Μια σειρά σημαντικών προτάσεων για την αποτελεσματική προστασία των υπόγειων υδάτων και των γεωτρήσεων απ’ τις οποίες υδροδοτείται ο Δήμος Κοζάνης, συνέταξε και κατέθεσε προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κοζάνης στο πλαίσιο της διαβούλευσης της 2ης αναθεώρησης του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ).
Οι προτάσεις αυτές λαμβάνουν υπόψη τους τις διάφορες μελέτες που εκπόνησε μέχρι σήμερα η ΔΕΥΑΚ σε συνεργασία με άλλους φορείς (Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, Δήμος Κοζάνης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε και τα έργα που υλοποίησε για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη υδροδότηση του Δήμου Κοζάνης στο σύνολο του.
Γι’ αυτό οι προτάσεις αυτές προβλέπουν ότι κατά την αναθεώρηση του Σ.Δ.Λ.Α.Π. θα πρέπει:
- να ληφθούν υπόψη τόσο οι επιπτώσεις της βιομηχανικής δραστηριότητας της ΔΕΗ όσο και η ανθρωπογενής ρύπανση των υπόγειων υδάτων της περιοχής.
- να προστεθούν στις προστατευόμενες περιοχές ύδρευσης οι γεωτρήσεις του Βαθυλάκου που τροφοδοτούν τους οικισμούς της Κοζάνης, των Κοίλων, της Εξοχής, του Κλείτου, της Ν. Χαραυγής, της Πτελέας, της Οινόης, του Βατερού, του Αργίλου, της Καρυδίτσας, της Καρδιάς, των Μελισσίων, της Ν. Νικόπολης, των Σιδερών, των Λιβερών, του Κτενά, της Λευκόβρυσης και των Πετρανών, ενώ τροφοδοτούν ακόμα και τα υδραγωγεία των Δημοτικών Ενοτήτων του Ελλησπόντου και της Ελίμειας.
- να επανέλθει το μέτρο της 1ης αναθεώρησης, για τη διερεύνηση της προέλευσης του χρωμίου στο υπόγειο νερό, στα Δημοτικά Διαμερίσματα της λεκάνης Σαριγκιόλ του Δήμου Κοζάνης (Ακρινής – Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου).
- να εισαχθεί νέο μέτρο για τη διερεύνηση των επιπτώσεων της αποκατάστασης των λιγνιτωρυχείων στα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα της περιοχής.
- να εισαχθεί νέο μέτρο για τη διερεύνηση των επιπτώσεων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που έχουν εξαπλωθεί σε μεγάλο βαθμό, στα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα της περιοχής.
- να γίνεται αναφορά στις μελέτες που έχουν εκπονηθεί για τον καθορισμό των ζωνών προστασίας, οι οποίες αφορούν τις γεωτρήσεις του Βαθυλάκου, της Ερμακιάς, της Γκιώνας και τις πηγές της Ζωοδόχου Πηγής.