• Latest
φασολια, οσπρια

Παραγωγοί σε απόγνωση: Ολική η καταστροφή για τα φασόλια σε Πρέσπα και Καστοριά

14 Οκτωβρίου 2021
αστυνομια, συλληψη

Συλλήψεις αστυνομικών για διακίνηση ναρκωτικών: Έπαιρναν κατασχεμένες ουσίες και τις πωλούσαν

18 Ιουλίου 2025
Κοζάνη: Ανατράπηκε νταλίκα στην Εγνατία οδό στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (βίντεο)

Κοζάνη: Ανατράπηκε νταλίκα στην Εγνατία οδό στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (βίντεο)

18 Ιουλίου 2025
Φλώρινα: Συνελήφθη 32χρονος αλλοδαπός ο οποίος μετέφερε παράνομα έναν αλλοδαπό

Φλώρινα: Συνελήφθη 32χρονος αλλοδαπός ο οποίος μετέφερε παράνομα έναν αλλοδαπό

18 Ιουλίου 2025
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Νεκρό βρέφος 3 μηνών στο Αμύνταιο – Από το Κέντρο Υγείας στη Θεσσαλονίκη

18 Ιουλίου 2025
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος: «Ταύτιση ελεγκτή και ελεγχόμενου με την ενσωμάτωση ΣΔΟΕ – ΟΠΕΚΕΠΕ στις υπερεξουσίες της ΑΑΔΕ»

18 Ιουλίου 2025
Καστοριά: Συνελήφθη 44χρονος για διακίνηση ναρκωτικών

Καστοριά: Συνελήφθη 44χρονος για διακίνηση ναρκωτικών

18 Ιουλίου 2025
Ξεκίνησε η τοποθέτηση των ποτιστρών στον ορεινό όγκο των Γρεβενών

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Οι Πρέσπες στο επίκεντρο των Διεθνών Περιπατητικών Τεχνών – Ολοκληρώθηκε το WAC 25

18 Ιουλίου 2025
Ξεκίνησε η τοποθέτηση των ποτιστρών στον ορεινό όγκο των Γρεβενών

Ξεκίνησε η τοποθέτηση των ποτιστρών στον ορεινό όγκο των Γρεβενών

18 Ιουλίου 2025
Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δ. Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας σας προσκαλούν στην εκδήλωση του έργου “RRI-LEADERS: Leadership for Territorial Development through Responsible Science and Innovation”

Έκτακτη συνεδρίαση της ΠΕΔ για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού

18 Ιουλίου 2025
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υποδομές πρόσβασης   και ανακαίνιση χώρων στο ΔΑΚ Κοζάνης

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υποδομές πρόσβασης  και ανακαίνιση χώρων στο ΔΑΚ Κοζάνης

18 Ιουλίου 2025
Δυναμικό ΤΕΕ ΤΔΜ

Κοινή επιστολή των παρατάξεων “Δυναμικό ΤΕΕ” και “Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών” του Περιφερειακού Τμήματος ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας, σχετικά με το ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα που έχει προκύψει για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές

18 Ιουλίου 2025
Μιχάλης Παπαδόπουλος:  Επίσκεψη στο «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης

Μιχάλης Παπαδόπουλος:  Επίσκεψη στο «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης

18 Ιουλίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 18 Ιουλίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παραγωγοί σε απόγνωση: Ολική η καταστροφή για τα φασόλια σε Πρέσπα και Καστοριά

sierafm by sierafm
14 Οκτωβρίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
φασολια, οσπρια
0
SHARES
5
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Χωράφια έχουν πλημμυρίσει ή έχουν γίνει βάλτοι εξαιτίας των μεγάλων ποσοτήτων νερού

Μπροστά σε μια ολική καταστροφή βρίσκονται οι παραγωγοί φασολιών της Πρέσπας και της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς εξαιτίας των συνεχόμενων σφοδρών βροχοπτώσεων των τελευταίων 12 ημερών. Το αποτέλεσμα είναι να κινδυνεύει να χαθεί το σύνολο της φετινής τους παραγωγής.

Σε δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι καλλιεργητές σημειώνουν πως τα χωράφια σε πλείστες περιπτώσεις έχουν πλημμυρίσει ή έχουν γίνει βάλτοι εξαιτίας των μεγάλων ποσοτήτων νερού που έπεσε τις τελευταίες ημέρες.

«Τα φασόλια κινδυνεύουν είτε να μουχλιάσουν είτε φουσκώσουν»

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Πελεκάνος» της Πρέσπας Κώστας Ναπαλντίδης ανέφερε ότι «έπεσαν τουλάχιστον 160 χιλιοστά βροχής τις τελευταίες ημέρες κάνοντας αδύνατη την είσοδο στα χωράφια, ενώ βρισκόμαστε στο στάδιο της συγκομιδής». Εξήγησε δε, ότι «μόνο το 5% της παραγωγής έχει αλωνιστεί κι έχει μπει στις αποθήκες, ενώ τα υπόλοιπα φασόλια είναι στα χωράφια και λόγω της υγρασίας και των νερών κινδυνεύουν είτε να μουχλιάσουν είτε φουσκώσουν».

Ο κ. Ναπαλντίδης εξέφρασε την απογοήτευσή του από την εξέλιξη αυτή, εξηγώντας πως μετά τους καύσωνες του Ιουνίου και του Ιουλίου, που επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την καρποφορία των φασολιών, ήρθαν οι βροχές για να δώσουν στους παραγωγούς το τελειωτικό χτύπημα. «Παρατείναμε κάποιες ημέρες την περίοδο της συλλογής του φασολιού για να ανακτήσουμε κάτι από το χαμένο έδαφος της παραγωγής μας εξαιτίας του καύσωνα και μας βρήκαν οι βροχές. Ακόμη και αύριο εάν άλλαζαν οι καιρικές συνθήκες και είχαμε ηλιοφάνεια ώστε να στεγνώσουν τα χωράφια και να μπορέσουμε να μπούμε να αλωνίσουμε, είναι ζήτημα εάν καταφέρναμε να μαζέψουμε 500 τόνους από τους 3500 που συνήθως παράγουμε στην Πρέσπα. Πρόκειται για ολική καταστροφή», επισήμανε.

Όπως είπε, για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει ενημερωθεί ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ενώ έχουν ήδη περιοδεύσει και κάποια συνεργεία εκτιμητών του Οργανισμού προκειμένου να σχηματίσουν εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στον κάμπο της ακριτικής Πρέσπας. Ανέφερε, ωστόσο, ότι το σύνολο των παραγωγών της Πρέσπας που παράγει βιολογικά φασόλια με ενδείξεις γεωγραφικής προέλευσης ΠΓΕ και ονομασίας προέλευσης ΠΟΠ δεν έχουν λάβει ακόμη τις πρόσθετες αποζημιώσεις από τις καταστροφές του 2019.

«Θα υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης για τις οικογένειές τους»

Από την πλευρά του, ο περιφερειακός σύμβουλος Καστοριάς αρμόδιος για θέματα αγροτικού χώρου και παραγωγός φασολιών Θωμάς Μάνος σημείωσε ότι χθες έγινε έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ για εκτίμηση της κατάστασης και αποφασίστηκε ότι ο Οργανισμός θα προβεί σε οριζόντιες αποζημιώσεις, ενώ τέθηκε στόχος έως τον προσεχή Νοέμβριο, οι παραγωγοί να έχουν λάβει τα χρήματα για τη ζημιά της παραγωγής τους. Στη δυτική Μακεδονία υπάρχουν 1.520 παραγωγοί φασουλιών, εκ των οποίων 1.100 είναι στην Καστοριά και 350 στην Πρέσπα κι ως εκ τούτου, «η ενίσχυση τους κρίνεται άμεση γιατί θα υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης για τις οικογένειές τους», τόνισε.

Ανέφερε δε, ότι και στην Καστοριά εκτάσεις 12.000 στρεμμάτων με φασόλια, κατά πάσα πιθανότητα θα μείνουν στα χωράφια και πρόσθεσε ότι οι μετεωρολογικοί σταθμοί που είναι εγκατεστημένοι στην περιοχή έχουν καταγράψει 200 χιλιοστά βροχής τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που έχει καταστήσει προβληματική έως αδύνατη κάθε απόπειρα να συλλεχθεί η φετινή παραγωγή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΦΑΣΟΛΙΑ
Previous Post

Βαρομετρικό χαμηλό “Μπάλλος”: Αυτές είναι οι περιοχές που θα χτυπήσει – Χάρτης και πρόβλεψη για τη Δυτική Μακεδονία – Πού θα χιονίσει

Next Post

Η Ομάδα Γυναικών Σιάτιστας – μέλος ΟΓΕ καλεί τα μέλη σε προσυνεδριακή εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Next Post
ΟΓΕ

Η Ομάδα Γυναικών Σιάτιστας - μέλος ΟΓΕ καλεί τα μέλη σε προσυνεδριακή εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Συλλήψεις αστυνομικών για διακίνηση ναρκωτικών: Έπαιρναν κατασχεμένες ουσίες και τις πωλούσαν
  • Κοζάνη: Ανατράπηκε νταλίκα στην Εγνατία οδό στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (βίντεο)
  • Φλώρινα: Συνελήφθη 32χρονος αλλοδαπός ο οποίος μετέφερε παράνομα έναν αλλοδαπό
  • Νεκρό βρέφος 3 μηνών στο Αμύνταιο – Από το Κέντρο Υγείας στη Θεσσαλονίκη
  • Π. Κουκουλόπουλος: «Ταύτιση ελεγκτή και ελεγχόμενου με την ενσωμάτωση ΣΔΟΕ – ΟΠΕΚΕΠΕ στις υπερεξουσίες της ΑΑΔΕ»

Πρόσφατα σχόλια

  1. Xri στο Σιάτιστα: Λαμπάδιασε αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του Γυμνασίου
  2. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  3. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  4. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  5. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr