• Latest
ΔΑΝΕΙΑ, ΧΡΗΜΑ, ΦΟΡΟ

Πάγιες δαπάνες: «Ενεργοποιείται» η επιδότηση για… φως, νερό, τηλέφωνο – Οι προϋποθέσεις και οι δικαιούχοι

27 Ιανουαρίου 2021
Τμήμα Αιμοδοσίας Νοσοκομείου Γρεβενών: Εορταστική Εθελοντική Αιμοδοσία την Κυριακή 14 Ιουνίου 2025

Τμήμα Αιμοδοσίας Νοσοκομείου Γρεβενών: Εορταστική Εθελοντική Αιμοδοσία την Κυριακή 14 Ιουνίου 2025

10 Ιουνίου 2026
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονία: Υπογραφή Σύμβασης για τη Μελέτη Διερεύνησης Φαινομένων Αστάθειας στους Ιερούς Ναούς Αγίου Γεωργίου Άνω Κώμης και Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ανατολής

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονία: Υπογραφή Σύμβασης για τη Μελέτη Διερεύνησης Φαινομένων Αστάθειας στους Ιερούς Ναούς Αγίου Γεωργίου Άνω Κώμης και Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ανατολής

10 Ιουνίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (10 Μαρτίου – 15 Μαρτίου 2025)

Δήμος Κοζάνης: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της οδού Ιωνίας – Αποκλεισμός διέλευσης βαρέων οχημάτων από τη γέφυρα

10 Ιουνίου 2026
Το πρόγραμμα των 44ων Λασσανείων του Δήμου Κοζάνης

Το πρόγραμμα των 44ων Λασσανείων του Δήμου Κοζάνης

10 Ιουνίου 2026
Δήμος Βοΐου: Με την συμμετοχή γονέων και μαθητών ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάπλασης στο δημοτικό σχολείο Νεάπολης- Νέα παιδική χαρά στο Νηπιαγωγείο

Δήμος Βοΐου: Με την συμμετοχή γονέων και μαθητών ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάπλασης στο δημοτικό σχολείο Νεάπολης- Νέα παιδική χαρά στο Νηπιαγωγείο

10 Ιουνίου 2026
Οι μάστορες της Γαλατινής.  Ελάχιστοι πλέον στο επάγγελμα

Οι μάστορες της Γαλατινής. Ελάχιστοι πλέον στο επάγγελμα

10 Ιουνίου 2026
Τσοτύλι: Survivor για την έναρξη του καλοκαιριού

Τσοτύλι: Survivor για την έναρξη του καλοκαιριού

10 Ιουνίου 2026
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος για τις συνεργασίες διακυβέρνησης

Π. Κουκουλόπουλος: Να προτεραιοποιηθεί η Δυτική Μακεδονία, με εφαρμογή της Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης, στην κατανομή των 5.467 μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

10 Ιουνίου 2026
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Βελβεντό Κοζάνης, η μουσική συναυλία με τίτλο «Παίζουμε για τη Ζωή»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Βελβεντό Κοζάνης, η μουσική συναυλία με τίτλο «Παίζουμε για τη Ζωή»

10 Ιουνίου 2026
Η 15η τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

Απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Σερβίων ετών 2024 – 2025

10 Ιουνίου 2026
Γρεβενά: Συναντήσεις στο Υπουργείο Υποδομών για τον Ε65

Ε65: Η μεγάλη ώρα φθάνει!

10 Ιουνίου 2026
Παρουσίαση Συλλογικού Τόμου για τον Μακαριστό Μητροπολίτη Παύλο: «Όπως τον έζησα! Άγνωστες στιγμές ενός Επισκόπου αγάπης»

Παρουσίαση Συλλογικού Τόμου για τον Μακαριστό Μητροπολίτη Παύλο: «Όπως τον έζησα! Άγνωστες στιγμές ενός Επισκόπου αγάπης»

10 Ιουνίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 11 Ιουνίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Πάγιες δαπάνες: «Ενεργοποιείται» η επιδότηση για… φως, νερό, τηλέφωνο – Οι προϋποθέσεις και οι δικαιούχοι

sierafm by sierafm
27 Ιανουαρίου 2021
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΔΑΝΕΙΑ, ΧΡΗΜΑ, ΦΟΡΟ
0
SHARES
3
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Με «φουλ» ρυθμούς «τρέχει» το υπουργείο Οικονομικών το νέο πρόγραμμα επιδότησης πάγιων εξόδων των επιχειρήσεων, όπως το φως, νερό, τηλέφωνο, καθώς ήδη με νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή δίνει το περίγραμμα του χρηματοδοτικού σχήματος: Μάλιστα, ξεκαθαρίζει πως η ενίσχυση με τη μορφή της «επιδότησης παγίων δαπανών» είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το νομοσχέδιο «σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού COVID-19, δύναται να χορηγείται ενίσχυση, με τη μορφή της επιδότησης παγίων δαπανών’ στο πλαίσιο της στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων». Και συμπληρώνει: «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά από εισήγηση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, καθορίζονται η μορφή της ενίσχυσης, οι δικαιούχοι, το μέσο, το ύψος, η μεθοδολογία προσδιορισμού και η ένταση της ενίσχυσης, ο προσδιορισμός των επιλέξιμων παγίων δαπανών, η επιλέξιμη περίοδος πραγματοποίησης των μη καλυπτόμενων παγίων δαπανών, οι προϋποθέσεις χορήγησής της, η διαδικασία υποβολής σχετικής αίτησης, τα απαιτούμενα στοιχεία και δικαιολογητικά, η διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων, ο μηχανισμός διασφάλισης μη υπέρβασης της μέγιστης έντασης ενίσχυσης και κάθε άλλο συναφές ζήτημα για την εφαρμογή του παρόντος».

Πώς θα καλύπτονται φως, νερό, τηλέφωνο…
Φως, νερό, τηλέφωνο, ενοίκια, μισθοί: Αυτά είναι μερικά από τα έξοδα που έρχεται να καλύψει το κράτος –σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες- με το νέο πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών ή αλλιώς το «διάδοχο» σχήμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Δομημένο σε μια άλλη λογική από αυτή της Επιστρεπτέας θα είναι το διάδοχο σχήμα της: Και στους 5 κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής – αλλά και στον 6ο που αναμένεται να βγει στον «αέρα» αρχές Μαρτίου- κυρίαρχο στοιχείο για την χορήγηση της ενίσχυσης ήταν η συρρίκνωση του κύκλου εργασιών. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως από τη στιγμή που δρομολογείται και η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα η στόχευση στις χρηματοδοτήσεις των επιχειρήσεων πλέον δεν πρέπει να είναι μόνο στο κριτήριο του μειωμένου τζίρου, καθώς ενδέχεται μια επιχείρηση να παρουσιάζει συρρίκνωση του κύκλου εργασιών αλλά να είναι κερδοφόρα. Έτσι, στο «τραπέζι» για τα επόμενα -μετά την Επιστρεπτέα όπως την ξέρουμε- χρηματοδοτικά σχήματα έχει πέσει το κριτήριο των δαπανών και της ζημιάς που προκαλούν σε μία επιχείρηση από τη στιγμή που δεν μπορούν αυτές να καλυφθούν.

Πότε θα «ενεργοποιείται» η επιδότηση παγίων δαπανών
Σε αυτό το πλαίσιο και αμέσως μετά την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, δηλαδή μετά τον Μάρτιο, ενεργοποιείται το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο επιδότησης παγίων δαπανών από το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό το νέο εργαλείο θα αφορά σε επιχειρήσεις που επλήγησαν όχι μόνο σε απώλεια τζίρου, αλλά και εξαιτίας μεγάλων δαπανών που έκαναν αναγκαστικά: πάγιες δαπάνες, όπως το ρεύμα, το νερό, το τηλέφωνο, ενοίκια, προμήθειες κλπ. και που ενδεχομένως δεν ήταν εφικτό να καλύψουν. Αν η εταιρεία έχει ήδη λάβει ενισχύσεις (πχ Επιστρεπτέα), τότε από το ποσό που θα της χορηγηθεί θα αφαιρεθούν τα ποσά από τα προηγούμενα μέτρα στήριξης στα οποία είχε ενταχθεί.
Με άλλα λόγια, το νέο πλαίσιο να προστεθεί στα υφιστάμενα μέτρα στήριξης, αλλά θα λαμβάνει υπόψη τη χρηματοδότηση που πήραν ως τώρα οι δικαιούχοι. Έρχεται ακόμη να καλύψει ό,τι δεν κάλυψαν τα υφιστάμενα ως τώρα μέτρα. Αν και όλες αυτές τις δαπάνες, το Κράτος τις έχει ήδη επιδοτήσει, όπως με το Πρόγραμμα Συνεργασία, το «κούρεμα» ενοικίων ή την Επιστρεπτέα 1-5 κλπ, δεν είναι λίγες εκείνες οι επιχειρήσεις που ακόμη και έτσι… δεν κατάφεραν να «κλείσουν» τους λογαριασμούς τους.

Προϋποθέσεις για την επιδότηση παγίων
Εφόσον λοιπόν η επιχείρηση επωφελήθηκε από μέτρα στήριξης του 2020-2021, τα ποσά που κάλυψαν συγκεκριμένες «πάγιες δαπάνες» θα αφαιρούνται από τον αλγόριθμο και την επιδότηση από το νέο πρόγραμμα. Για παράδειγμα, από την επιδότηση παγίων δαπανών θα αφαιρούνται όσα έλαβε μια επιχείρηση σαν αναστολή πληρωμής ενοικίων. Ή από την επιδότηση των μισθών, θα αφαιρούνται όσα καταβάλλει το κράτος για αναστολές εργασίας ή το πρόγραμμα «Συνεργασία». Βασική προϋπόθεση για να καταστεί μία επιχείρηση δικαιούχος στη συγκεκριμένη δράση θα είναι να παρουσιάζει συρρίκνωση του κύκλου εργασιών την περίοδο της πανδημίας, κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Επίσης, θα «μετρά» το αν έχει καταγραφεί ζημιά για την ίδια περίοδο, αλλά και το αν παραμένει ζημιογόνα, αφού συνυπολογιστούν και τα ποσά που έχει λάβει στο πλαίσιο μέτρων στήριξης, για παράδειγμα από τους κύκλους της Επιστρεπτέας.

Ποιες επιχειρήσεις αφορά η επιδότηση
Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιχειρεί να στηρίξει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, που αντιμετωπίζουν ασφυκτικά προβλήματα ρευστότητας χάνοντας ένα σημαντικό κομμάτι του τζίρου τους από τα αλλεπάλληλα lockdowns. Με βάση και τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, τα κονδύλια προορίζονται σε βιώσιμες επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 εργαζομένους. Από την επιδότηση θα αποκλείονται επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό. Για την επιλογή των δικαιούχων επιχειρήσεων, θα απαιτείται να είναι βιώσιμες. Το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει να υποβάλουν όλα τα διαθέσιμα οικονομικά τους στοιχεία (τζίρους, ζημίες, δαπάνες, καταθέσεις). Με βάση αυτά θα προκύψει και ο αλγόριθμος διανομής της επιδότησης, το τελικό ύψος της οποίας θα αποφασιστεί τον Μάρτιο.

Ποσά που θα αγγίζουν μέχρι και τα 3 εκατ. ευρώ
Εκ των πραγμάτων μιλάμε για ένα πιο «επιλεκτικό» πρόγραμμα σε σχέση με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Η στήριξη που θα χορηγείται μέσω της συγκεκριμένης ευρωπαϊκής δράσης θα καλύπτει μέρος των πάγιων εξόδων των δικαιούχων, τα οποία ήταν δυνατόν να καλυφθούν από τα έσοδά τους, και εάν υπάρχει ευθυγράμμιση με τους αρχικούς σχεδιασμούς το ανώτατο όριο μπορεί και να αγγίξει το ποσό των 3 εκατ. ευρώ, ανά επιχείρηση. Τα ποσά θα πρέπει να αρχίσουν να διοχετεύονται το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου 2021 για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες της περιόδου μεταξύ 1ης Μαρτίου 2020 και 30ής Ιουνίου 2021.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Πηγή: enikonomia.gr

Previous Post

Εμβόλια: Πόσο επηρεάζεται η Ελλάδα από τις καθυστερήσεις στην Ευρώπη – Τι περιμέναμε και τι έχουμε

Next Post

Εμβόλιο για τον κορονοϊό: Ερωτήσεις και απαντήσεις από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ

Next Post
ΕΜΒΟΛΙΟ, ενεση

Εμβόλιο για τον κορονοϊό: Ερωτήσεις και απαντήσεις από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Τμήμα Αιμοδοσίας Νοσοκομείου Γρεβενών: Εορταστική Εθελοντική Αιμοδοσία την Κυριακή 14 Ιουνίου 2025
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονία: Υπογραφή Σύμβασης για τη Μελέτη Διερεύνησης Φαινομένων Αστάθειας στους Ιερούς Ναούς Αγίου Γεωργίου Άνω Κώμης και Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ανατολής
  • Δήμος Κοζάνης: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της οδού Ιωνίας – Αποκλεισμός διέλευσης βαρέων οχημάτων από τη γέφυρα
  • Το πρόγραμμα των 44ων Λασσανείων του Δήμου Κοζάνης
  • Δήμος Βοΐου: Με την συμμετοχή γονέων και μαθητών ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάπλασης στο δημοτικό σχολείο Νεάπολης- Νέα παιδική χαρά στο Νηπιαγωγείο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  2. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
  3. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  4. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  5. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr