• Latest
πανεπιστημιο

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας |Ερευνητικό Πρόγραμμα Αυγείας-Ανάλυση Αποτελεσμάτων της Α΄ Καλλιεργητικής Περιόδου.

26 Ιανουαρίου 2023
ποδια

Ποδόλουτρο με αλάτι και ξύδι: Ποια τα οφέλη και γιατί το συνιστούν οι ειδικοί

18 Αυγούστου 2026
ΜΑΜΑ ΠΑΙΔΙ

Νέα έρευνα: Οι γυναίκες με δύο έως τρία παιδιά γερνούν πιο αργά

18 Αυγούστου 2026
Μοναχός πήδηξε από το εν κινήσει ασθενοφόρο!

Ηλικιωμένη έπεσε ενώ επιβιβαζόταν σε λεωφορείο και έχασε τη ζωή της

18 Αυγούστου 2026
Πρώτη νύχτα γάμου στο… νοσοκομείο!

Πέθανε 39χρονη έγκυος στον έκτο μήνα

18 Αυγούστου 2026
51χρονος έσφαξε τον ανιψιό του

Ρομά μπούκαραν σε Αστυνομικό Τμήμα για να πάρουν προσαχθέντα!

18 Αυγούστου 2026
Σίφνο: Τρεις νεκροί από πτώση ιδιωτικού ελικοπτέρου στο κέντρο του νησιού

Σίφνο: Τρεις νεκροί από πτώση ιδιωτικού ελικοπτέρου στο κέντρο του νησιού

18 Αυγούστου 2026
πλειστηριασμοί, σπιτια, σπιτι

Έρχονται νέοι πλειστηριασμοί για οφειλές στο Δημόσιο από τον Σεπτέμβριο

18 Αυγούστου 2026
καιρός

Καιρός: Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία – Μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά

18 Αυγούστου 2026
Δήμος Κοζάνης: Υπεγράφη η σύμβαση για έργα βελτίωσης προσβασιμότητας Δημοτικών Σχολείων

Δήμος Κοζάνης: Υπεγράφη η σύμβαση για έργα βελτίωσης προσβασιμότητας Δημοτικών Σχολείων

17 Αυγούστου 2026
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο του έργου «Αντικατάσταση του Εσωτερικού Δικτύου Ύδρευσης Πόλης Καστοριάς» επί της οδού 11ης Νοεμβρίου

17 Αυγούστου 2026
Ζαγκουντίνος Δημήτριος: Το μήνυμα για τη νέα σχολική χρονιά

Η νεολαία «πιάνει ξανά τον χορό» στο Βόιο: Μια βιωματική ματιά στα πανηγύρια και τις εκδηλώσεις του Δήμου Βοΐου …του Δημήτρη Ζαγκουντίνου

17 Αυγούστου 2026
Χρήστος Ι. Π. Κολοβός: Μύθοι και αλήθειες για τη λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5

Η επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων αποτελεί Εθνική αναγκαιότητα και «υπέρτατο δημόσιο συμφέρον»… του Στεφάνου Πράσσου

17 Αυγούστου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 18 Αυγούστου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας |Ερευνητικό Πρόγραμμα Αυγείας-Ανάλυση Αποτελεσμάτων της Α΄ Καλλιεργητικής Περιόδου.

sierafm by sierafm
26 Ιανουαρίου 2023
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
πανεπιστημιο
0
SHARES
6
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Το έργο ΑΥΓΕΙΑΣ στοχεύει στη δημιουργία ενός έξυπνου οικοσυστήματος, το οποίο αξιοποιώντας τεχνολογίες Διαδικτύου των Πραγμάτων και τεχνολογίες δικτύων ευρείας περιοχής χαμηλής ισχύος για συλλογή δεδομένων πραγματικού χρόνου, συγκεντρώνοντας και αναλύοντας τα με αξιόπιστα ανοιχτά και άλλα δεδομένα (π.χ. μετεωρολογικά δεδομένα ή δεδομένα που αφορούν ποιότητα εδάφους), χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές μηχανικής μάθησης και πρόβλεψης, καθώς και μηχανισμούς υποστήριξης λήψης αποφάσεων, θα επιτρέπει και θα βελτιστοποιεί τη χρήση ανακτημένου νερού από την έξοδο Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ), με ασφαλή και αποδοτικό τρόπο, στη γεωργία ακριβείας.

Με επιτυχία έκλεισε η  πρώτη καλλιεργητική περίοδος σε αγρό κοντά στην πόλη της Κοζάνης και την ΕΕΛ. Το πειραματικό αγροτεμάχιο συνολικής έκτασης 1,28 στρεμμάτων με αργιλώδη σύσταση, οργανική ουσία μεταξύ 3 και 3,4% και pH 7,7 σπάρθηκε στις αρχές Απριλίου 2022 με ένα υβρίδιο ηλίανθου σε αποστάσεις 0,75 x 0,22 m μεταξύ τους και μεταξύ των γραμμών αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, ο αγρός χωρίστηκε σε τρία τμήματα που έλαβαν την ίδια λίπανση και τις ίδιες καλλιεργητικές πρακτικές, αλλά διαφορετικές αρδευτικές μεταχειρίσεις. Το ένα τμήμα του αγρού αρδεύτηκε με ανακτημένο νερό από την έξοδο της ΕΕΛ χρησιμοποιώντας ένα σύστημα άρδευσης με σταγόνες, το δεύτερο τμήμα του αγρού αρδεύτηκε με συμβατικό νερό από το δίκτυο ύδρευσης της πόλης ενώ το τελευταίο δεν αρδευόταν.

Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου πραγματοποιήθηκαν πτήσεις με drone εξοπλισμένο με πολυφασματική κάμερα με σκοπό την εξαγωγή χρήσιμων δεικτών βλάστησης για την παρακολούθηση της κατάστασης της καλλιέργειας.

 Κατά την διάρκεια ανάπτυξης των φυτών και πριν την έναρξη της άνθισης σημάνθηκαν τυχαία 4 τεμάχια των 15 m2 σε κάθε ένα από τα τρία τμήματα του αγρού τα οποία αρδεύονταν με διαφορετικό τρόπο, με σκοπό την παρακολούθησή 10 φυτών από κάθε σημείο ως προς το ύψος, αριθμό φυλλωμάτων και διαμέτρου κεφαλής. Επιπλέον, λίγο μετά την έναρξη της άνθισης και μέχρι την φυσιολογική ωρίμανση έγιναν  μετρήσεις της συγκέντρωσης ολικής χλωροφύλλης και του δείκτη φυλλικής επιφάνειας. Αφού έγινε η συγκομιδή τους υπολογίστηκε η απόδοση σπόρων ανά φυτό και το βάρος 1000 σπόρων. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιήθηκε με σκοπό την σύγκριση της κατάστασης αλλά και της απόδοσης της καλλιέργειας, όπως επίσης και την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων σχετικά με την χρήση ανακτημένου νερού στην γεωργία. Τέλος, πραγματοποιήθηκαν χημικές αναλύσεις εδάφους, βλαστού, φύλλων και σπόρων και στα τρία τμήματα, όπως επίσης αναλύσεις του ανακτημένου νερού που χρησιμοποιήθηκε για άρδευση.


Τα συμπεράσματα που εξήχθησαν παρουσιάζουν ότι ως προς την ανάπτυξη της καλλιέργειας, τα φυτά που ποτίστηκαν με ανακτημένο νερό εξόδου ΕΕΛ παρουσίασαν σημαντική αύξηση ως προς το ύψος τους, τον αριθμό φυλλωμάτων ανά φυτό όπως και στην διάμετρο κεφαλής σε σύγκριση με τα φυτά που αρδεύτηκαν με συμβατικό νερό ή μόνο με νερό βροχής. Η συγκέντρωση της χλωροφύλλης ήταν στατιστικώς σημαντικά υψηλότερη στα φυτά που ποτίστηκαν με ανακτημένο νερό σε σχέση με τις δυο άλλες μεταχειρίσεις ενώ μικρές διαφορές παρουσιάστηκαν μεταξύ των φυτών που ποτίστηκαν με συμβατικό νερό και αυτών που ποτίστηκαν μόνο από την βροχή.  Τέλος, ως προς την απόδοση της καλλιέργειας αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το βάρος 1000 σπόρων ήταν πιο αυξημένο όσο και η απόδοση του σπόρου ανά φυτό παρουσίασε σημαντική αύξηση στο τμήμα του αγρού που ποτιζόταν με ανακτημένο νερό.

Tags: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Previous Post

3+1 λάθη που κάνουμε όλες όταν βάφουμε τα μαλλιά μας στο σπίτι

Next Post

Γιώργος Αμανατίδης: Εκδήλωση με θέμα την «Αυτοδιοίκηση του Μέλλοντος»

Next Post
ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ_

Γιώργος Αμανατίδης: Εκδήλωση με θέμα την «Αυτοδιοίκηση του Μέλλοντος»

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Ποδόλουτρο με αλάτι και ξύδι: Ποια τα οφέλη και γιατί το συνιστούν οι ειδικοί
  • Νέα έρευνα: Οι γυναίκες με δύο έως τρία παιδιά γερνούν πιο αργά
  • Ηλικιωμένη έπεσε ενώ επιβιβαζόταν σε λεωφορείο και έχασε τη ζωή της
  • Πέθανε 39χρονη έγκυος στον έκτο μήνα
  • Ρομά μπούκαραν σε Αστυνομικό Τμήμα για να πάρουν προσαχθέντα!

Πρόσφατα σχόλια

  1. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
  2. sierafm στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  3. Σιμος Μιμής στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  4. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  5. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr