• Latest
ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Πάρις Κουκουλόπουλος για τα μέτρα Μητσοτάκη: Στο σπίτι του κρεμασμένου…

16 Μαΐου 2022
ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗ

Ίδρυμα Παπαγεωργίου: Δωρεά 11.400 ευρώ στο «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης

18 Ιουλίου 2025

Πρόσκληση  Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος – Σεμινάριο Τεχνικός  Ασφαλείας στον Κλάδο Εστίασης 

17 Ιουλίου 2025
Καιρός: Έρχεται «βουτιά» 10 βαθμών μετά τον μίνι καύσωνα

«Μακάρι να πέσω έξω και να μην έρθει αυτό που φαίνεται» – Έντονη ανησυχία για ενδεχόμενο μεγάλο καύσωνα

17 Ιουλίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Συνεδρίαση λογοδοσίας την Τετάρτη 21-8-2024

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης την Τρίτη 22 Ιουλίου 2025

17 Ιουλίου 2025
Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Mode Plagal «Jazz Folk Fusion» 

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Mode Plagal «Jazz Folk Fusion» 

17 Ιουλίου 2025
Ευλογιά προβάτων: Στο μικροσκόπιο η προέλευση των κρουσμάτων – Τα μέτρα που ελήφθησαν

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ενέργειες, αποτελέσματα και απαντήσεις για την αντιμετώπιση της ευλογιάς.  Αύριο η σύσκεψη με την συμμετοχή του Υφυπουργού Χρ. Κέλλα

17 Ιουλίου 2025
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος για τις συνεργασίες διακυβέρνησης

Πρόταση του Π. Κουκουλόπουλου στην Ολομέλεια για τον ΑΤΑΚ στις δηλώσεις ΟΣΔΕ

17 Ιουλίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: «Συνεχίζεται από την κυβέρνηση ο εμπαιγμός του Δήμου Βοϊου για την παραχώρηση του πρώην αστυνομικού τμήματος Εράτυρας για πολιτιστικές χρήσεις»

17 Ιουλίου 2025
Δήμος Βοΐου: Εορταστικές εκδηλώσεις της Πολιούχου Αγίας Μαρίνας στο Τσοτύλι. Φωτογραφίες

Δήμος Βοΐου: Εορταστικές εκδηλώσεις της Πολιούχου Αγίας Μαρίνας στο Τσοτύλι. Φωτογραφίες

17 Ιουλίου 2025
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση στελεχών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καστοριάς

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση στελεχών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καστοριάς

17 Ιουλίου 2025
ποδοσφαιρο

Χάποελ Μπερ Σεβά – Λέφσκι Σόφιας: Έχουν αβάντα οι Ισραηλινοί

17 Ιουλίου 2025
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Δήμος Βοΐου: Εκδήλωση στην Εράτυρα με θέμα « Μέτρα Αυτοπροστασίας από Ανθρωπογενείς και Φυσικές Καταστροφές»

17 Ιουλίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 18 Ιουλίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πάρις Κουκουλόπουλος για τα μέτρα Μητσοτάκη: Στο σπίτι του κρεμασμένου…

sierafm by sierafm
16 Μαΐου 2022
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
0
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

«Πουθενά στην ΕΕ πλην της Ελλάδας οι παράλογες τιμές στο ρεύμα που διαμορφώνονται στη χονδρική δεν περνάνε εξολοκλήρου στη λιανική, δηλαδή στα τιμολόγια που πληρώνουν οι καταναλωτές», τονίζει με παρέμβασή του μέσω του iEidiseis o πρώην υπουργός και μακροβιότερος δήμαρχος Κοζάνης.

Όσοι άκουσαν με προσοχή το πρόσφατο διάγγελμα του πρωθυπουργού σχετικά με τα μέτρα για το ρεύμα δικαιολογημένα αναρωτιούνται μήπως ο κ Μητσοτάκης φλερτάρει με τον ευρωσκεπτικισμό. Για του λόγου το αληθές παρατίθενται αυτούσια δυο χαρακτηριστικά σημεία του διαγγέλματος.

«…Η Ευρώπη εμφανίζεται -μέχρι σήμερα τουλάχιστον- κατώτερη των περιστάσεων. Και δυστυχώς η λύση της αργεί…. Αλλά δεν πρόκειται να περιμένω μέχρι το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο να αλλάξει πορεία…».

Ποιές είναι οι λύσεις που υπαινίσσεται ο πρωθυπουργός και αν υπάρχουν γιατί η ΕΕ ολιγωρεί;

Η μια δυνατότητα θα ήταν η αναστολή του target model για όσο διάστημα χρειάζεται, έτσι ώστε να μπει τέλος στις εξωφρενικές τιμές χονδρικής που διαμορφώνονται εδώ και 9 μήνες στην Ένωση.

Είναι γνωστό ότι οι τιμές χονδρικής προκύπτουν καθημερινά στο χρηματιστήριο ενέργειας κάθε χώρας και όλοι όσοι εισφέρουν ενέργεια, παραγωγοί και εισαγωγείς, πληρώνονται με βάση την τελευταία προσφορά που είναι η ακριβότερη. Η έκρηξη κόστους των μονάδων που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με ΦΑ και η αδυναμία κάλυψης των αναγκών χωρίς τις μονάδες αυτές στην πράξη ακύρωσε το μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού. Με μεσοσταθμικό κόστος στη ζώνη των 100 ευρώ για το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, η χονδρική τιμή κινείται παντού στα 250-270 ευρώ αφού έφτασε μέχρι τα 400. Εδώ δεν πρόκειται για μια ημέρα ή ένα μικρό διάστημα που κάποιοι παραγωγοί ωφελούνται συγκυριακά, πρόκειται για μια πραγματικότητα 9 μηνών με πλειάδα παραγωγών να καταγράφουν υπερκέρδη ύψους 200 δις ευρώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας και της Κομισιόν.

Στο ερώτημα γιατί η ΕΕ δεν πράττει το αυτονόητο η απάντηση είναι απλή. Το target model είναι το ιερό δισκοπότηρο της ευρωπαϊκής εκδοχής στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και γι αυτό η αναστολή του θα είναι το τελευταίο καταφύγιο εφόσον εξαντληθούν όλα τα άλλα μέτρα.

Αποτελεί βέβαια κοινό μυστικό ότι η νεοφιλελεύθερης έμπνευσης απελευθέρωση της ενέργειας στην ΕΕ απέτυχε ιστορικά αφού τα τελευταία χρόνια οι τιμές ηλεκτρισμού στην Ευρώπη είναι ακριβότερες κατά μέσο όρο από αυτές στις ΗΠΑ, αντίθετα με ο,τι συνέβαινε επί δεκαετίες πριν την απελευθέρωση ενέργειας.

Οι συνθήκες μέχρι σήμερα δεν είναι ώριμες για μια ριζική αναθεώρηση της ενεργειακής πολιτικής στην ΕΕ, αλλά προφανώς ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν εννοεί τίποτα από όλα αυτά καθώς είναι γνωστός θιασώτης της πλήρους απελευθέρωσης στην ενέργεια και όχι μόνο.

Στη μια λύση συνεπώς που υπάρχει, το πρόβλημα δεν είναι ότι η ΕΕ αργεί, αλλά ότι η κυβέρνηση μας δεν την προτείνει γιατί την υπερβαίνει ιδεολογικά.

Η άλλη λύση θα ήταν ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης για την ενέργεια κατά το πρότυπο της πανδημίας. Αυτή είναι η πρόταση του κ Μητσοτάκη όπως μας είπε πριν ένα μήνα στους Δελφούς και επανέλαβε στο διάγγελμα του ζητώντας την ενεργοποίηση κεφαλαίων από τα 220 δις ευρώ δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης που δεν έχουν κινηθεί ακόμα. Αν ξεκινούσε από τα 200 δις υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών ζητώντας και τη συνδρομή του Ταμείου Ανάκαμψης αρκετοί ίσως θα συμφωνούσαν μαζί του.

Ανεξάρτητα πάντως από την προέλευση των χρημάτων παραμένει το ερώτημα γιατί η ΕΕ δεν αναλαμβάνει κοινή πρωτοβουλία για να μπει φραγμός στις εξωφρενικές τιμές του ρεύματος.

Η απάντηση κι εδώ είναι μάλλον απλή και τη γνωρίζουν όλοι και φυσικά ο κ Μητσοτάκης. Πουθενά στην ΕΕ πλην της Ελλάδας οι παράλογες τιμές που διαμορφώνονται στη χονδρική δεν περνάνε εξολοκλήρου στη λιανική, δηλαδή στα τιμολόγια που πληρώνουν οι καταναλωτές. Οι περισσότεροι δεν πληρώνουν ρήτρα αναπροσαρμογής γιατί έχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια σταθερής τιμής και οι μεγάλοι καταναλωτές, όπως η βιομηχανία, έχουν συνήθως διμερή συμβόλαια ελεγχόμενων τιμών με παραγωγούς. Στη χώρα μας τόσο τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια, όσο και τα διμερή είναι απειροελάχιστα εξού και είμαστε όλοι αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τα συμβόλαια σταθερής τιμής δεν είναι αορίστου διαρκείας και το τελευταίο διάστημα οι ανανεώσεις όσων λήγουν γίνονται σε αισθητά μεγαλύτερες τιμές. Αυτό σημαίνει ότι όταν σφίξουν τα πράγματα σίγουρα θα μπει στο τραπέζι η λύση της ευρωπαϊκής ομπρέλας, όχι γιατί το προτείνουμε εμείς, αλλά γιατί τότε θα αφορά όλους.

Τούτων δοθέντων το πραγματικό ερώτημα είναι αν οι λύσεις που πρότεινε η ΕΕ στα κράτη-μέλη είναι επαρκείς, τουλάχιστον σε πρώτη φάση και ειδικότερα για την Ελλάδα. Οι δυο λύσεις που έχουν προταθεί και μπορούν να εφαρμοστούν παράλληλα είναι αφενός η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και αφετέρου το πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε για πρώτη φορά την πιθανότητα να υπάρχουν υπερκέρδη την παραμονή της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου, όταν ήδη είχε κυκλοφορήσει το προτεινόμενο κείμενο συμπερασμάτων με ευθεία αναφορά στη φορολόγηση υπερκερδών. Ο αρμόδιος υπουργός ενέργειας μέχρι τις 28 Απριλίου αρνιόταν πεισματικά ότι υπάρχουν προετοιμάζοντας μας για τη συνέχεια που όλοι γνωρίζουμε.

Ως προς το πλαφόν στη λιανική τιμή που αναφέρεται ρητά στην εργαλειοθήκη της ΕΕ από τις 8 Μαρτίου, η κυβέρνηση όχι μόνο το αγνόησε, αλλά επιτέθηκε και στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής που το προτείνει εδώ και πέντε μήνες. Τι λέει αυτή η πρόταση;

Η λιανική τιμή του ρεύματος ήταν πριν ένα χρόνο στα 150 €/Mwh και ένα πλαφόν πχ 10% τη διαμορφώνει στα 165 €/Mwh. Με τη μέση χονδρική τιμή στην οποία αγοράζουν οι πάροχοι ενέργειας να κινείται κοντά στα 265 €/Mwh ακούγεται ίσως παράδοξο να προτείνεται καθαρή ζημιά 100 €/Mwh και μηδενικό κέρδος για όλους τους παρόχους• μόνο που τα πράγματα δεν έχουν έτσι.

Οι έξι μεγαλύτεροι πάροχοι είναι ταυτόχρονα και παραγωγοί ενέργειας κατέχοντας το 92% των παροχών ηλεκτρισμού στη χώρα. Κερδίζουν τεράστια ποσά από την αγορά χονδρικής ρεύματος και από την εμπορία καυσίμων και μπορούν να συμψηφίσουν το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς από το πλαφόν στη λιανική. Το υπόλοιπο 8% των παροχών μοιράζονται 15 εταιρείες που μπορούν να αποζημιωθούν, όπως προβλέπει η πρόταση, για ένα εύλογο διάστημα. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η πρόταση ανατρέπει ριζικά το μοντέλο της μιζέριας με τα επιδόματα και αντί να ψάχνει για υπερκέρδη που ΘΑ φορολογηθούν (;) αργότερα καλεί τους παραγωγούς να τεκμηριώσουν τις όποιες ζημιές τους. Η κοινωνία και η πραγματική οικονομία όμως απαλλάσσονται άμεσα από τον εφιάλτη της ρήτρας αναπροσαρμογής. Με δυο λόγια το πλαφόν στη λιανική είναι μια πρόταση απλή και διαφανής, αντίθετα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τα οποία είναι δαιδαλώδη και αδιαφανή καθώς ουδείς γνωρίζει στο τέλος ποιος και πόσα πληρώνει. Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση αφού σκούπισε τον πάτο όλων των αυτοτελών λογαριασμών που υπάρχουν στην ενέργεια (ΕΛΑΠΕ, ΥΚΩ, Ρύποι κλπ) εφορμά τώρα στον κρατικό προϋπολογισμό, ουσιαστικά δηλαδή ετοιμάζεται να στηρίξει τα μέτρα με δανεικά.

Η κυβερνητική άμυνα στην πρόταση για πλαφόν στη λιανική χτίζεται με το επιθετικό ερώτημα «πόσο κοστίζει;». Το ερώτημα είναι έωλο δεδομένου ότι το πλαφόν στη λιανική κοστίζει πολύ λιγότερο στο δημόσιο ταμείο από το δαίδαλο της κυβέρνησης, ενώ δίνει πολλά περισσότερα στον καταναλωτή. Σε κάθε περίπτωση κοστίζει πολύ, μα πολύ λιγότερο από τη βίαιη αντικατάσταση του λιγνίτη με φυσικό αέριο που προώθησε η κυβέρνηση και την παρεμπόδιση των ΑΠΕ που μάταια περιμένουν, τρία χρόνια τώρα, την αναβάθμιση του δικτύου που δεν έρχεται. Στο σπίτι του κρεμασμένου…

(Ο Πάρης Κουκουλόπουλος είναι πρώην υπουργός και βουλευτής, ο πρώτος αιρετός πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και ο μακροβιότερος δήμαρχος Κοζάνης)

Tags: ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Previous Post

Πανελλαδικές: «Ψαλίδι» σε εισακτέους ΑΕΙ -Ο πίνακας των θέσεων

Next Post

Στους δήμους προς αξιοποίηση τα εγκαταλελειμμένα κτίρια για 50 χρόνια

Next Post
ΠΑΛΙΑ ΣΠΙΤΙΑ

Στους δήμους προς αξιοποίηση τα εγκαταλελειμμένα κτίρια για 50 χρόνια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Ίδρυμα Παπαγεωργίου: Δωρεά 11.400 ευρώ στο «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης
  • Πρόσκληση  Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος – Σεμινάριο Τεχνικός  Ασφαλείας στον Κλάδο Εστίασης 
  • «Μακάρι να πέσω έξω και να μην έρθει αυτό που φαίνεται» – Έντονη ανησυχία για ενδεχόμενο μεγάλο καύσωνα
  • Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης την Τρίτη 22 Ιουλίου 2025
  • Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Mode Plagal «Jazz Folk Fusion» 

Πρόσφατα σχόλια

  1. Xri στο Σιάτιστα: Λαμπάδιασε αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του Γυμνασίου
  2. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  3. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  4. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  5. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr