• Latest
ΚΑΡΔΙΑ, ΚΑΡΠΑ

Οι πρώτες βοήθειες «μπαίνουν» στα σχολεία: Μαθήματα ΚΑΡΠΑ για τους μαθητές και απινιδωτές σε 10.000 σχολεία

5 Σεπτεμβρίου 2025
Υπό έλεγχο η φωτιά στην Άνω Κώμη Κοζάνης

Υπό έλεγχο η φωτιά στην Άνω Κώμη Κοζάνης

28 Ιουνίου 2026
Καστοριά: Περιμένουν την υποχώρηση των νερών για να απεγκλωβιστούν οι πέντε κτηνοτρόφοι στον Γράμμο

Κοζάνη: Νέο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς αιγοπροβάτων σε κτηνοτροφική μονάδα στον Δήμο Σερβίων

28 Ιουνίου 2026
Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Εθελοντική Αιμοδοσία στη μνήμη του Παναγιώτη Άιζακ Παπαϊωάννου, την Κυριακή 28/6

Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Εθελοντική Αιμοδοσία στη μνήμη του Παναγιώτη Άιζακ Παπαϊωάννου, την Κυριακή 28/6

28 Ιουνίου 2026
σχολειο ερατυρα

Η Παιδεία στην Εράτυρα (1699-1999)

28 Ιουνίου 2026
Πανήγυρις Ιερού Ναού Αγίων Δώδεκα Αποστόλων Σιατίστης

Πανήγυρις Ιερού Ναού Αγίων Δώδεκα Αποστόλων Σιατίστης

28 Ιουνίου 2026
Σοκαριστική περιγραφή της συζύγου του 35χρονου, που δέχθηκε την άγρια επίθεσης των δυο μεγάλων δεσποζόμενων σκύλων-“Πήγε να πάρει νερό από το ψυγείο της καντίνας και του επιτέθηκε από πίσω και μετά έγινε πόλεμος!!

Σοκαριστική περιγραφή της συζύγου του 35χρονου, που δέχθηκε την άγρια επίθεσης των δυο μεγάλων δεσποζόμενων σκύλων-“Πήγε να πάρει νερό από το ψυγείο της καντίνας και του επιτέθηκε από πίσω και μετά έγινε πόλεμος!!

28 Ιουνίου 2026
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Επίκαιρη Ερώτηση Π. Κουκουλόπουλου: Να ενισχυθεί κατά προτεραιότητα το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας σε ανθρώπινο δυναμικό, βάσει της διυπουργικής Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης

28 Ιουνίου 2026
Δημοκράτες- Προοδευτικό κέντρο: Επίσκεψη στο Δημαρχείο Σερβίων

Δημοκράτες- Προοδευτικό κέντρο: Επίσκεψη στο Δημαρχείο Σερβίων

28 Ιουνίου 2026
Επίσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Γρεβενών στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γρεβενών κ.κ. Δαβίδ

Επίσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Γρεβενών στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γρεβενών κ.κ. Δαβίδ

28 Ιουνίου 2026
Σωκράτης Μάλαμας – Ιουλία Καραπατάκη στη Νεάπολη Κοζάνης: Ξεκίνησε η προπώληση!

Σήμερα Κυριακή: Σωκράτης Μάλαμας – Ιουλία Καραπατάκη στη Νεάπολη Κοζάνης – Όλες οι πληροφορίες!

28 Ιουνίου 2026
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Δευτέρα 29-06-2026 από ώρα 08:00 έως 20:00

28 Ιουνίου 2026
Σκύλος δάγκωσε ταχυδρόμο – Συνελήφθη η ιδιοκτήτρια του ζώου

Κοζάνη: Aναστάτωση στην οδό Παπανδρέου κοντά σε καφέ-καντίνα από δυο πελώρια δεσποζόμενα σκυλιά – Επιτέθηκαν και δάγκωσαν άσχημα 35χρονο άντρα

27 Ιουνίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 28 Ιουνίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Οι πρώτες βοήθειες «μπαίνουν» στα σχολεία: Μαθήματα ΚΑΡΠΑ για τους μαθητές και απινιδωτές σε 10.000 σχολεία

sierafm by sierafm
5 Σεπτεμβρίου 2025
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΚΑΡΔΙΑ, ΚΑΡΠΑ
0
SHARES
25
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Επειδή μια και μόνο στιγμή μπορεί να είναι μοιραία για τη ζωή ενός ανθρώπου ακόμη και τα παιδιά μπορούν να σώσουν ζωές εάν γνωρίζουν τις βασικές πρώτες βοήθειες.

Με αυτή τη σκέψη το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε μέσα από σχετικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να ενημερώνονται για βασικές πρώτες βοήθειες, όπως η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και η χρήση απινιδωτή, ενισχύοντας παράλληλα ήπιες δεξιότητες κοινωνικής ζωής.

Στο πλαίσιο αυτό η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, υπέγραψε απόφαση πρόθεσης χρηματοδότησης ύψους δέκα εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια απινιδωτών σε περίπου 10.000 δημόσια σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα όπου καταγράφονται ελλείψεις. Δεδομένου ότι οι απινιδωτές αποτελούν ιατρικές συσκευές που χρησιμοποιούνται για την άμεση αντιμετώπιση καρδιακής ανακοπής, η παρουσία και η εκπαίδευση για την ορθή χρήση τους σε χώρους μαζικής συνάθροισης ατόμων, όπως τα σχολεία, μπορεί να αποβεί σωτήρια σε επείγουσες καταστάσεις.

Με τη συγκεκριμένη παρέμβαση επιδιώκεται, αφενός, η δημιουργία ενός ασφαλέστερου σχολικού περιβάλλοντος τόσο για τα μέλη των σχολικών κοινοτήτων, όσο και για τους πολίτες που επισκέπτονται τις σχολικές μονάδες και αφετέρου, η ευαισθητοποίηση σε θέματα υγείας και η καλλιέργεια της υπευθυνότητας στους μαθητές και μαθήτριες. Επιπλέον, ο εξοπλισμός των σχολικών μονάδων με απινιδωτές προσφέρει και μια ευκαιρία εκμάθησης, που θα ενταχθεί στο υπάρχον πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων και συγκεκριμένα στη θεματική ενότητα που περιλαμβάνει την υγεία και πρόληψη.

Ειδικότερα, μέσα από σχετικές εκπαιδευτικές δράσεις, οι μαθητικές κοινότητες και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ενέργειες πρώτων βοηθειών, όπως για την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και για την ανάνηψη και να καλλιεργούν ήπιες δεξιότητες κοινωνικής ζωής. Τέλος, η κατάρτιση των εκπαιδευτικών στην ορθή χρήση ενός απινιδωτή αναμένεται να αναδείξει έμπρακτα το σχολείο, εκτός από χώρο μάθησης, και σε μια ενεργή κοινότητα φροντίδας και προστασίας της ζωής.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού

Τη δυνατότητα να διοργανωθούν θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα πρώτων βοηθειών και ΚΑΡΠΑ, 4ωρης διάρκειας, στα σχολεία όλων των βαθμίδων, μέσω πιστοποιημένων εκπαιδευτών, είχε ανακοινώσει πρίν από μερικούς μήνες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκειας συνάντησης, στο Μέγαρο Μαξίμου, με παιδιά και μέλη της ανθρωπιστικής οργάνωσης KIDS SAVE LIVES. «Αυτό που κάνουμε τώρα αποσπασματικά, να πάμε να δούμε πώς μπορούμε να το κάνουμε οργανωμένα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι «αυτές οι 4 ώρες εκπαίδευσης να δώσουν στα παιδιά μια πιστοποίηση και τη δυνατότητα ότι έχουν κάνει κάτι που τους κατατάσσει σε μια διαφορετική κατηγορία εάν, ο μη γένοιτο, χρειαστεί, να μπορούν πραγματικά να είναι χρήσιμοι».

Όπως ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος, εκ των ιδρυτών της οργάνωσης, εκπαιδευτής και διασώστης του ΕΚΑΒ Αναστάσης Στεφανάκης. «Οι μαθητές είναι ενθουσιώδεις, μαθαίνουν εύκολα, το σχολείο είναι ο φυσικός τους χώρος να μάθουν πρώτες βοήθειες. Ξέρουμε ότι κάθε δευτερόλεπτο συμβαίνουν επείγοντα περιστατικά. Δυστυχώς, σε καμία χώρα του κόσμου δεν μπορούμε να διακτινίσουμε τα ασθενοφόρα για να φτάσουν το πρώτο λεπτό. Άρα, έρχεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και λέει: “εκπαιδεύστε τους πολίτες, ιδιαιτέρως στοχεύστε στα παιδιά, στα σχολεία. Δημιουργήστε νέα μαθήματα ΚΑΡΠΑ έτσι ώστε από την ηλικία των 6 ετών να μπαίνουν στον κόσμο του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης, των πρώτων βοηθειών, για να σώζουν ζωές τα επόμενα 50-60 χρόνια».

Τι περιλαμβάνουν τα μαθήματα ΚΑΡΠΑ:

Θεωρητικό Μέρος:

Εισαγωγή στην ανατομία και φυσιολογία της καρδιάς και των πνευμόνων, αιτίες καρδιακής ανακοπής, αναγνώριση των συμπτωμάτων, σημασία της έγκαιρης παρέμβασης.

Πρακτικό Μέρος:

Τεχνικές ΚΑΡΠΑ για ενήλικες και παιδιά: Χρήση των χεριών για συμπίεση του θώρακα και τεχνητές αναπνοές, προσαρμογή της τεχνικής ανάλογα με την ηλικία του ατόμου.

Χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (AED): Εκμάθηση της διαδικασίας χρήσης του AED, από την τοποθέτηση των ηλεκτροδίων μέχρι την έναρξη της απινίδωσης.

Αντιμετώπιση πνιγμού: Απελευθέρωση αεραγωγού από ξένο σώμα, αντιμετώπιση πνιγμού από νερό.

Θέση ασφαλείας (πλάγια θέση): Τοποθέτηση αναίσθητου ατόμου στη θέση ασφαλείας για την αποφυγή πνιγμού από εμετό.

Πρόληψη μετάδοσης ασθενειών: Χρήση μέσων ατομικής προστασίας (μάσκες εμφυσήσεων) για την αποφυγή μετάδοσης ασθενειών κατά την παροχή τεχνητών αναπνοών.

ΠΗΓΗ

Tags: ΚΑΡΠΑΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣΣΧΟΛΕΙΑ
Previous Post

Σχολεία: Tι θα ισχύσει για Νηπιαγωγεία και Δημοτικά από τη φετινή χρονιά

Next Post

Φοιτητικό επίδομα: Διευρύνονται οι δικαιούχοι -Τι ισχύει με το κριτήριο «παρακείμενου Δήμου»

Next Post
Τα SOS για μετεγγραφές φοιτητών – Τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι

Φοιτητικό επίδομα: Διευρύνονται οι δικαιούχοι -Τι ισχύει με το κριτήριο «παρακείμενου Δήμου»

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Υπό έλεγχο η φωτιά στην Άνω Κώμη Κοζάνης
  • Κοζάνη: Νέο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς αιγοπροβάτων σε κτηνοτροφική μονάδα στον Δήμο Σερβίων
  • Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Εθελοντική Αιμοδοσία στη μνήμη του Παναγιώτη Άιζακ Παπαϊωάννου, την Κυριακή 28/6
  • Η Παιδεία στην Εράτυρα (1699-1999)
  • Πανήγυρις Ιερού Ναού Αγίων Δώδεκα Αποστόλων Σιατίστης

Πρόσφατα σχόλια

  1. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  2. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
  3. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  4. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  5. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr