• Latest

Πέλεκον 2018: Ξεκίνημα με αφιέρωμα στη Θάλεια Φλωρά Καραβία

11 Ιουνίου 2018
Μοναχός πήδηξε από το εν κινήσει ασθενοφόρο!

Σοβαρό τροχαίο: 6χρονο παιδί κινδυνεύει να χάσει το πόδι του

2 Ιουλίου 2026
καταιγιδα κεραυνος ΚΑΙΡΟΣ

Γυναίκα χτυπήθηκε από κεραυνό έξω από εκκλησία και έπαθε ανακοπή – Διασώστες την επανέφεραν στη ζωή

2 Ιουλίου 2026
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Δημοσκόπηση Marc: Η πλειοψηφία των πολιτών θέλει εκλογές στο τέλος της τετραετίας – Τι απαντούν σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας

2 Ιουλίου 2026
Οδηγός αγροτικού έκανε ελιγμό για να αποφύγει δύο παιδιά με πατίνια και τουμπάρισε

Οδηγός αγροτικού έκανε ελιγμό για να αποφύγει δύο παιδιά με πατίνια και τουμπάρισε

2 Ιουλίου 2026
ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Πότε ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις – Τί να προσέξετε στις τιμές

2 Ιουλίου 2026
ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Μπήκε για επέμβαση ρουτίνας- Βγήκε με εγκαύματα τρίτου βαθμού

2 Ιουλίου 2026
φρουτα λαχανικα

Η βιταμίνη που προστατεύει τον εγκέφαλο καθώς μεγαλώνουμε

2 Ιουλίου 2026
ΟΠΕΚΕΠΕ: Πού πήγαν τα 22,6 εκατ. ευρώ – Σχεδόν 1 εκατομμύριο σε 72χρονο από την Κοζάνη, 620.000 ευρώ σε 69χρονο από τα Τρίκαλα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αυτές είναι οι ποινές φυλάκισης στους 57 αγρότες και κτηνοτρόφους

2 Ιουλίου 2026
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Καλλιόπη Βέττα: Συλλυπητήρια για τον τραγικό θάνατο της Βάγιας Κοντού. Η βία δεν έχει καμία θέση στην Δημοκρατία. Οι δολοφόνοι να βρεθούν και να οδηγηθούν άμεσα στην Δικαιοσύνη

1 Ιουλίου 2026
Επιθέσεις με γκαζάκια σε σπίτια τριών στελεχών της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη-Μια γυναίκα διασωληνωμένη, με καταγωγή από τα Γρεβενά και επί χρόνια στην Κοζάνη- Και 4 τραυματίες-Ανάμεσά τους η πολιτευτής της ΝΔ, δικηγόρος Αφροδίτη Νέστορα από την Κοζάνη

Πέθανε η Βάγια Νέστορα, μητέρα του στελέχους της ΝΔ, μετά την εμπρηστική επίθεση στο σπίτι τους

1 Ιουλίου 2026
Μακεδονικός Σιάτιστας: Άλλες 5 ανανεώσεις παικτών

Μακεδονικός Σιάτιστας: Άλλες 5 ανανεώσεις παικτών

1 Ιουλίου 2026
φορολογια

Εφορία: Πρόστιμο 7.800 ευρώ και φόρος για δωρεά 26.000 ευρώ κόρης στον πατέρα της

1 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 2 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Πέλεκον 2018: Ξεκίνημα με αφιέρωμα στη Θάλεια Φλωρά Καραβία

sierafm by sierafm
11 Ιουνίου 2018
in ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ, ΣΙΑΤΙΣΤΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
2
SHARES
8
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η Θάλεια Φλωρά – Καραβία, η δημιουργός πλέον των 2.500 έργων ζωγραφικής, που το 1871 γεννήθηκε στην Σιάτιστα, είναι το κεντρικό τιμώμενο πρόσωπο των φετινών εκδηλώσεων «ΠΕΛΕΚΟΝ, ΓΙΟΡΤΕΣ ΒΟΪΟΥ».

Στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας, θα πραγματοποιηθεί έκθεση έργων της ζωγράφου.

Πολλά είναι πρωτότυπα και για τα οποία καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια από την Θεοδώρα Λειψιστινού για να εξασφαλιστεί η απαραίτητη άδεια από το Γ’ Σώμα Στρατού προκειμένου να έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία να τα θαυμάσουμε από κοντά.

Τα υπόλοιπα είναι αντίγραφα από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και θα παραμείνουν μόνιμα μετά το τέλος της έκθεσης, στην Σιάτιστα.

Θα υπάρξουν δύο εισηγήσεις στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας.

  • Την Παρασκευή 15 Ιουνίου, στις 20:00, η Αναστασία Ζήση, Καθηγήτρια Ψυχικής Υγείας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με θέμα «Θάλεια Φλωρά – Καραβία: Η διαδρομή ενός βίου ως το νέο παράδειγμα της εποχής».
  • Την Κυριακή 17 Ιουνίου, στις 19:00, ο Άλκης Χαραλαμπίδης, Ομότιμος Καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης, της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, με θέμα «Η ζωγράφος Θάλεια Φλωρά – Καραβία».

Από την δεύτερη εισήγηση θα μάθουμε για την ιστορική πορεία και το έργο της ζωγράφου. Για αυτό δεν θεωρώ σκόπιμο να πάρω, εδώ, τώρα, αυτό το ρόλο. Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στην πρώτη εισήγηση. Θεωρώ ότι εμμέσως θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε γιατί η παιδεία της οικογένειας Φλωρά, της προσέδωσε μια κουλτούρα που δεν άφησε το ταλέντο της Θεολογίας να χαθεί.

Στα τέλη του 19ου αιώνα από μια ανδροκρατούμενη κοινωνία μιας τουρκοκρατούμενης περιοχής, μια νεαρή κοπέλα φεύγει από το σπίτι της για να σπουδάσει στην Γερμανία. Ζωγραφική! Με την πλήρη στήριξη της οικογενείας της. Ο αδερφός της Λάζαρος, ταλαντούχος και αυτός ζωγράφος, άφησε την ζωγραφική για να βρει δουλειά, ώστε από το εισόδημα του, να κάνει τα πρώτα της βήματα, η Θεολογία. Πείθει τον πατέρα του, τον παπά Χριστόδουλο για το ταλέντο της αδερφής του. Ο πατέρας αποδέχεται να αλλάξει το όνομα η κόρη του από Θεολογία σε Θάλεια. Η οικογένεια κάνει ένα υποτυπώδες marketing. Αλλάζει το άκρως χριστιανικό όνομα και παίρνει το όνομα μιας από τις εννιά μούσες, ένα «ειδωλολατρικό» όνομα όπως θα μπορούσε ασυλλόγιστα να πει κάποιος.
Πρωτοποριακή οικογένεια!
Ο πλούτος που απέδειξαν οι Σιατιστινοί πραματευτάδες, δεν μετουσιώθηκε μόνο στα εντυπωσιακά και επιβλητικά αρχοντικά. Επηρεασμένοι από τον Διαφωτισμό και τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης, απέκτησαν μια κουλτούρα την οποία θεώρησαν ότι έπρεπε να αποκτήσουν τα παιδιά της μητέρας πατρίδας. Η Σιάτιστα απέκτησε λειτουργικές υποδομές και είχε σχολεία με υψηλού επιπέδου δασκάλους, όπως ο Μεθόδιος Ανθρακίτης.

Παιδί αυτής της κουλτούρας είναι η ζωγράφος Θάλεια Φλωρά – Καραβία. Τελικά όμως τίποτα δεν είναι τυχαίο. Η γιατρός Μαλαματή Κανατσούλη – Παπαδημητρίου στις αρχές του προηγούμενου αιώνα ήταν από τις πρώτες γυναίκες που γράφτηκαν στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Η Θάλεια Φλωρά – Καραβία από μόνη της θα μπορούσε να αποτελέσει το αφήγημα πάνω στην οποία θα μπορούσε να στηθεί η τουριστική προβολή μιας ολόκληρης περιοχής.

Δεν σταματάμε εδώ!

  • Από εδώ ξεκίνησαν, οι αδερφοί Μαρκίδες Πούλιου, οι εκδότες της πρώτης ελληνικής εφημερίδας.
  • Από εδώ ξεκίνησε, ο Θεοχάρης Τουρούντζιας που μαρτύρησε μαζί με τον Ρήγα Φεραίο.
  • Από εδώ ξεκίνησαν, οι Κασομούληδες, ο Νίκολαος Κασομούλης κατέγραψε τα «ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΑ», πολύτιμη ιστορική πηγή για τον αγώνα του 1821.
  • Από εδώ ξεκίνησε ο Γεώργιος Παπάζωλης, ο πρωταγωνιστής των Ορλωφικών.
  • Από εδώ εξαπλώθηκε η οικογένεια Ζάχου που βρισκόταν στην ελίτ της ελληνικής αριστοκρατίας. Ο αρχιτέκτονας Αριστοτέλης, το μεγάλο τους καμάρι είναι ο πρωταγωνιστής μιας ομάδας από δέκα τουλάχιστον χαρισματικά μέλη της οικογένειας.
  • Από εδώ ξεκίνησαν, οι γονείς του κλασσικού μουσικοσυνθέτη Χαρίλαου Περπέσα που συνέθεσε την «Συμφωνία του Χριστού».
  • Από εδώ ξεκίνησε ο λαογράφος Γεώργιος Μέγας.
  • Από εδώ ξεκίνησε ο λόγιος Μιχαήλ Παπαγεωργίου, ο συγγραφέας του πρώτου ελληνικού σχολικού εγχειριδίου.

Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι στο μέλλον, με αντίστοιχες εκδηλώσεις θα αναδειχθούν τα υπόλοιπα παιδιά της ίδιας κουλτούρας. Για να γίνει ευρύτερα γνωστή η περιοχή μας, ως το σημείο αφετηρίας εμβληματικών φυσιογνωμιών.

Λάζαρος Γ. Κώτσικας
Πολιτικός Μηχανικός, PhD
Tags: ΠΕΛΕΚΟΝ
Previous Post

Μια αρχοντική πόλη…που γνώρισε μεγάλη ακμή στο παρελθόν!

Next Post

Πέλεκον 2018: Η συνέντευξη τύπου, για τις μέρες γιορτών Βοΐου. Βίντεο..

Next Post

Πέλεκον 2018: Η συνέντευξη τύπου, για τις μέρες γιορτών Βοΐου. Βίντεο..

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Σοβαρό τροχαίο: 6χρονο παιδί κινδυνεύει να χάσει το πόδι του
  • Γυναίκα χτυπήθηκε από κεραυνό έξω από εκκλησία και έπαθε ανακοπή – Διασώστες την επανέφεραν στη ζωή
  • Δημοσκόπηση Marc: Η πλειοψηφία των πολιτών θέλει εκλογές στο τέλος της τετραετίας – Τι απαντούν σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας
  • Οδηγός αγροτικού έκανε ελιγμό για να αποφύγει δύο παιδιά με πατίνια και τουμπάρισε
  • Πότε ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις – Τί να προσέξετε στις τιμές

Πρόσφατα σχόλια

  1. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  2. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  3. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
  4. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  5. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr