Άνθρωποι που έλκουν την καταγωγή τους από το Βόιο, που έζησαν τα παιδικά και μαθητικά τους χρόνια σε χωριά του Βοΐου, στη συνέχεια σπούδασαν σε πανεπιστήμια και αναδείχτηκαν σπουδαίοι επιστήμονες και τεχνοκράτες, δραστηριοποιήθηκαν επαγγελματικά σε πόλεις της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού και πέτυχαν, δεν ξέχασαν όμως ποτέ την γενέτειρά τους και έκλειναν πάντα το Βόιο μέσα στην ψυχή και την καρδιά τους, νιώθοντας έτσι κάθε είδους μεγαλείο!
Οι Βοϊώτες δεν ξεχνούν την πατρώα γη κι όπου να βρίσκονται, στα πέρατα κι ακόμα του κόσμου, παραμένουν ρέκτες της τοπικής τους ιστορικής, κοινωνικής και πολιτισμικής τους παράδοσης και λάτρεις του Βοΐου.
Μια ομάδα ανθρώπων, εσωτερικών μεταναστών κυρίως, εμπνεύστηκαν, σχεδίασαν και ανέλαβαν την πρωτοβουλία της διοργάνωσης εκδηλώσεων για ένα δεκαήμερο σε κωμοπόλεις και χωριά του Βοΐου, όπως Σιάτιστα, Πελεκάνο, Εράτυρα, Νεάπολη, Αλιάκμονα, με την ονομασία «Πέλεκον. Μέρες Γιορτών Βόϊου», εδώ και τρία χρόνια, και φέτος μπορούν να επαίρονται πως τα κατάφεραν και ανέδειξαν αυτές τις εκδηλώσεις ως θεσμό πλέον.
Στόχος των γιορτών Βοϊου είναι η ανάδειξης του ιστορικού πλούτου της περιοχής Βοϊου και η αξιοποίσή τους ώστε να γίνεται ευρύτερα γνωστή και ως εκ τούτου ελκυσική και φιλόξενη, με αποτέλεσμα την προσέλκυση νέων πληθυσμών.
Τη Δευτέρα 11 Ιουνίου το μεσημέρι παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο Σιάτιστας για τις εκδηλώσεις και τα θέματά τους, από τις 15 μέχρι 24 Ιουνίου.
Σημείο εκκίνησης και αναφοράς το χωριό Πελεκάνος ή Πέλκα πλέον δόκιμα ή ακόμα και Πολυκράτεια, κατά την άποψη ειδημόνων και επαϊόντων, όπως ο αείμνηστος καθηγητής αρχαιολογίας Αντώνης Κεραμόπουλος από τη Βλάστη, ο οποίος είπε το 1927 πως «κανονικά η Πέλκα θα έπρεπε να λέγεται Πολυκράτεια, επειδή προέρχεται από το βαθύ παρελθόν ως μια κραταιά κώμη, όπως αναδεικνύεται από τα κάστρα-τείχη που την προστατεύουν», τείχη που κατασκευάστηκαν στα τέλη της 2ης χιλιετίας π.Χ.
Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων «μέρες γιορτών Βοΐου» ο θρησκευτικός τουρισμός της περιοχής, επισκέψεις στα κάστρα του Πέλεκον, η έκθεση τοπικών προϊόντων, συναυλίες για όλες τις ηλικίες και παραδοσιακά τοπικά μουσικά σχήματα, εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής και μικροϋφαντικής, προβολή ταινιών και ντοκιμαντέρ και άλλα πολλά.
Στη συνέντευξη τύπου χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Βοΐου Δημήτρης Λαμπρόπουλος και ο αντιπεριφερειάρχης οικονομικών Δυτ. Μακεδονίας Ηλίας Κάτανας.
Η Θεοδώρα Λειψιστινού, φιλόλογος, με καταγωγή από τον Πελεκάνο, παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.
Μίλησαν οι, Δημήτρης Κωστόπουλος, επ. εφέτης Διοικητικής Δικαιοσύνης, με θέμα «Οι Ελιμειώτες στρατηγοί στο πλευρό του Μ. Αλεξάνδρου», Λάζαρος Κώτσικας, πολιτικός μηχανικός και δρ. στην πολυτεχνική σχολή του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου Θράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην Σιατιστινή ζωγράφο των εθνικών αγώνων Θάλεια Φλωρά Καραβία από τη Σιάτιστα, Γεώργιος Τσότσος, δρ. τοπογράφος μηχανικός, ο οποίος μίλησε για τα κάστρα της Γαλατινής και τη θέση τους στο οχυρωματικό δίκτυο της περιοχής, Μαρία Μαχαίρα, πρόεδρος Αλιακμονιτών Θεσσαλονίκης, η οποία αναφέρθηκε στο δημοτικό τραγούδι που «αποτελεί τον κοινωνικό σύνδεσμο» και Στέργιος Τσιούμας, αρχιτέκτων-εικαστικός ο οποίος τόνισε την «επιστροφή στη γλώσσα αλλιώς η παράδοση θα γίνει delivery».
Από τη συνέντευξη απουσιάζαν ομιλητές λόγω υποχρεώσεων για τους οποίους έγινε και αναφορά.
Ιδιαίτερη αναφορά όμως έγινε στο όνομα του Γιώργου Παπαδόπουλου, προέδρου της Βοϊακής Εστίας Θεσσαλονίκης, για την πολύτιμη και συνεχή προσφορά του.
Κείμενο efkozani.gr
Δείτε το βίντεο από tovoion.com
https://youtu.be/NiCMvOWein8