Υποψήφιος των πανελληνίων εξετάσεων 2023 και η μητέρα του από τον Βόλο δέχθηκαν τηλεφώνημα από το Λάτσιο της Ρώμης, όπου αυτόματος τηλεφωνητής τους ενημέρωνε ότι αλλάζουν εξεταστικό κέντρο και τους παρακινούσε να ενεργοποιήσουν σύνδεσμο (link) σε σχετικό e-mail που θα λάβουν, ώστε να ενημερωθούν για το νέο εξεταστικό στο οποίο δήθεν κατετάγησαν.
Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, η μητέρα απευθύνθηκε στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας και όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο προϊστάμενος, Σωκράτης Σαβελίδης, ενημέρωσε σχετικά το υπουργείο Παιδείας, ενώ κάλεσε τους διευθυντές και τους ζήτησε να ενημερώσουν τους υποψηφίους ότι δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στα εξεταστικά κέντρα.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας επικοινωνούν κατά κύριο λόγο, το myschool, δεν λειτουργεί σωστά μετά και την κυβερνοεπίθεση, έχει και αυτή πρόβλημα ασφάλειας και γι’ αυτό απευθύνθηκε και στα ΜΜΕ.
Το γεγονός δημοσιοποίησε ο ίδιος ο κ. Σαβελίδης στα ΜΜΕ ζητώντας να ενημερώσουν τους γονείς και υποψήφιους, ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία απολύτως αλλαγή στα εξεταστικά κέντρα και σε ολόκληρη τη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων όπως ανακοινώθηκε.
Επίσης σε περίπτωση κατά την οποία δεχτούν οποιοδήποτε μήνυμα κάθε είδους σε κάθε μέσο (sms, e-mail, messenger κλπ), το οποίο τους προτρέπει σε ενέργειες σε σχέση με τις πανελλήνιες εξετάσεις, να μην ενεργήσουν όπως τους κατευθύνουν οι κακόβουλοι, αλλά να ενημερώσουν τους διευθυντές των σχολείων τους, διατηρώντας τα στοιχεία του μηνύματος ώστε, αν χρειαστεί, να διερευνηθούν από τις αρχές δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος.
«Κανένα πρόβλημα με τις εξετάσεις μετά τις επιθέσεις χάκερ στην Τράπεζα Θεμάτων»
Πάντως, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), Ιωάννης Αντωνίου, εμφανίζεται καθησυχαστικός μετά το διπλό «blackout» με την Τράπεζα Θεμάτων, λόγω επίθεσης χάκερ.
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τις πανελλήνιες, ενώ όπως επισήμανε, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, «το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων είναι πολύ πιο απλό» σε σύγκριση με εκείνο της Τράπεζας Θεμάτων.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, στις πανελλήνιες εξετάσεις υπάρχουν μόνο 12 μαθήματα. Ο πολύ μικρός αυτός αριθμός σε συνδυασμό με το ότι υπάρχει μόνο μία εξεταστική επιτροπή που βγάζει τα θέματα κάνει τη διαδικασία πολύ πιο απλή και ασφαλή.
«Ουσιαστικά είναι η μεταφορά», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΙΕΠ, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι μετάδοσης των θεμάτων, πράγμα που διασφαλίζει το αδιάβλητο της διαδικασίας.
Πηγή: Reader.gr