Το λένε «θαυματουργό» και αν κρίνουμε από τα εξαιρετικά οφέλη, που έχει στην υγεία μας, ο χαρακτηρισμός δε βγήκε τυχαία.
Το σταφύλι, όμως, είναι κι ένα παρεξηγημένο φρούτο, αφού πολλοί το βλέπουν επιφυλακτικά, ως προς τη θερμιδική του αξία
Μύθος ή όχι;
Στο μυαλό των περισσοτέρων, το σταφύλι είναι ένα φρούτο με πολλές θερμίδες. Και το αποδίδουν, κυρίως, στην ιδιαίτερα γλυκύτητα, που έχει. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Και αυτό διότι:
• Η φυσική γλυκύτητα του σταφυλιού οφείλεται στα φυσικά του σάκχαρα, την φρουκτόζη. Και όχι στη ζάχαρη
• Το σταφύλι τρώγεται ώριμο, που σημαίνει ότι τα φυσικά του σάκχαρα είναι παραωριμασμένα. Και αυτή, ακριβώς, η γλυκιά του γεύση είναι που μας μπερδεύει και πιστεύουμε ότι είναι γλυκό, άρα παχυντικό.
• Και για του λόγου το αληθές, 1 μεσαίο τσαμπί σταφύλια έχει περίπου 150 θερμίδες. Όσο, δηλαδή, 2 μεγάλα άλλα φρούτα
• Έτσι, τα σταφύλια μπορούν να ενταχθούν ακόμα και σε ένα πρόγραμμα διατροφής, χωρίς βέβαια, υπερβολές.
Το «θαυματουργό» φρούτο
Ωστόσο, τα οφέλη του σταφυλιού στην υγεία μας είναι πολλαπλά και η διατροφική του αξία, μεγάλη.
• Προστατεύει τη λειτουργία της καρδιάς
• Έχει ισχυρή αντιγηραντική δράση, καθώς προστατεύει το κολλαγόνο, διατηρώντας τη νεανικότητα
• Ενισχύει την όραση και προστατεύει από διάφορες οφθαλμολογικές παθήσεις.
• Διατηρεί την πίεση σε χαμηλά επίπεδα, ενώ θεωρείται η καλύτερη επιλογή για αποτοξίνωση. Εξάλλου, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο, αυξάνει τη διούρηση και καταπολεμά την κατακράτηση των υγρών.
• Βοηθάει στη δυσπεψία, τη δυσκοιλιότητα και τις αιμορροΐδες.
ΠΗΓΗ: mothersblog.gr