• Latest

Οι νέοι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι που κατασκευάζονται στην Ελλάδα -Πότε θα ολοκληρωθούν, πώς θα αλλάξουν τη χώρα

19 Νοεμβρίου 2023
Προσοχή στις απάτες τύπου Caller ID spoofing: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι

Κοζάνη: Απατεώνες ετών 69 και 21, πήραν 3.236 ευρώ από 30χρονη

25 Οκτωβρίου 2026
51χρονος έσφαξε τον ανιψιό του

Πτολεμαΐδα: Συνελήφθη 39χρονος για διακίνηση ναρκωτικών

25 Οκτωβρίου 2026
Η λειτουργία των τουριστικών δομών του Δήμου Καστοριάς για την εορταστική περίοδο 2025-2026

Ανοιχτές οι τουριστικές δομές του Δήμου Καστοριάς τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου

25 Οκτωβρίου 2026
«Τσίμπησαν» σπείρα που εξαπατούσε με… δορυφορική εφορία!

Φλώρινα: Συνέλαβαν 2 “εισπράκτορες” του “ΔΕΔΔΗΕ”

25 Οκτωβρίου 2026
Καστοριά: Έπιασαν 26χρονο αλλοδαπό με 15 κιλά κάνναβη. Βίντεο

Καστοριά: Έπιασαν 26χρονο αλλοδαπό με 15 κιλά κάνναβη. Βίντεο

25 Οκτωβρίου 2026
Δίλοφο Βοΐου: Η Γουρουνοχαρά, το γλέντι αποχαιρετισμού και οι επτά κάτοικοι που κρατούν ζωντανό το χωριό

Δίλοφο Βοΐου: Η Γουρουνοχαρά, το γλέντι αποχαιρετισμού και οι επτά κάτοικοι που κρατούν ζωντανό το χωριό

25 Οκτωβρίου 2026
Κοζάνη: Μια μεγάλη αγκαλιά αγάπης για επτά παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας – Τα παιδιά τραγούδησαν για τα παιδιά

Κοζάνη: Μια μεγάλη αγκαλιά αγάπης για επτά παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας – Τα παιδιά τραγούδησαν για τα παιδιά

25 Οκτωβρίου 2026
Πτήση MH370: Γιατί κανείς δεν μπορεί να βρει το «καταραμένο» αεροπλάνο

Πτήση MH370: Γιατί κανείς δεν μπορεί να βρει το «καταραμένο» αεροπλάνο

25 Οκτωβρίου 2026
ΚΑΙΡΟΣ ΒΡΟΧΗ

Καιρός 28ης Οκτωβρίου: Η πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου

25 Οκτωβρίου 2026
ΕΠΣ Κοζάνης: Τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες του Σαββατοκύριακου 21-22/12/2024

ΕΠΣ Κοζάνης: Νίκες για Γαλατινή και Μακεδονικό Β!

24 Οκτωβρίου 2026

Σιάτιστα: Κάλεσμα του Ιππικού Συλλόγου για συμμετοχή στην παρέλαση της 4ης Νοεμβρίου

24 Οκτωβρίου 2026
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στο Βόιο την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου

24 Οκτωβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Οι νέοι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι που κατασκευάζονται στην Ελλάδα -Πότε θα ολοκληρωθούν, πώς θα αλλάξουν τη χώρα

sierafm by sierafm
19 Νοεμβρίου 2023
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0

default

0
SHARES
115
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς προχωρούν οι νέοι οδικοί άξονες που θα συρρικνώσουν τις αποστάσεις, καθιστώντας πιο ασφαλείς και γρήγορες τις μετακινήσεις των πολιτών.

Καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη της χώρας και τη βελτίωση των μετακινήσεων των πολιτών θα έχουν οι νέοι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι που θα ενώσουν πολλές περιοχές.

Πρόκειται για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος, τον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας, Ε65, και την Αμβρακία Οδό, έργα που θα αλλάξουν τον χάρτη των μεταφορών με πολλαπλαστιαστικά οφέλη για τις τοπικές κοκοινωνίες.

ΒΟΑΚ

Με προϋπολογισμό άνω των 2 δισ. ευρώ και μήκος περί τα 300 χλμ., ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης είναι ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος που κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και θα ενώσει την Κρήτη από τον Κίσσαμο έως τη Σητεία.

Είναι χωρισμένος σε τρία διακριτικά μέρη, με τα δύο (Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος και Χερσόνησος-Νεάπολη) να είναι συμβασιοποιημένα, ενώ υπογραφές θα πέσουν σύντομα και για το τμήμα παραχώρησης Χανιά-Ηράκλειο, μήκους 157.5 χλμ. και προϋπολογισμού 1,75 δισ. ευρώ.

Διεκδικητές του έργου παραχώρησης είναι οι «ΕΝΩΣΗ ΙΔΟΜΕΝΕΑΣ» «ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΒΑΞ-EGIS-MERIDIAM», -«ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.» «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών, Ακινήτων, Κατασκευών» και -«ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.».

Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας

Στα στρατηγικής σημασίας έργα συγκαταλέγεται ο Ε65, ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας, με μήκος 237 χλμ. Το έργο αφορά στην κατασκευή αυτοκινητοδρόμου ημικόμβο με Α.Θ.Ε. στο ύψος του Α.Κ. Θερμοπυλών έως τον ανισόπεδο κόμβο με Εγνατία οδό μετά την Οξύνεια (συνολικό μήκος 181 χλμ.), καθώς και στη διαχείριση και συντήρηση του τμήματος της Α.Θ.Ε. από τη Σκάρφεια μέχρι τις Ράχες Φθιώτιδας (συνολικό μήκος 57 χλμ.).

Σε πιο προχωρημένο στάδιο (94%) βρίσκεται το νότιο τμήμα του Ε65, Λαμία-Ξυνιάδα, μήκους 32,5% που θα παραδοθεί εντός του 2024. Νωρίτερα εντός του ίδιου έτους θα είναι έτοιμο το κομμάτι Τρίκαλα-Καλαμπάκα που εντάσσεται στο βόρειο τμήμα, Τρίκαλα-Εγνατία.

Ε65

Έχει ήδη παραδοθεί και λειτουργεί πλήρως το τμήμα από Α/Κ Ξυνιάδας έως και τον Α/Κ Τρικάλων συνολικού μήκους 77,5 χιλιομέτρων, καθώς και 14,2 χλμ. του νότιου τμήματος (Ημικομβος Ε65 στον Α.Θ.Ε. έως Α/Κ Καρπενησίου).

Μόλις πάρει το έργο, στο πλήρες μήκος του (εντός τετραετίας) σάρκα και οστά, η μετακίνηση από Αθήνα στα Τρίκαλα και το αντίστροφο θα ολοκληρώνεται σε κάτω από 3 ώρες.

Πάτρα-Πύργος

Το έργο, που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2025, θα έχει μήκος 75 χλμ. και έχει χωριστεί σε 3 εργοτάξια, καθένα εκ των οποίων το έχει αναλάβει από ένας όμιλος.

Ο όμιλος ΑΒΑΞ έχει αναλάβει το πρώτο, μήκους 21 χλμ., τμήμα Μιντιλόγλι-Καραίικα, που χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το πρώτο (Μιντιλόγλι-Κάτω Αχαία) είναι 13 χλμ. και λογίζεται ως το πιο απαιτητικό δεδομένου ότι αφορά σε διαπλάτυνση της εθνικής οδού με παράλληλη κυκλοφορία. Το υπόλοιπο τμήμα είναι νέα κατασκευή (νέα χάραξη μέσω της κοιλάδας της Ήλιδας).

Το τμήμα από Καραίικα έως Γαστούνη κατασκευάζεται από την ΑΚΤΩΡ, ενώ το τμήμα από Γαστούνη έως Πύργο από την ΤΕΡΝΑ.

Ο νέος αυτοκινητόδρομος έχει 2 λωρίδες και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση, με ενδιάμεση κεντρική διαχωριστική νησίδα. Οκτώ κόμβοι συνδέουν τον αυτοκινητόδρομο με πολλά χωριά και πόλεις καθώς και με τη βιομηχανική ζώνη της Πάτρας, με σχεδόν 200.000 ωφελούμενους.

Άκτιο Αμβρακία

Με μήκος 48,5 χλμ. εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο εντός του 2023, καθώς εκτελούνται εργασίες ασφαλτόστρωσης σε όλο το μήκος του τελευταίου υπό κατασκευή τμήματος που θα συνδέσει την Παράκαμψη Αμφιλοχίας με την περιοχή της Βόνιτσας.

Σε πλήρη ολοκλήρωση θα ξεκινά από Α/Κ Αμβρακίας της Ιόνιας Οδού και θα καταλήγει στην υποθαλάσσια σήραγγα Πρέβεζας – Ακτίου παρακάμπτοντας την πόλη της Αμφιλοχίας και της Βόνιτσας.

Ορόσημο του έργου ήταν η παράδοση Παράκαμψη της Αμφιλοχίας – μήκους 17 χλμ.- τον Ιούλιο του 2022, η οποία -μεταξύ άλλων- απάλλαξε την πόλη από την κυκλοφορία των οχημάτων που διέρχονταν από και προς τη δυτική ακτή και τα νησιά του Ιονίου.

Με τη λειτουργία του συνόλου του νέου αυτοκινητόδρομου η διαδρομή Λευκάδα-Αθήνα θα μειωθεί σε περίπου 3 ώρες και 20 λεπτά ενώ θεαματική θα είναι, επίσης, η μείωση των αποστάσεων προς Άκτιο, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα.

www.carandmotor.gr

Tags: ΔΡΟΜΟΣΕ65
Previous Post

Κοζάνη: Πυρκαγιά σε φορτηγό μεταφοράς οχημάτων στην Εγνατία Οδό στο ύψος των διοδίων του Πολυμύλου

Next Post

Ενεργοποιείται το «112» της εφορίας μέχρι το τέλος του έτους – Θα «χτυπάει» όταν ο πολίτης δεν πληρώσει δόσεις ή φόρους

Next Post
ΑΑΔΕ, Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

Ενεργοποιείται το «112» της εφορίας μέχρι το τέλος του έτους - Θα «χτυπάει» όταν ο πολίτης δεν πληρώσει δόσεις ή φόρους

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Κοζάνη: Απατεώνες ετών 69 και 21, πήραν 3.236 ευρώ από 30χρονη
  • Πτολεμαΐδα: Συνελήφθη 39χρονος για διακίνηση ναρκωτικών
  • Ανοιχτές οι τουριστικές δομές του Δήμου Καστοριάς τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου
  • Φλώρινα: Συνέλαβαν 2 “εισπράκτορες” του “ΔΕΔΔΗΕ”
  • Καστοριά: Έπιασαν 26χρονο αλλοδαπό με 15 κιλά κάνναβη. Βίντεο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Veckio στο Άγριος καυγάς με…ξύλο και μπουνιές μεταξύ δυο γυναικών στην Άνω Κώμη-Η μια μεταφέρθηκε στο Μαμάτσειο!
  2. Xris στο Fiesta Voio 2026: Στα 95.000 – 98.000 ευρώ το κόστος για τον Δήμο Βοΐου – Τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση λογοδοσίας.  Βίντεο
  3. LYROGIANNIMARINA στο ΔΥΠΑ -Πρόγραμμα 55+: Ανοιχτές 8.000 θέσεις -Τι πρέπει να κάνουν οι άνεργοι
  4. Βασίλης Στρέμπας στο Με καταγωγή από την Εράτυρα ο 62χρονος που έχασε τη ζωή του στη Ρόδο εξαιτίας της κακοκαιρίας
  5. Κωνσταντίνος Καραγιάννης στο Η 34η Εμποροβιοτεχνική & Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας, σε δύο λεπτά και σαράντα πέντε δευτερόλεπτα ! (video)
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr