Η περιεμμηνόπαυση είναι μια λέξη που σημαίνει «γύρω από την εμμηνόπαυση». Έχει να κάνει με τη μεταβατική περίοδο που οδηγεί στην εμμηνόπαυση, η οποία σηματοδοτεί το τέλος της αναπαραγωγικής ζωής μιας γυναίκας. Είναι επίσης γνωστή ως μετάβαση στην εμμηνόπαυση. Ωστόσο, δεδομένου ότι η ηλικία κατά την οποία μια γυναίκα θα εισέλθει σε αυτήν τη φάση ποικίλλει σημαντικά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα και τη θεραπεία της περιεμμηνόπαυσης.
Όπως μόλις αναφέραμε, η περίοδος της περιεμμηνόπαυσης λαμβάνει χώρα σε διαφορετικές ηλικίες. Ενώ ορισμένες γυναίκες αρχίζουν να βιώνουν τα πρώτα τους συμπτώματα γύρω στην ηλικία των 30 ετών, άλλες τα βιώνουν στα 40 τους. Στην πραγματικότητα, σε ορισμένες γυναίκες, τα πρώτα σημάδια περιεμμηνόπαυσης δεν εμφανίζονται μέχρι να φτάσουν στα 50 τους.
Μερικές φορές οι άνθρωποι συγχέουν την περιεμμηνόπαυση με την προεμμηνόπαυση. Ωστόσο, αυτές είναι δύο διαφορετικές έννοιες. Η προεμμηνόπαυση, από τεχνική άποψη, αναφέρεται σε ολόκληρη την περίοδο της ζωής μιας γυναίκας πριν από την εμμηνόπαυση. Η περιεμμηνόπαυση, από την άλλη πλευρά, αναφέρεται στο στάδιο λίγο πριν την εμμηνόπαυση.
Η κατανόηση των συμπτωμάτων και της θεραπείας της περιεμμηνόπαυσης είναι θεμελιώδης. Με αυτόν τον τρόπο, οι γυναίκες μπορούν να αναγνωρίσουν πότε βρίσκονται σε αυτό το στάδιο, καθώς και πώς να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους.
Τι είναι η περιεμμηνόπαυση;
Πριν συζητήσουμε τα συμπτώματα και τη θεραπεία της περιεμμηνόπαυσης, πρέπει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να ορίσουμε με σαφήνεια τι ακριβώς είναι. Γενικά, ο όρος περιεμμηνόπαυση αναφέρεται στην αναπαραγωγική φάση που είναι πλησιέστερη στην εμμηνόπαυση. Ξεκινά όταν τα επίπεδα ορμονών μιας γυναίκας αρχίζουν να μειώνονται και τελειώνει όταν η εμμηνόρροια μιας γυναίκας σταματά για περισσότερο από 12 συνεχόμενους μήνες.
Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης καθίστανται ασταθή, μειώνονται και αυξάνονται συνεχώς. Αυτό προκαλεί μια σειρά συμπτωμάτων που είναι τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Αυτή η αστάθεια συνεχίζεται έως ότου σταματήσει η εμμηνόρροια. Ωστόσο, ο εμμηνορροϊκός κύκλος μιας γυναίκας δεν θεωρείται τελειωμένος έως ότου μια γυναίκα περάσει ένα ολόκληρο έτος χωρίς την περίοδό της.
Μερικοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση της περιεμμηνόπαυσης. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι γυναίκες που καπνίζουν εισέρχονται σε περιεμμηνόπαυση ένα ή δύο χρόνια πριν από τον μέσο όρο. Ταυτόχρονα, το οικογενειακό ιστορικό, ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο και η υστερεκτομή μπορεί να προκαλέσουν στις γυναίκες την εμμηνόπαυση νωρίτερα από το συνηθισμένο.
Περιεμμηνόπαυση: Τα συμπτώματα
Το κύριο σύμπτωμα της περιεμμηνόπαυσης είναι μια ανωμαλία στον εμμηνορροϊκό κύκλο μιας γυναίκας. Η περίοδος μπορεί να είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη, ή μπορεί απλώς να εξαφανιστεί για ένα μήνα ή περισσότερο. Με τον ίδιο τρόπο, μπορεί η περίοδός σας να είναι πιο βαριά ή και πιο ελαφριά.
Άλλα συμπτώματα αυτού του σταδίου είναι τα ακόλουθα:
- Εξάψεις: Ξαφνικές αυξήσεις της θερμοκρασίας, που ξεκινούν στο στήθος και ανεβαίνουν μέχρι το κεφάλι.
- Νυχτερινές εφιδρώσεις.
- Δυσκολία στον ύπνο.
- Ξηρές βλεννογόνες μεμβράνες: Ειδικά ξηρότητα του κόλπου.
- Δυσπαρευνία: Πόνος κατά τη διάρκεια των σεξουαλικών σχέσεων.
- Αλλαγές διάθεσης.
- Προβλήματα ούρων ή λοιμώξεις.
- Αύξηση του σωματικού λίπους, ειδικά γύρω από τη μέση.
- Μείωση σεξουαλικού ενδιαφέροντος.
- Οστεοπόρωση: Απώλεια οστικής μάζας.
Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι τι ακριβώς προκαλεί τις εξάψεις, αλλά υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν τη συχνότητά τους. Για παράδειγμα, το ζεστό νερό, τα ζεστά ή πικάντικα τρόφιμα, το αλκοόλ και η καφεΐνη.
Η αλλαγή της διάθεσης είναι το αποτέλεσμα της ορμονικής αστάθειας. Ωστόσο, έχουν επίσης να κάνουν με την ασυνείδητη συνειδητοποίηση ότι ένα άτομο γερνά και πλησιάζει στο τέλος της γονιμότητάς. Μπορεί επίσης να είναι πιο σοβαρές λόγω του στρες.
Η θεραπεία της περιεμμηνόπαυσης
Η περιεμμηνόπαυση δεν απαιτεί θεραπεία εάν τα συμπτώματα είναι ανεκτά. Ωστόσο, εάν δεν συμβαίνει αυτό, είναι φυσιολογικό οι γυναίκες να καταφεύγουν σε μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες θεραπείες:
- Θεραπεία αντικατάστασης ορμονών (HRT): Βασικά, αυτή η θεραπεία της περιεμμηνόπαυσης συνίσταται στη χορήγηση συστημικού οιστρογόνου. Ένας επαγγελματίας πρέπει πάντα να καθοδηγεί αυτή τη θεραπεία και να αξιολογεί τους σχετικούς κινδύνους και τα οφέλη.
- Κολπικό οιστρογόνο: Σε αυτήν την περίπτωση, οι γυναίκες χρησιμοποιούν μια παραλλαγή οιστρογόνου τοπικά, είτε με τη μορφή κρέμας, δακτυλίου ή δισκίου. Ο στόχος αυτής της θεραπείας είναι η αποκατάσταση της κολπικής υγείας. Βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο κατά τη διάρκεια των σεξουαλικών σχέσεων και βοηθά με τη διαχείριση των ούρων.
- Γκαμπαπεντίνη: Παρόλο που η κύρια χρήση αυτού του φαρμάκου είναι για τη θεραπεία σπασμών, είναι επίσης αποδεδειγμένο ότι βοηθά στη μείωση των εξάψεων.
- Αντικαταθλιπτικά: Αυτά τα φαρμακευτικά προϊόντα βοηθούν στη μείωση των εξάψεων καθώς και στη σταθεροποίηση της διάθεσης μιας γυναίκας.
Περιεμμηνόπαυση: Μερικές ακόμα συμβουλές
Πολλές γυναίκες μπορούν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μέσω μέτρων που δεν περιλαμβάνουν φαρμακευτικές θεραπείες. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής βοηθά σημαντικά στη μείωση της δυσφορίας και στη σταθεροποίηση της διάθεσης.
Βασικά, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τρώτε υγιεινά και να ασκείστε τακτικά. Είναι επίσης καλή ιδέα να ενσωματώσετε τη συνήθεια του διαλογισμού. Ορισμένες ασκήσεις αναπνοής είναι πολύ αποτελεσματικές στον έλεγχο των εξάψεων χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγετε σε φάρμακα.
Ο βελονισμός, καθώς και η κατανάλωση ορισμένων εγχύσεων από βότανα, έχουν επίσης δείξει αποτελεσματικότητα σε αυτές τις περιπτώσεις. Επιπλέον, υπάρχουν φυσικά προϊόντα που μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη θεραπεία της εμμηνόπαυσης. Όποια και αν είναι η περίπτωση, οι γυναίκες πρέπει να συμβουλευτούν έναν γιατρό πριν χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε από αυτές τις διαδικασίες ή εναλλακτικές θεραπείες.
Πηγή:meygeia.gr