Σε ρυθμό Πανελλαδικών μπαίνουν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, σε μια χρονιά που καταγράφονται «μικροαλλαγές» σε σχέση με τις καίριες μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων ετών, οι οποίες όμως επηρεάζουν χιλιάδες υποψηφίους.
Αλλαγές στη βαθμολόγηση που επηρεάζουν το σύνολο των υποψηφίων, περίπου 100.000 άτομα, νέες επιλογές στο μηχανογραφικό για τους υποψηφίους του πεδίου Οικονομία και Πληροφορική, περιορισμένες μεταβολές «δύο ταχυτήτων» για τον συντελεστή των πανεπιστημίων που καθορίζει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής είναι μερικές από τις φετινές αλλαγές. Υπενθυμίζεται ότι και φέτος θα έχουμε το φαινόμενο των πολλαπλών «μέσων όρων» για τον κάθε υποψήφιο. Δηλαδή, ο υπολογισμός των μορίων τους αλλάζει ανάλογα με το πανεπιστημιακό τμήμα που διεκδικούν, λόγω διαφορετικών συντελεστών βαρύτητας ανά μάθημα.
Πανελλήνιες 2023: Οι αλλαγές στη βαθμολόγηση και ποιους υποψηφίους επηρεάζουν
Δύο σημαντικές αλλαγές στη βαθμολόγηση θα έχουν να αντιμετωπίσουν φέτος οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών, στην Εκθεση και τα Αρχαία. Το πρώτο μάθημα αφορά το σύνολο των υποψηφίων, και πρόκειται για μια προσθήκη 5 μονάδων (σ.σ.: από τις 100) στην περίληψη. Οπως εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής η καθηγήτρια του φροντιστηριακού ομίλου «Αξία», Σταυρούλα Αλπίτση, πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή.
«Το ερώτημα της περίληψης, στο οποίο προστίθενται οι μονάδες, δηλαδή από 15 μονάδες, που ήταν πέρσι, αυξήθηκαν στις 20, δεν θεωρείται από τα ευκολότερα. Πολλοί μαθητές δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην περίληψη, αν το κείμενο δεν είναι βατό. Οι επιπλέον 5 μονάδες αφαιρέθηκαν από τη Β’ κατηγορία ερωτήσεων. Σίγουρα δεν θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη συνολική επίδοση, όμως για κάποιους υποψηφίους θα κριθεί στη λεπτομέρεια η εισαγωγή τους στις πρώτες σχολές επιλογής. Ολα εξαρτώνται από το κείμενο που θα επιλεγεί να κάνουν περίληψη οι υποψήφιοι και πόσο αυτοί θα δυσκολευτούν», αναφέρει.
Μία ακόμη αλλαγή αφορά τους υποψηφίους του 1ου επιστημονικού πεδίου, Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών. Οι υποψήφιοι που εξετάζονται στο πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα των Αρχαίων, φέτος θα πρέπει να διεκδικήσουν επιπλέον μόρια από το άγνωστο.
Μέχρι πέρσι, στο μάθημα των Αρχαίων αποδίδονταν 60 μονάδες στο γνωστό κείμενο, το οποίο θεωρητικά είναι πιο βατό, και 40 μονάδες στο άγνωστο κείμενο. Από φέτος, οι μονάδες χωρίζονται σε 50 και 50, με τον πήχη, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, να θεωρείται ότι ανεβαίνει.
«Τα ερωτήματα που αφορούν το άγνωστο κείμενο είναι συνήθως τα πιο δύσκολα. Οι 10 επιπλέον μονάδες πήγαν στη μετάφραση του άγνωστου κειμένου, το οποίο διαχρονικά δυσκολεύει τους μαθητές. Πλέον, οι υποψήφιοι θα πρέπει να διεκδικήσουν 20 μονάδες συνολικά από τη μετάφραση και είναι πιθανόν να δούμε λίγο χαμηλότερες βαθμολογίες», αναφέρει η καθηγήτρια Αρχαίων του φροντιστηριακού ομίλου «Αξία», Φωτεινή Κουτσογιαννοπούλου.
Πανελλήνιες 2023: Σε ποια τμήματα ανεβαίνει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
Παιδαγωγικά Τμήματα σε κεντρικά και περιφερειακά πανεπιστήμια, Τμήματα Φιλοσοφίας και Φιλολογίας, Αρχιτεκτονικής και Τεχνολογίας Τροφίμων είναι μερικά από τα παραδείγματα αυτών που επέλεξαν να ρίξουν τον πήχη δυσκολίας για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών του ερχόμενου Ιουνίου.
Κάποια πανεπιστημιακά τμήματα επέλεξαν να δυσκολέψουν τους υποψηφίους, ανεβάζοντας τον πήχη. Τα τμήματα με τη μεγαλύτερη άνοδο είναι αυτά της Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας στη Λάρισα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Φυσικοθεραπείας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, τα οποία από το χαμηλότερο επίπεδο 0,80, που είχαν θέσει πέρσι, ανέβασαν τον συντελεστή στο υψηλότερο επίπεδο, στο 1,20.
Δημοφιλή τμήματα, όπως το Μαιευτικής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ανέβασαν τον πήχη με συντελεστή 1,10 έναντι 1,00 πέρσι, το Νοσηλευτικής του ΕΛΜΕΠΑ με συντελεστή 1,00 έναντι 0,90 πέρσι και το Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με συντελεστή 0,90 έναντι 0,80 πέρσι.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) προκύπτει από τον συντελεστή που ορίζουν τα πανεπιστήμια και από τον μέσο όρο επίδοσης των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο. Για παράδειγμα, στο 2ο επιστημονικό πεδίο των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών πέρσι ο «κόφτης» της ΕΒΕ για τα τμήματα που είχαν ορίσει τον χαμηλότερο συντελεστή, δηλαδή το 0,80, ήταν το 8,36 (σ.σ.: όποιος υποψήφιος είχε γράψει χαμηλότερα αποκλειόταν από την εισαγωγή του στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση), ενώ για τα τμήματα που είχαν ορίσει τον ανώτατο συντελεστή, δηλαδή το 1,20, το όριο κάτω από το οποίο αποκλειόταν ο υποψήφιος από την είσοδό του στο τμήμα ήταν το 14,25.
Πανελλήνιες 2023: Αυξομειώσεις στον αριθμό εισακτέων σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές
Με αυξομειώσεις στον αριθμό εισακτέων θα είναι η φετινή χρονιά στις σχολές των ένστολων. Ειδικότερα, για τη Σχολή Αστυφυλάκων, ο αριθμός εισακτέων θα είναι 850 άτομα, αντί 730 που ήταν πέρσι. Μικρότερος από πέρσι θα είναι ο αριθμός εισακτέων στη Σχολή Αξιωματικών, με 100 πρωτοετείς, αντί 117 πέρσι. Συνολικά, ο αριθμός αυξήθηκε στους 950 εισακτέους έναντι 847 εισακτέων την προηγούμενη χρονιά.
Η «γενναία» αύξηση στη Σχολή Αστυφυλάκων είναι πιθανόν να πιέσει προς τα κάτω την περσινή βάση, που κινήθηκε στα 14.830 μόρια. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι η σχολή έχασε πάνω από 1.500 μόρια, καταγράφοντας πτώση σε σχέση με προηγούμενες χρονιές που εκινείτο πάνω από τα 16.000 μόρια. Αντίθετα, σημαντική είναι η μείωση στον αριθμό εισακτέων στις σχολές του Λιμενικού. Στη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής ο αριθμός εισακτέων μειώθηκε στους 24 από 27 πέρσι. Στη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων, ο αριθμός εισακτέων μειώθηκε στους 60 από 100 πέρσι.
Στις στρατιωτικές σχολές αναμένεται αύξηση στους εισακτέους, κυρίως, εξαιτίας των κενών θέσεων που κατεγράφησαν πέρσι, λόγω της υψηλής ΕΒΕ. Ειδικότερα, στην Ευελπίδων (ΣΣΕ)-Οπλα, από το σύνολο των αρχικών 146 θέσεων, οι επιτυχόντες για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 ήταν 87, αφήνοντας 59 θέσεις κενές. Αν σε αυτές προσθέσουμε και τις συνολικές θέσεις που προέκυψαν κατόπιν μεταφοράς από θέσεις ειδικών κατηγοριών που δεν καλύφθηκαν, ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων εκτοξεύτηκε σε 226 και τα κενά στα 139.
Οι Σχολές Ευελπίδων (Οπλα και Σώματα) ανακοίνωσαν αλλαγή και στην ΕΒΕ τους, με τον συντελεστή για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής να πέφτει από το 1,2 στο 1 για τους φετινούς υποψηφίους. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις περσινές επιδόσεις των υποψηφίων, με συντελεστή 1, όπως θα ισχύει για τους φετινούς υποψηφίους, η ΕΒΕ θα έπεφτε στο 11,87, από 14, μια διαφορά που θα μπορούσε να καλύψει ένα μέρος των κενών θέσεων που εκτοξεύτηκαν στις 139 μόνο για πέρσι.
Πανελλήνιες 2023: Νέες προσθήκες στο 4ο επιστημονικό πεδίο
Οι υποψήφιοι του 4ου επιστημονικού πεδίου θα έχουν από φέτος οκτώ νέες επιλογές στο μηχανογραφικό. Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση, οι νέες σχολές στις οποίες θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης οι υποψήφιοι των επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής είναι οι εξής:
- Περιβάλλοντος, με έδρα τη Μυτιλήνη του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
- Περιβάλλοντος, με έδρα τη Λάρισα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
- Περιβάλλοντος, με έδρα τη Ζάκυνθο του Ιόνιου Πανεπιστημίου.
- Κοινωνικής Πολιτικής, με έδρα την Αθήνα του Παντείου Πανεπιστημίου.
- Κοινωνικής Πολιτικής, με έδρα την Κομοτηνή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
- Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, με έδρα την Ορεστιάδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
- Αγροτικής Ανάπτυξης, με έδρα την Ορεστιάδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
- Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική, με έδρα τη Λαμία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Μέχρι την προηγούμενη χρονιά, τα συγκεκριμένα τμήματα ήταν «ανοιχτά» από υποψηφίους του 2ου και του 3ου επιστημονικού πεδίου, στα οποία παραμένουν και φέτος.
Πανελλήνιες 2023: Ο συντελεστής βαρύτητας οδηγεί σε πολλές βαθμολογίες
Για δεύτερη χρονιά θα εφαρμοστεί φέτος ο συντελεστής βαρύτητας στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ο οποίος θα οδηγήσει σε πολλαπλές βαθμολογίες από τον ίδιο υποψήφιο. Οι μεταβολές στους συντελεστές βαρύτητας πρακτικά σημαίνουν ότι σχεδόν σε κάθε τμήμα που διεκδικεί ο υποψήφιος στο μηχανογραφικό του δελτίο ο μέσος όρος επίδοσής του θα μεταβάλλεται ανάλογα με τον συντελεστή βαρύτητας που προβλέπει το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα.
Πέρσι εντοπίστηκαν αρκετά φαινόμενα, όπου ίδια τμήματα σε διαφορετική έδρα απέδιδαν διαφορετικούς συντελεστές, όπως η περίπτωση της Νομικής Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Η πρώτη σχολή «πριμοδότησε» με 30% συντελεστή τα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Αρχαίων, ενώ η δεύτερη μοίρασε και στα τέσσερα μαθήματα τον ίδιο συντελεστή βαρύτητας (25%).
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να δώσουν προσοχή στις επιδόσεις τους ανά μάθημα, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις η απόκλιση είναι κάποια εκατοντάδες μόρια, τα οποία μπορεί να τους στοιχίσουν την εισαγωγή τους. Ακόμα και σε τμήματα με αντικείμενο σπουδών το πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα, κατεγράφησαν αποκλίσεις, όπως η περίπτωση των τμημάτων Φυσικής. Πέρσι στα ομώνυμα τμήματα Ιωαννίνων, Θεσσαλονίκης και Αθήνας ο συντελεστής ήταν 33%, σε Πάτρα και Καβάλα 30%, στο Ηράκλειο Κρήτης 27% και στη Λάρισα 25%.
Πηγή: eleftherostypos.gr