• Latest
Αεροπλάνο πυροσβεστικής

Ξεκίνησε η δημιουργία του πρώτου ελληνικού πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-515 στον Καναδά

13 Αυγούστου 2025
Παιδιά εντόπισαν νεκρό 70χρονο χωρίς τα ρούχα του στην άκρη του δρόμου

ΔΕΥΑΒ: Διακοπή υδροδότησης στο Πυλωρί

23 Ιουνίου 2026
Μιχάλης Παπαδόπουλος: Επαναλειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Κοζάνης!

Μιχάλης Παπαδόπουλος: Ουσιαστική ανακούφιση σε χιλιάδες δανειολήπτες με τη νέα νομοθετική ρύθμιση

23 Ιουνίου 2026
Σιάτιστα: Ενοικιάζεται στούντιο γκαρσονιέρα-

Σιάτιστα: Ενοικιάζεται στούντιο γκαρσονιέρα-

23 Ιουνίου 2026

Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, την Δευτέρα 29 Ιουνίου 2026

23 Ιουνίου 2026
Δήμος Κοζάνης: «Το βιβλίο είναι μόνο η αρχή…» 

Δήμος Κοζάνης: «Το βιβλίο είναι μόνο η αρχή…» 

23 Ιουνίου 2026
ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

«Χριστοπούλεια 2026» – «Το όνομά μου είναι γυναίκα»

23 Ιουνίου 2026
Δήμος Βοΐου: Προπώληση εισιτηρίων Fiesta Voio για τους Δημότες του Δήμου Βοΐου σε προνομιακή τιμή

Δήμος Βοΐου: Προπώληση εισιτηρίων Fiesta Voio για τους Δημότες του Δήμου Βοΐου σε προνομιακή τιμή

23 Ιουνίου 2026
Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στο Δήμο Βοΐου την Πέμπτη 25.06.2026

23 Ιουνίου 2026
Ημέρα χωρίς πλαστική σακούλα στα Γρεβενά

Ημέρα χωρίς πλαστική σακούλα στα Γρεβενά

23 Ιουνίου 2026
Προσοχή στις απάτες τύπου Caller ID spoofing: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι

Κοζάνη: 43χρονος αλλοδαπός απατεώνας, μέλος εγκληματικής οργάνωσης στα δίχτυα της αστυνομίας

23 Ιουνίου 2026
Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κοζάνης Κωνσταντίνου Βύζα με την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας στη Δυτική Μακεδονία

Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κοζάνης Κωνσταντίνου Βύζα με την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας στη Δυτική Μακεδονία

23 Ιουνίου 2026
Ο «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη από τη Θεατρική Ομάδα «Εξ Αμάξης», “φωτίζει” το «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2026» του Δήμου Γρεβενών

Ο «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη από τη Θεατρική Ομάδα «Εξ Αμάξης», “φωτίζει” το «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2026» του Δήμου Γρεβενών

23 Ιουνίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 23 Ιουνίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκίνησε η δημιουργία του πρώτου ελληνικού πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-515 στον Καναδά

sierafm by sierafm
13 Αυγούστου 2025
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
Αεροπλάνο πυροσβεστικής
0
SHARES
44
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η χωρητικότητά του θα φτάνει τα 6.137 λίτρα νερού, τα οποία θα συγκεντρώνει στις δεξαμενές του μέσα σε μόλις 12 δευτερόλεπτα, ενώ θα πετά ακόμη και νύχτα.

Σε μια νέα φάση ενίσχυσης των εναέριων μέσων πυρόσβεσης εισέρχεται η χώρα μας, καθώς στον μακρινό Καναδά ξεκίνησε η παραγωγή του πρώτου από τα νέα αμφίβια πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-515 που θα ενταχθούν στον στόλο μας. Ειδικότερα, στις εγκαταστάσεις της De Havilland, στην κομητεία Γουίτλαντ κοντά στο Κάλγκαρι, η γραμμή παραγωγής έχει ήδη αρχίσει να συναρμολογεί το βασικό τμήμα της ατράκτου του ελληνικού αεροσκάφους. Πρόκειται για το wing box, τον κεντρικό μεταλλικό κορμό πάνω στον οποίο θα τοποθετηθούν ακολούθως οι πτέρυγες και ο οποίος προσφέρει τη μέγιστη μηχανική αντοχή στο αεροσκάφος.

Σύμφωνα με το καναδικό δίκτυο Radio Canada, στο υπό κατασκευή τμήμα έχει τοποθετηθεί ήδη η ελληνική σημαία, ώστε να δείχνει για ποια χώρα κατασκευάζεται. Θα είναι άλλωστε το πρώτο επιχειρησιακό CL-515 που θα βγει από τη γραμμή παραγωγής. Πότε θα το δούμε στη χώρα μας; Όπως όλα δείχνουν, στις αρχές του 2028. Στόχος μας είναι να αποκτήσουμε συνολικά 14 αεροσκάφη αυτού του τύπου, που θα βοηθήσουν καταλυτικά στην κατάσβεση των πυρκαγιών, οι οποίες καταστρέφουν κάθε καλοκαίρι τα εναπομείναντα δάση μας και τις περιουσίες πολιτών.

Η προμήθεια των συγκεκριμένων αεροσκαφών εντάσσεται σε ένα ευρύ ευρωπαϊκό πρόγραμμα που προβλέπει την κατασκευή 22 συνολικά CL-515 για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., βάσει σύμβασης που υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2024. Το συγκεκριμένο μοντέλο αποτελεί τη νεότερη και πιο προηγμένη εκδοχή της γνωστής οικογένειας των κίτρινων Canadair, η οποία έχει συνδεθεί με την εναέρια κατάσβεση πυρκαγιών σε όλο τον κόσμο.

Το νέο αεροσκάφος φέρει σημαντικές τεχνικές βελτιώσεις σε σχέση με τα γηρασμένα υπάρχοντα που διαθέτει η χώρα μας. Καταρχάς, διαθέτει ισχυρότερους κινητήρες που του επιτρέπουν να επιχειρεί από αεροδρόμια με πολύ μικρούς διαδρόμους, με απαιτήσεις μόλις 783 μέτρων για απογείωση και 674 μέτρων για προσγείωση. Η χωρητικότητά του φτάνει τα 6.137 λίτρα νερού, που μπορεί να συλλέξει μέσα σε… 12 δευτερόλεπτα, καθώς και 680 λίτρα επιβραδυντικού υγρού. Είναι πιστοποιημένο να επιχειρεί σε θαλάσσιες συνθήκες με κυματισμό έως δύο μέτρων, κάτι που του δίνει τη δυνατότητα να συνεχίζει τις αποστολές ακόμη και όταν επικρατούν αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Η κατασκευή του και η νέα αεροδυναμική του σχεδίαση προσφέρουν παράλληλα μεγαλύτερη ευελιξία και ασφάλεια σε δύσβατες περιοχές, όπως χαράδρες και ορεινές πλαγιές. Τα σύγχρονα συστήματα πλοήγησης, οι μεγαλύτερες πτέρυγες και οι βελτιωμένες επιφάνειες ελέγχου καθιστούν το CL-515 πιο ακριβές και αποτελεσματικό στις ρίψεις νερού. Μία από τις πιο ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο CL-415 βρίσκεται στο πιλοτήριο. Το νέο «glass cockpit» περιλαμβάνει τρεις μεγάλες οθόνες πολλαπλών χρήσεων, εξελιγμένο αυτόματο πιλότο και πιστοποίηση για χρήση νυχτερινής όρασης. Αυτό, λοιπόν, θα επιτρέπει στους πιλότους να επιχειρούν και μετά τη δύση του ηλίου, αυξάνοντας τον χρόνο και την ευελιξία των αποστολών.

Οι δυνατότητες του CL-515, όμως, δεν περιορίζονται μόνο στην πυρόσβεση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για αποστολές έρευνας και διάσωσης, ως ελαφρύ μεταγωγικό ή για ιατρικές εκκενώσεις τραυματιών. Η ευελιξία αυτή το καθιστά χρήσιμο εργαλείο για την Πολιτική Προστασία σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή επειγόντων περιστατικών.

Η Ελλάδα, πέρα από την προμήθεια των επτά πρώτων CL-515 – δύο εκ των οποίων θα ενταχθούν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας RescEU – σχεδιάζει να αναβαθμίσει και τα επτά CL-415 που ήδη διαθέτει, στο ίδιο επιχειρησιακό επίπεδο. Το πρόγραμμα έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» και θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από ευρωπαϊκούς πόρους. Τα πρώτα αναβαθμισμένα αεροσκάφη της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης «Πρωτέας» εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμα πριν το τέλος της δεκαετίας, επιτυγχάνοντας ομοιομορφία στον στόλο και βελτιωμένη τεχνική υποστήριξη. Τέλος, η De Havilland εξετάζει τη δυνατότητα να μεταφέρει τεχνογνωσία και τμήμα του βιομηχανικού έργου σε ελληνικές εταιρείες, με τον συντονισμό να αναλαμβάνει το ελληνικό της παράρτημα που ιδρύθηκε πρόσφατα. Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία εμφανίζεται ως ο βασικός υποψήφιος για το έργο αναβάθμισης, λόγω της εμπειρίας της στη συντήρηση του υπάρχοντος στόλου.

ΠΗΓΗ

Tags: ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ
Previous Post

Γρεβενά: Φεστιβάλ Τόπος

Next Post

Προσπαθείτε να χάσετε βάρος; 5 αλήθειες για το αδυνάτισμα που πρέπει να γνωρίζετε

Next Post
παχυσαρκια διαιτα

Προσπαθείτε να χάσετε βάρος; 5 αλήθειες για το αδυνάτισμα που πρέπει να γνωρίζετε

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • ΔΕΥΑΒ: Διακοπή υδροδότησης στο Πυλωρί
  • Μιχάλης Παπαδόπουλος: Ουσιαστική ανακούφιση σε χιλιάδες δανειολήπτες με τη νέα νομοθετική ρύθμιση
  • Σιάτιστα: Ενοικιάζεται στούντιο γκαρσονιέρα-
  • Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, την Δευτέρα 29 Ιουνίου 2026
  • Δήμος Κοζάνης: «Το βιβλίο είναι μόνο η αρχή…» 

Πρόσφατα σχόλια

  1. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  2. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
  3. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  4. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  5. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr