Το μεγάλο έργο ψηφιοποίησης πάνω από 600 εκατομμυρίων σελίδων των 390 υποθηκοφυλακείων της χώρας, αναμένεται να ξεκινήσει εντός του μήνα. Το έργο το οποίο έχει τριετή ορίζοντα υλοποίησης θα μετατρέψει τα χάρτινα αρχεία της περιουσίας των Ελλήνων σε ψηφιακά. Ο διαγωνισμός, προϋπολογισμού 310 εκατ. ευρώ, όπως είπε ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου κ. Στέφανος Κοτσώλης, μιλώντας στο πρόσφατο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) αναμένεται να προκηρυχτεί άμεσα καθώς το αίτημα για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει γίνει δεκτό.
Τα ψηφιοποιημένα αρχεία θα αποτελέσουν ένα αποτελεσματικό «εργαλείο» για ηλεκτρονικές διασταυρώσεις εγγραφών στα υποθηκοφυλακεία με τις δηλώσεις ιδιοκτησίας του Ε9. Έτσι θα μπορέσει να διαπιστωθεί ποιοι δεν έχουν υποβάλλει δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο ώστε να τους αποστέλλεται ειδοποίηση προκειμένου να το πράξουν.
Επίσης, όπως επεσήμανε ο κ. Κοτσώλης, η μετάβαση του Ελληνικού Κτηματολογίου στην αρμοδιότητα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «σηματοδοτεί την αλλαγή του χαρακτήρα του και τη μετάβαση του στην ώριμη φάση ενός φορέα παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, με επέκταση και ολοκλήρωση των ψηφιακών υπηρεσιών, προς όφελος των πολιτών και της επιχειρηματικότητας».
Εξάλλου ήδη το Κτηματολόγιο αποκτά σταδιακά ψηφιακή μορφή, με πολλές πράξεις να γίνονται ήδη ηλεκτρονικά. Ήδη έχει δοκιμαστεί και θα τεθεί σε εφαρμογή η ηλεκτρονική εγγραφή συμβολαίου αγοραπωλησίας και ψηφιακή πρόσβαση δικηγόρων, συμβολαιογράφων, μηχανικών στα δεδομένα του Κτηματολογίου, με ειδικούς κωδικούς πρόσβασης. Μέσα στους επόμενους δύο τρείς μήνες, που θα τεθεί σε λειτουργία η συγκεκριμένη εφαρμογή, τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι πολίτες θα έχουν διαβαθμισμένα δικαιώματα σχετικά με το αντικείμενο τους και θα μπορούν – μέσω του υπολογιστή τους – να έχουν απομακρυσμένη πρόσβαση στα στοιχεία του ακινήτου που τους ενδιαφέρει. Θα μπορεί έτσι να γίνεται έρευνα τίτλων ακινήτου, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς και δίχως να είναι αναγκαία επιτόπου έρευνα σε υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία.
Σύμφωνα με τον κ. Κοτσώλη, υπάρχει πλέον η δυνατότητα υποβολής εγγραπτέων πράξεων και εκδόσεων των σχετικών πιστοποιητικών ηλεκτρονικά. Με απλά λόγια μια υποθήκη ή μία μεταβίβαση ακινήτου μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, αποφεύγοντας γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, άμεσα θα ξεκινήσει ενημέρωση και των υπολοίπων ενδιαφερόμενων επαγγελματικών κλάδων για τη χρήση και αξιοποίηση των συγκεκριμένων υπηρεσιών του Ελληνικού Κτηματολογίου.
Πηγή:insider.gr