• Latest
ΤΕΕ

Παρέμβαση ΤΕΕ/ΤΔΜ για την αναθέρμανση του σχεδιασμού κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου 200 MW στα ορυχεία στη Δυτική Μακεδονία

5 Μαρτίου 2018
Συναγερμός για την εξαφάνιση 17χρονου Καστοριανού – Έκκληση για πληροφορίες

Συναγερμός για την εξαφάνιση 17χρονου Καστοριανού – Έκκληση για πληροφορίες

9 Αυγούστου 2025
Σοβαρό τροχαίο με τρεις τραυματίες στο Άργος Ορεστικό – Το αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του για να αποφύγει ένα γατάκι

Σοβαρό τροχαίο με τρεις τραυματίες στο Άργος Ορεστικό – Το αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του για να αποφύγει ένα γατάκι

9 Αυγούστου 2025
Οι κορυφαίοι παίκτες του Κυπέλλου Ελλάδας Betsson στον 21ο αιώνα

Σαουθάμπτον – Ρέξαμ: Χολιγουντιανή πρεμιέρα στην Τσάμπιονσιπ

9 Αυγούστου 2025
Ανθοχώρι: Υποδοχή λειψάνων της Αγίας Άννης

Ανθοχώρι: Υποδοχή λειψάνων της Αγίας Άννης

9 Αυγούστου 2025
ΓΙΑΤΡΟΣ

5 ενδείξεις ότι πρέπει να επισκεφθείτε ενδοκρινολόγο

9 Αυγούστου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Άνδρας σκότωσε σκύλο με κυνηγετικό όπλο

9 Αυγούστου 2025
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ

Μαθητής κατείχε 1.000 αρχεία βίντεο και φωτογραφίες πορνογραφικού υλικού με ανήλικους

9 Αυγούστου 2025
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Ξένοι τουρίστες εκβίασαν ιδιοκτήτη καταλύματος – Ζητούσαν 700 ευρώ για να μην τον δυσφημίσουν στο διαδίκτυο

9 Αυγούστου 2025
26χρονη τραυματίστηκε από ομπρέλα στην παραλία: «Θύμα» των ισχυρών ανέμων

26χρονη τραυματίστηκε από ομπρέλα στην παραλία: «Θύμα» των ισχυρών ανέμων

9 Αυγούστου 2025
παιδι

Τρίχρονος με ναρκωτικά στον οργανισμό του – Οι γονείς κατηγορούνται για αμέλεια και κυκλοφορούν ελεύθεροι

9 Αυγούστου 2025
ΠΝΙΓΜΟΣ, ΘΑΛΑΣΣΑ

Μήλος: Δύο πνιγμοί απο selfie στο Σαρακήνικο

9 Αυγούστου 2025
Έγκυος στον 7ο μήνα έχασε τη ζωή της από ανεύρυσμα – Σε θερμοκοιτίδα μεταφέρθηκε το νεογνό

Πτώση βρέφους ενός έτους από μπαλκόνι – Νοσηλεύεται διασωληνωμένο στη ΜΕΘ παίδων

9 Αυγούστου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 9 Αυγούστου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παρέμβαση ΤΕΕ/ΤΔΜ για την αναθέρμανση του σχεδιασμού κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου 200 MW στα ορυχεία στη Δυτική Μακεδονία

sierafm by sierafm
5 Μαρτίου 2018
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΤΕΕ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σύμφωνα με ανακοινώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. προβλέπεται η επανενεργοποίηση του επενδυτικού σχεδίου (και μάλιστα με διαδικασίες fast track) για την κατασκευή μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 200 MW στην περιοχή παλαιών ορυχείων της Κοζάνης, που θα δεσμεύει έκταση 5.200 στρεμμάτων.

Σημειώνεται ότι δεν φαίνεται να περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό η δημιουργία υποδομής για την κατασκευή εξαρτημάτων ή/και του συνόλου του εξοπλισμού των φωτοβολταϊκών γεγονός που θα δημιουργούσε πραγματικά νέες θέσεις εργασίας.

Το ΤΕΕ/τμήμα Δυτικής Μακεδονίας επισημαίνει ότι η Δυτική Μακεδονία έχοντας αποτελέσει επί δεκαετίες τον κεντρικό πυλώνα της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, αξιοποιώντας το εγχώριο ορυκτό καύσιμο που διαθέτει, έχει αναπτύξει ένα μονοδιάστατο οικονομικό μοντέλο στηριζόμενο στην βιομηχανία του λιγνίτη. Η προοδευτικά μειούμενη συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα καθώς και η μείωση της εγκατεστημένης ισχύος με απόσυρση μονάδων, τόσο αυτών που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί όσο και αυτών που αναμένονται στην επόμενη δεκαετία, οδηγούν μονοσήμαντα σε μια νέα εποχή μετάβασης της περιοχής σε ένα νέο παραγωγικό σύστημα με νέες δραστηριότητες που θα εξασφαλίζουν την βιώσιμη ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας.

Στα κύρια ζητούμενα της διαδικασίας μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης είναι:

  • Η διατήρηση του ενεργειακού χαρακτήρα της περιοχής με αξιοποίηση της υφιστάμενης τεχνογνωσίας και του τεχνικού δυναμικού της, μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής νέων τεχνολογικών λύσεων, την καινοτομία και την εξωστρέφεια.
  • Η επανάχρηση των εδαφών, που έχουν απαλλοτριωθεί επί σειρά δεκαετιών από τη ΔΕΗ ΑΕ και τα οποία ανέρχονται σε 200.000 στρέμματα, με δραστηριότητες που θα συμβάλλουν καθοριστικά στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής.
  • Η δημιουργία θέσεων απασχόλησης και εισοδήματος προς αναπλήρωση των αντιστοίχων απωλειών από την προοδευτικά μειούμενη λιγνιτική βιομηχανία καθώς και νέων ευκαιριών απασχόλησης στην περιφέρεια που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό νεανικής ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ιδιαίτερη σημασία στην αξιολόγηση τέτοιου μεγέθους επενδύσεων και μάλιστα για τη Δυτική Μακεδονία που από το 2004 μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχουν χαθεί πάνω από 10 χιλιάδες άμεσες, έμμεσες και επαγόμενες με την λιγνιτική βιομηχανία θέσεις εργασίας με εξίσου αρνητική πρόβλεψη για το μέλλον, αποκτά η συμβολή τους στην απασχόληση. Το έργο αυτό εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε περιορισμένο αριθμό νέων μόνιμων θέσεων εργασίας και θα πρέπει να αξιολογηθεί στη βάση του κόστους – οφέλους με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, σύμφωνα με τις αυξημένες απαιτήσεις της περιοχής αλλά και με εναλλακτικές λύσεις αξιοποίησης της έκτασης που θα δεσμευθεί.

Εκτός των ανωτέρω επισημαίνεται ότι η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας λόγω της ισχυρής εξάρτησης από την λιγνιτική βιομηχανία και την αναγκαιότητα πρόβλεψης ειδικών πολιτικών, συμπεριλαμβάνεται πλέον ως μια από τις τρεις πιλοτικές περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον σχεδιασμό έργων οικονομικής και τεχνολογικής μετάβασης (Coal Platform).  Το συγκεκριμένο έργο δεν έχει τεθεί σε διαβούλευση στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, ενώ όπως προαναφέρθηκε δεν θα συμβάλει στους στόχους που έχουν τεθεί για την μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο. 

Για του λόγους αυτούς κρίνεται απαράδεκτο το γεγονός της αναθέρμανσης των σεναρίων υλοποίησης ενός έργου με αμελητέα ουσιαστική συνεισφορά στην τοπική απασχόληση, δεσμεύοντας μάλιστα εκτάσεις άνω των 5.000 στρεμμάτων, χωρίς καμιά συνεννόηση με την τοπική κοινωνία.

To ΤΕΕ/τμήμα Δυτικής Μακεδονίας επισημαίνει το γεγονός ότι πέραν του αυτονόητου της απόσυρσης αυτού του είδους «επενδύσεων»,  ΔΕΗ, Τοπική Κοινωνία, Κεντρική Κυβέρνηση οφείλουν να συνεργαστούν ουσιαστικά για την πραγματοποίηση πραγματικά παραγωγικών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Στόχος που δεν περιορίζεται σε τοπικό περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο αλλά πια και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τον οποίο οφείλουμε να υπηρετούμε όλοι.

Για τη Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.
Ο Πρόεδρος
 

 

Δημήτρης Μαυροματίδης

Tags: ΤΕΕ
Previous Post

Οδηγούσε ανάποδα στο τούνελ της Καστανιάς – Οι απίθανες σκηνές στο ρεύμα προς Βέροια!

Next Post

Η απόλυτη φτώχεια των Ελλήνων . . . Του Τάσου Καραλίγκα

Next Post
ΚΑΡΑΛΙΓΚΑΣ

Η απόλυτη φτώχεια των Ελλήνων . . . Του Τάσου Καραλίγκα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Συναγερμός για την εξαφάνιση 17χρονου Καστοριανού – Έκκληση για πληροφορίες
  • Σοβαρό τροχαίο με τρεις τραυματίες στο Άργος Ορεστικό – Το αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του για να αποφύγει ένα γατάκι
  • Σαουθάμπτον – Ρέξαμ: Χολιγουντιανή πρεμιέρα στην Τσάμπιονσιπ
  • Ανθοχώρι: Υποδοχή λειψάνων της Αγίας Άννης
  • 5 ενδείξεις ότι πρέπει να επισκεφθείτε ενδοκρινολόγο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Χρυσα στο Αυγερινός: Έξω οι παιδεραστές από το χωριό, έγραψαν κάτοικοι. Η επιστολή της κοπέλας που βιάστηκε πριν 15 χρόνια!!
  2. Ευδοκία στο Αυγερινός: Έξω οι παιδεραστές από το χωριό, έγραψαν κάτοικοι. Η επιστολή της κοπέλας που βιάστηκε πριν 15 χρόνια!!
  3. Θανος στο Σε εξέλιξη το πανελλήνιο πρωτάθλημα Αγωνιστικού αλεξίπτωτου πλαγιάς σε Σιάτιστα και Γαλατινή. Βίντεο
  4. Θανατηφόρο τροχαίο κοντά στο Βογατσικό Καστοριάς – NEA KASTORIAS στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
  5. Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς - kastoria365 - καστορια 365 στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr