• Latest
ΣΤΑΘΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΊΔΗΣ

Ομιλία του Βουλευτή Π.Ε. Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη, στη Βουλή, στο σ/ν του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης»

12 Νοεμβρίου 2021
«Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση: Νέα εποχή, με αποτελέσματα» στη ΔΕΘ

«Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση: Νέα εποχή, με αποτελέσματα» στη ΔΕΘ

16 Σεπτεμβρίου 2025

Στα Σέρβια η τίμια Κάρα του Αγίου Παρθενίου, προστάτη των καρκινοπαθών

16 Σεπτεμβρίου 2025

Διπλή παρέμβαση του Π. Κουκουλόπουλου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τη Συνεταιριστική Τράπεζα και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

16 Σεπτεμβρίου 2025

Το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης στηρίζει τους κατοίκους του Βατερού κατά του φωτοβολταϊκού

16 Σεπτεμβρίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Ξεκινά απόψε ο «Νιάημερος» – Οι πρώτοι εκθέτες κατέφθασαν, οι ψησταριές στήνονται, το λούνα παρκ έτοιμο (Βίντεο)

Οι Εμποροπανηγύρεις στη Δυτική Μακεδονία. Δείτε πότε είναι η καθεμιά

16 Σεπτεμβρίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (10 Μαρτίου – 15 Μαρτίου 2025)

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας: Παρουσίαση και Δημόσια Διαβούλευση για την Κυκλοφοριακή Μελέτη της Κοζάνης

16 Σεπτεμβρίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: Ενώ η ευλογιά στα αιγοπρόβατα έχει ξεφύγει και το lock down είναι ορατό, η κυβέρνηση θεωρεί ότι όλα είναι καλώς καμωμένα

16 Σεπτεμβρίου 2025
Λαϊκή Συσπείρωση

Λαϊκή Συσπείρωση: Ανακοίνωση για την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την καύση απορριμμάτων

16 Σεπτεμβρίου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Κοζάνη: Σύλληψη 56χρονου απατεώνα. Ζητούσε 86.000 ευρώ!!

16 Σεπτεμβρίου 2025
Δυναμική Συμμετοχή του Δήμου Γρεβενών στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2025

Εγκαίνια του Σταθμού Πρώτων Βοηθειών του Δήμου Κοζάνης στις 7 το απόγευμα της Τρίτης 16 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας

16 Σεπτεμβρίου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Με τεσσάρα πέρασε ο Μακεδονικός Σιάτιστας από την Άρδασσα

Ρεάλ Μαδρίτης – Μαρσέιγ: Πολλά τα γκολ στη Μαδρίτη

16 Σεπτεμβρίου 2025
Συνάντηση του Υπευθύνου Έργου του Μηχανισμού Στήριξης Επιχειρήσεων με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κοζάνης

Συνάντηση του Υπευθύνου Έργου του Μηχανισμού Στήριξης Επιχειρήσεων με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κοζάνης

16 Σεπτεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ομιλία του Βουλευτή Π.Ε. Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη, στη Βουλή, στο σ/ν του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης»

sierafm by sierafm
12 Νοεμβρίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΣΤΑΘΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΊΔΗΣ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σημεία της ομιλίας μου στην αναθεώρηση διατάξεων των Ποινικών Κωδίκων:

  • Από τη θέση της αντιπολίτευσης ακόμα η ΝΔ διατύπωνε τη σταθερή αντίθεσή της στην εκπτωτική αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ για την εγκληματικότητα.
  • Είχε αντιταχθεί στην οριζόντια ελάφρυνση των απειλούμενων κυρώσεων και την προκλητική χαλάρωση της διαδικασίας έκτισης των ποινών.
  • Είχε επισης εναντιωθεί στην κύρωση των νέων κωδίκων, αφού ήταν πολιτικά και νομοθετικά ανάρμοστο, μία απερχόμενη κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ), κατά κυριολεξία στην πόρτα της εξόδου από την εξουσία, να δεσμεύσει την Πολιτεία με τις δικές της επιλογές για την απονομή της ποινικής δικαιοσύνης.
  • Να σημειωθεί ότι στο ποινικό δίκαιο ακόμα και ο βραχύβιος νόμος παράγει δικαιώματα για τον κατηγορούμενο, λόγω της εφαρμογής της ηπιότερης διάταξης.
  • Για το ζήτημα αυτό κατηγόρησε δριμύτατη την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ο Υπουργός της κ Κοντονής, ο οποίος μίλησε για σκόπιμη μετάθεση κατά μία εβδομάδα των εθνικών εκλογών του 2019, προκειμένου να προλάβουν να ψηφιστούν οι νέοι κώδικες και να καταστεί δέσμια η εφαρμογή συγκεκριμένων διατάξεων από τη ελληνική δικαιοσύνη και αναφέρθηκε σε «ανάξιες ηγεσίες που τελικά γίνονται αδίστακτες».
  • Είχε, λοιπόν, δεσμευτεί από τότε η σημερινή κυβέρνηση για τις επικείμενες αλλαγές, ενώ, και ο Υπουργός της Δικαιοσύνης είχε εξαγγείλει τη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την επεξεργασία των κωδίκων. Συνεπώς, καμία σπουδή και κανένας αιφνιδιασμός δεν υπήρξε.
  • Μάλιστα, η αντιπολίτευση συντάχθηκε με αρκετές από τις προτεινόμενες αλλαγές, γεγονός που επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα και ορθότητα του νομοθετήματος.
  • Ένα νομοθέτημα, που, πέρα από τις αναμενόμενες ακαδημαικές αντιγνωμίες, ανταποκρίνεται στην κοινωνική πραγματικότητα, για να έρθουμε και στο περιβόητο περί δικαίου αίσθημα.
  • Είπε προηγουμένως συνάδελφος του ΣΥΡΙΖΑ, μα θα νομοθετούμε με το κοινό περί δικαίου αίσθημα; Μα ψηφιζόμαστε με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
  • Όμως, στην κοινωνία υπάρχει πεποίθηση ατιμωρησίας.
  • Από έρευνες προκύπτει ότι ένα συντριπτικό ποσοστό 80% ως 82% των ερωτηθέντων δεν είναι ικανοποιημένο από την αυστηρότητα των επιβαλλόμενων ποινών.
  • Αυτό δεν μπορεί να το αγνοήσει ο νομοθέτης, όχι χάριν της ικανοποίησης κάποιας εκλογικής πελατείας, όπως αυθαίρετα μας καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού το 65,6% των αριστερών και το 74,6% των κεντροαριστερών απάντησαν ότι επίσης δεν είναι ικανοποιημένοι από την αυστηρότητα των ποινών.
  • Καταλάβετέ το, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, αυτός που χάνει έναν συγγενή του σε ένα έγκλημα ανθρωποκτονίας, αυτός που χάνει το βιος του σε μία ληστεία, αυτός που πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, δεν είναι αριστερός, κεντρώος ή δεξιός. Είναι ένας καθημερινός άνθρωπος, που θέλει να ζει τη ζωή του σε συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης.
  • Συνεπώς, ενώ το κοινό περί δικαίου αίσθημα δεν πρέπει να επηρεάζει την απονομή της δικαιοσύνης σε συγκεκριμένες υποθέσεις, το νομοθετικό πλαίσιο δεν μπορεί να βρίσκεται σε πλήρη διάσταση από την κοινωνική αντίληψη για το έγκλημα και την τιμώρησή του.
  • Δεν ισχυρίζεται κανείς, βεβαίως, ότι η αυστηροποίηση των ποινών από μόνη της θα εξαλείψει άμεσα την βαριά ή μέση εγκληματικότητα.
  • Ο εγκληματίας, κατά κανόνα πιστεύει ότι δεν θα συλληφθεί. Οι περισσότεροι όμως γνωρίζουν καλά και λαμβάνουν υπόψη τους κατά την τέλεση των εγκλημάτων τους τα ποινικά ισχύοντα.
  • Απαιτείται, λοιπόν, σίγουρα συνολική αναβάθμιση της αντεγκληματικής λειτουργίας του κράτους, για την ουσιαστική βελτίωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, όμως καλό είναι και οι επίδοξοι παραβάτες, ιδίως μίας σφαίρας δικαιωμάτων που χρήζει αυξημένης προστασίας, να γνωρίζουν ότι η επιφυλασσόμενη ποινή θα είναι βαρύτατη.
  • Θα φοβάται λοιπόν ο νοικοκύρης, που θα συμβεί να ξυπνήσει κατά την τέλεση κλοπής ή ληστείας, αλλά να φοβάται και ο δράστης από το μοναδικό όπλο που έχει στη διάθεσή του το θύμα, τον νόμο!
  • Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις:
  • Ενισχύεται η προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ανηλίκων, εργαζομένων, πολιτών τρίτων χωρών, θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης και trafficking,
  • Αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις υφ όρο απόλυσης καταδίκων, ιδίως για σοβαρά κακουργήματα
  • Διευρύνεται το αξιόποινο στα κοινώς επικίνδυνα εγκλήματα, και ιδιαιτέρως στον εμπρησμό των δασών.
  • Ρυθμίζεται η προτεραιότητα για υποθέσεις εξαιρετικής φύσης ή για κακουργήματα που αφορούν εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας.
  • Τίθεται φραγμός στη διασπορά ψευδών ειδήσεων στον χώρο της δημόσιας υγείας, που μπορεί να βλάψουν τους πολίτες.
  • Ενώ, τέλος, επαναφέρονται και δικονομικά δικαιώματα στους διαδίκους.
  • Συνεπώς, αδικούμε το σ/ν όταν περιορίζουμε τη συζήτηση στην αυστηριοποίηση των ποινών, αφού με τις διατάξεις του ρυθμίζονται αστοχίες και κενά, αναφορικά με τη δίωξη αξιόποινων συμπεριφορών, εξορθολογίζεται το κυρωτικό πλαίσιο στα μείζονος απαξίας αδικήματα και το πλαίσιο έκτισης, αντιμετωπίζονται ειδικά ζητήματα παραγραφής και συνολικά επέρχεται βελτίωση στο ποινικό οπλοστάσιο, για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την εμπέδωση αισθήματος δικαιοσύνης στην κοινωνία.
Tags: ΣΤΑΘΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Previous Post

Το πρόγραμμα του «1ου Αναπτυξιακού Forum Μεταλιγνιτικής Περιόδου»

Next Post

Δυτική Μακεδονία: Στους 500 οι θάνατοι από την έναρξη της πανδημίας – Η κατανομή των κρουσμάτων ανά Δήμο για την Πέμπτη 11/11/2021

Next Post
κορονοιος

Δυτική Μακεδονία: Στους 500 οι θάνατοι από την έναρξη της πανδημίας – Η κατανομή των κρουσμάτων ανά Δήμο για την Πέμπτη 11/11/2021

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση: Νέα εποχή, με αποτελέσματα» στη ΔΕΘ
  • Στα Σέρβια η τίμια Κάρα του Αγίου Παρθενίου, προστάτη των καρκινοπαθών
  • Διπλή παρέμβαση του Π. Κουκουλόπουλου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τη Συνεταιριστική Τράπεζα και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
  • Το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης στηρίζει τους κατοίκους του Βατερού κατά του φωτοβολταϊκού
  • Οι Εμποροπανηγύρεις στη Δυτική Μακεδονία. Δείτε πότε είναι η καθεμιά

Πρόσφατα σχόλια

  1. Αλεξανδρος ΜΠΟΥΡΑΝΟΠΟΥΛΟΣ στο Άγνωστοι άρπαξαν τάματα μεγάλης αξίας από ιερή εικόνα – Αναζητούνται από τις αρχές
  2. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  3. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  4. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr