• Latest
λιγνιτικές περιοχές της Ελλάδας

Οι ενεργειακές κοινότητες στις λιγνιτικές περιοχές της Ελλάδας

22 Νοεμβρίου 2021
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου και Πτολεμαΐδα V ξανά στην Ολομέλεια από τον Π. Κουκουλόπουλο

21 Οκτωβρίου 2026
Διάλεξη με θέμα: “Το κρυπτοχριστιανικό ζήτημα στη σημερινή τουρκία”

Διάλεξη με θέμα: “Το κρυπτοχριστιανικό ζήτημα στη σημερινή τουρκία”

21 Οκτωβρίου 2026
Μιχάλης Παπαδόπουλος: Συνάντηση εργασίας με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη

Μιχάλης Παπαδόπουλος: Συνάντηση εργασίας με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη

21 Οκτωβρίου 2026
Δήμος Βοΐου: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων εορτασμού Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940

Δήμος Βοΐου: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων εορτασμού Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940

21 Οκτωβρίου 2026
Δήμος Καστοριάς: EcoΒόΛΤΑ στη λίμνη Ορεστιάδα την Κυριακή 25 Οκτωβρίου

Δήμος Καστοριάς: EcoΒόΛΤΑ στη λίμνη Ορεστιάδα την Κυριακή 25 Οκτωβρίου

21 Οκτωβρίου 2026
αστυνομια

Φλώρινα: Δύο συλλήψεις για αρπαγή

21 Οκτωβρίου 2026

Σήμερα η εκδήλωση της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με τίτλο: «Δυτική Μακεδονία: Με τον “μονόδρομο” των θυσιών για τα κέρδη ή με το ΚΚΕ για την ανατροπή και τον Σοσιαλισμό;»

21 Οκτωβρίου 2026
αστυνομια, συλληψη

Κοζάνη: 27χρονος έκλεψε καλώδια από εταιρεία

21 Οκτωβρίου 2026
Δήμος Βοΐου: Προσωρινή μετατόπιση της λαϊκής αγοράς Σιάτιστας

Δήμος Βοΐου: Προσωρινή μερική μετακίνηση της Λαϊκής Αγοράς Νεάπολης λόγω εργασιών ανάπλασης

21 Οκτωβρίου 2026
Στην Κοινότητα του Πρωτοχωρίου ο Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης

Στην Κοινότητα του Πρωτοχωρίου ο Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης

21 Οκτωβρίου 2026
Μαλούτας: Ανησυχούμε για το μέλλον της Τηλεθέρμανσης, δεν επιχαίρουμε που δικαιωθήκαμε στην κριτική μας

Δήλωση του Προέδρου του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α. Κοζάνης Παναγιώτη Ματιάκη για την τηλεθέρμανση.

21 Οκτωβρίου 2026
Δήμος Βοΐου: 9ο Καστανοπάζαρο στον Πεντάλοφο ~ Πολιτιστικός Σύλλογος Πενταλόφου

Δήμος Βοΐου: 9ο Καστανοπάζαρο στον Πεντάλοφο ~ Πολιτιστικός Σύλλογος Πενταλόφου

21 Οκτωβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Οι ενεργειακές κοινότητες στις λιγνιτικές περιοχές της Ελλάδας

sierafm by sierafm
22 Νοεμβρίου 2021
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
λιγνιτικές περιοχές της Ελλάδας
0
SHARES
9
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Οι ενεργειακές κοινότητες στις λιγνιτικές περιοχές της Ελλάδας

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη ενεργειακών κοινοτήτων στις λιγνιτικές περιοχές της χώρας, με κυρίαρχο ωστόσο τον κερδοσκοπικό χαρακτήρα

καταγράφει η ανασκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η δεξαμενή σκέψης, The Green Tank.  

Καθώς η Ευρώπη ενδυναμώνει τις πολιτικές της για την κλιματική ουδετερότητα και η Ελλάδα ανακοινώνει φιλόδοξους κλιματικούς στόχους, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εξεταστεί ο βαθμός της συμμετοχής των πολιτών στην απαιτούμενη  ενεργειακή μετάβαση προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ειδικά στις λιγνιτικές περιοχές όπου η πρόκληση της μετάβασης είναι μεγαλύτερη και πιο επείγουσα.

Το Green Tank παρουσιάζει μία ανασκόπηση των εξελίξεων με τίτλο «Οι ενεργειακές κοινότητες στις λιγνιτικές περιοχές της Ελλάδας», στοιχεία της οποίας παρουσιάστηκαν σε ειδική συνεδρία της Πλατφόρμας για τη Δίκαιη Μετάβαση που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ανάλυση βασίστηκε στα επίσημα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ και του ΓΕΜΗ και περιλαμβάνει επιπλέον μία κριτική αποτίμηση των πολλών θεσμικών εξελίξεων που έλαβαν χώρα από τη θέσπιση του ιδρυτικού νόμου των ενεργειακών κοινοτήτων το 2018 μέχρι σήμερα. Περιγράφονται επίσης οι προκλήσεις και δυνατότητες για την ανάπτυξή τους, ενώ κατατίθενται συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στο πλαίσιο της Δίκαιης Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών.

Τα βασικά ευρήματα της ανάλυσης συνοψίζονται ως εξής:

  • Από το 2018 μέχρι σήμερα έχουν ιδρυθεί 1036 ενεργειακές κοινότητες στη χώρα, εκ των οποίων οι 194 βρίσκονται στις λιγνιτικές περιοχές (19%). Η πλειονότητα εκ των 176 ενεργειακών κοινοτήτων στη Δυτική Μακεδονία έχει συσταθεί στις αμιγώς λιγνιτικές περιοχές, δηλαδή την Φλώρινα και την Κοζάνη, ενώ, στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας, οι περισσότερες από τις 18 ενεργειακές κοινότητες που έχουν ιδρυθεί  βρίσκονται στην πρωτεύουσα της, την Τρίπολη, και όχι στη λιγνιτική Μεγαλόπολη.
  • Ο χαρακτήρας της μεγάλης πλειονότητας των ενεργειακών κοινοτήτων είναι κερδοσκοπικός. Μόνο 12 ενεργειακές κοινότητες κοινωφελούς σκοπού υφίστανται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε σύνολο 176 (6,8%), ενώ μόνο μία στην Αρκαδία.
  • Η αξιοποίηση του ενεργειακού συμψηφισμού από τις ενεργειακές κοινότητες μη κερδοσκοπικού σκοπού βρίσκεται ακόμα σε πρωτόλειο στάδιο. Στη Δυτική Μακεδονία, από τις 176 ενεργειακές κοινότητες μόνο οι τρεις (3) εκτελούν έργα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, ενώ στη Μεγαλόπολη καμία.
  • Αξιοσημείωτες είναι οι προσπάθειες της τοπικής αυτοδιοίκησης, να συμμετάσχουν στον ενεργειακό μετασχηματισμό των λιγνιτικών περιοχών μέσω δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων κοινωφελούς σκοπού. Τόσο η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου καθώς και οι Δήμοι (Κοζάνη, Φλώρινα-Πρέσπα) έχουν ήδη ιδρύσει ενεργειακές κοινότητες.
  • Στη Δυτική Μακεδονία η ήδη εγκατεστημένη ισχύς των έργων ΑΠΕ των ενεργειακών κοινοτήτων ανέρχεται στα 24.6MW αποτελώντας το 10,1% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος έργων ΑΠΕ στη χαμηλή και μέση τάση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
  • Τα εκκρεμή αιτήματα διασύνδεσης έργων ενεργειακών κοινοτήτων αποτελούν το 31,1% της συνολικής ισχύος των αιτημάτων από έργα ΑΠΕ στη χαμηλή και μέση τάση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Το αντίστοιχο ποσοστό στο σύνολο της χώρας είναι 20,5%.
  • Πιο αργή είναι η πρόοδος στην Αρκαδία όπου υπάρχει 1.3MW ήδη εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ από 3 ενεργειακές κοινότητες, το οποίο αποτελεί μόλις το 0,9% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύς έργων ΑΠΕ στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας, ενώ στη Μεγαλόπολη δεν υπάρχει κανένα ολοκληρωμένο έργο ΑΠΕ ενεργειακής κοινότητας. Όμως το ενδιαφέρον φαίνεται αυξημένο καθώς τα εκκρεμή αιτήματα σύνδεσης έργων από ενεργειακές κοινότητες στην περιοχή της Μεγαλόπολης (6 MW) αποτελούν το 63,7% της συνολικής ισχύος εκκρεμών αιτημάτων από έργα ΑΠΕ στη χαμηλή και μέση τάση στην περιοχή της Μεγαλόπολης.

«Το εργαλείο των ενεργειακών κοινοτήτων δίνει τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να συμμετέχουν ενεργά τόσο στον ενεργειακό μετασχηματισμό των λιγνιτικών περιοχών προς καθαρές μορφές ενέργειας, όσο και στην εξασφάλιση όρων δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και δημοκρατίας στον δρόμο προς τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή. Προϋπόθεση για την αξιοποίηση αυτού του εργαλείου όμως είναι να δοθούν λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα, όπως η αποδέσμευση των υφιστάμενων πόρων για την οικονομική στήριξη ενεργειακών κοινοτήτων κοινωφελούς σκοπού, ο κορεσμός των δικτύων, η θεσμική προστασία των ενεργειακών κοινοτήτων από αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά ενέργειας και ένα σύγχρονο, σταθερό και ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξή τους» δήλωσε η Ιωάννα Θεοδοσίου, συνεργάτιδα πολιτικής του Green Tank.

Σημειώσεις προς συντάκτες

  • Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της ανασκόπησης του Green Tank «Οι ενεργειακές κοινότητες στις λιγνιτικές περιοχές της Ελλάδας»
  • Πληροφορίες σχετικά με την ειδική συνεδρίαση της Πλατφόρμας για τη Δίκαιη Μετάβαση που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή 15-17 Νοεμβρίου 2021, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Στοιχεία επικοινωνίας: Ιόλη Χριστοπούλου, The Green Tank, 210-7233384, [email protected]

λιγνιτικές περιοχές της Ελλάδας

202111_GreenTank_Brief_EnCom_GR

 

Previous Post

Δωρεάν rabit tests στο Δήμο Σερβίων την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου

Next Post

Διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Το Πράσινο Σχολείο- ΕΠΑΣ Κοζάνης»  25 Νοεμβρίου και ώρα 16:00, Zoom

Next Post
Επιμελητήριο Κοζάνης

Διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Το Πράσινο Σχολείο- ΕΠΑΣ Κοζάνης»  25 Νοεμβρίου και ώρα 16:00, Zoom

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου και Πτολεμαΐδα V ξανά στην Ολομέλεια από τον Π. Κουκουλόπουλο
  • Διάλεξη με θέμα: “Το κρυπτοχριστιανικό ζήτημα στη σημερινή τουρκία”
  • Μιχάλης Παπαδόπουλος: Συνάντηση εργασίας με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη
  • Δήμος Βοΐου: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων εορτασμού Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940
  • Δήμος Καστοριάς: EcoΒόΛΤΑ στη λίμνη Ορεστιάδα την Κυριακή 25 Οκτωβρίου

Πρόσφατα σχόλια

  1. LYROGIANNIMARINA στο ΔΥΠΑ -Πρόγραμμα 55+: Ανοιχτές 8.000 θέσεις -Τι πρέπει να κάνουν οι άνεργοι
  2. Βασίλης Στρέμπας στο Με καταγωγή από την Εράτυρα ο 62χρονος που έχασε τη ζωή του στη Ρόδο εξαιτίας της κακοκαιρίας
  3. Κωνσταντίνος Καραγιάννης στο Η 34η Εμποροβιοτεχνική & Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας, σε δύο λεπτά και σαράντα πέντε δευτερόλεπτα ! (video)
  4. Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού - TsotiliNews στο Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού
  5. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr