Ομιλία Παρασκευής Βρυζίδου στο ν/σ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: «Εκσυγχρονισμός του e-ΕΦΚΑ – Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις για την κοινωνική ασφάλιση» στην Ολομέλεια της Βουλής
«• Εάν δεν ξεπεραστούν τα εμπόδια και αν δεν οργανωθεί καλύτερα ο ΕΦΚΑ, δεν θα μπορέσουμε να έχουμε έναν ασφαλιστικό φορέα, όπως δικαιούται το σύνολο του ελληνικού λαού.»
Κύριοι Υπουργοί,
κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
→ το σύνολο των πολιτών της χώρας μας εργάζεται σε διάφορους τομείς, άλλοι είναι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, άλλοι του δημοσίου τομέα, άλλοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, άλλοι επιχειρηματίες.
- Το σύνολο, όμως, των πολιτών όταν συμπληρώσει το όριο ηλικίας θα διεκδικήσει τη σύνταξή του και οφείλουμε σε ένα κράτος με πρόγραμμα, σε ένα κράτος δικαίου, να οργανώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη συνταξιοδότηση των πολιτών της χώρας μας.
Δεν αμφισβητεί κανένας ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν δυσλειτουργίες που όχι απλώς ήταν δυσάρεστες, αλλά κάποιες φορές ήταν και τραγικές.
Έχουμε περιπτώσεις από το 2017 και 2018, που η μακροχρόνια καθυστέρηση της σύνταξης είχε τα εξής αποτελέσματα.
Όταν κάποιος συμπλήρωνε το όριο ηλικίας για να ζητήσει παράταση (ή αν δεν συμπλήρωνε και του χρειαζόταν ένας χρόνος ακόμη, όπως στον ΟΓΑ τα δεκαπέντε χρόνια), έπρεπε να ζητήσει να συνταξιοδοτηθεί, να του απαντήσει ως φορέας ότι αυτό δεν είναι εφικτό και να ζητήσει συμπληρωματικά έναν χρόνο.
Όταν, όμως, αυτό καθυστερούσε δύο και τρία χρόνια και έπαιρνε την απάντηση, τότε δεν μπορούσε να κάνει χρήση της παράτασης και κάποιες φορές ήταν αδύνατον να συνταξιοδοτηθεί.
- Δεν έχανε, λοιπόν, τα αναδρομικά του, αλλά έχανε δια βίου τη σύνταξη του. Κι αυτό, όπως είπα και πριν, δεν ήταν ένα δυσάρεστο γεγονός, αλλά είναι ένα τραγικό γεγονός που έχουμε ευθύνες όλοι μας και γι’ αυτό θα πρέπει να οργανώσουμε το ΕΦΚΑ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα.
→ Παραλάβαμε 1.000.000 εκκρεμείς συντάξεις και όσο αυτό το νούμερο προστίθεται στις υπάρχουσες, τόσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα.
Έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό και ήδη είχαμε θεαματικά αποτελέσματα. Ήδη
- το 2019 εκδόθηκαν 123.000 συντάξεις,
- το 2020 εκδόθηκαν 160.000 συντάξεις,
- το 2021 εκδόθηκαν 225.000 συντάξεις.
Ωστόσο, εξακολουθούσαν να υπάρχουν προβλήματα.
Οι πολίτες μας βρισκόταν σε δύσκολη κατάσταση, παρ’ ό,τι με την ηλεκτρονική διεκδίκηση της σύνταξης δίνονταν προκαταβολή και μπορούσαν να λειτουργήσουν το πρώτο διάστημα μέχρι να εκδοθεί η σύνταξη.
Ως εκ τούτου, λοιπόν, όσα μέτρα ελήφθησαν φάνηκε ότι χρειαζόταν κι αλλά και μια υπεύθυνη Κυβέρνηση και ένα υπεύθυνο Υπουργείο οφείλει να λάβει τα μέτρα του.
→ Σαν αντιπρόταση ακούστηκε ότι θα έπρεπε να γίνουν περισσότερες προσλήψεις.
Αυτές οι διαδικασίες λύνονται με νούμερα και με μαθηματικά και όχι με θεωρίες.
Οι συντάξεις που εκκρεμούσαν αν διαιρεθούν με τους υπάρχοντες υπαλλήλους, θα έπρεπε οι καινούργιες προσλήψεις να είναι τρεις φορές περισσότερες.
Έπρεπε, δηλαδή, να προσλάβουμε τόσους υπαλλήλους για ένα – δύο χρόνια για να επιλύσουμε τις εκκρεμείς συντάξεις και στη συνέχεια να παραμείνουν στο Δημόσιο.
Σίγουρα οι προσλήψεις στο Δημόσιο είναι κάτι θετικό.
Καταπολεμά την ανεργία και ανάλογα με τις ανάγκες έχει προγραμματιστεί.
Αυτό, όμως, που έχει προταθεί έχει λογική και δίκαιο;
Έχει προοπτική και έχει δυνατότητα να γίνει κάτι τέτοιο;
Χρειαζόταν κάτι διαφορετικό μία καλύτερη οργάνωση και ήδη μπήκαν τα θεμέλια γι’ αυτήν.
→ Καταρχήν, θα υπάρχει μία επιβράβευση των εργαζομένων εάν επιτύχουν τους στόχους. Γιατί δεν μπορούμε να τα ισοπεδώνουμε όλα, κι εδώ χρειάζεται και θυσία και υπερβάλλοντας ζήλος. Και αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να αμειφθούν.
- Από την άλλη, πρέπει να οργανωθούν καλύτερα οι επιμέρους διοικήσεις με γενικούς διευθυντές και διευθυντές, αξιοποιώντας το έμπειρο δυναμικό που βρίσκεται στην αγορά κι έχει εμπειρία από παράλληλες δράσεις που είχαν επιτυχία, χωρίς βέβαια να αποκλείονται και οι υπάλληλοι οι οποίοι βρίσκονται στην υπηρεσία, οι οποίοι επίσης πρέπει να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Αυτό είναι ένα θετικό βήμα και βέβαια δεν θα πρέπει να μπούμε σε μεμψιμοιρίες και σχόλια, τα οποία το μόνο που κάνουν είναι να εμποδίζουν την επίλυση αυτού του μεγάλου προβλήματος.
Γιατί αν δεν γίνουν αυτά τα βήματα, τι πρέπει να γίνει;
Να παραμείνει η κατάσταση ως έχει, και ως εκ τούτου, λοιπόν, να ταλαιπωρούνται οι πολίτες και όπως προανέφερα, όχι μόνο να καθυστερεί η απόδοση της σύνταξής τους, αλλά να παθαίνουν και πολύ περισσότερες ζημιές.
→ Και βέβαια, ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο στον ΕΦΚΑ, πέρα από την οργάνωσή του, από την αξιοποίηση του δυναμικού του, από την ιεραρχία και την αξιοποίηση στελεχών, είναι χρήσιμο και σημαντικό να αξιοποιηθεί και η περιουσία του.
Ο κάθε πολίτης θεωρεί δικαίωμά του και υποχρέωσή του -και το πράττει- να αξιοποιεί και να επενδύει το κεφάλαιο που διαθέτει και γενικότερα τις οικονομίες του.
Δεν είναι δικαίωμα και του συνόλου των πολιτών, οι οποίοι έχουν επενδύσει ένα κεφάλαιο στο συνταξιοδοτικό τους, η περιουσία του ΕΦΚΑ να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο;
Δεν έχουμε ευθύνες όταν δεν έχουμε τα ανάλογα έσοδα από την περιουσία του ελληνικού λαού;
Έχουμε τεράστιες ευθύνες και οφείλουμε να το πραγματοποιήσουμε και βέβαια με τον τρόπο τον οποίο έχουμε οργανώσει, με το να γίνει μια ειδική εταιρεία, η οποία θα τα διαχειρίζεται, θα τα αξιοποιεί και θα έχουν έσοδα. Νομίζω ότι είναι ένα πολύ θετικό βήμα και μόνο οφέλη θα μπορέσει να μας δώσει.
→ Τέλος, θέλω να αναφερθώ στην άρση των δυσλειτουργιών στην προμήθεια των υλικών.
Γιατί βέβαια δεν φταίει μόνο το πόσους υπαλλήλους έχουμε, αλλά και αν υπάρχει υλικοτεχνική υποδομή, η οποία είναι καθοριστική για τη γρήγορη και την αποτελεσματική λειτουργία. Γιατί αν μας λείπουν κάποια εργαλεία, είτε δύο υπαλλήλους έχουμε είτε δέκα, θα καθυστερήσει να διεκπεραιωθεί η κάθε υπόθεση.
Έτσι, λοιπόν, συντομεύονται οι διαδικασίες, ξεπερνιούνται δυσκολίες οι οποίες χρονοτριβούσαν, για να μπορέσουμε να προμηθευτούμε αυτά που όλοι παραδεχόμαστε ότι είναι αναγκαία, αλλά σήμερα εδώ κάποιοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι δεν πρέπει να γίνει.
→ Εάν, λοιπόν, δεν ξεπεραστούν τα εμπόδια και αν δεν οργανωθεί καλύτερα ο ΕΦΚΑ, δεν θα μπορέσουμε να έχουμε έναν ασφαλιστικό φορέα, όπως δικαιούται το σύνολο του ελληνικού λαού.
Σας ευχαριστώ.