• Latest
ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ φπα

Οι χάρτινες αποδείξεις επιστρέφουν: Με σκανάρισμα θα «μετράνε» στο Taxis -Τα σενάρια για τις e-πληρωμές του 2020

22 Φεβρουαρίου 2021
ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Δήμος Καστοριάς: Εκδηλώσεις μνήμης για τον πρώτο Πεσόντα Αξιωματικό της Αεροπορίας, Υποσμηναγό Ευάγγελο Γιάνναρη

14 Οκτωβρίου 2025
Τσοτύλι: Κατεδαφίστηκαν τα παλιά Δημοτικα αποχωρητήρια

Τσοτύλι: Κατεδαφίστηκαν τα παλιά Δημοτικα αποχωρητήρια

14 Οκτωβρίου 2025
Γήπεδο Πετάνκ ( Εδαφοσφαίρισης) αποκτά το Τσοτύλι

Γήπεδο Πετάνκ ( Εδαφοσφαίρισης) αποκτά το Τσοτύλι

14 Οκτωβρίου 2025
Δήμος Κοζάνης: «Όλη η Πόλη στη Βιβλιοθήκη» – Πλούσιο πρόγραμμα δράσεων για μικρούς και μεγάλους στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης

Δήμος Κοζάνης: «Όλη η Πόλη στη Βιβλιοθήκη» – Πλούσιο πρόγραμμα δράσεων για μικρούς και μεγάλους στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης

14 Οκτωβρίου 2025
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Το Συλλυπητήριο Μήνυμα του Δημάρχου Κοζάνης Γιάννη Κοκκαλιάρη για την απώλεια του Κώστα Τσανακτσίδη

14 Οκτωβρίου 2025
Πένθος

Ψήφισμα του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για την απώλεια του συναδέλφου Κώστα Τσανακτσίδη

14 Οκτωβρίου 2025
Καστοριά: Ραγκουτσάρια 2024 – Πρόγραμμα Παρέλασης

Καταχώρηση εθίμων του Δωδεκαημέρου στο εορταστικό πρόγραμμα του Δήμου Καστοριάς

14 Οκτωβρίου 2025
Τροχαία Κοζάνης: Διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων για την πρόσβαση σε όλους

Τροχαία Κοζάνης: Διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων για την πρόσβαση σε όλους

14 Οκτωβρίου 2025
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Πτολεμαΐδα: Ανήλικοι έκλεβαν αυτοκίνητα

14 Οκτωβρίου 2025
Έναρξη δραστηριοτήτων από την Εύξεινο  Λέσχη Ποντίων Νεάπολης.

Έναρξη δραστηριοτήτων από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νεάπολης.

14 Οκτωβρίου 2025
«Ενότητα» : “Η αυτογελοιοποίηση, θα μου πείτε, αποτελεί τον συντομότερο δρόμο προς τη φήμη.”

«Ενότητα» : “Η αυτογελοιοποίηση, θα μου πείτε, αποτελεί τον συντομότερο δρόμο προς τη φήμη.”

14 Οκτωβρίου 2025
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης που διαπράχθηκε σε βάρος 71χρονης, σε περιοχή της Καστοριάς

14 Οκτωβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 14 Οκτωβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Οι χάρτινες αποδείξεις επιστρέφουν: Με σκανάρισμα θα «μετράνε» στο Taxis -Τα σενάρια για τις e-πληρωμές του 2020

sierafm by sierafm
22 Φεβρουαρίου 2021
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ φπα
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τρόπους για να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερες «τρύπες» στη φοροδιαφυγή ΦΠΑ αναζητά το υπουργείο Οικονομικών και, όπως φαίνεται, ετοιμάζεται να ξαναβάλει στο «παιχνίδι» τις συναλλαγές με μετρητά, δηλαδή τις χάρτινες αποδείξεις.

Το 2019 θεσμοθέτησε την υποχρέωση των νοικοκυριών να κάνουν ηλεκτρονικές αγορές στο 30% του εισοδήματος τους, προκειμένου να αποφύγουν πρόσθετο φόρο 22%. Το σκεπτικό ήταν ότι από τις εκκαθαρίσεις δηλώσεων των προηγούμενων ετών, το όριο αυτό καλυπτόταν σχετικά γρήγορα και χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία από τους περισσότερους, ενώ όσοι απείχαν από το αναγκαίο ποσό, θα υποχρεώνονταν να χρησιμοποιήσουν περισσότερο το πλαστικό χρήμα ή τις πληρωμές μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Η αύξηση της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσω πληρωμής επιβεβαιωνόταν, άλλωστε, από τα στοιχεία των τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδας. Η πρόβλεψη ήταν ότι από την αύξηση των e- πληρωμών, άρα τον περιορισμό της φοροδιαφυγής ΦΠΑ, μπορούν να μπουν στα κρατικά ταμεία περί τα 500 εκατ. Ευρώ παραπάνω. Και τότε ήρθε ο κορωνοϊός.
Χάρτινες αποδείξεις: Οι σκέψεις για σκανάρισμα ώστε να περιοριστεί το «μαύρο» χρήμα

Η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να ξαναβάλει στο «παιχνίδι» τις χάρτινες αποδείξεις, δεν σχετίζεται ευθέως με το όριο του 30%, καθώς το πρόβλημα με τη συμπλήρωση αυτού του ορίου στη διάρκεια του 2020 δεν είχε να κάνει με τη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, οι οποίες μάλιστα αυξήθηκαν γύρω στο 8-10%, αλλά με τη «βουτιά» της κατανάλωσης. Οι χάρτινες αποδείξεις ξαναμπαίνουν στο «παιχνίδι», προκειμένου να περιοριστούν οι συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, καθώς σήμερα ο φορολογούμενος δεν έχει κίνητρο να ζητήσει απόδειξη για πληρωμές τοις μετρητοίς, αφού αυτές δεν «μετράνε».

Η σκέψη είναι αυτές οι αποδείξεις να σκανάρονται με το κινητό τηλέφωνο, μέσω ειδικής εφαρμογής (app) κι εν συνεχεία να αποστέλλονται στο Taxis. Το σχέδιο αυτό, που περιέγραψε ο Θ. Σκυλακάκης μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινοί τύποι» του ΑΝΤ1, θα έχει διπλή στόχευση: αφενός να δώσει κίνητρο στους φορολογούμενους να ζητάνε απόδειξη και για συναλλαγές με μετρητά, αφού έτσι θα «χτίζουν» πιο εύκολα το όριο του 30% αφετέρου να περιοριστεί η «αιμορραγία» του ΦΠΑ, που κάθε χρόνο υπολογίζεται σε περίπου 7 δισ ευρώ.

Το κίνητρο για τους φορολογούμενους θα γίνει ισχυρότερο, καθώς θα συμμετέχουν με περισσότερες αποδείξεις στη φορολοταρία, στην οποία ως γνωστόν «μπαίνουν» μόνο οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Επιπλέον, η ίδια η φορολοταρία σχεδιάζεται να γίνει πιο ελκυστική, με αύξηση των ποσών (σε λιγότερους τυχερούς) ή ακόμα και με την κλήρωση αυτοκινήτων ή ακινήτων που έχει κατασχέσει το Δημόσιο, αν και υπάρχουν αρκετές τεχνικές δυσκολίες. Από την άλλη πλευρά, με το σκανάρισμα των αποδείξεων από συναλλαγές τοις μετρητοίς, το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να διευρύνει τα ελεγκτικά «εργαλεία» ως προς τον εντοπισμό των «πειραγμένων» ταμειακών, αφού όταν το Taxis θα λαμβάνει την απόδειξη θα ελέγχει σε πραγματικό χρόνο αν αυτό είναι κανονική ή «μαϊμού».
Τι γίνεται με τις e-πληρωμές του 2020

Το σχέδιο αυτό δεν λύνει, φυσικά, όλα τα προβλήματα. Στο πεδίο της φοροδιαφυγής, όσοι κάνουν συναλλαγές με «μαύρο» χρήμα θα εξακολουθήσουν να μη ζητάνε αποδείξεις, ενώ ακόμα κι αν ζητάνε αποδείξεις, προκειμένου να τις δηλώνουν στο Taxis, από τη στιγμή που το χρήμα αυτό δεν θα έχει περάσει από τραπεζικό κανάλι (χρήση χρεωστικής κάρτας ή πληρωμή μέσου λογαριασμού), το Taxis δεν θα μπορεί να ελέγχει το «πόθεν».

Το σχέδιο αυτό δεν λύνει ούτε το πρόβλημα της κατανάλωσης, καθώς κάποιος που δεν έχει, πολύ απλά δεν κάνει αγοράζει ούτε με πλαστικό χρήμα ούτε τοις μετρητοίς. Και κάπως έτσι καταλήγουμε πάλι στο τι μέλλει γενέσθαι με τις e- πληρωμές, που έπρεπε να γίνουν το 2020. Στο υπουργείο Οικονομικών μετράνε και ξαναμετράνε, επισημαίνοντας ότι θα συνυπολογιστούν όλα τα δεδομένα, δηλαδή και η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και η μείωση της κατανάλωσης και τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Ωστόσο, τα επίσημα στοιχεία από τον Τουρισμό, την εστίαση και το λιανεμπόριο δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τη «βουτιά» της κατανάλωσης και σε συνδυασμό με τη συμπίεση των εισοδημάτων για τους περίπου 650 χιλιάδες εργαζόμενους, που βρίσκονταν μηνιαίως σε αναστολή για μεγάλο διάστημα του 2020, οδηγούν λογικά σε αλλαγές. Το πρώτο σενάριο είναι να μειωθεί το 30% σε 20% ή 10%, ενώ πάντα υπάρχει η σκέψη της αναστολής του μέτρου ειδικά για τη χρήση του 2020.

Πηγή: iefimerida.gr

Tags: ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
Previous Post

Τι συμβαίνει στο σώμα σας αν πίνετε ένα ποτήρι κρασί κάθε βράδυ

Next Post

Κορωνοϊός: Πάνω από 1 εκατ. πολίτες έκλεισαν ραντεβού για να εμβολιαστούν -Πού χρησιμοποιούνται τα πιστοποιητικά

Next Post
κορονοιος εμβολιο

Κορωνοϊός: Πάνω από 1 εκατ. πολίτες έκλεισαν ραντεβού για να εμβολιαστούν -Πού χρησιμοποιούνται τα πιστοποιητικά

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Καστοριάς: Εκδηλώσεις μνήμης για τον πρώτο Πεσόντα Αξιωματικό της Αεροπορίας, Υποσμηναγό Ευάγγελο Γιάνναρη
  • Τσοτύλι: Κατεδαφίστηκαν τα παλιά Δημοτικα αποχωρητήρια
  • Γήπεδο Πετάνκ ( Εδαφοσφαίρισης) αποκτά το Τσοτύλι
  • Δήμος Κοζάνης: «Όλη η Πόλη στη Βιβλιοθήκη» – Πλούσιο πρόγραμμα δράσεων για μικρούς και μεγάλους στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης
  • Το Συλλυπητήριο Μήνυμα του Δημάρχου Κοζάνης Γιάννη Κοκκαλιάρη για την απώλεια του Κώστα Τσανακτσίδη

Πρόσφατα σχόλια

  1. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  2. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr