• Latest
ΣΚΥΛΟΣ

«Ξεπαγώνει» ο νόμος για τα κατοικίδια: Στείρωση ή αποστολή DNA αλλιώς… 1.000 ευρώ πρόστιμο

5 Νοεμβρίου 2023
Ξεκίνησε η έκθεση Αγιογραφίας και Ψηφιδωτού στο Τσοτύλι. Φωτογραφίες

Ξεκίνησε η έκθεση Αγιογραφίας και Ψηφιδωτού στο Τσοτύλι. Φωτογραφίες

15 Ιουλίου 2026
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για την ίδρυση υδατοδρομίων στη Δυτική Μακεδονία

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για την ίδρυση υδατοδρομίων στη Δυτική Μακεδονία

15 Ιουλίου 2026
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Στάθης Κωνσταντινίδης: Συνταγματική προστασία για τις ευάλωτες περιοχές της απολιγνιτοποίησης και δεσμευτική Ρήτρα Περιφερειακής Ανάπτυξης. (βίντεο)

15 Ιουλίου 2026
ΑΡΣΙΣ Κοζάνης: THE COALMINER’S GRANDSON LIVE στην αυλή της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης

ΑΡΣΙΣ Κοζάνης: THE COALMINER’S GRANDSON LIVE στην αυλή της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης

15 Ιουλίου 2026
Αρτηριακή Αγγειοπλαστική και Ενδοπρόθεση. Επιμελείται ο Γιώργος Ζιμπιλίδης, ΑγγειοΕπεμβατικός Ακτινολόγος

Η Νεφρολόγος Μανωλακάκη Παναγιώτα στο Ιατρείο Υπερήχων Γ.Ζιμπιλίδη

15 Ιουλίου 2026
Η Έλενα Παπαρίζου την Παρασκευή 31 Ιουλίου στο Άλσος Βελβεντού

Η Έλενα Παπαρίζου την Παρασκευή 31 Ιουλίου στο Άλσος Βελβεντού

15 Ιουλίου 2026
Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών Χορηγού Βοΐου:  Προσκύνηση Λειψάνων την Κυριακή 19/07

Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών Χορηγού Βοΐου: Προσκύνηση Λειψάνων την Κυριακή 19/07

15 Ιουλίου 2026
Δήμος Βοΐου: Δυο βραδιές θεάτρου…Δυο σημεία συνάντησης με την τέχνη!

Δήμος Βοΐου: Δυο βραδιές θεάτρου…Δυο σημεία συνάντησης με την τέχνη!

15 Ιουλίου 2026
Fiesta Voio: Το εισιτήριο για να ξυπνάς μέσα στη φύση και να κοιμάσαι κάτω από τα αστέρια

Fiesta Voio: Το εισιτήριο για να ξυπνάς μέσα στη φύση και να κοιμάσαι κάτω από τα αστέρια

15 Ιουλίου 2026
Το ΠΡΑΣΙΝΟ και τα μάτια μας! Συνάντηση της Οικολογικής Κίνησης με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο

Συνοπτικός Απολογισμός του Δ.Σ. της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης

15 Ιουλίου 2026
Ο εορτασμός της Αγίας Μαρίνας 16 και 17 Ιουλίου 2026 στην Ενορία Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας

Ο εορτασμός της Αγίας Μαρίνας 16 και 17 Ιουλίου 2026 στην Ενορία Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας

15 Ιουλίου 2026
Κοζάνη: Πανηγυρική έναρξη του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Wakeboard 2026

Κοζάνη: Πανηγυρική έναρξη του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Wakeboard 2026

15 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 16 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

«Ξεπαγώνει» ο νόμος για τα κατοικίδια: Στείρωση ή αποστολή DNA αλλιώς… 1.000 ευρώ πρόστιμο

sierafm by sierafm
5 Νοεμβρίου 2023
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΣΚΥΛΟΣ
0
SHARES
183
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Η υποχρέωση των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς για στείρωση του κατοικιδίου τους ή η αποστολή δείγματος DNA σε ειδικό εργαστήριο οδεύει προς υλοποίηση καθώς, δύο χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, ολοκληρώνονται οι προαπαιτούμενες διαδικασίες.

Η ισχύουσα νομοθεσία υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη σκύλου ή γάτας να επιλέξει ανάμεσα στη στείρωση ή την αποστολή γενετικού υλικού του ζώου στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ) του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

Το μέτρο παρέμενε «παγωμένο» από το 2021, που ψηφίστηκε ο νόμος για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, εν αναμονή της δημιουργίας του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ) και του ΕΦΑΓΥΖΣ, των οποίων η λειτουργία θα είναι αλληλοσυνδεόμενη.

Πλέον τόσο το εργαστήριο όσο και τα τέσσερα από τα επτά υπομητρώα του ΕΜΖΣ είναι έτοιμα και μετά την επίλυση τεχνικών ζητημάτων και την ολοκλήρωση των τεστ αποδοτικότητας και διαλειτουργικότητας αναμένεται η επίσημη έναρξη λειτουργίας τους εντός του Νοεμβρίου, ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η ειδική γραμματέας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του υπουργείου Εσωτερικών, Μαριάνθη Δημοπούλου.

Στο πλαίσιο του ΕΜΖΣ, της διαδικτυακής βάσης καταγραφής σκύλων και γατών και των ιδιοκτητών τους, θα τεθούν μέσα στον μήνα σε παραγωγική λειτουργία το υπομητρώο καταφυγίων ζώων συντροφιάς, το υπομητρώο φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων, το υπομητρώο καταγραφής και παρακολούθησης ζώου συντροφιάς και το υποσύστημα διαχείρισης έργου τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τα υπομητρώα έχουν παρουσιαστεί στους ενδιαφερόμενους φορείς, ενώ παράλληλα έχουν ξεκινήσει on-line εκπαιδεύσεις των δήμων της χώρας για τη διαχείριση των αδέσποτων.

Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ή για αποστολή δείγματος γενετικού υλικού, αρχίζει μετά την παρέλευση ενός μήνα από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΑΓΥΖΣ.

Η στείρωση γίνεται εντός έξι μηνών από την απόκτηση του ζώου εφόσον αυτό είναι άνω του ενός έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους.

Η προθεσμία μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.

Όσοι δεν επιθυμούν να στειρώσουν τα κατοικίδιά τους υποχρεούνται να αποστείλουν δείγμα γενετικού υλικού του ζώου τους στο ΕΦΑΓΥΖΣ. Η συλλογή και η αποστολή του δείγματος γίνονται αποκλειστικά από κτηνίατρο, μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, που έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και είναι πιστοποιημένος χρήστης του ΕΜΖΣ.

Για τη διαδικασία καταβάλλεται εφάπαξ, μέσω του www.gsis.gr, ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 150 ευρώ για κάθε ζώο, το οποίο παραδίδεται εκτυπωμένο στον κτηνίατρο, καθώς και έως 10 ευρώ για τα έξοδα λήψης και αποστολής του υλικού.

Δεν καταβάλλεται παράβολο για τα σκυλιά που προορίζονται αποκλειστικά για φύλαξη ποιμνίων (ποιμενικών). Ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να καταβάλει στον κτηνίατρο ποσό έως 10 ευρώ για τα έξοδα αποστολής του δείγματος γενετικού υλικού.

Η διαδικασία λήψης και αποστολής δείγματος DNA υλοποιείται δωρεάν στα κτηνιατρεία των δήμων ή στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των δήμων, των διαδημοτικών κέντρων και των κτηνιατρικών υπηρεσιών των περιφερειών της χώρας ή σε συμβεβλημένους με τον δήμο παρέχοντες κτηνιατρικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τους όρους της μεταξύ τους σύμβασης, χωρίς να απαιτείται η καταβολή του παραβόλου.

Για τους ιδιοκτήτες που δεν προχωρήσουν σε μία από τις δύο ενέργειες (στείρωση ή αποστολή γενετικού υλικού) προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ, το οποίο επιβάλλεται εκ νέου μετά από τρεις μήνες εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση.

Το Εργαστήριο της Ακαδημίας Αθηνών θα συντηρεί σε βάση δεδομένων το γενετικό υλικό των αστείρωτων ζώων για 12 χρόνια, ώστε εάν εντοπιστούν εγκαταλελειμμένα, κακοποιημένα ή νεκρά ζώα, να ταυτοποιούνται οι κηδεμόνες τους και μέσω αυτών τα αρμόδια όργανα (ΕΛ.ΑΣ., δημοτική αστυνομία κ.λπ.) να οδηγούνται στους ιδιοκτήτες τους για τις προβλεπόμενες κατά περίπτωση ποινές.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Tags: ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑΣΤΕΙΡΩΣΗ
Previous Post

Πώς θα εκτυπώσετε τα τέλη κυκλοφορίας 2024 χωρίς taxisnet

Next Post

Σε ρυθμούς προσφορών ο Νοέμβριος – Πότε είναι η Black Friday και η Cyber Monday

Next Post
Black Friday ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Σε ρυθμούς προσφορών ο Νοέμβριος – Πότε είναι η Black Friday και η Cyber Monday

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Ξεκίνησε η έκθεση Αγιογραφίας και Ψηφιδωτού στο Τσοτύλι. Φωτογραφίες
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για την ίδρυση υδατοδρομίων στη Δυτική Μακεδονία
  • Στάθης Κωνσταντινίδης: Συνταγματική προστασία για τις ευάλωτες περιοχές της απολιγνιτοποίησης και δεσμευτική Ρήτρα Περιφερειακής Ανάπτυξης. (βίντεο)
  • ΑΡΣΙΣ Κοζάνης: THE COALMINER’S GRANDSON LIVE στην αυλή της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης
  • Η Νεφρολόγος Μανωλακάκη Παναγιώτα στο Ιατρείο Υπερήχων Γ.Ζιμπιλίδη

Πρόσφατα σχόλια

  1. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  2. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  3. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
  4. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  5. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr