• Latest
χαπια φαρμακα

Ο «ύπουλος» ρόλος των αδρανών συστατικών στα φάρμακα

18 Μαρτίου 2019
Πολυχώρος ξεκούρασης Κ. Τσανακτσίδης, για τους φοιτητές του πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας

Πολυχώρος ξεκούρασης Κ. Τσανακτσίδης, για τους φοιτητές του πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας

6 Φεβρουαρίου 2026
σχολειο

Πτολεμαΐδα: Μπήκε στο σχολείο ως πατέρας μαθητή και έκλεψε πορτοφόλι. Βίντεο

6 Φεβρουαρίου 2026
Εθιμοτυπικές επισκέψεις του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, σε Περιφερειάρχη και Δήμαρχο Κοζάνης

Εθιμοτυπικές επισκέψεις του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, σε Περιφερειάρχη και Δήμαρχο Κοζάνης

6 Φεβρουαρίου 2026
Έκοψαν την πίτα οι Αναρριχητές του Ο. Σ. Σιάτιστας

Έκοψαν την πίτα οι Αναρριχητές του Ο. Σ. Σιάτιστας

6 Φεβρουαρίου 2026
«Taste the past. Digital media for Byzantine heritage and authentic experiences in Northern Greece» από την USI UNESCO στην Καστοριά

«Taste the past. Digital media for Byzantine heritage and authentic experiences in Northern Greece» από την USI UNESCO στην Καστοριά

6 Φεβρουαρίου 2026
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Το Συλλυπητήριο Μήνυμα του Δημάρχου Κοζάνης Γιάννη Κοκκαλιάρη για την απώλεια του Γιώργου Παρχαρίδη

6 Φεβρουαρίου 2026
Οι Αποκριάτικες εκδηλώσεις της Κοινότητας Μεσοποταμίας

Οι Αποκριάτικες εκδηλώσεις της Κοινότητας Μεσοποταμίας

6 Φεβρουαρίου 2026
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Κοζάνη: Έκλεβαν ότι μπορούσαν. Δύο συλλήψεις

6 Φεβρουαρίου 2026
Αδράνεια καταλογίζει στην Περιφερειακή Αρχή ο Γιώργος Κασαπίδης

Κασαπίδης προς Αμανατίδη: Αποφεύγετε να απαντήσετε επί της ουσίας και για την ταμπακιέρα

6 Φεβρουαρίου 2026
ΔΕΥΑΒ

ΔΕΥΑΒ: Ξεκινούν προγραμματισμένες εργασίες καθαρισμού και συντήρησης των δεξαμενών ύδρευσης

6 Φεβρουαρίου 2026
«Κυριακή στο Χωριό Ξανά»: Σισάνι Βοΐου με Νέο Επεισόδιο στις 08/02

«Κυριακή στο Χωριό Ξανά»: Σισάνι Βοΐου με Νέο Επεισόδιο στις 08/02

6 Φεβρουαρίου 2026
 34η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Συνεδριάζει η Περιφερειακή Επιτροπή Δυτικής Μακεδονίας τη Δευτέρα 9/2

6 Φεβρουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο «ύπουλος» ρόλος των αδρανών συστατικών στα φάρμακα

sierafm by sierafm
18 Μαρτίου 2019
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
χαπια φαρμακα
1
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τα αδρανή συστατικά στα περισσότερα φάρμακα μπορεί να μην είναι τόσο αθώα και να πυροδοτήσουν διάφορα προβλήματα, όπως αλλεργία, γαστρεντερικά προβλήματα ή άλλη ανεπιθύμητη αντίδραση σε ορισμένους ευαίσθητους ασθενείς, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Τα περισσότερα φάρμακα περιέχουν τουλάχιστον μια αδρανή ουσία (έκδοχο). Τα αδρανή συστατικά ή έκδοχα προστίθενται στα φάρμακα, πέρα από τη δραστική ουσία τους, για να βελτιώσουν τη γεύση και την εμφάνιση των φαρμάκων, να παρατείνουν την ημερομηνία λήξης τους, να βελτιώσουν την απορροφητικότητα τους από τον οργανισμό και άλλους λόγους. Κάθε φάρμακο περιέχει ενεργά και μη συστατικά: τα πρώτα θεραπεύουν, ενώ τα δεύτερα όχι, απλώς λειτουργούν βοηθητικά για το κυρίως φάρμακο.

Η νέα μελέτη αναδεικνύει ένα μάλλον παραγνωρισμένο πρόβλημα: τα θεωρούμενα αδρανή συστατικά (έκδοχα) δεν είναι και τόσο αδρανή σε μερικούς τουλάχιστον πιο ευαίσθητους ανθρώπους. Σύμφωνα με την έρευνα, το 93% των φαρμάκων που λαμβάνονται από το στόμα (χάπια και κάψουλες), περιέχουν κάποια αλλεργιογόνα ουσία όπως λακτόζη (υπάρχει σχεδόν στο 45% των χαπιών), φρουκτόζη, γλουτένη, ζελατίνη, χημικές χρωστικές ουσίες (υπάρχουν στο 33% των χαπιών), φυστικέλαιο (στο 0,08%) κ.α. Αυτά τα έκδοχα μπορούν να πυροδοτήσουν είτε κανονικές αλλεργικές αντιδράσεις όπως εξανθήματα, δύσπνοια και αναφυλαξία, είτε συμπτώματα δυσανεξίας όπως φούσκωμα και στομαχόπονο, π.χ. σε ανθρώπους με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή γαστρεντερολογίας Τζιοβάνι Τραβέρσο του Πανεπιστημίου ΜΙΤ και του Νοσοκομείου Brigham & Women’s της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine» και σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέλυσαν στοιχεία για τα έκδοχα σε 42.000 χάπια, τα οποία περιείχαν συνολικά περίπου 354.600 μη δραστικά συστατικά.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι σε ένα μέσο χάπι μόνο το 29% του βάρους του αφορά τη δραστική θεραπευτική ουσία, ενώ το υπόλοιπο 71% αφορά τα έκδοχα. Σε μερικές περιπτώσεις τα μη δραστικά συστατικά μπορούν να φθάσουν ακόμη και το 99% ενός χαπιού. Κατά μέσο όρο ένα χάπι περιέχει τουλάχιστον οκτώ διαφορετικά έκδοχα, ενώ μπορεί να φθάνει και τα 35.

Συχνά οι πληροφορίες που συνοδεύουν το φάρμακο, αναγράφουν τα έκδοχα, αλλά όχι σε ποιες ποσότητες περιέχονται. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι φαρμακοβιομηχανίες μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα σε περίπου 1.000 αδρανή συστατικά για να τα χρησιμοποιήσουν ως έκδοχα στην παρασκευή των χαπιών. Από αυτά, τα 38 είναι γνωστά αλλεργιογόνα.

Μολονότι τα περισσότερα έκδοχα δοκιμάζονται κατά πόσο είναι τοξικά και έχει διαπιστωθεί ότι δεν έχουν κάποια σοβαρή επίπτωση στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, οι τοξικολογικοί έλεγχοι μπορεί να παραβλέπουν μικρότερες παρενέργειες σε μικρότερο μέρος του πληθυσμού (άγνωστο πόσο μεγάλο), σύμφωνα με την έρευνα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το πρόβλημα μπορεί να είναι μεγαλύτερο για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών, το 30% των οποίων παίρνουν τουλάχιστον πέντε χάπια τη μέρα, συνεπώς αλλεργιογόνες ουσίες από τα έκδοχα πιθανώς συσσωρεύονται στον οργανισμό τους.

Από την άλλη, αρκετοί δεν πείθονται ότι τα αδρανή συστατικά συνιστούν όντως πρόβλημα. Όπως είπε ο αλλεργιολόγος-ανοσολόγος, δρ. Τζον Κέλσο του Ινστιτούτου Scripps της Καλιφόρνια, «αντιδράσεις τέτοιου είδους είναι αρκετά σπάνιες. Στις περισσότερες περιπτώσεις η ποσότητα του έκδοχου μέσα το φάρμακο δεν είναι επαρκής για να πυροδοτήσει μια αλλεργική αντίδραση». Για παράδειγμα, όπως είπε, η ποσότητα πρωτεΐνης από αυγά μέσα στο αντιγριπικό εμβόλιο δεν είναι αρκετή για να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση στους ανθρώπους με σοβαρή αλλεργία στα αυγά.

Ο δρ. Τραβέρσο αντέτεινε ότι «ενώ αποκαλούμε αδρανείς αυτές τις ουσίες, σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι. Αν και οι δόσεις τους μπορεί να είναι χαμηλές, στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν ξέρουμε ποιο είναι το ‘κατώφλι’ που μπορεί να αντιδράσουν οι άνθρωποι».

Γι’ αυτό -όπως ανέφερε- οι φαρμακευτικές εταιρείες πρέπει να δίνουν περισσότερες πληροφορίες για τα έκδοχα που περιέχουν τα χάπια και οι κάψουλες τους, έτσι ώστε τόσο οι γιατροί που τα συνταγογραφούν, όσο και οι ασθενείς, να είναι καλύτερα ενημερωμένοι.

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι στο μέλλον οι εταιρείες θα αναπτύξουν εναλλακτικά χάπια για άτομα με μεγάλη ευαισθησία σε ορισμένες ουσίες και με κίνδυνο αλλεργίας. Γι’ αυτό, «το θέμα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω με κλινικές δοκιμές».

Πηγή:Newsbeast.gr

Tags: ΦΑΡΜΑΚΑ
Previous Post

Μεγαλειώδης συγκέντρωση- μήνυμα για τις εκλογές από τον Υποψήφιο Δήμαρχο Βοΐου, Λάζαρο Γκερεχτέ: «Πάμε, Υπεύθυνα Μαζί, για το Βόιο των ονείρων μας»

Next Post

Τα νέα δεν είναι καλά για όσους λατρεύουν τα αυγά

Next Post
αυγα

Τα νέα δεν είναι καλά για όσους λατρεύουν τα αυγά

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Πολυχώρος ξεκούρασης Κ. Τσανακτσίδης, για τους φοιτητές του πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας
  • Πτολεμαΐδα: Μπήκε στο σχολείο ως πατέρας μαθητή και έκλεψε πορτοφόλι. Βίντεο
  • Εθιμοτυπικές επισκέψεις του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, σε Περιφερειάρχη και Δήμαρχο Κοζάνης
  • Έκοψαν την πίτα οι Αναρριχητές του Ο. Σ. Σιάτιστας
  • «Taste the past. Digital media for Byzantine heritage and authentic experiences in Northern Greece» από την USI UNESCO στην Καστοριά

Πρόσφατα σχόλια

  1. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  2. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  3. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  4. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  5. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

νεα casino για ελληνες παικτες

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr