Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί μια ακόμη πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης που έχει στόχο να επικαιροποιήσει και να αναμορφώσει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Με το πέρασμα του χρόνου παρατηρείται η εμφάνιση νέων μορφών νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Το κράτος πρέπει να μεριμνά, να επαγρυπνεί και να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να ανακόψει τους παραβάτες.
Στο πλαίσιο αυτό ψηφίζουμε σήμερα την ενσωμάτωση της οδηγίας 1673/2018 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Παρατηρούμε μάλιστα -και αυτό είναι αναμφίβολα προς τη σωστή κατεύθυνση- την αύξηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα αυτό. Το γεγονός αυτό από μόνο του αποτυπώνει την ύπαρξη αυξημένων εγγυήσεων από την πλευρά της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Η Ευρώπη θέτει ένα οργανωμένο νομοθετικό πλαίσιο και η Ελλάδα καλείται να ακολουθήσει. Έτσι, λοιπόν, η χώρα μας με την ψήφιση και του σημερινού νομοσχεδίου στέκεται αποφασιστικά απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα. Προσθέτει άλλο ένα όπλο στη φαρέτρα του ελληνικού κράτους ενάντια στην πάταξη τέτοιων παράνομων δραστηριοτήτων. Ενδυναμώνει το νομικό και νομοθετικό της οπλοστάσιο προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπίσει ένα εξελισσόμενο και μεταβαλλόμενο περιβάλλον εγκληματικότητας.
Η επίτευξη του στόχου αυτού περνάει μέσα από το σημερινό νομοσχέδιο. Επικαιροποιείται κατ’ αρχήν, ως κατάλογος βασικών εγκλημάτων που αφορούν στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, περιλαμβάνοντας και τη δωροδοκία και δωροληψία και την αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα, κατά το άρθρο 132 του ν. 2725/1999, σε συμμόρφωση προς το άρθρο 16 της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που υπεγράφη την 18η Σεπτεμβρίου του 2014, σχετικά με την χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων, η οποία κυρώθηκε το 2019.
Αναφέρομαι στο ως άνω παράδειγμα και να καταδείξω τη συντονισμένη προσπάθεια και συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων Υπουργείων Αθλητισμού και Δικαιοσύνης και την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.
Η πιο σημαντική πρόβλεψη του νομοθετήματος που ψηφίζεται σήμερα, κατά τη γνώμη μου, είναι η προσθήκη στον κατάλογο των βασικών αδικημάτων και κάθε άλλου εγκλήματος, που τιμωρείται με ποινή στερητική της ελευθερίας, από το οποίο προκύπτει περιουσιακό όφελος. Με τον τρόπο αυτό συμπεριλαμβάνονται αξιόποινες πράξεις ειδικών ποινικών νόμων, οι οποίες είναι διάσπαρτες στη νομοθεσία.
Στα ανωτέρω εγκλήματα δηλαδή, περιλαμβάνεται κάθε κακούργημα ή πλημμέλημα που δεν προβλέπεται ειδικώς στον κατάλογο των βασικών αδικημάτων του άρθρου 5 του σχεδίου νόμου και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορεί να αποτελέσει το βασικό αδίκημα νομιμοποίησης.
Η σημασία της συγκεκριμένης πρόβλεψης είναι διττή. Αφενός λειτουργεί προληπτικά και αποτρεπτικά για κάθε επίδοξο δράστη, αφετέρου μειώνει υπέρμετρα τα νομικά παραθυράκια διαφυγής από τις διατάξεις του νόμου.
Εμπλουτίστηκε επίσης, ο κατάλογος των εγκλημάτων με αυτά της διασυνοριακής απάτης με το ΦΠΑ και με εγκλήματα για την ποινική προστασία των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εναρμονίζεται έτσι η εθνική έννομη τάξη με την ευρωπαϊκή, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών. Τίθεται ένα συνολικό ευρωπαϊκό πλέγμα για την ευρύτερη αντιμετώπιση των εγκλημάτων.
Εναρμονίζονται επίσης, οι προβλέψεις περί δήμευσης περιουσιακών στοιχείων με αυτά που προβλέπει ο νέος ποινικός κώδικας. Δεν συναντάται έτσι το φαινόμενο να υφίστανται διαφορετικές προβλέψεις για όμοιες ποινικές διαδικασίες, με όμοιο αντικείμενο και στόχο, όπως τονίστηκε κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στις επιτροπές.
Αναμορφώνεται επίσης, το προβλεπόμενο πλαίσιο ποινής, καθώς και οι προβλεπόμενες κυρώσεις για όλες τις νομικές οντότητες και τα φυσικά πρόσωπα στις περιπτώσεις όπου η αξιόποινη πράξη νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή κάποιο βασικό αδίκημα.
Βλέπουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σε εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας, ενσωματώνει στην ελληνική έννομη τάξη, μία ολοκληρωμένη γκάμα νομοθετικών παρεμβάσεων. Δημιουργούμε έτσι ένα σταθερό νομοθετικό πλαίσιο, εναρμονισμένο με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Μεριμνούμε για τη διόρθωση αστοχιών που εντοπίσαμε από την ημέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας.
Δημιουργούμε στον Έλληνα πολίτη το αίσθημα ασφάλειας.
Επιδιώκουμε να αποτυπωθεί στην κοινωνία το κοινό περί δικαίου αίσθημα και
όλα τα παραπάνω τα καταφέρνουμε με συντονισμένη προσπάθεια, αλλά κυρίως με την ψήφιση νόμων που στοχευμένα και μεθοδικά αναχαιτίζουν το οργανωμένο έγκλημα.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη ενσωματώσει στην εθνική έννομη τάξη σειρά νομοθετημάτων.
Ο κώδικας των δικαστικών υπαλλήλων, οι αλλαγές στους κώδικες και η ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης είναι μόνο μερικές από αυτές.
Η κατασκευή επίσης, νέων δικαστικών μεγάρων έρχεται να επιλύσει και το ζήτημα της χωροθέτησης στον τομέα της δικαιοσύνης.
Τα τονίζω όλα αυτά, διότι αποτυπώνουν ένα συνολικό σχέδιο και όχι μια τυχαία πρωτοβουλία.
Ένα σχέδιο που αναβαθμίζει το θεσμό της δικαιοσύνης στη χώρα μας και εξασφαλίζει τους κανόνες της σωστής λειτουργίας μιας κοινωνίας που παλεύει σκληρά και επιθυμεί να υπάρχει ασφάλεια και δικαιοσύνη.
Σας ευχαριστώ.