ΜΙΔΑ θα χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό των αγροτικών ενισχύσεων και ειδικότερα της προκαταβολής που προγραμματίζεται να καταβληθεί τον Οκτώβριο.

Αυτό σημαίνει ότι εκτάσεις που δεν έχουν δηλωθεί σωστά ή παρουσιάζουν αποκλίσεις με τα διαθέσιμα στοιχεία ενδέχεται να μην ληφθούν υπόψη κατά τον υπολογισμό των επιδοτήσεων. Για τον λόγο αυτό οι παραγωγοί θα πρέπει να προχωρήσουν εγκαίρως σε διορθώσεις, όπου χρειάζεται.

Οι πρώτες δοκιμές του νέου συστήματος αποκάλυψαν σημαντικά προβλήματα. Σε αρκετές περιπτώσεις εντοπίστηκαν διαφορές ανάμεσα στα στοιχεία του Ε9 και του Κτηματολογίου, ενώ δεν λείπουν οι ιδιοκτησίες με εκκρεμότητες ή οι εκτάσεις που εμφανίζονται ως δημόσιες εξαιτίας δασικών χαρτών ή ελλιπών τίτλων, παρότι καλλιεργούνται εδώ και πολλά χρόνια από ιδιώτες.

Για να αποφευχθούν μαζικά προβλήματα κατά την έναρξη λειτουργίας του ΜΙΔΑ, εξετάζεται μεταβατική περίοδος διάρκειας οκτώ έως δέκα μηνών. Στο διάστημα αυτό οι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν την εικόνα της περιουσίας τους και να διορθώσουν λάθη πριν ενεργοποιηθούν πλήρως οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και οι προβλεπόμενοι έλεγχοι.

Πώς θα γίνουν οι διορθώσεις και τι θα συμβεί εάν διαπιστωθούν αποκλίσεις

Οι διορθώσεις θα ξεκινούν από το Ε9, το οποίο αποτελεί τη βασική πηγή στοιχείων για το νέο μητρώο. Αν στη συνέχεια διαπιστωθούν αποκλίσεις, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προχωρούν σε αλλαγές στο Κτηματολόγιο, στους τίτλους ιδιοκτησίας ή στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, ανάλογα με την περίπτωση.

Παράλληλα, η μεταβατική λειτουργία θα δώσει στην ΑΑΔΕ τη δυνατότητα να δοκιμάσει στην πράξη τη διασύνδεση όλων των πληροφοριακών συστημάτων και να αντιμετωπίσει τεχνικά προβλήματα πριν το ΜΙΔΑ χρησιμοποιηθεί ως βασική βάση δεδομένων για φορολογικούς υπολογισμούς, στεγαστικές πολιτικές, επιδόματα και ελέγχους.

Το νέο μητρώο φιλοδοξεί να βάλει τέλος στον κατακερματισμό των πληροφοριών που υπάρχει σήμερα. Μέχρι τώρα τα στοιχεία για ένα ακίνητο βρίσκονται διασκορπισμένα στο Ε9, στο Κτηματολόγιο, στον ΔΕΔΔΗΕ, στις δηλώσεις μισθώσεων, στους δήμους και σε άλλες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται χιλιάδες αναντιστοιχίες.

Με το ΜΙΔΑ κάθε ακίνητο θα αποκτήσει έναν ολοκληρωμένο ψηφιακό φάκελο. Σε αυτόν θα καταγράφονται το είδος του ακινήτου, η επιφάνεια, η θέση, η χρήση, η κατάσταση ηλεκτροδότησης, αν είναι μισθωμένο, ιδιοκατοικούμενο, κενό ή έχει παραχωρηθεί δωρεάν, καθώς και ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ), ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), στοιχεία από τον ΔΕΔΔΗΕ, ασφαλιστήρια συμβόλαια, οικοδομικές άδειες και, όπου υπάρχουν, εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις.

Η δημιουργία αυτής της ενιαίας βάσης δεδομένων θα επιτρέψει στην ΑΑΔΕ να εντοπίζει ευκολότερα περιπτώσεις όπου υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ των δηλωμένων στοιχείων. Εφόσον, για παράδειγμα, ένα ακίνητο εμφανίζεται στο Κτηματολόγιο αλλά όχι στο Ε9, θα μπορεί να ξεκινά φορολογικός έλεγχος για να διαπιστωθεί αν έχουν καταβληθεί οι προβλεπόμενοι φόροι ακίνητης περιουσίας.

Στόχος της φορολογικής διοίκησης είναι να αποκτήσει για πρώτη φορά μια πλήρη, διαρκώς ενημερωμένη και αξιόπιστη εικόνα της ακίνητης περιουσίας στη χώρα, περιορίζοντας τα λάθη, τις παραλείψεις και τις ασυμφωνίες που μέχρι σήμερα δυσκολεύουν τόσο τους φορολογούμενους όσο και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

ΠΗΓΗ

Tags: ΑΑΔΕΑΚΙΝΗΤΑΣΠΙΤΙΑΨΗΦΙΑΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ
Previous Post

Άγνωστοι βανδάλισαν νεκροταφείο – Ξεκόλλησαν και έσπασαν σταυρούς

Next Post

Πέντε σημάδια ότι γερνάς όμορφα – Τι πρέπει να προσέχεις στα 40 και στα 50 σου

Next Post
Πέντε σημάδια ότι γερνάς όμορφα – Τι πρέπει να προσέχεις στα 40 και στα 50 σου

Πέντε σημάδια ότι γερνάς όμορφα – Τι πρέπει να προσέχεις στα 40 και στα 50 σου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Μορφωτικός Όμιλος Βελβεντού: «Ταξίδι στο όνειρο» με το trio Anima
  • Ειδικό Ασφαλιστικό Καθεστώς στη Δυτική Μακεδονία ζήτησε ο Βουλευτής Στάθης Κωνσταντινίδης. Βίντεο
  • Συλλυπητήριο Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας
  • Πανήγυρις εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Σιάτιστας 5 & 6 Αυγούστου 2026
  • Μακεδονικός Σιάτιστας: Έναρξη προετοιμασίας

Πρόσφατα σχόλια

  1. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
  2. sierafm στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  3. Σιμος Μιμής στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  4. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  5. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr