Η 1η Συνάντηση του Δικτύου Εμπλεκομένων Μερών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για τις πρόσθετες δράσεις του έργου REGIO-MOB πραγματοποιήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2022 στην αίθουσα «Μέγας Αλέξανδρος», στον 2ο όροφο του κτιρίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (περιοχή ΖΕΠ, Κοζάνη).
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υποδέχθηκε τους εκπροσώπους από τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως την Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Δυτικής Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (ΕΥΔΕΠ/ΠΔΜ), το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας, τα ΚΤΕΛ Κοζάνης Α.Ε., τα Αστικά ΚΤΕΛ του Δήμου Κοζάνης, την Τροχαία Κοζάνης και τη ΔΕΗ Α.Ε.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η κα Κυριακίδου Καλλιόπη, Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας και Συντονίστρια του έργου, η οποία καλωσόρισε και ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για το έργο REGIO-MOB και τη σημασία της βιώσιμης κινητικότητας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και ο κος Φωλίνας Αθανάσιος, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών, της οποίας το Τμήμα Προμηθειών συμμετέχει στην υλοποίηση του έργου.
Στη συνέχεια, η κα Χριστοπούλου Παρασκευή, Δρ. Συγκοινωνιολόγος, Προϊσταμένη του Τμήματος Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Υπεύθυνη του έργου REGIO-MOB, έκανε μία σύντομη παρουσίαση της προόδου υλοποίησης του έργου από την έναρξή του (01.04.2016) έως την ολοκλήρωσή του (31.03.2020), παραθέτοντας επιγραμματικά τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου τόσο από τους λοιπούς εταίρους όσο και από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Τέλος, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την 5η περιορισμένη πρόσκληση του προγράμματος Interreg Europe, μέσω της οποίας δόθηκε η δυνατότητα σε ολοκληρωμένα έργα του προγράμματος να εντάξουν πρόσθετες δραστηριότητές τους για διάστημα ενός έτους που να σχετίζονται με καλές πρακτικές των μετακινήσεων κατά την περίοδο της πανδημίας.
Ακολούθησε, παρουσίαση των είκοσι (20) καλών πρακτικών των εταίρων του έργου REGIO-MOB (5η περιορισμένη πρόσκληση) και συγκεκριμένα της Ιταλίας, Σλοβενίας, Πολωνίας, Ρουμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας, από την Ανάδοχο εταιρεία DOTSOFT Α.Ε.. Παράλληλα με την παρουσίαση των καλών πρακτικών, δόθηκε η δυνατότητα στους παρευρισκόμενους να ιεραρχήσουν και να αξιολογήσουν τις καλές πρακτικές των υπόλοιπων εταίρων με βασικό γνώμονα τη δυνατότητα υιοθέτησής τους στην περιοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Τέλος, τέθηκαν από τους αρμόδιους φορείς και συζητήθηκαν κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στις μετακινήσεις στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας όπως οι δυσκολίες εξυπηρέτησης απομακρυσμένων περιοχών καθώς και τα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν τα Αστικά και Υπεραστικά ΚΤΕΛ της περιοχής.
* Το έργο REGIO-MOB χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Interreg Europe και στόχος του είναι να εξασφαλίσει την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στις ευρωπαϊκές περιφέρειες που συμμετέχουν, επηρεάζοντας τα σχετικά μέσα και εργαλεία.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο:
www.interregeurope.eu/regio-mob/
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε:
Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Τμήμα Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής, Δρ Χριστοπούλου Παρασκευή, τηλ. 2461052726, email: [email protected]