• Latest
Νικόλαος Λυσσαρίδης

Ν. Λυσσαρίδης – Δυτική Μακεδονία: Επενδύσεις 450 εκατ. ευρώ «χτίζουν» τη μετά λιγνίτη εποχή

9 Μαΐου 2025
Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας:  Εντάχθηκε το έργο της αποκατάστασης των υποδομών άρδευσης και ύδρευσης στην Πεντάβρυσο Καστοριάς

5 Αυγούστου 2026
Φιλοζωικό Μπαζάρ του Συλλόγου Σιάτιστας «Η ΕΥΘΥΝΗ» στην Πλατεία Γεράνειας

Φιλοζωικό Μπαζάρ του Συλλόγου Σιάτιστας «Η ΕΥΘΥΝΗ» στην Πλατεία Γεράνειας

5 Αυγούστου 2026
Συμπτύξεις τμημάτων: Σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης  η ακολουθούμενη πολιτική του Υπουργείου Παιδείας

Η Δυτική Μακεδονία (και η Κοζάνη) στο περιθώριο: Όταν οι αριθμοί των μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών εκθέτουν τις διακηρύξεις

5 Αυγούστου 2026
Σεεν, ΣΕΕΕΝ σωματείο εργαζομένων στην ενεργεια

Ανακοίνωση ΣΕΕΕΝ για τις απολύσεις στο ορυχείο Νότιο Πεδίο της ΔΕΗ ΑΕ

5 Αυγούστου 2026
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: Η κυβέρνηση οδηγεί σε αδιέξοδο τους εργαζόμενους των λιγνιτικών μονάδων και των ορυχείων στη Δυτική Μακεδονία

5 Αυγούστου 2026
Φλώρινα: Μηχανόβιοι απατεώνες, δήθεν λογιστές, άρπαξαν χρυσαφικά!!

Φλώρινα: Μηχανόβιοι απατεώνες, δήθεν λογιστές, άρπαξαν χρυσαφικά!!

5 Αυγούστου 2026
Μεγάλη φωτιά στο παλιό “Κουτούκι” στην οδό Ναυαρίνου στην Κοζάνη – Άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής. Βίντεο

Μεγάλη φωτιά στο παλιό “Κουτούκι” στην οδό Ναυαρίνου στην Κοζάνη – Άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής. Βίντεο

5 Αυγούστου 2026
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας:  Δημοπρατήθηκε το Φράγμα Νεστορίου

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας:  Δημοπρατήθηκε το Φράγμα Νεστορίου

5 Αυγούστου 2026
Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2026» ­- Ξεκινά ένα πλούσιο καλοκαίρι πολιτισμού, δημιουργίας και συμμετοχής

Θερινό Σινεμά στο πλαίσιο του «Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2026» με την βραβευμένη ταινία «Μικρές Ανάσες»

5 Αυγούστου 2026
Marseaux Live στα Γρεβενά:  Παρασκευή 7 Αυγούστου στις 21:00

Marseaux Live στα Γρεβενά: Παρασκευή 7 Αυγούστου στις 21:00

5 Αυγούστου 2026
ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Γρεβενά: Συνελήφθη άμεσα 18χρονος αλλοδαπός, για κλοπή εξοπλισμού γυμναστηρίου

5 Αυγούστου 2026
1η έκθεση τοπικών προϊόντων στη Νεάπολη! Δηλώσεις συμμετοχής

1η έκθεση τοπικών προϊόντων στη Νεάπολη! Δηλώσεις συμμετοχής

5 Αυγούστου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 5 Αυγούστου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Ν. Λυσσαρίδης – Δυτική Μακεδονία: Επενδύσεις 450 εκατ. ευρώ «χτίζουν» τη μετά λιγνίτη εποχή

sierafm by sierafm
9 Μαΐου 2025
in ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Νικόλαος Λυσσαρίδης
0
SHARES
92
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Μια δυνατή επενδυτική και επιχειρηματική ώθηση ήταν και συνεχίζει να είναι απαραίτητη για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, καθώς η μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο έθεσε ως επιτακτική την ανάγκη αντιμετώπισης της ανεργίας, που βρέθηκε στα ύψη καταγράφοντας πολύ υψηλά ποσοστά.

Ο συγκεκριμένος δείκτης παρότι έχει μειωθεί δραστικά από το 2019 όταν και το ποσοστό ανεργίας έφτανε το 24,5%, παραμένει υψηλότερος από τον μέσο όρο της χώρας. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Αρχή το Δ΄ τρίμηνο του 2024 η ανεργία στην Δυτική Μακεδονία κατέγραφε ποσοστό 10,7%, όταν το πανελλαδικό ποσοστό ήταν στο 9,5%.

Ως εκ τούτου στην Περιφέρεια πρέπει να υπάρξει στοχευμένος σχεδιασμός ώστε η Δυτική Μακεδονία να περάσει στη νέα εποχή, μέσα σε μια αναπτυξιακή τροχιά, η οποία θα προσφέρει εργασιακή εξασφάλιση στους κατοίκους της περιοχής, επιτρέποντάς τους να παραμείνουν και όχι να αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον εκτός περιφέρειας. Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο μόνιμος πληθυσμός βάσει της απογραφής του 2021 στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ανερχόταν σε 254.595 κατοίκους (49,8% άνδρες, 50,2% γυναίκες), σημειώνοντας μείωση κατά 10,3% σε σχέση με το 2011.

Το φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον που διαμορφώνεται αποδεικνύεται και από το γεγονός, ότι στην Περιφέρεια δραστηριοποιούνται 20.169 επιχειρήσεις, στατιστικό του 2023, οι οποίες καταγράφουν αύξηση κατά 11% σε σχέση με το 2019.

527 επενδυτικές προτάσεις και δημιουργία 2.500 θέσεων εργασίας

Τα Μακεδονικά Νέα μέσω του ρεπορτάζ αναδεικνύουν τα έργα, ειδικά αυτά που αφορούν την Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, που θα δώσουν νέα επιχειρηματική πνοή στην Δυτική Μακεδονία.

Μέσα από το Περιφερειακό Σχέδιο Ανάπτυξης που υλοποιείται, η Δυτική Μακεδονία πραγματοποιεί τη στροφή στην επιχειρηματικότητα που χρειάζεται. Ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Μεταφορών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Νικόλαος Λυσσαρίδης δήλωσε στα Μακεδονικά Νέα «ευτυχώς είχαμε τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση όπου προκηρύχθηκαν προσκλήσεις για την επιχειρηματικότητα. Αυτή τη στιγμή έχουν εγκριθεί 527 επενδυτικές προτάσεις ύψους περίπου 450 εκατ. ευρώ για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις αυτές να υλοποιήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στην Δυτική Μακεδονία. Αυτό το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα δημιουργήσει 2.000 με 2.500 θέσεις εργασίας».

Τα κονδύλια Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που στηρίζουν επενδύσεις και επιχειρήσεις

Αναλυτικότερα κάποια από τα σημαντικά έργα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης με υψηλούς προϋπολογισμούς όπου βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης έχοντας κλείσει οι ημερομηνίες κατάθεσης επενδυτικών προτάσεων είναι τα εξής:

– Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων υπό σύσταση, νεοσύστατων και υφιστάμενων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που υλοποιούνται στις ηπειρωτικές περιοχές Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης (Ε.Σ.ΔΙ.Μ.), σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2021/1056 για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.

Με προϋπολογισμό 91 εκατ. ευρώ και το έργο σε εξέλιξη, εκτιμάτε ότι θα ολοκληρωθεί τον 12ο του 2027.

– Με προϋπολογισμό 36,1 εκατ. ευρώ ενισχύονται επενδυτικά σχέδια παραγωγικών επενδύσεων Υφιστάμενων μεγάλων επιχειρήσεων που υλοποιούνται στις ηπειρωτικές περιοχές ΕΣΔΙΜ. Επιπλέον 24, 4 εκατ. ευρώ για ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων παραγωγικών επενδύσεων υπό σύσταση και νεοσύστατων μεγάλων επιχειρήσεων που υλοποιούνται στις ίδιες περιοχές.

Εκτιμώμενη ολοκλήρωση 5ος του 2027.Τα έργα είναι σε στάδιο υλοποίησης.

– Σε στάδιο υλοποίησης βρίσκεται έργο με συνολικό προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον 12ο του 2029. Αφορά:

α) Σύσταση Ταμείου Συγχρηματοδοτούμενων Δανείων Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (JustTransitionRiskFinancingLoans), για πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), παρέχοντας δάνεια έως 100.000 € με ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια, στο πλαίσιο του Κανονισμού (ΕΕ) 1407/2013 (de minimis).

β)Σύσταση Ταμείου Εγγυήσεων Επενδυτικών Δανείων Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (JustTransitionGuarantee Fund) για ΜμΕ και μεγάλες επιχειρήσεις, το οποίο θα παρέχει εγγυήσεις χαρτοφυλακίου δανείων (cappedportfolioguarantees) οι οποίες θα καλύπτουν το 80% κάθε δανείου για έως το 20% του εγγυημένου χαρτοφυλακίου, στο πλαίσιο του Κανονισμού 2023/1315 (τροποποίηση του Καν. (ΕΕ) 651 /2014).

– Σε υλοποίηση βρίσκεται, επίσης, Δράση προϋπολογισμού 21 εκατ. ευρώ με εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης 12ο του 2027. Αφορά την παροχή ενισχύσεων σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στις περιοχές των εγκεκριμένων Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης, με στόχο στην αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό, τη διαφοροποίηση, τον παραγωγικό μετασχηματισμό των υφιστάμενων επιχειρήσεων , προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στις που επιφέρει στις περιοχές αυτές, η πορεία προς την επίτευξη του στόχου, που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για μηδενισμό των καθαρών εκπομπών που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου έως το 2050.

– Σε φάση υλοποίησης είναι δράση με προϋπολογισμό 16 εκατ. ευρώ με ημερομηνία ολοκλήρωσης τον 12ο του 2027. Αφορά δημιουργία νέων και ενίσχυση νεοϊδρυθεισών επιχειρήσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στις περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης που επιφέρει η επίτευξη του στόχου, που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για μηδενισμό των καθαρών εκπομπών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου έως το 2050.

– Με κύριο στόχο την αύξηση των επενδύσεων στην καινοτομία, τη διαφοροποίηση του υφιστάμενου παραγωγικού μοντέλου και την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας με σαφή προσανατολισμό στη Δίκαιη Μετάβαση, δημιουργείται Μηχανισμός Στήριξης της Επιχειρηματικότητας με προϋπολογισμός 15,6 εκατ. ευρώ.

– Πρόγραμμα στήριξης και ενίσχυσης πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, μέσω χρηματοδότησης έργων και δράσεων για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος. Η δραστηριότητα των επιχειρήσεων ενίσχυσης αφορά στην εκτέλεση εργασιών, στην παροχή υπηρεσιών και στην προμήθεια αγαθών άμεσα προς τη ΔΕΗ και έμμεσα προς υπεργολάβους που έχουν συνάψει συμβάσεις με τη ΔΕΗ. Ο προϋπολογισμός του είναι 11,4 εκατ. ευρώ και μέχρι στιγμής έχουν υπαχθεί 72 επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων.

Τα δυο ανοιχτά για υποβολή προτάσεων προγράμματα

Σύμφωνα με το κ. Λυσσαρίδη αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη δύο νέα προγράμματα για νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις που μπορεί ο υποψήφιος επενδυτής να καταθέσει πρόταση δημιουργώντας ένα επιχειρηματικό business Plan με 70% επιδότηση και 80% για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα πρόγραμμα προϋπολογισμού 7,2 εκατ. ευρώ που αφορά υφιστάμενες επιχειρήσεις της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης RIS3 της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (κυκλική οικονομία, ανάπτυξη, γούνα, μηχανική, εστίαση, μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, παραγωγή προϊόντων, πρώτη μεταποίηση). Η επιχείρηση μπορεί να λάβει επιδότηση έως 70% και μπορεί να καταθέσει επενδυτικό πλάνο για δημιουργία θέσεων εργασίας με επιδότηση 80%.

Το δεύτερο πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 4,8 εκατ. ευρώ, αφορά νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις επίσης της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης RIS3 της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με επιδότηση έως και 70% για την επένδυση και 80% για θέσεις εργασίας.

Λυσσαρίδης: Να καταστήσουμε τη Δ. Μακεδονία φιλοεπενδυτική περιφέρεια

Σχετικά με το επενδυτικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στη Δυτική Μακεδονία και τους στόχους της περιφέρειας ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Μεταφορών κ. Νικόλαος Λυσσαρίδης τόνισε στα Μακεδονικά Νέα: «Επιθυμούμε να καταστήσουμε τη Δυτική Μακεδονία μια φιλοεπενδυτική περιφέρεια. Σαν περιφερειακή αρχή θέλουμε ο επιχειρηματίας να γνωρίζει ότι είμαστε δίπλα του. Για αυτόν τον λόγο δημιουργήσαμε και το Κέντρο Επιχειρηματικότητας Εξωστρέφειας και Επενδύσεων. Σε αυτό το κέντρο έχουμε ειδικούς που βοηθούν νέους και παλιούς επιχειρηματίες να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια. Επίσης έχουμε χρηματοδοτήσει τη δημιουργία ενός marketplace, μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας το Panefkolo.gr, όπου τοπικοί επιχειρηματίες μπορούν να διαφημίσουν τα προϊόντα της Δυτικής Μακεδονίας».

Με ξεκάθαρο προσανατολισμό την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων νέων και υφιστάμενων επιχειρήσεων, όπως και στήριξη επιχειρήσεων όλων των μεγεθών για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό τους, μέσα από τη διάθεση κονδυλίων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, η Δυτική Μακεδονία κάνει ένα δυνατό restart «χτίζοντας» την μετά λιγνίτη εποχή.

Πηγή: mkdn.gr

Tags: ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ
Previous Post

Νεάπολη: Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Νικολαΐδης, πατέρας της Δημοτικής Συμβούλου Εύης Νικολαΐδου

Next Post

Π. Κουκουλόπουλος: «Να αυξηθεί ο προϋπολογισμός και το ποσοστό στήριξης για τη Δυτική Μακεδονία στην Πρόσκληση για τα θερμοκήπια»

Next Post
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος: «Να αυξηθεί ο προϋπολογισμός και το ποσοστό στήριξης για τη Δυτική Μακεδονία στην Πρόσκληση για τα θερμοκήπια»

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας:  Εντάχθηκε το έργο της αποκατάστασης των υποδομών άρδευσης και ύδρευσης στην Πεντάβρυσο Καστοριάς
  • Φιλοζωικό Μπαζάρ του Συλλόγου Σιάτιστας «Η ΕΥΘΥΝΗ» στην Πλατεία Γεράνειας
  • Η Δυτική Μακεδονία (και η Κοζάνη) στο περιθώριο: Όταν οι αριθμοί των μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών εκθέτουν τις διακηρύξεις
  • Ανακοίνωση ΣΕΕΕΝ για τις απολύσεις στο ορυχείο Νότιο Πεδίο της ΔΕΗ ΑΕ
  • Καλλιόπη Βέττα: Η κυβέρνηση οδηγεί σε αδιέξοδο τους εργαζόμενους των λιγνιτικών μονάδων και των ορυχείων στη Δυτική Μακεδονία

Πρόσφατα σχόλια

  1. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
  2. sierafm στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  3. Σιμος Μιμής στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  4. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  5. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr