Το καλοκαίρι είναι δίχως αμφιβολία ή πιο αγαπημένη εποχή του χρόνου, αφού είναι συνυφασμένο με τις διακοπές, τα μπάνια στη θάλασσα και τη χαλάρωση.
Αν και ο ήλιος σάς δίνει την ευκαιρία για να αναπληρώσετε τα επίπεδα βιταμίνης D του οργανισμού σας, υπάρχει επίσης ο κίνδυνος για ηλιακά εγκαύματα, πόνο και κοκκίνισμα του δέρματος.
Το γνωρίζατε ότι η διατροφή σας μπορεί να κάνει τη διαφορά στην προστασία του δέρματός σας από τον ήλιο;
Σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι μια σαλάτα μπορεί να αντικαταστήσει το αντηλιακό, το καπέλο και τα γυαλιά ηλίου, ωστόσο ορισμένα συστατικά-κλειδιά που λαμβάνουμε από τη διατροφή μας ενισχύουν τις φυσικές άμυνες του οργανισμού ενάντια στην υπεριώδη ακτινοβολία και στις αρνητικές επιδράσεις της στο δέρμα.
Εσπεριδοειδή: Σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, η κατανάλωση εσπεριδοειδών συνδέεται με 34% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Χάρη σε ένα ισχυρό συστατικό τους που ονομάζεται λιμονένιο, τα εσπεριδοειδή βοηθούν το δέρμα να υψώσει «ασπίδα» ενάντια στην υπεριώδη ακτινοβολία.
Φράουλες: Οι φράουλες παρέχουν διπλή… αντηλιακή προστασία, αφού προλαμβάνουν αλλά και θεραπεύουν τα ηλιακά εγκαύματα. Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνη C βοηθά να εξουδετερωθούν οι ελεύθερες ρίζες, οι οποίες παράγονται λόγω της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο και συμβάλλουν στον καρκίνο του δέρματος. Παράλληλα, οι φράουλες περιέχουν ταννίνες, ουσίες που ανακουφίζουν από τον πόνο του εγκαύματος όταν έρχονται σε επαφή με το δέρμα.
Ρόδι: Το ρόδι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Μία από αυτές, το ελλαγικό οξύ, έχει εξαιρετικά ισχυρή δράση ενάντια στις υπεριώδεις ακτίνες UVA και UVB.
Ντομάτα: Το λυκοπένιο, το αντιοξειδωτικό που δίνει στην ντομάτα το ζωηρό κόκκινο χρώμα της, έχει σημαντικά οφέλη και για το δέρμα. Σύμφωνα με βρετανική μελέτη, η πρόσληψη λυκοπενίου μέσω της διατροφής συνδέεται με λιγότερο κοκκίνισμα του δέρματος αλλά και λιγότερες βλάβες στο DNA των κυττάρων μετά την έκθεση στον ήλιο.
Γλυκιά κόκκινη πιπεριά: Η γλυκιά κόκκινη πιπεριά συνδυάζει τις ευεργετικές ιδιότητες της ντομάτας και του καρότου για να προστατεύσει το δέρμα από μέσα προς τα έξω. Χάρη στο λυκοπένιο και στο βήτα καροτένιο που παρέχει, το γευστικό λαχανικό μειώνει το κοκκίνισμα του ηλιακού εγκαύματος και προστατεύει από τη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία.
Κόκκινο σταφύλι: Το κόκκινο σταφύλι είναι πλούσιο σε ρεσβερατρόλη, μια πολυφαινόλη που αποτρέπει τις βλάβες σε κυτταρικό επίπεδο ώστε να προστατεύσει το δέρμα από τον καρκίνο. Επίσης, η ρεσβερατρόλη προλαμβάνει τις βλάβες που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία UVB.
Λιναρόσπορος: Πρόκειται για μια υπερτροφή πλούσια σε πολύτιμα Ω-3 λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες. Τα «καλά» λιπαρά του λιναρόσπορου παρέχουν στο δέρμα βαθιά ενυδάτωση και το διατηρούν νεανικό και σφριγηλό.
Σπανάκι: Τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το κέιλ, είναι κορυφαίες πηγές δύο αντιοξειδωτικών ουσιών, της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης, οι οποίες βάζουν «φρένο» στη φθορά των κυττάρων λόγω της υπερβολικής έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία.
Σολομός: Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και ο τόνος, είναι εξαιρετικές πηγές Ω-3 λιπαρών οξέων.
Ηλιόσποροι: Μόλις μία μερίδα 28 γραμμαρίων καλύπτει τα 2/3 της ημερήσιας δόσης βιταμίνης Ε που χρειάζεται ο οργανισμός σας. Η συμβολή της βιταμίνης Ε στην υγεία του δέρματος είναι τεράστια, αφού το προστατεύει από τον ήλιο και παράλληλα βοηθά να υποχωρήσουν τα σημάδια και οι ουλές.
Καρύδια: Μαζί με τον λιναρόσπορο και τον σολομό, τα καρύδια βοηθούν να καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σας σε Ω-3 λιπαρά οξέα.
Πηγή: onmed.gr