• Latest
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

1 Νοεμβρίου 2024
Δρόμος φώτα

Δήμος Κοζάνης: Πράσινο φως” από τη Δημοτική Επιτροπή για την αναβάθμιση του φωτισμού πάρκων

16 Οκτωβρίου 2026
Νεάπολη: Ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης της Κεντρικής πλατείας συντριβανίου

Νεάπολη: Ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης της Κεντρικής πλατείας συντριβανίου

16 Οκτωβρίου 2026
Από την έρευνα στην κλινική πράξη: Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και Μαμάτσειο Νοσοκομείο σε κοινή ημερίδα για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Καρδιολογία

Από την έρευνα στην κλινική πράξη: Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και Μαμάτσειο Νοσοκομείο σε κοινή ημερίδα για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Καρδιολογία

16 Οκτωβρίου 2026
Φίλοι της Παράδοσης: Ευχαριστήρια επιστολή

Ευχαριστήριο από την Ηλιαχτίδα

16 Οκτωβρίου 2026
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Επανεκλογή Νίκου Σαμαρά  στην Προεδρία του Περιφερειακού Συμβουλίου  και ανάδειξη νέου Προεδρείου και Περιφερειακής Επιτροπής

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας ο Σχεδιασμός της Πολιτικής Συνοχής στο Εθνικό και Περιφερειακό Εταιρικό Σχέδιο

16 Οκτωβρίου 2026
Όλες οι αλλαγές σε επίδομα παιδιού, επίδομα ενοικίου, ελάχιστο εγγυημένο και ανεργίας

Έως 5.000 ευρώ σε 20 νέα ζευγάρια από τον Δήμο Σερβίων

16 Οκτωβρίου 2026
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Συλλυπητήριο Μήνυμα για τον Γιάννη Τσοκτουρίδη

16 Οκτωβρίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (10 Μαρτίου – 15 Μαρτίου 2025)

Δήμος Κοζάνης: Πρόσκληση τοπικών φορέων για συμμετοχή στη διαβούλευση του νέου Σχεδίου Δράσης για την ένταξη της Ισότητας των Φύλων

16 Οκτωβρίου 2026
Υπογραφή Σύμβασης του έργου: «Συντήρηση Επαρχιακής Οδού Κοζάνης – Αιανής»

4η Συνεδρίαση της Επιτροπής Ένταξης και Απένταξης Έργων ΕΑΠ Δυτικής Μακεδονίας

16 Οκτωβρίου 2026
 34η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

61η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

16 Οκτωβρίου 2026
Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βοΐου την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2026

16 Οκτωβρίου 2026
Εορτασμός του Προστάτη του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου και της «Ημέρας της Ελληνικής Αστυνομίας» 

Εορτασμός του Προστάτη του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου

16 Οκτωβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

sierafm by sierafm
1 Νοεμβρίου 2024
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής
0
SHARES
8
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Βασικά σημεία από την ομιλία του Πάρι Κουκουλόπουλου στην Ολομέλεια της Βουλής για την Τροπολογία της Κυβέρνησης που αφορά την τηλεθέρμανση:

«Θα τοποθετηθώ αποκλειστικά για την Τροπολογία που με πανηγυρικούς τόνους παρουσιάζει η Κυβέρνηση, σαν “δώρο” με το οποίο ρυθμίζει -λέει- κάποια “χρέη”, παραλείποντας να πει  ότι κάποια τρέχουσας φύσης “χρέη” γιγαντώθηκαν επί των ημερών της Ν.Δ. ως αποτέλεσμα συγκεκριμένων κυβερνητικών επιλογών.

Αναφέρομαι στις διαρκείς διακοπές που προκάλεσαν μεγάλη οικονομική ζημιά στην τηλεθέρμανση Κοζάνης, στη συνειδητή επί τρία χρόνια καθυστέρηση ολοκλήρωσης και ένταξης της “Πτολεμαΐδας V” στο δίκτυο (καθώς θέλατε από την αρχή να τη μετατρέψετε σε μονάδα φυσικού αερίου), σε συνδυασμό με τη μη εφαρμογή του δικού σας νόμου 4951/2022, δημιουργώντας έτσι ένα υπέρογκο δήθεν “χρέος” στην τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας.

Οδηγήσατε, λοιπόν, εκβιαστικά –με τη ΔΕΗ στο πλευρό σας- τους Δήμους να υπογράψουν τη σύμβαση που σήμερα πρακτικά κυρώνουμε με νόμο.

Στην αρχή του χρόνου, σας είχα παρουσιάσει εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, μια ολοκληρωμένη και βιώσιμη λύση. Την αγνοήσατε και συνεχίζετε μέχρι σήμερα να την αγνοείτε επιδεικτικά. Την απορρίπτετε γιατί προτείνουμε πρόσβαση στον ηλεκτρικό χώρο. Θίξαμε, δηλαδή, την “ιερή αγελάδα” της ενεργειακής ολιγαρχίας που έχετε εγκαθιδρύσει στη Χώρα.

Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μηδενικές εκπομπές, ένας στόχος στον οποίο συμμετέχουμε απόλυτα ως ΠΑΣΟΚ, γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι πάρα πολύ δύσκολος, διότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα συνεχίσει να ανεβαίνει ραγδαία τα επόμενα χρόνια. Τα αίτια είναι αφενός μεν οι μεγάλες βάσεις δεδομένων και η τεχνητή νοημοσύνη, που δημιουργούν τεράστιες καταναλώσεις, αφετέρου η αναγκαιότητα να εξηλεκτρίσουμε μια σειρά παραδοσιακών δραστηριοτήτων, θέρμανσης μέχρι βιομηχανικές. Η πρόκληση είναι τεράστια, δεν είναι καθόλου εύκολο εγχείρημα. Ήδη Χώρες που έχουν σε αφθονία καθαρή ενέργεια, όπως οι σκανδιναβικές και ο Καναδάς, εξηλεκτρίζουν σειρά δραστηριοτήτων εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό ακριβώς σας προτείναμε τον Ιανουάριο για την τηλεθέρμανση. Να την εξηλεκτρίσουμε με ΑΠΕ. Τόσο απλό.

Ειδικότερα, προτείναμε να παραχωρήσετε ηλεκτρικό χώρο 350 MW στους τρεις ενεργειακούς Δήμους, που θα κατανεμηθούν ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Παράλληλα, ο “Άγιος Δημήτριος V” να αποσυρθεί απ’ τη λειτουργία μόλις ο Δήμος Κοζάνης ολοκληρώσει τους απαραίτητους ηλεκτρολέβητες και το δικό του φωτοβολταϊκό πάρκο. Για τη δε “Πτολεμαΐδα V” γνωρίζετε ξεκάθαρα τη θέση μας, πρέπει να αποσυρθεί μετά από δέκα χρόνια, όπως κάνει και η Γερμανία και η Πολωνία, η δική σας εμμονή είναι ακατανόητη.

Με την πρότασή μας, αντιμετωπίζονται όλα τα “χρέη” σε χρόνο απολύτως ορατό. Η τιμή της τηλεθέρμανσης παραμένει ανταγωνιστική και φιλική για τους πολίτες. Διατηρείται ψηλά η διαχρονική αξιοπιστία που έχουν αποκτήσει τα δίκτυα τηλεθέρμανσης στους τρεις Δήμους. Οι Δήμοι, όχι απλά βλέπουν “φως στο τούνελ”, αλλά είναι εύρωστοι την επόμενη μέρα  και ταυτόχρονα οι δημότες τους είναι αξιοπρεπείς.

Το κόστος της πρότασής μας είναι κάτι λιγότερο από 200 εκατομμύρια. Είναι, δηλαδή, το 1/3 της σαθρής “λύσης” που εσείς προωθείτε, μιας “λύσης” όπου ανέρχεται σε 200 εκατ. το “επενδυτικό” σας πρόγραμμα (με ΣΗΘΥΑ, αγωγούς κλπ) και 350 εκατ. κοστίζει η μετατροπή της “Πτολεμαΐδας V” από λιγνίτη σε φυσικό αέριο.

Η “λύση” που εσείς φέρατε είναι αρνητική για πολύ συγκεκριμένους λόγους:

– Εξαρτάτε το μέλλον της τηλεθέρμανσης από το ρυπογόνο και εισαγόμενο φυσικό αέριο, το οποίο επιπρόσθετα αποτελεί επιλογή ιδιαίτερου ρίσκου.

– Συνεχίζετε την εξάρτηση των Δήμων από τη ΔΕΗ, η οποία δυστυχώς -με τις ευλογίες σας- πρωταγωνιστεί στο κερδοσκοπικό παιχνίδι στην αγορά ενέργειας.

– Προωθείτε μια διαδημοτική που είναι εξ ορισμού ένας δυσκίνητος γραφειοκρατικός μηχανισμός, ιδιαίτερα ενεργοβόρος. Φανταστείτε τι ηλεκτρικό ρεύμα θα χρειάζεται να τραβούν τα ηλιοστάσια για να πηγαίνουν θερμική ενέργεια από την “Πτολεμαΐδα V” (ως μονάδα αερίου) στην Κοζάνη ή από την Καρδιά στο Αμύνταιο. Κατά τα άλλα μιλάτε για εξοικονόμηση ενέργειας.

– Φέρνετε σε αντιπαράθεση τους κατοίκους των πόλεων με τους κατοίκους των χωριών. Τα χωριά σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα, που όλα αυτά τα χρόνια είχαν την απορία γιατί δεν τους καταλαμβάνει και αυτούς το αγαθό της τηλεθέρμανσης, σήμερα καλούνται να πληρώσουν από τα ανταποδοτικά ΑΠΕ.

– Μας στοχοποιείτε σε όλη τη Χώρα, μέσω των χειρισμών σας με τον ΕΛΑΠΕ.

– Φτωχοποιείτε τους Δήμους με την απαράδεκτη παρακράτηση των ΚΑΠ (Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων) που βάζετε ως εγγύηση.

– Φέρνετε μια “λύση” έωλη οικονομικά. Καταθέτω στα Πρακτικά την απάντηση στο βασικό σενάριο που έχετε για το CO2 και για την τιμή του φυσικού αερίου. Εσείς μιλάτε για 30 ευρώ το φυσικό αέριο και 70 ευρώ το CO2. Όπως όλοι γνωρίζουμε, τo´ CO2 αναμένεται να ανέβει πολύ περισσότερο στα επόμενα χρόνια. Το φυσικό αέριο φέτος, μόνο από 16/1 μέχρι 16/5 (και όχι όλες τις μέρες) ήταν κάτω από το 30 ευρώ, όλο το υπόλοιπο χρονικό διάστημα μέχρι σήμερα  είναι πολύ πάνω πάνω από τα 30 ευρώ, όπως αποδεικνύεται από τα διαγράμματα που κατέθεσα.  Με άλλα λόγια, δεν ισχύει η συμφωνία που φέρνετε, δεν ισχύουν τα τιμολόγια που δήθεν εγγυάσθε.

Γιατί αρνείστε τη λύση μας; Γιατί αρνείστε να δώσετε ηλεκτρικό χώρο; Η Δυτική Μακεδονία καλείται να σηκώσει στην πλάτη της 7 GW (τόσα είναι αδειοδοτημένα προς εγκατάσταση) και εμείς ζητάμε το 5% αυτών να δοθεί ως ηλεκτρικός χώρος στους τρεις Δήμους. Κι όμως επιμένετε να αρνείστε, την ώρα μάλιστα που ετοιμάζεστε να βάλετε φωτοβολταϊκά μέχρι και στη Λίμνη Πολυφύτου. Δεν θα το καταφέρετε, δεν θα σας αφήσουμε.

Δε θέλουμε επιδοτήσεις. Απαιτούμε το αυτονόητο δικαίωμα της πρόσβασής μας στον ηλεκτρικό χώρο.

Δεν θέλουμε σωτήρες. Σεβασμό σε ό,τι με μόχθο οικοδομήσουμε τόσα χρόνια θέλουμε. Η τηλεθέρμανση Κοζάνης – Πτολεμαΐδας είναι με διαφορά  η μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ με φορέα την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα. Η παρούσα αξία των εγκαταστάσεων ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια και το όφελος των καταναλωτών έχει ήδη ξεπεράσει το 1 δις.

Καταψηφίζουμε την Τροπολογία, εκτός εάν κάνετε την προσθήκη ότι παραχωρείτε 350 MW στους τρεις Δήμους, τότε ναι θα την υπερψηφίζαμε.»

Δείτε το video

Previous Post

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης την Δευτέρα 4/11/2024

Next Post

Πραγματοποιήθηκε η  ημερίδα του Συνδέσμου Γυναικείων Επιχειρήσεων Δυτικής Μακεδονίας το απόγευμα της Τετάρτης 30/10 στην Σιάτιστα

Next Post
Σιάτιστα: Πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα για την Γυναικεία Επιχειρηματικότητα. Βίντεο

Πραγματοποιήθηκε η  ημερίδα του Συνδέσμου Γυναικείων Επιχειρήσεων Δυτικής Μακεδονίας το απόγευμα της Τετάρτης 30/10 στην Σιάτιστα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Κοζάνης: Πράσινο φως” από τη Δημοτική Επιτροπή για την αναβάθμιση του φωτισμού πάρκων
  • Νεάπολη: Ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης της Κεντρικής πλατείας συντριβανίου
  • Από την έρευνα στην κλινική πράξη: Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και Μαμάτσειο Νοσοκομείο σε κοινή ημερίδα για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Καρδιολογία
  • Ευχαριστήριο από την Ηλιαχτίδα
  • Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας ο Σχεδιασμός της Πολιτικής Συνοχής στο Εθνικό και Περιφερειακό Εταιρικό Σχέδιο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Βασίλης Στρέμπας στο Με καταγωγή από την Εράτυρα ο 62χρονος που έχασε τη ζωή του στη Ρόδο εξαιτίας της κακοκαιρίας
  2. Κωνσταντίνος Καραγιάννης στο Η 34η Εμποροβιοτεχνική & Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας, σε δύο λεπτά και σαράντα πέντε δευτερόλεπτα ! (video)
  3. Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού - TsotiliNews στο Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού
  4. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
  5. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr