• Latest
τρακτερ αγροτης

Παροχή κινήτρων σε νέους για εργασία στον αγροτικό τομέα προτείνει ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, επισημαίνοντας ότι η αγροτική παραγωγή της χώρας πρέπει να βασίζεται σε Ελληνικά χέρια

25 Απριλίου 2020
Πολυχώρος ξεκούρασης Κ. Τσανακτσίδης, για τους φοιτητές του πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας

Πολυχώρος ξεκούρασης Κ. Τσανακτσίδης, για τους φοιτητές του πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας

6 Φεβρουαρίου 2026
σχολειο

Πτολεμαΐδα: Μπήκε στο σχολείο ως πατέρας μαθητή και έκλεψε πορτοφόλι. Βίντεο

6 Φεβρουαρίου 2026
Εθιμοτυπικές επισκέψεις του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, σε Περιφερειάρχη και Δήμαρχο Κοζάνης

Εθιμοτυπικές επισκέψεις του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, σε Περιφερειάρχη και Δήμαρχο Κοζάνης

6 Φεβρουαρίου 2026
Έκοψαν την πίτα οι Αναρριχητές του Ο. Σ. Σιάτιστας

Έκοψαν την πίτα οι Αναρριχητές του Ο. Σ. Σιάτιστας

6 Φεβρουαρίου 2026
«Taste the past. Digital media for Byzantine heritage and authentic experiences in Northern Greece» από την USI UNESCO στην Καστοριά

«Taste the past. Digital media for Byzantine heritage and authentic experiences in Northern Greece» από την USI UNESCO στην Καστοριά

6 Φεβρουαρίου 2026
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Το Συλλυπητήριο Μήνυμα του Δημάρχου Κοζάνης Γιάννη Κοκκαλιάρη για την απώλεια του Γιώργου Παρχαρίδη

6 Φεβρουαρίου 2026
Οι Αποκριάτικες εκδηλώσεις της Κοινότητας Μεσοποταμίας

Οι Αποκριάτικες εκδηλώσεις της Κοινότητας Μεσοποταμίας

6 Φεβρουαρίου 2026
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Κοζάνη: Έκλεβαν ότι μπορούσαν. Δύο συλλήψεις

6 Φεβρουαρίου 2026
Αδράνεια καταλογίζει στην Περιφερειακή Αρχή ο Γιώργος Κασαπίδης

Κασαπίδης προς Αμανατίδη: Αποφεύγετε να απαντήσετε επί της ουσίας και για την ταμπακιέρα

6 Φεβρουαρίου 2026
ΔΕΥΑΒ

ΔΕΥΑΒ: Ξεκινούν προγραμματισμένες εργασίες καθαρισμού και συντήρησης των δεξαμενών ύδρευσης

6 Φεβρουαρίου 2026
«Κυριακή στο Χωριό Ξανά»: Σισάνι Βοΐου με Νέο Επεισόδιο στις 08/02

«Κυριακή στο Χωριό Ξανά»: Σισάνι Βοΐου με Νέο Επεισόδιο στις 08/02

6 Φεβρουαρίου 2026
 34η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Συνεδριάζει η Περιφερειακή Επιτροπή Δυτικής Μακεδονίας τη Δευτέρα 9/2

6 Φεβρουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παροχή κινήτρων σε νέους για εργασία στον αγροτικό τομέα προτείνει ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, επισημαίνοντας ότι η αγροτική παραγωγή της χώρας πρέπει να βασίζεται σε Ελληνικά χέρια

sierafm by sierafm
25 Απριλίου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
τρακτερ αγροτης
16
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης του πρωτογενούς τομέα, προτείνει εκ νέου με επιστολή του σε συναρμόδια Υπουργεία ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης.

Επισημαίνοντας τη μεγάλη εξάρτηση της χώρας μας και της Δυτικής Μακεδονίας από αλλοδαπούς εργάτες γη, τονίζει την ανάγκη πρόβλεψης και προγραμματισμού της αγροτικής παραγωγής της τρέχουσας χρονιάς στο επίπεδο της επισιτιστικής επάρκειας και στο επίπεδο της εξωστρέφειας.

Η κρισιμότητα της φετινής χρονιάς λόγω κορωνοϊού και των δυσμενών επιπτώσεων του στην παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη αναδεικνύουν εμφατικά το στρατηγικό ρόλο του αγροτικού τομέα παράλληλα με τη σοβαρή έλλειψη εργατικών χεριών.

Καταθέτοντας σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της άμεσης αυτής ανάγκης για τους γεωργούς και κτηνοτρόφους της Δυτικής Μακεδονίας ο Περιφερειάρχης προτείνει τη γρήγορη προετοιμασία της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων και με παροχή ισχυρών κινήτρων να στραφούν προς τον πρωτογενή τομέα και στην αγροτική παραγωγή.

Να αλλάξουμε το μοντέλο και τα πρότυπα της οικονομίας μας από καταναλωτικά σε παραγωγικά πρότυπα και να συμβάλλουμε όλοι στη μεγιστοποίηση της αυτάρκειας της περιφέρειας και της πατρίδας μας.

Κρίσιμη περίοδος για την εξασφάλιση εργατών γης για προσφορά εποχικής εργασίας στον αγροτικό τομέα και της επισιτιστικής επάρκειας της χώρας.

Η λήψη άμεσων μέτρων στήριξης του πρωτογενούς τομέα είναι εξαιρετικά σημαντική και θα πρέπει να γίνει άμεσα. Η γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή της φετινής χρονιάς είναι σημαντικότερη από κάθε άλλη χρονιά. Ήδη πολλές καλλιεργητικές εργασίες ξεκίνησαν με αναζήτηση εργατικών χεριών χωρίς αποτέλεσμα όμως από τους αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο επαναπατρισμός ωστόσο των εργατών από τις χώρες της Βαλκανικής και η αδυναμία όσων παραμείναν στην χώρα μας να μετακινηθούν από και προς τις περιοχές στις οποίες υπάρχει ανάγκη εποχικών εργατών, αποτελούν κρίσιμα ζητήματα. Θέτουν δε την επερχόμενη παραγωγική περίοδο σύμφωνα με τους αγρότες σε μεγάλο κίνδυνο και την επικείμενη σοδειά σε αμφισβήτηση. Ο κίνδυνος διατάραξης της ροής της εφοδιαστικής αλυσίδας στον αγροδιατροφικό τομέα στο εσωτερικό της χώρας μας αλλά και στην Ευρώπη είναι πλέον ορατός. Οφείλουμε να προβλέψουμε και να προγραμματίσουμε όσο ακόμα είναι καιρός την παραγωγή της τρέχουσας περιόδου σε δύο επίπεδα. Το πρώτο την επισιτιστική επάρκεια και ασφάλεια εφοδιασμού της εγχώριας αγοράς. Το δεύτερο την αξιοποίηση σημαντικών ευκαιριών για την επέκταση των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων της πατρίδας μας σε αγορές του εξωτερικού και δη της Ευρώπης όπου ήδη δημιουργούνται ελλείψεις.
Προς αποφυγή παρόμοιων φαινομένων και στην πατρίδα μας, οφείλει η Κυβέρνηση να μεριμνήσει έγκαιρα για έναν προγραμματισμό της παραγωγής. Παράλληλα οφείλει να μεριμνήσει έγκαιρα και για την διευκόλυνση επανεισόδου στην χώρα αλλά και μετακίνησης των εργατών γης, κυρίως αλλοδαπών, στους οποίους βασίζεται σημαντικό μέρος της εγχώριας αγροτικής παραγωγής.
Η πρόβλεψη διασυνοριακής και διαπεριφερειακής μετακίνησης εργατών οργανωμένα κατόπιν ιατρικού ελέγχου και μετά από επίσημο αίτημα αγροτών ή συνεταιρισμών στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων θα μπορούσαν να συμβάλλουν τα μέγιστα στην στήριξη του πρωτογενή τομέα. Αντίστοιχα και η διευθέτηση του ζητήματος της μετακίνησής των εργατών από και προς τα σημεία εργασίας εξαιτίας του αριθμητικού περιορισμού ατόμων ανά όχημα τα οποία είναι απαγορευτικός τόσο κοστολογικά όσο και χρονικά χρίζουν άμεσης ρύθμισης.
Η μέριμνα για καταγραφή του συνόλου των αλλοδαπών εργαζομένων που βρίσκονται στην χώρα μας και η επέκταση της άδειας παραμονής τους κρίνεται επιτακτική.
Η απλούστευση των διαδικασιών χορήγησης αδειών για εποχική εργασία θα πρέπει να γίνει άμεσα με συνοπτικότερες και απλούστερες διαδικασίες. Θα πρέπει ταυτόχρονα να εξετασθεί και το ενδεχόμενο αύξησης του χρόνου παραμονής από τους από τους έξι μήνες στους δώδεκα.
Στο ίδιο πλαίσιο και κατόπιν ενδελεχούς εξέτασης των πραγματικών αναγκών από τις οικίες αρμόδιες αρχές, θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν και οι άδειες εξαρτημένης εργασίας τόσο όσων αφορά στον αριθμό τους όσο και στην διαδικασία απόκτησης τους.
Για την εξασφάλιση των άμεσα αναγκαίων εργατών θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει εφαρμογή του Άρθρου 13α του Ν.4251 (ΦΕΚ Α’ 80/01-04-2014), μειώνοντας στο ελάχιστο δυνατόν με τα υπάρχοντα δεδομένα, τον χρόνο κάλυψης των απαιτούμενων θέσεων.
Σχετικά με τα ζητήματα τόσο της διασυνοριακής όσο και ενδοπεριφερειακής μετακίνησης η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι πρόθυμη να συνδράμει και για την κάλυψη των απαραίτητων ιατρικών ελέγχων.
Επίσης η επιδότηση μέσω προγραμμάτων απασχόλησης του αγροτικού τομέα θα μπορούσε να δημιουργήσει κίνητρα στην αγροτική παραγωγή.
Ταυτόχρονα η γρήγορη προετοιμασία της ελληνικής κοινωνίας, η εκπαίδευση και ο προσανατολισμός ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, από καταναλωτικά σε παραγωγικά πρότυπα και η παροχή κινήτρων για στήριξη της πραγματικής οικονομίας και δη της αγροτικής παραγωγής, αποτελούν στρατηγικές άμεσης προτεραιότητας. Η αγροτική παραγωγή της χώρας πρέπει να βασίζεται σε ελληνικά χέρια.
Παρακαλούμε να προβείτε στην λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, που θα συμβάλλουν στην αποφυγή ενδεχόμενης εφοδιαστικής και επισιτιστικής κρίσης στην χώρα μας και θα τονώσουν τόσο τον πρωτογενή όσο και τον δευτερογενή τομέα.

O Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

Γεώργιος Κασαπίδης

Tags: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ
Previous Post

Τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε οικογένειες της Δημοτικής Ενότητας Μεσοποταμίας

Next Post

Αρνητικός στον κορωνοϊο ο 60χρονος νεκρός Σύριος πρόσφυγας από την δομή μεταναστών Γρεβενών

Next Post
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Αρνητικός στον κορωνοϊο ο 60χρονος νεκρός Σύριος πρόσφυγας από την δομή μεταναστών Γρεβενών

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Πολυχώρος ξεκούρασης Κ. Τσανακτσίδης, για τους φοιτητές του πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας
  • Πτολεμαΐδα: Μπήκε στο σχολείο ως πατέρας μαθητή και έκλεψε πορτοφόλι. Βίντεο
  • Εθιμοτυπικές επισκέψεις του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, σε Περιφερειάρχη και Δήμαρχο Κοζάνης
  • Έκοψαν την πίτα οι Αναρριχητές του Ο. Σ. Σιάτιστας
  • «Taste the past. Digital media for Byzantine heritage and authentic experiences in Northern Greece» από την USI UNESCO στην Καστοριά

Πρόσφατα σχόλια

  1. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  2. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  3. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  4. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  5. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

νεα casino για ελληνες παικτες

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr