Εκδικάζεται την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019, στο Εφετείο Πλημμελημάτων Θεσσαλονίκης, η μήνυση για απάτη στο ακροατήριο που έχει υποβάλει ραδιοφωνικός σταθμός της Θεσσαλονίκης σε βάρος των μελών της διοίκησης του GEA (GRAMMO, ΕΡΑΤΩ, ΑΠΟΛΛΩΝ, Ενιαίος Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης και Είσπραξης του Συγγενικού Δικαιώματος των δισκογραφικών εταιρειών και των Ερμηνευτών / Εκτελεστών Καλλιτεχνών).
Η μήνυση υποβλήθηκε για τα αναληθή οικονομικά στοιχεία που εισέφερε ο GEA σε δίκη προηγούμενης αίτησής ασφαλιστικών μέτρων σε βάρος του ραδιοφωνικού σταθμού και τα οποία παραπλάνησαν τη δικαστή.
Η περίπτωση αυτή δεν είναι η μοναδική. Ο GEA καταθέτοντας εκατοντάδες παρόμοιες αιτήσεις σε όλη την Ελλάδα, πετυχαίνει επανειλημμένα να του επιδικάζονται μεγαλύτερα χρηματικά ποσά από όσα δικαιούται, καθώς υποβάλλει στα δικαστήρια αναληθή οικονομικά στοιχεία.
Αυτή, ωστόσο, δεν είναι η μοναδική καταχρηστική μεθόδευση του GEA, ο οποίος:
– Καταθέτει αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων σε βάρος των χρηστών για τη χρήση μουσικής σε προγενέστερες χρήσεις (2000 μέχρι και σήμερα). Κι ενώ η τακτική αυτή αποτελεί κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, στις περιπτώσεις που δεν μπορεί ο χρήστης να σηκώσει το οικονομικό βάρος της άμυνας και δεν παρίσταται στο δικαστήριο, ο GEA με τα ψευδή στοιχεία κερδίζει τις δίκες και προχωρά σε κατασχέσεις! Μάλιστα, ακόμη και όταν οι σχετικές αιτήσεις του απορρίπτονται, ο GEA συνεχίζει την καταχρηστική συμπεριφορά του!
– Επιδίδεται στην κατάθεση «ομαδικών» αιτήσεων, στρεφόμενος με το ίδιο δικόγραφο σε βάρος περισσότερων της μίας και άσχετων μεταξύ τους επιχειρήσεων, παραβιάζοντας έτσι τη νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, καθώς οι χρήστες για να αποδείξουν το μη νόμιμο των απαιτήσεων του GEA πρέπει να προσκομίσουν οικονομικά τους στοιχεία, τα οποία, όμως, καλύπτονται από το φορολογικό απόρρητο.
– Επιβάλλει μονομερώς, μη νόμιμα ελάχιστες κατά συγκεκριμένο ποσό αμοιβές, παρότι ο νόμος αναφέρει ρητά ότι η αμοιβή για τη χρήση μουσικής πρέπει να υπολογίζεται βάσει ποσοστού είτε επί του τζίρου είτε επί των κερδών των χρηστών.
– Επιπλέον, η ελληνική δικαιοσύνη έχει ήδη δεχτεί ότι το αμοιβολόγιο του GEA είναι υπερβολικό, δεδομένης και της οικονομικής κρίσεως που ακολούθησε τη δημοσίευσή του.
– Παρά το γεγονός ότι εκ του νόμου υποχρεούται σε διαπραγμάτευση, ο GEA πιέζει με την άμεση, χωρίς καμία διαπραγμάτευση, προσφυγή στη δικαιοσύνη τους χρήστες να του καταβάλουν τα μονομερώς από αυτόν αξιούμενα ποσά.
Όλα αυτά και πολλές ακόμη ανάλογες πρακτικές του GEA συμβαίνουν σε μια συγκυρία όπου δεν υπάρχει κανένας έλεγχος ή εποπτεία! Δεν υπάρχει κανένας αρμόδιος φορέας ή όργανο που να διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της συγκεκριμένης αγοράς!
Ο δε Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) στερείται οποιασδήποτε ουσιαστικής αρμοδιότητας: στην παραίτηση της από τη διεύθυνση του ΟΠΙ, η κα Σταματούδη είχε αναφέρει την «παράλογη κατάσταση όπου ο ελεγχόμενος ταυτίζεται με τον ελεγκτή και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΥΕΔ (που διαδέχτηκε την ΑΕΠΙ στη συλλογή πνευματικών δικαιωμάτων) είναι ταυτοχρόνως και μέλη του Δ.Σ. του ΟΠΙ (που εποπτεύει τους φορείς που συλλέγουν πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα)».
Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, υπό το πρίσμα αυτό, ότι αυτόν τον καιρό γίνονται συζητήσεις στο Υπουργείο για συνένωση της ΕΥΕΔ με την GEA…
Το θέμα αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία στους χρήστες μουσικής για το μέλλον των επιχειρήσεών τους και καλούν απεγνωσμένα την ελληνική δικαιοσύνη να παρέμβει, βάζοντας ένα φρένο στις καταχρηστικές μεθοδεύσεις του GEA.