• Latest
ΚΑΦΕΣ

Πες μου τι καφέ πίνεις να σου πω ποιος είσαι

5 Μαΐου 2019
Σοφία Ζαχαράκη

Δήλωση της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφίας Ζαχαράκη για τον θάνατο της μαθήτριας στην Κοζάνη

17 Σεπτεμβρίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (10 Μαρτίου – 15 Μαρτίου 2025)

Δήμος Κοζάνης: Αναβάλλονται οι αποψινές δράσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας

17 Σεπτεμβρίου 2026
Π. Κουκουλόπουλος: «Τρεις δεσμεύσεις για τη Δυτική Μακεδονία στις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ»

Στη Βουλή από τον Π. Κουκουλόπουλο η φωνή των καπνοκαλλιεργητών που διεκδικούν στήριξη για τη διάσωση του κλάδου

17 Σεπτεμβρίου 2026
Σοκ στο 1ο ΓΕΛ Κοζάνης- Νεκρή η 16χρονη μαθήτρια

Σοκ στο 1ο ΓΕΛ Κοζάνης- Νεκρή η 16χρονη μαθήτρια

17 Σεπτεμβρίου 2026
Γιώργος Αμανατίδης: Τα “χωριά-πυρήνες” στην περιοχή του Άνω Βοΐου

Γιώργος Αμανατίδης: Τα “χωριά-πυρήνες” στην περιοχή του Άνω Βοΐου

17 Σεπτεμβρίου 2026
Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης : Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2024 «Στην καρδιά της πόλης» – Δεύτερο μέρος

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Γενική Συνέλευση

17 Σεπτεμβρίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Προσωρινά χωρίς τηλέφωνο οι Διευθύνσεις Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Εφαρμογών και Υπηρεσίας Δόμησης και Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης

Δήμος Κοζάνης: Σε πλήρη λειτουργία το τηλεφωνικό κέντρο των Διευθύνσεων Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Εφαρμογών και Υπηρεσίας Δόμησης και Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης

17 Σεπτεμβρίου 2026
Καπνικός Συνεταιρισμός Βοΐου: Κατεπείγον Αίτημα για τη Στήριξη, Διάσωση και Θεσμική Θωράκιση της Καπνοκαλλιέργειας στη Δυτική Μακεδονία

Καπνικός Συνεταιρισμός Βοΐου: Κατεπείγον Αίτημα για τη Στήριξη, Διάσωση και Θεσμική Θωράκιση της Καπνοκαλλιέργειας στη Δυτική Μακεδονία

17 Σεπτεμβρίου 2026
Πτολεμαΐδα: 48χρονος καλλιεργούσε κάνναβη στο σπίτι του

Πτολεμαΐδα: 48χρονος καλλιεργούσε κάνναβη στο σπίτι του

17 Σεπτεμβρίου 2026
Κοζάνη: Αισιόδοξα τα μηνύματα για τον 55χρονο που δηλητηριάστηκε από μονοξείδιο του άνθρακα(βίντεο)

Σοκ στο 1ο ΓΕΛ Κοζάνης-Μαθήτρια χωρίς τις αισθήσεις της στις τουαλέτες

17 Σεπτεμβρίου 2026
απατη ηλικιωμενοι

Σιάτιστα: Νέα απάτη με θύμα ηλικιωμένη

17 Σεπτεμβρίου 2026
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Πρόγραμμα διερευνητικών ενεργειών για την ανακαίνιση της Αίθουσας «Φίλιππος» και των βοηθητικών χώρων της

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Πρόγραμμα διερευνητικών ενεργειών για την ανακαίνιση της Αίθουσας «Φίλιππος» και των βοηθητικών χώρων της

17 Σεπτεμβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πες μου τι καφέ πίνεις να σου πω ποιος είσαι

sierafm by sierafm
5 Μαΐου 2019
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΚΑΦΕΣ
8
SHARES
3
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ελληνικός ή γαλλικός; Εσπρέσο, φραπέ ή καπουτσίνο; Ό,τι και να επιλέξουμε ο καφές είναι απόλαυση, ιεροτελεστία αλλά μία από τις δημοφιλείς καθημερινές συνήθειες που αρνούμαστε πεισματικά να αποχωριστούμε.

Για πολλούς είναι απαραίτητη πρωινή κίνηση για να ξεκινήσει καλά η μέρα αλλά και η παρέα τους καθόλη τη διάρκειά της.

Δείχνει όμως κάτι για εμάς ο καφές που πίνουμε; Οι προτιμήσεις μας στον καφέ μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για τον χαρακτήρα μας, τις διατροφικές μας συνήθειες ή την διάθεσή μας, λένε οι επιστήμονες.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα τον espresso τείνουν να προτιμούν οι εργασιομανείς, όσοι είναι ηγετικές φυσιογνωμίες και γρήγοροι στην επίτευξη στόχων και ταυτόχρονα καλοί εραστές.

Τον macchiato προτιμούν οι γυναίκες που κάνουν καριέρα και ταυτόχρονα είναι μητέρες, ενώ όσοι έχουν αδυναμία στον καπουτσίνο φαίνεται ότι θέλουν να έχουν τον έλεγχο, αλλά ταυτόχρονα είναι υπερβολικά ευαίσθητοι.

Όσοι προτιμούν τον φραπέ διακρίνονται για την χαλαρότητά του ενώ, σε χειρότερη θέση, σύμφωνα πάντα με έρευνες, βρίσκονται αυτοί που πίνουν ντεκαφεϊνέ κι αυτό γιατί δίνουν στους άλλους να καταλάβουν ότι δεν βγαίνουν συχνά για να περάσουν καλά.

Τον καφέ φίλτρου τον προτιμούν οι εκλεπτυσμένοι, και τον ελληνικό καφέ πίνουν οι πιο… παραδοσιακοί και συντηρητικοί τύποι.

«Δείχνει κάτι για εμάς ο καφές που πίνουμε;» ρωτάμε τον κ. Αντώνη Λουμίδη, ιδιοκτήτη του καφεκοπτείου Λουμίδη στην Κηφισιά.

«Δείχνει πόσο βαθιά γνώση του καφέ έχει ο καταναλωτής. Υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται πολύ με τον καφέ που πίνουν, από πού προέρχεται, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του, πώς έχει ψηθεί, εάν είναι φρέσκος. Δεν πάνε και παραγγείλουν απλώς ένα καφέ. Άνθρωπος που έρχεται και κάνει ερωτήσεις την ώρα που πίνει ένα καφέ, αμέσως καταλαβαίνεις τι άνθρωπος είναι. Δείχνει από τον καφέ που πίνει τι χαρακτηριστικά έχει.

Επίσης ο καφές που πίνουμε, αν είναι σκέτος ή γλυκός, δείχνει τις διατροφικές μας συνήθειες. Υπάρχουν άνθρωποι που ζητάνε από πάνω σαντιγί, σιρόπια, τρούφες, καραμέλα και ουσιαστικά τον κάνουν να μοιάζει περισσότερο με γλυκό παρά με καφέ. Αυτό δείχνει μία επιρρέπεια σε πιο κακή διατροφική συνήθεια. Τέλος, δείχνει και τη διάθεση του καταναλωτή για γευστικούς πειραματισμούς γενικότερα».

Όσο για το ποιος καφές έχει τα πρωτεία, ο κ. Λουμίδης μας απαντάει:

«Ο espresso, και τα παράγωγά του, έχουν τα πρωτεία και από πλευράς γευσιγνωσίας και από πλευράς κατανάλωσης. Ο espresso είναι μία μέθοδος παρασκευής καφέ η οποία μπορεί να δώσει τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά του κόκκου του καφέ γιατί υπάρχει υψηλής πίεσης καυτό νερό από τους κόκκους για λίγη ώρα και μπορεί να πάρει περισσότερα γευστικά χαρακτηριστικά».

Δεν είναι μόδα; αναρωτιόμαστε…

«Όχι δεν είναι μόδα. Δεν αδικούμε τις άλλες κατηγορίες, δεν είμαστε εσπρεσσιομανείς αλλά οφείλουμε να πούμε ότι οι καλής ποιότητας καφέδες δεν πίνονται espresso, πίνονται ως φίλτρου. Έναν πάρα πολύ καλό και ακριβό καφέ θα τον φτιάξουμε με μία πολύ καλή μέθοδο φίλτρου για να τον πιούμε. Έτσι θα το εκχυλίσουμε».

Ο espresso είναι ο πιο δημοφιλής καφές αλλά και ο πιο υγιεινός, σύμφωνα με τον κ. Λουμίδη.

«Ο espresso και τα παράγωγά του δηλαδή καπουτσίνο, latte κλπ. είναι ο πιο δημοφιλής καφές αλλά και ο πιο υγιεινός θεωρητικά, λόγω της μικρής ποσότητας που έχει στο φλιτζάνι άρα και της λιγότερης καφεΐνης που έχει».

Υπάρχει βέβαια και ο κόσμος που «μένει» στον ίδιο καφέ και δεν δείχνει μεγάλη προθυμία να αλλάξει.

«Πολλοί “μένουν” στον ίδιο καφέ. Δείχνει μία συντηρητικότητα στη ζωή τους γενικότερα χωρίς να είναι κάτι αρνητικό αυτό. Κι εγώ το ίδιο θα έκανα εάν δεν ήμουν στον κλάδο. Πιθανότατα κρίνοντας από άλλες μου διατροφικές συνήθειες θα έμενα στο ίδιο ρόφημα, αυτό μου αρέσει αυτό θα έπινα. Υπάρχει η έννοια της συνήθειας».

Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που λένε «εμένα με ξυπνάει μόνο ο ελληνικός καφές, δεν με πιάνει άλλος». Ισχύει αυτό ή είναι ιδέα τους;

«Έχει συνηθίσει ο οργανισμός του και περιμένει να πιει το συγκεκριμένο γευστικό αποτέλεσμα που έχει ο συγκεκριμένος καφές που πίνει για να του δώσει το ερέθισμα να ξυπνήσει» λέει ο κ. Λουμίδης. «Το ανθρώπινο σώμα συνηθίζει σε αυτό που του δίνουμε και μαθαίνει. Δεν είναι παραξενιά, είναι η συνήθεια που όμως είναι βιολογική. Έτσι έχει μάθει ο οργανισμός, δεν είναι του μυαλού».

Εσείς τι καφέ πίνετε; Τον ρωτάμε.

«Πίνω από όλους τους καφέδες λόγω της δουλειάς αλλά κυρίως espresso stretto και σκέτο. Άμα θέλουμε να δοκιμάσουμε ή να γνωρίσουμε ένα καφέ καλύτερα πρέπει να είναι σκέτος, να μην έχει τίποτα άλλο μέσα. Και ότι τον πίνω σκέτο ξεκίνησα για να δοκιμάσω και μου έμεινε συνήθεια».

Ο καφές στην Ελλάδα δεν είναι απλά ένα ρόφημα αλλά κομμάτι της κοινωνικής μας ζωής, κάτι το οποίο μας επιβεβαιώνει και ο κ. Λουμίδης.

«Ο καφές είναι συνυφασμένος με την χαλάρωση, την καλοπέραση και την κοινωνικότητα στην Ελλάδα. Λέμε “να πιω ένα καφεδάκι να χαλαρώσω” όπως άλλοι κάνουν ένα τσιγάρο. Δεν χαλαρώνει βιολογικά αφού έχει την καφεΐνη, αλλά χαλαρώνει το μυαλό. Εγώ με τους φίλους μου πάμε για καφέ κάθε Κυριακή πρωί. Και μπορεί να πάμε για καφέ και να μην πιω καφέ τελικά αλλά λέμε “πάμε για καφέ”. Η έκφραση “πάμε για καφέ” δεν σημαίνει ότι πάμε να πιούμε καφέ σημαίνει “πάμε να τα πούμε”. Στην Ελλάδα η κατανάλωση για καφέ διαρκεί κιόλας, δεν είναι σύντομη, θέλουμε να κάτσουμε, να πούμε και τα νέα μας πάμε για καφέ σημαίνει πάμε να την αράξουμε».

Πηγή:Newsbeast.gr

Tags: ΚΑΦΕΣ
Previous Post

Αυτά είναι τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα της Α, Β και Γ Λυκείου

Next Post

Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο

Next Post

Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Δήλωση της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφίας Ζαχαράκη για τον θάνατο της μαθήτριας στην Κοζάνη
  • Δήμος Κοζάνης: Αναβάλλονται οι αποψινές δράσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας
  • Στη Βουλή από τον Π. Κουκουλόπουλο η φωνή των καπνοκαλλιεργητών που διεκδικούν στήριξη για τη διάσωση του κλάδου
  • Σοκ στο 1ο ΓΕΛ Κοζάνης- Νεκρή η 16χρονη μαθήτρια
  • Γιώργος Αμανατίδης: Τα “χωριά-πυρήνες” στην περιοχή του Άνω Βοΐου

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
  2. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
  3. Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου - TsotiliNews στο Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου
  4. Vangelis Tzelepis στο Σιάτιστα- Δεκαπενταύγουστος: Η παρέα ” Τα Λεβεντόπαιδα”. Βίντεο και φωτογραφίες
  5. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr