• Latest
εκκλησια

Πάσχα: Πώς θα εορταστεί σήμερα η Ανάσταση στις Εκκλησίες της χώρας

26 Μαΐου 2020
Τσοτύλι: Πρωταθλήτρια Ελλάδος και πάλι η Καρπόζηλου Δήμητρα στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Πυγμαχίας

Τσοτύλι: Πρωταθλήτρια Ελλάδος και πάλι η Καρπόζηλου Δήμητρα στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Πυγμαχίας

5 Ιουλίου 2026
Έρχεται το φεστιβάλ «Ανάσα του Δάσους 2026 – Summer Edition» στο Δασάκι Μεσοποταμίας (Καστοριά) με δωρεάν κάμπινγκ και πολλή μουσική!

Έρχεται το φεστιβάλ «Ανάσα του Δάσους 2026 – Summer Edition» στο Δασάκι Μεσοποταμίας (Καστοριά) με δωρεάν κάμπινγκ και πολλή μουσική!

5 Ιουλίου 2026
Μακεδονικός Σιάτιστας: Ανανέωση συνεργασίας με τον προπονητή τερματοφυλάκων Θεόφιλο Φώτη

Μακεδονικός Σιάτιστας: Ανανέωση συνεργασίας με τον προπονητή τερματοφυλάκων Θεόφιλο Φώτη

5 Ιουλίου 2026
Δήμος Βοΐου: Με απόλυτη επιτυχία και πλήθος κόσμου η κεντρική παράσταση του 4ου Διεθνούς Φολκλορικού Φεστιβάλ στη Σιάτιστα. Φωτογραφίες

Δήμος Βοΐου: Με απόλυτη επιτυχία και πλήθος κόσμου η κεντρική παράσταση του 4ου Διεθνούς Φολκλορικού Φεστιβάλ στη Σιάτιστα. Φωτογραφίες

5 Ιουλίου 2026
νερο

Πώς να μειώσετε με ασφάλεια τη θερμοκρασία του σώματός σας σε ακραία ζέστη

5 Ιουλίου 2026
φρουτα λαχανικα

Οι 9 καλύτερες τροφές για την υγεία των νεφρών, σύμφωνα με διατροφολόγους

5 Ιουλίου 2026
Δικαστήριο δικη

Κακουργηματική δίωξη σε 54χρονη που κατηγορείται ότι παρέσυρε γάτα με το αυτοκίνητό της

5 Ιουλίου 2026
ΠΑΙΔΙ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Τέσσερις νεαροί ξυλοκόπησαν και έστειλαν στο νοσοκομείο 14χρονο

5 Ιουλίου 2026
πυροσβεστικη, φωτια, πυρκαγια

Δύο πυροσβέστες τραυματίες από τη φωτιά στο Ωραιόκαστρο – Μεταφέρονται στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο

5 Ιουλίου 2026
ασθενοφορο

Νεκρή 82χρονη που παρασύρθηκε από δίκυκλο σε λαϊκή αγορά

5 Ιουλίου 2026
Δήμος Γρεβενών: Διάθεση κλιματιζόμενων χώρων και μέτρα προστασίας από τον καύσωνα

Καύσωνας: Προειδοποίηση για ακραίες θερμοκρασίες στην Ελλάδα

5 Ιουλίου 2026
ΒΟΤΑΝΑ

Το «θαυματουργό» ρόφημα από το παραμελημένο βότανο

5 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 6 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Πάσχα: Πώς θα εορταστεί σήμερα η Ανάσταση στις Εκκλησίες της χώρας

sierafm by sierafm
26 Μαΐου 2020
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
εκκλησια
0
SHARES
10
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Αποτελεί μία από τις εξαιρέσεις, καθώς οι περισσότερες εορτές έχουν την απόδοσή τους την όγδοη ημέρα, δηλαδή έχουν διάρκεια οκτώ ημερών. Ισχύουν τα μέτρα προστασίας για την πανδημία.

Σήμερα, Τρίτη 26 Μαΐου, στην Ιερά αγρυπνία επί τη αποδόσει της εορτής του Πάσχα, θα εορταστεί από την Εκκλησία η Ανάσταση. Η εγκύκλιος, που εκδόθηκε με την υπογραφή του Πρωτοσύγκελου της Αρχιεπισκοπής και Αρχιμανδρίτη Βαρνάβα, Θεοχάρη, απεστάλη σε όλες τις εκκλησίες και τα μοναστήρια.

Με αυτή ανακοινώνεται ότι την Τρίτη 26 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στη Μητρόπολη της Αθήνας Εσπερινή Δοξολογία, από τις 9 το βράδυ έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα, κατά την οποία θα τελεστεί και η Θεία Λειτουργία του Πάσχα. Μάλιστα, θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Η Αρχιεπισκοπή προτρέπει να γίνει το ίδιο σε όλες τις εκκλησίες και τις μονές, εφόσον είναι εφικτό. Έτσι, όπως αναφέρεται και στην εγκύκλιο, “θα δοθεί η ευκαιρία στους πιστούς να αναβιώσουν την πασχάλια χαρά, την οποία στερήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού”.

Αποτελεί μία από τις εξαιρέσεις, καθώς οι περισσότερες εορτές έχουν την απόδοσή τους την όγδοη ημέρα, δηλαδή έχουν διάρκεια οκτώ ημερών.

Την Τετάρτη είναι η γιορτή της Αναλήψεως δηλαδή 40 ημέρες από το Πάσχα, διάστημα στο οποίο ο Χριστός παρουσιάστηκε 11 φορές στους μαθητές του.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της Αρχιεπισκοπής, “Τό βράδυ της Τρίτης 26ης Μαΐου 2020 καί ὥραν 11ην μ.μ. θά τελεσθεῖ ἡ Ἀκολουθία τοῦ Μεσονυκτικοῦ ὅπως γίνεται τό βράδυ τοῦ Μεγάλου Σαββάτου. Στίς 11:45 θά γίνει ἡ μετάδοσις τοῦ Ἁγίου Φωτός καί στίς 12:00 θά τελεσθεῖ ἡ Ἀκολουθία τῆς Ἀναστάσεως μέ πανηγυρική κωδωνοκρουσία καί ἐν συνεχεία ὁ Ὄρθρος καί ἡ Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τοῦ Πάσχα”.

Μέτρα προστασίας

Υπενθυμίζεται ότι οι ακολουθίες της Μεγάλη Εβδομάδας και του Πάσχα είχαν διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, υπό τον φόβο της διασποράς της COVID-19.

Σημειώνεται πως οι όροι τέλεσης κάθε είδους λειτουργίας ή θρησκευτικής τελετής (συμπεριλαμβανομένων γάμων και βαπτίσεων) με τη συμμετοχή πιστών σε όλους τους χώρους λατρείας όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων έχει ισχύ από τις 17 Μαΐου έως και τις 5 Ιουνίου.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ. Έτσι, για παράδειγμα, σε έναν χώρο λατρείας επιφανείας 300 τ.μ. ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων θα είναι 30.

Οι παρευρισκόμενοι θα πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο αντίστοιχος μέγιστος αριθμός είναι 50.

Τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που πρέπει να τηρούνται αναφέρονται αναλυτικά στην ΚΥΑ (πχ σύσταση για τη χρήση μάσκας, υποχρεωτική χρήση αντισηπτικού για την υγιεινή των χεριών, συχνός καθαρισμός επιφανειών κλπ).

Ειδικότερα :

-Το πρόσωπο που θα ελέγχει στην είσοδο θα φοράει μάσκα και γάντια.

-Ανοιχτά θα είναι τα μεγάφωνα τις ώρες της Θείας Λειτουργίας.

-Θα τελούνται περισσότερες Θείες Λειτουργίες όπου υπάρχει η δυνατότητα.

-Οι ευπαθείς ομάδες να αποφύγουν την έξοδο από το σπίτι.

-Στην είσοδο των ναών θα υπάρχουν αντισηπτικά.

-Ο φυσικός εξαερισμός τους είναι υποχρεωτικός, ενώ θα γίνεται συχνή και σχολαστική καθαριότητα.

-Τα συσσίτια θα εξακολουθούν να λειτουργούν με διανομή δεμάτων.

-Οι πιστοί με προσωπική ευθύνη και μέριμνα συστήνεται να φοράνε μάσκα.

-Αποστάσεις μεταξύ πιστών κατά την προσέλευση της θείας μετάληψης.

-Οι λιτανείες και οι μεταφορές ιερών λειψάνων αναστέλλονται μέχρι τις 5 Ιουνίου.

-Τα Ιερά Μυστήρια θα τελούνται εντός του ναού.

-Δεν θα γίνονται μυστήρια σε ιδιωτικούς ναούς.

Την ανάγκη να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα τονίζει, σε εγκύκλιο που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος.

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι “η προσέλευσή μας στις κοινές λατρευτικές συναντήσεις μας γίνεται υπό τας προϋποθέσεις που έθεσε η ειδική επιστημονική επιτροπή για την πανδημία του κοροναϊού, με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Οφείλουμε ως εκκλησιαστικό σώμα, να εφαρμόσουμε επ’ ακριβώς και αυτές τις συστάσεις”.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, στην εγκύκλιο, αναφέρει επίσης ότι Εκκλησία συνεργάσθηκε και συνεργάζεται με την Πολιτεία και με την ειδική επιστημονική επιτροπή για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Προσθέτει πάντως ότι “η συνεργασία μας αυτή σε καμία περίπτωση δεν ξεπέρασε όρια τα οποία η ορθόδοξος πίστη και ζωή μας, αλλά και η παράδοσή μας, έχουν θέσει (…) Κόκκινες γραμμές ούτε ξεπεράσθηκαν ούτε θα ξεπεραστούν”.

Η Ιερά Σύνοδος, εκφράζει την ευγνωμοσύνη της στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η “περίοδος που παρήλθε ήταν σκληρή και πικρή για όλους μας. Κυριολεκτικά, ματώσαμε για την απουσία σας από τους ναούς”.

Πηγή:News247.gr

Previous Post

Τα «όχι» και τα «ναι» του Μητσοτάκη: Οι μειώσεις φόρων και εισφορών και η «έξοδος» στη Θεσσαλονίκη

Next Post

Κορωνοϊός: Πώς θα δοθεί η αποζημίωση για τα χαμένα ενοίκια – Παραδείγματα

Next Post
σπιτια αυθαιρετα

Κορωνοϊός: Πώς θα δοθεί η αποζημίωση για τα χαμένα ενοίκια – Παραδείγματα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Τσοτύλι: Πρωταθλήτρια Ελλάδος και πάλι η Καρπόζηλου Δήμητρα στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Πυγμαχίας
  • Έρχεται το φεστιβάλ «Ανάσα του Δάσους 2026 – Summer Edition» στο Δασάκι Μεσοποταμίας (Καστοριά) με δωρεάν κάμπινγκ και πολλή μουσική!
  • Μακεδονικός Σιάτιστας: Ανανέωση συνεργασίας με τον προπονητή τερματοφυλάκων Θεόφιλο Φώτη
  • Δήμος Βοΐου: Με απόλυτη επιτυχία και πλήθος κόσμου η κεντρική παράσταση του 4ου Διεθνούς Φολκλορικού Φεστιβάλ στη Σιάτιστα. Φωτογραφίες
  • Πώς να μειώσετε με ασφάλεια τη θερμοκρασία του σώματός σας σε ακραία ζέστη

Πρόσφατα σχόλια

  1. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  2. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  3. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
  4. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  5. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr