• Latest
ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ φπα

Οι χάρτινες αποδείξεις επιστρέφουν: Με σκανάρισμα θα «μετράνε» στο Taxis -Τα σενάρια για τις e-πληρωμές του 2020

22 Φεβρουαρίου 2021
Π. Κουκουλόπουλος: «Τρεις δεσμεύσεις για τη Δυτική Μακεδονία στις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ»

Π. Κουκουλόπουλος: «Άλμα πληθωρισμού στο 5,1% – Υψηλότερος κατά 34% από την ευρωζώνη»

3 Οκτωβρίου 2026
Καστοριά: Συνελήφθη 48χρονος αλλοδαπός που μετέφερε παράνομα προς το εσωτερικό της χώρας, έναν αλλοδαπό

Καστοριά: Συνελήφθη 48χρονος αλλοδαπός που μετέφερε παράνομα προς το εσωτερικό της χώρας, έναν αλλοδαπό

3 Οκτωβρίου 2026
Ψηφιακό δίδυμο «καρφώνει» στις αρχές πότε ήπιαμε και πόσο

Δυο θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα στη Δυτική Μακεδονία το Σεπτέμβριο

3 Οκτωβρίου 2026
Καθηγητής Λυκείου κατηγορείται για ασελγείς πράξεις σε μαθήτρια – Τέθηκε σε αργία

Σοβαρή υπόθεση καταγγελίας βιασμού 17χρονης από 40χρονο στο Βελβεντό

3 Οκτωβρίου 2026
Νιουκαστλ – Μπαρτσελόνα: «Καυτός» ο Λαμίν Γιαμάλ

Ισπανία – Τσεχία: Ο Γιαμάλ έχει πάρει… φωτιά

3 Οκτωβρίου 2026
κρυπτονομίσματα

Δύο στρατιωτικοί οι «εγκέφαλοι» σε απάτη 8 εκατ. ευρώ με crypto και 10.000 θύματα

3 Οκτωβρίου 2026
«Τσίμπησαν» σπείρα που εξαπατούσε με… δορυφορική εφορία!

Της τηλεφώνησαν από τον «επίσημο αριθμό της τράπεζας» – Έχασε 9.800 δολάρια

3 Οκτωβρίου 2026
Έναρξη προετοιμασίας για την ομάδα της ΚΟΖΑΝΗΣ και Αγιασμός την Πέμπτη 8 Αυγούστου

ΦΣ Κοζάνη:”Η ομάδα μας χρειάζεται τον κόσμο της στην έναρξη του πρωταθλήματος”

2 Οκτωβρίου 2026
κυνηγι καραμπινα

Πυροβόλησε στο πρόσωπο συγγενή του με καραμπίνα για κτηματικές διαφορές

2 Οκτωβρίου 2026
καταιγιδα κεραυνος ΚΑΙΡΟΣ

Νεκρή 58χρονη από κεραυνό

2 Οκτωβρίου 2026
Η 34η Εμποροβιοτεχνική & Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας, σε δύο λεπτά και σαράντα πέντε δευτερόλεπτα ! (video)

Η 34η Εμποροβιοτεχνική & Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας, σε δύο λεπτά και σαράντα πέντε δευτερόλεπτα ! (video)

2 Οκτωβρίου 2026
Τροχαίο ατύχημα στο Βατερό. Βίντεο

Τροχαίο ατύχημα στο Βατερό. Βίντεο

2 Οκτωβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 3 Οκτωβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Οι χάρτινες αποδείξεις επιστρέφουν: Με σκανάρισμα θα «μετράνε» στο Taxis -Τα σενάρια για τις e-πληρωμές του 2020

sierafm by sierafm
22 Φεβρουαρίου 2021
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ φπα
0
SHARES
7
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τρόπους για να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερες «τρύπες» στη φοροδιαφυγή ΦΠΑ αναζητά το υπουργείο Οικονομικών και, όπως φαίνεται, ετοιμάζεται να ξαναβάλει στο «παιχνίδι» τις συναλλαγές με μετρητά, δηλαδή τις χάρτινες αποδείξεις.

Το 2019 θεσμοθέτησε την υποχρέωση των νοικοκυριών να κάνουν ηλεκτρονικές αγορές στο 30% του εισοδήματος τους, προκειμένου να αποφύγουν πρόσθετο φόρο 22%. Το σκεπτικό ήταν ότι από τις εκκαθαρίσεις δηλώσεων των προηγούμενων ετών, το όριο αυτό καλυπτόταν σχετικά γρήγορα και χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία από τους περισσότερους, ενώ όσοι απείχαν από το αναγκαίο ποσό, θα υποχρεώνονταν να χρησιμοποιήσουν περισσότερο το πλαστικό χρήμα ή τις πληρωμές μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Η αύξηση της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσω πληρωμής επιβεβαιωνόταν, άλλωστε, από τα στοιχεία των τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδας. Η πρόβλεψη ήταν ότι από την αύξηση των e- πληρωμών, άρα τον περιορισμό της φοροδιαφυγής ΦΠΑ, μπορούν να μπουν στα κρατικά ταμεία περί τα 500 εκατ. Ευρώ παραπάνω. Και τότε ήρθε ο κορωνοϊός.
Χάρτινες αποδείξεις: Οι σκέψεις για σκανάρισμα ώστε να περιοριστεί το «μαύρο» χρήμα

Η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να ξαναβάλει στο «παιχνίδι» τις χάρτινες αποδείξεις, δεν σχετίζεται ευθέως με το όριο του 30%, καθώς το πρόβλημα με τη συμπλήρωση αυτού του ορίου στη διάρκεια του 2020 δεν είχε να κάνει με τη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, οι οποίες μάλιστα αυξήθηκαν γύρω στο 8-10%, αλλά με τη «βουτιά» της κατανάλωσης. Οι χάρτινες αποδείξεις ξαναμπαίνουν στο «παιχνίδι», προκειμένου να περιοριστούν οι συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, καθώς σήμερα ο φορολογούμενος δεν έχει κίνητρο να ζητήσει απόδειξη για πληρωμές τοις μετρητοίς, αφού αυτές δεν «μετράνε».

Η σκέψη είναι αυτές οι αποδείξεις να σκανάρονται με το κινητό τηλέφωνο, μέσω ειδικής εφαρμογής (app) κι εν συνεχεία να αποστέλλονται στο Taxis. Το σχέδιο αυτό, που περιέγραψε ο Θ. Σκυλακάκης μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινοί τύποι» του ΑΝΤ1, θα έχει διπλή στόχευση: αφενός να δώσει κίνητρο στους φορολογούμενους να ζητάνε απόδειξη και για συναλλαγές με μετρητά, αφού έτσι θα «χτίζουν» πιο εύκολα το όριο του 30% αφετέρου να περιοριστεί η «αιμορραγία» του ΦΠΑ, που κάθε χρόνο υπολογίζεται σε περίπου 7 δισ ευρώ.

Το κίνητρο για τους φορολογούμενους θα γίνει ισχυρότερο, καθώς θα συμμετέχουν με περισσότερες αποδείξεις στη φορολοταρία, στην οποία ως γνωστόν «μπαίνουν» μόνο οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Επιπλέον, η ίδια η φορολοταρία σχεδιάζεται να γίνει πιο ελκυστική, με αύξηση των ποσών (σε λιγότερους τυχερούς) ή ακόμα και με την κλήρωση αυτοκινήτων ή ακινήτων που έχει κατασχέσει το Δημόσιο, αν και υπάρχουν αρκετές τεχνικές δυσκολίες. Από την άλλη πλευρά, με το σκανάρισμα των αποδείξεων από συναλλαγές τοις μετρητοίς, το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να διευρύνει τα ελεγκτικά «εργαλεία» ως προς τον εντοπισμό των «πειραγμένων» ταμειακών, αφού όταν το Taxis θα λαμβάνει την απόδειξη θα ελέγχει σε πραγματικό χρόνο αν αυτό είναι κανονική ή «μαϊμού».
Τι γίνεται με τις e-πληρωμές του 2020

Το σχέδιο αυτό δεν λύνει, φυσικά, όλα τα προβλήματα. Στο πεδίο της φοροδιαφυγής, όσοι κάνουν συναλλαγές με «μαύρο» χρήμα θα εξακολουθήσουν να μη ζητάνε αποδείξεις, ενώ ακόμα κι αν ζητάνε αποδείξεις, προκειμένου να τις δηλώνουν στο Taxis, από τη στιγμή που το χρήμα αυτό δεν θα έχει περάσει από τραπεζικό κανάλι (χρήση χρεωστικής κάρτας ή πληρωμή μέσου λογαριασμού), το Taxis δεν θα μπορεί να ελέγχει το «πόθεν».

Το σχέδιο αυτό δεν λύνει ούτε το πρόβλημα της κατανάλωσης, καθώς κάποιος που δεν έχει, πολύ απλά δεν κάνει αγοράζει ούτε με πλαστικό χρήμα ούτε τοις μετρητοίς. Και κάπως έτσι καταλήγουμε πάλι στο τι μέλλει γενέσθαι με τις e- πληρωμές, που έπρεπε να γίνουν το 2020. Στο υπουργείο Οικονομικών μετράνε και ξαναμετράνε, επισημαίνοντας ότι θα συνυπολογιστούν όλα τα δεδομένα, δηλαδή και η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και η μείωση της κατανάλωσης και τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Ωστόσο, τα επίσημα στοιχεία από τον Τουρισμό, την εστίαση και το λιανεμπόριο δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τη «βουτιά» της κατανάλωσης και σε συνδυασμό με τη συμπίεση των εισοδημάτων για τους περίπου 650 χιλιάδες εργαζόμενους, που βρίσκονταν μηνιαίως σε αναστολή για μεγάλο διάστημα του 2020, οδηγούν λογικά σε αλλαγές. Το πρώτο σενάριο είναι να μειωθεί το 30% σε 20% ή 10%, ενώ πάντα υπάρχει η σκέψη της αναστολής του μέτρου ειδικά για τη χρήση του 2020.

Πηγή: iefimerida.gr

Tags: ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
Previous Post

Τι συμβαίνει στο σώμα σας αν πίνετε ένα ποτήρι κρασί κάθε βράδυ

Next Post

Κορωνοϊός: Πάνω από 1 εκατ. πολίτες έκλεισαν ραντεβού για να εμβολιαστούν -Πού χρησιμοποιούνται τα πιστοποιητικά

Next Post
κορονοιος εμβολιο

Κορωνοϊός: Πάνω από 1 εκατ. πολίτες έκλεισαν ραντεβού για να εμβολιαστούν -Πού χρησιμοποιούνται τα πιστοποιητικά

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Π. Κουκουλόπουλος: «Άλμα πληθωρισμού στο 5,1% – Υψηλότερος κατά 34% από την ευρωζώνη»
  • Καστοριά: Συνελήφθη 48χρονος αλλοδαπός που μετέφερε παράνομα προς το εσωτερικό της χώρας, έναν αλλοδαπό
  • Δυο θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα στη Δυτική Μακεδονία το Σεπτέμβριο
  • Σοβαρή υπόθεση καταγγελίας βιασμού 17χρονης από 40χρονο στο Βελβεντό
  • Ισπανία – Τσεχία: Ο Γιαμάλ έχει πάρει… φωτιά

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού - TsotiliNews στο Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού
  2. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
  3. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
  4. Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου - TsotiliNews στο Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου
  5. Vangelis Tzelepis στο Σιάτιστα- Δεκαπενταύγουστος: Η παρέα ” Τα Λεβεντόπαιδα”. Βίντεο και φωτογραφίες
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr