Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι ειδικοί προτείνουν έναν συγκεκριμένο αριθμό βημάτων την ημέρα; Δεν είναι μυστικό ότι το να δίνετε προτεραιότητα στο περπάτημα καθημερινά μπορεί μπορεί να οδηγήσει σε αρκετά θεαματικά οφέλη για την υγεία και ένα από αυτά είναι τα γερά οστά.
Το να απολαμβάνετε τακτικά μεγάλες χαλαρές βόλτες περπατώντας αποτελεί έναν εύκολο τρόπο για να αποτρέψετε την αδυναμία τους. Σε μελέτη από το American Journal of Medicine, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που περπατούν περισσότερα από 12 χιλιόμετρα την εβδομάδα είχαν υψηλότερη οστική πυκνότητα από εκείνες που περπατούν λιγότερο από 1,5 χιλιόμετρο, αποκαλύπτοντας ότι το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση του ρυθμού απώλειας της οστικής μάζας των ποδιών.
Το μυστικό πίσω από το περπάτημα και την οστική πυκνότητα
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το περπάτημα με πιο γρήγορο ρυθμό μπορεί να ανεβάσει τον καρδιακό σας ρυθμό αλλά στην πραγματικότητα δεν συμβάλλει στην τόνωση της οστικής σας πυκνότητας. «Τα κύτταρα που χτίζουν τα οστά, οι οστεοβλάστες, απαιτούν μια ορισμένη ποσότητα συνεχούς πίεσης για 12 δευτερόλεπτα πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία οικοδόμησης των οστών», εξηγούν.
«Χωρίς αυτή την πίεση, δεν θα υπάρξει οστικό κτίσμα. Επομένως, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, επιβραδύνοντας το περπάτημά σας, έτσι ώστε αντί να εναλλάσσετε τα πόδια σας δύο ή τρεις φορές σε 12 δευτερόλεπτα, η παραμονή στο ένα πόδι για αυτό το χρονικό διάστημα ή περισσότερο είναι πιθανό να «ακονίσει» το μηριαίο οστό, αποτρέποντας κατάγματα» επισημαίνουν.
Τι άλλο συμβάλλει στα γερά οστά
Εάν πιστεύετε ότι τα 12 δευτερόλεπτα είναι πολύς χρόνος για να αφιερώσετε σε ένα βήμα, δεν κάνετε λάθος. Είναι απίθανο να είναι ένας άνετος ρυθμός για να περπατήσετε γύρω από το τετράγωνο. Κατά κάποιο τρόπο, το να στέκεστε στο ένα πόδι για 12 δευτερόλεπτα μοιάζει περισσότερο με μια πρόκληση ισορροπίας παρόμοια με αυτό που μπορεί να κάνετε στη γιόγκα ή στο τάι τσι. Αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς και οι δύο μέθοδοι έχει αποδειχθεί ότι προάγουν την αντοχή των οστών.
Οι ειδικοί στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ ανακάλυψαν ότι οι αργές κινήσεις που εμπλέκονται στην κινεζική πολεμική τέχνη του τάι τσι μπορούν να βελτιώσουν την ισορροπία, μειώνοντας τον κίνδυνο πτώσεων και μπορεί ακόμη και να προστατεύσουν από την απώλεια οστικής μάζας που σχετίζεται με την ηλικία.
Και σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης Topics in Geriatric Rehabilitation, ένα καθημερινό πρόγραμμα γιόγκα διάρκειας 12 λεπτών μπορεί να αναστρέψει την οστεοπορωτική απώλεια οστού.
Εκτός από την ενίσχυση της οστικής πυκνότητας, οι άσανα (πόζες) που εμπλέκονται στη γιόγκα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη στάση, την ισορροπία, τη δύναμη και το εύρος κίνησης, καθώς και βελτιώνουν τον συντονισμό, επισημαίνουν οι ειδικοί.
Πηγή: vita.gr