Κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ και ΕΛΠΕ
Σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών ξεκινούν σήμερα οι εργασίες του κοινού συνεδρίου της ΚΕΔΕ και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).
«Δε θα συνηγορήσουμε στη παράλυση της τοπικής αυτοδιοίκησης και στην επιτροπεία της από διορισμένους εκτελεστικούς γραμματείς» δηλώνει κατηγορηματικά ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γιώργος Πατούλης, σε αποκλειστική του δήλωση στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μεταρρύθμιση δε σημαίνει αλλαγή του εκλογικού συστήματος και εφαρμογή της απλής αναλογικής» η οποία «για μας αποτελεί κόκκινη γραμμή η εφαρμογή της», υπογραμμίζει.
Ο κ. Πατούλης δηλώνει επίσης ότι αναμένει από τον αρμόδιο υπουργό κ. Πάνο Σκουρλέτη, στη σημερινή του ομιλία στο συνέδριο, να απαντήσει ξεκάθαρα σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθήσουν για την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Ολόκληρη η δήλωση του προέδρου της ΚΕΔΕ είναι η ακόλουθη:
«Το μήνυμα του σημερινού συνεδρίου ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ είναι ότι η Αυτοδιοίκηση ενωμένη και πιο ώριμη από ποτέ διεκδικεί μια πραγματική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους η οποία θα στηρίζεται στην αυτοδιοικητική διακυβέρνηση. Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση μεταρρύθμιση δε σημαίνει αλλαγή του εκλογικού συστήματος και εφαρμογή της απλής αναλογικής. Η μεταρρύθμιση επιβάλλεται να δίνει λύσεις στα προβλήματα του τόπου. Για μας αποτελεί κόκκινη γραμμή η εφαρμογή της απλής αναλογικής. Πρόκειται για ένα σύστημα που θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους δήμους και θα είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Το εκλογικό σύστημα δεν μπορεί να λειτουργεί ως όργανο μικροπολιτικών συμφερόντων. Η αποτελεσματική λειτουργία των δήμων δεν εξασφαλίζεται με συστήματα όπως αυτό της απλής αναλογικής.
Δε θα συνηγορήσουμε στη παράλυση της τοπικής αυτοδιοίκησης και στην επιτροπεία της από διορισμένους εκτελεστικούς γραμματείς. Περιμένουμε σήμερα από τον Π. Σκουρλέτη να μας απαντήσει ξεκάθαρα για τις προθέσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και της Κυβέρνησης σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθήσουν για τη ψήφιση του νομοσχεδίου.
Θεωρούμε αναγκαίο να δοθεί επαρκής χρόνος δημόσιας διαβούλευσης, τουλάχιστον δύο μηνών πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου προς ψήφιση από τη Βουλή. Για τη δρομολογούμενη μεταρρύθμιση απαιτούνται:
- Mεταφορά πόρων, ευθυνών και αρμοδιοτήτων, από το Κεντρικό Κράτος, προς τα κάτω, προς την Αυτοδιοίκηση.
- Να εφαρμοστεί η έννοια της μητροπολιτικότητας
- Λειτουργία ενός Μικρού, Ευέλικτου, με Στρατηγικό Χαρακτήρα Κεντρικού Κράτους. Και η μεταβίβαση όλο και περισσότερων λειτουργιών προς την αυτοδιοίκηση,
- Να δοθεί στην Αυτοδιοίκηση το 8% των πόρων του ΑΕΠ,
- Να γίνει φορολογική αποκέντρωση.
- Να έχει η Αυτοδιοίκηση ουσιαστικό ρόλο στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας και απευθείας πρόσβαση, στα κονδύλια του ΕΣΠΑ.
- Να μην παίρνει η Κυβέρνηση τα χρήματα της Αυτοδιοίκησης από το Πράσινο Ταμείο και να της δίνει τη δυνατότητα να τα διαχειρίζεται αυτή για περιβαλλοντικά έργα.
- Να έχουν οι Δήμοι τον πρώτο λόγο στη διαχείριση των παραλιών τους.
- Να μπορούν να προσλαμβάνουν οι Δήμοι το προσωπικό που χρειάζονται για τις ανταποδοτικές τους υπηρεσίες
- Να έχουν οι Δήμοι τους πόρους και την αρμοδιότητα για τη λειτουργία των σχολείων των Δήμων, για τις μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας και πρόληψης των πόλεων τους.
- Να διαχειρίζονται οι Δήμοι τα απορρίμματά τους
- Να έχουν οι Δήμοι τον πρώτο λόγο, στο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό των πόλεων τους.
Απαιτούμε μία καλύτερη Αυτοδιοίκηση για μία καλύτερη Ελλάδα. Μαζί με τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες θα είμαστε απέναντι σε όσους επιχειρήσουν τη διάλυση των Δήμων μας».