Εάν θέλετε να “ρίξετε” φυσικά την αρτηριακή σας πίεση, τότε έχετε ακόμη έναν λόγο να στραφείτε στην υγιεινή διατροφή, καθώς χάρη στην υψηλή της περιεκτικότητα σε φρούτα, λαχανικά και ψάρια μπορεί να συμβάλλει στην μείωσή της, προλαμβάνοντας επιπλοκές, όπως καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικά επεισόδια.
Ποιες τροφές “ρίχνουν” φυσικά την πίεση;
Οι τροφές που μπορείτε να συμπεριλάβετε στην διατροφή σας, περιλαμβάνουν:
Μήλα
Η κατανάλωση μήλων φαίνεται ότι μπορεί να βελτιώσει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως η χοληστερόλη και η φλεγμονή. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα, η κατανάλωση τουλάχιστον ενός ολόκληρου μήλου την ημέρα φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης κατά 9%.
Αυτή η ωφέλιμη δράση των μήλων αποδίδεται στα φλαβονοειδή, τα οποία, σύμφωνα με μελέτη, φαίνεται νσ βελτιώνουν την ενδοθηλιακή λειτουργία, ενισχύοντας την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο δίνει σήμα στα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση.
Φιστίκια Aιγίνης
Επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι 1,5 ουγγιά φιστικιών ημερησίως, περίπου 40 γραμμάρια, σε ενήλικες με υψηλή χοληστερόλη φάνηκε να συμβάλλει στη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια οξείας ψυχικής πίεσης και σε κατάσταση ηρεμίας.
Η μελέτη αναφέρει επίσης ότι η αντικατάσταση σνακ χαμηλών λιπαρών με φιστίκια, που αντιστοιχούν περίπου στο 20% της συνολικής ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης ενός ατόμου, φάνηκε να βελτιώνει την αρτηριακή πίεση σε ενήλικες με καλά ελεγχόμενο διαβήτη τύπου 2.
Ακτινίδια
Οι ενήλικες με μέτρια αυξημένη αρτηριακή πίεση φάνηκαν να έχουν βελτιώσεις στην κατανάλωση ακτινίδιων, υποστηρίζει επιστημονική μελέτη. Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν περίπου τρία ακτινίδια την ημέρα για οκτώ εβδομάδες φάνηκαν να έχουν πιο σημαντική βελτίωση της αρτηριακής πίεσης από εκείνους που έτρωγαν ένα μήλο την ημέρα.
Αυτό μπορεί να οφείλεται στον συνδυασμό του καλίου, της βιταμίνης C και των αντιοξειδωτικών που περιέχονται στο ακτινίδιο.
Ρόδι
Η κατανάλωση φυσικού χυμού ρόδι μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης, υποστηρίζει έρευνα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατανάλωση περισσότερου από 1 φλιτζάνι φυσικού χυμού ρόδι φαίνεται ότι ενδεχομένως συμβάλλει στη μείωση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης (ο κάτω αριθμός).
Έχετε κατά νου να επιλέγετε φυσικό χυμό, χωρίς έξτρα προσθήκη ζάχαρης.
Καρύδια
Μελέτη επισημαίνει ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περίπου 2-3 ουγκιές καρύδια καθημερινά ως σνακ παρουσίασαν χαμηλότερη κεντρική διαστολική αρτηριακή πίεση, η οποία πρόκειται για την πίεση στην καρδιά, τον εγκέφαλο και τα νεφρά.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσέχετε τις μερίδες που καταναλώνετε μιας και τα καρύδια, όπως και οι υπόλοιποι ξηροί καρποί, είναι θρεπτικοί αλλά και θερμιδικά πυκνοί.
Αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα περιέχουν πολύτιμα αντιοξειδωτικά, καλά λιπαρά, ευεργετικές φυτικές ίνες, κάλιο αλλά και μαγνήσιο, τα οποία, σύμφωνα με έρευνα, μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Ανασκόπηση μελετών υποστηρίζει ότι η κατανάλωση περισσότερων από 4ο γραμμάρια αμυγδάλων ημερησίως για έξι εβδομάδες φάνηκε να οδηγεί σε σημαντική βελτίωση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης.
Θυμηθείτε και πάλι, να προσέχετε τις μερίδες που καταναλώνετε μιας και οι ξηροί καρποί εκτός από πολλά θρεπτικά συστατικά, περιέχουν και αρκετές θερμίδες.